marca-trusted
eLicitatie Certificari

Dezinfecția și sterilizarea ustensilelor de manichiură: Pas cu pas

25265 Afisari
igiena-salon-manichiura
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/UDAA9jMYLTE

Cuprins:
  • Măsuri pentru siguranța angajaților
  • Diferența dintre igienizarea și dezinfectarea instrumentelor de manichiură
  • Metode de sterilizare a ustensilelor de manichiură
    • Sterilizarea cu UV
    • Sterilizarea cu autoclave
    • Scufundarea în băi cu dezinfectanți lichizi
  • Etapele sterilizării instrumentelor de manichiură și pedichiură
    • Spală instrumentele de manichiură
    • Dezinfectează ustensilele de manichiură
    • Sterilizează instrumentele
    • Depozitează corect 
  • Ce trebuie să știi despre dezinfectanți
  • Ține cont de igiena întregului salon

Mersul la salon reprezintă un moment de răsfăț pentru mulți dintre noi, în special pentru doamne, iar o manichiură bine făcută denotă grijă față de propria persoană. Nu degeaba se spune că unghiile sunt cartea de vizită ale unei persoane.  

Însă, dacă un salon nu respectă normele de igienă, poate pune în pericol sănătatea atât a angajaților cât și a clienților. De aceea, pentru a preveni orice tip de eveniment neplăcut trebuie respectate întocmai normele de igienă, mai ales când vine vorba despre dezinfecția și sterilizarea ustensilelor de manichiură.


Măsuri pentru siguranța angajaților


Sănătatea angajaților este la fel de importantă precum cea a clienților. Aceștia se pot contamina cu diferite bacterii, ciuperci și chiar HIV dacă intră în contact cu sângele infectat al clienților și, de aceea, tehnicienii de unghii trebuie să acorde o atenție deosebită întregului proces de lucru. 

Iată câteva idei despre modalitatea în care aceștia se pot proteja de anumite probleme ce pot apărea atunci când lucrează cu o mulțime de clienți:
  • Se va evita intrarea în contact cu sângele sau alte fluide ale clienților;
  • Se va purta mască de protecție și mănuși de unică folosință, ce se vor schimba după fiecare client;
  • Se vor spăla mâinile cu apă și săpun din abundență după fiecare client și se va folosi un dezinfectant de mâini cu un grad ridicat de eficiență;
  • În cazul în care ai leziuni și răni deschise, acestea se vor bandaja, astfel încât clientul să fie ferit de orice risc de contaminare/îmbolnăvire;
  • Curăță și dezinfectează fiecare instrument utilizat la manichiură sau pedichiură, folosind soluții dezinfectante pentru instrumentarul medical, sterilizatoare UV, autoclave și nu numai.
  • Clătește și usucă ustensilele. Le poți șterge cu prosoape de hârtie de unică folosință. 
  • Depozitează corect și eficient instrumentarul ce urmează să fie folosit. 
  • Dezinfectează bazinele pentru pedichiură după fiecare client. 
  • Curăță masa de lucru! Aceasta trebuie să fie în permanență curată și igienizată cu un dezinfectant pentru suprafețe


Diferența dintre igienizarea și dezinfectarea instrumentelor de manichiură


dezinfectare-instrumente-manichiura
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tabel-colorat-in-culori-lac-de-unghii-3997374/

De multe ori se face o confuzie între igienizare și dezinfectare. Pe scurt, igienizarea se referă la acea acțiune prin care se îndepărtează murdăria vizibilă de pe suprafețe, instrumente și mâini. Este un prim pas spre o curățare corectă însă nu este suficient. Prin igienizare se îndepărtează în mare parte bacteriile, virusurile și fungi, însă acestea pot pune în continuare sănătatea în pericol.

Dezinfectarea implică îmbibarea sau scufundarea instrumentelor în soluție dezinfectantă, astfel îndepărtându-se în totalitate patogenii periculoși.


Metode de sterilizare a ustensilelor de manichiură


Iată care sunt principalele metode de sterilizare ale instrumentarului de manichiură în saloanele de înfrumusețare:


Sterilizarea cu UV

Un sterilizator UV este perfect pentru ustensilele ce nu pot fi dezinfectate la temperaturi ridicate precum bureți, pile de unghii etc. Sub lumina UV, bacteriile și ciupercile sunt îndepărtate cu ușurință de pe suprafața instrumentelor. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandat ca ustensilele să fie scufundate în soluție dezinfectantă profesională, pentru îndepăratrea unui număr cât mai ridicat de microorganisme periculoase dar și a murdăriei vizibile și a uleiurilor de pe forfecuțe, pile etc.


Sterilizare cu autoclave

Autoclavul a fost inventat în anul 1879 de către Charles Chamberland și este o soluție salvatoare în orice salon, funcționând pe baza de presiune înaltă și abur, distrugând microorganismele în proporție de 100%. Aburul, ce are o temperatură foarte ridicată, are puterea de a steriliza în profunzime instrumentarul pentru manichiură. Această metodă nu este una toxică, nu este scumpă deloc, distrugând microbii, bacteriile, sporii și virusurile într-un timp scurt. Pentru a ucide celulele cu ajutorul căldurii, temperatura acestora trebuie ridicată foarte mult, pentru ca învelișul proteinelor să cedeze și să se coaguleze.

Un autoclav poate avea dimensiunea unui cuptor cu microunde, așadar acesta nu ocupă foarte mult spațiu, însă există și unele aparate de dimensiuni mari, utilizate mai ales în unitățile medicale. 

Temperatura des întâlnită la autoclave este de 121 grade Celsius, însă există aparatură ce urcă până la 132-134 grade Celsius. Timpul de sterilizare diferă de la aparat la aparat dar și în funcție de materialele din care sunt realizate instrumentele. 


Scufundare în băi cu dezinfectanți lichizi

Întotdeauna se recomandă utilizarea unor dezinfectanți aprobați de către Ministerul Sănătății, proveniți de la furnizori de încredere, precum IgienaPHS, a căror eficiență este dovedită. Soluțiile pentru sterilizarea ustensilelor de manichiură au puterea de a distruge patogenii, însă instrumentele trebuie lăsate suficient timp, conform indicațiilor producătorilor, pentru ca substanțele să acționeze corect.

Nu se va folosi aceeași soluție dezinfectantă pentru a curăța instrumente provenite de la mai mulți clienți. Fiecare recipient cu soluție de sterilizat va conține ustensilele de la un singur client, altfel putând avea loc o contaminare încrucișată.

După ce ustensilele au fost igienizate corect, se vor șterge cu prosoape de hârtie, ce se vor arunca după fiecare utilizare. După aceea, instrumentele se vor introduce în punguțe igienice și se vor desigila numai în fața clientului. La fel ca igienizarea propriu-zisă, păstrarea în condiții optime a instrumentarului este la fel de importantă.


Etapele sterilizării instrumentelor de manichiură și pedichiură

dezinfectare-ustensile-manichiura
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/manicure-kit-tool-care-scissors-2061276/

Un salon care pune preț pe igienă pune, de fapt, preț pe sănătatea angajaților și pe cea a clienților. Dar, pentru a avea întotdeauna cele mai bune rezultate, angajații trebuie să țină cont de pașii pentru a avea întotdeauna ustensile de lucru perfect dezinfectate. 


Spală instrumentele de manichiură

Imediat ce ai finalizat de utilizat ustensilele, acestea trebuie spălate pentru a îndepărta murdăria vizibilă, uleiurile. Se va folosi apă și săpun din abundență, iar dacă situația o impune se poate folosi o periuță pentru a curăța și la îmbinări. 


Dezinfectează ustensilele de manichiură

După ce te-ai asigurat că acestea sunt bine spălate, scufundă-le în soluție dezinfectantă pentru instrumentar, exact ca în cazul ustensilelor medicale. Prin această procedură vei putea îndepărta aproape în totalitate patogenii periculoși pentru sănătate. Alege întotdeauna producători de renume în domeniu pentru a știi că produsul folosit are o calitate incontestabilă dar și că este aprobat de către Ministerul Sănătății. 

Poți opta pentru detergent dezinfectant enzimatic pentru instrumentar Aniosyme DD1, de la Anios, lider mondial în domeniul dezinfectanților medicali. Acesta este un produs concentrat, ce necesită diluare. Are o mare putere de dezinfecție a instrumentelor și a dispozitivelor medicale, acționând imediat împotriva bacteriilor, microbilor și virusurilor precum: HIV-1, PRV, BVDV, Virusul Herpetic tip 1.


Sterilizează instrumentele

Indiferent că utilizezi un autoclav pentru sterilizare la salon, un sterilizator pupinel sau o lampă UV, fiecare dintre acestea are rolul de a distruge în totalitate microorganisemle ce pot pune sănătatea în pericol.


Depozitează corect

Fiecare set de instrumente proaspăt dezinfectat se va introduce într-o pungă specială, care se va sigila, pe care se va trece data sterilizării. Pungile se vor desigila numai în fața clienților. 


Ce trebuie să știi despre dezinfectanți


Aceștia nu se pot utiliza oricum, deoarece sunt substanțe puternice ce pot pune în pericol sănătatea angajaților. Trebuie să se țină cont de următoarele sfaturi, pentru o eficiență sporită:
  • Soluțiile dezinfectante se vor folosi conform indicațiilor de pe etichetă ale producătorului. Dacă necesită diluare, se vor păstra proporțiile întocmai. Unele produse sunt gata de folosire, însă altele au nevoie de preparare în prealabil.
  • În cazul în care dezinfectantul devine vizibil contaminat, se va înlocui imediat. 
  • Soluțiile dezinfectante pentru instrumentele de manichiură nu sunt eficiente dacă acestea nu au fost spălate de murdăria vizibilă înainte. 
  • Dacă nu sunt utilizate corespunzător, soluțiile pot favoriza apariția ruginei și a coroziunii pe anumite ustensile.
  • De fiecare dată când se utilizează produse dezinfectante, încăperea trebuie aerisită foarte bine pentru a evita ingerarea vaporilor toxici.


Ține cont de igiena întregului salon


Este esențial ca tot instrumentarul să fie igienizat, indiferent că este folosit la îngrijirea unghiilor, la cosmetică sau la departamentul de coafor și frizerie însă igiena joacă un rol important la nivelul întregului salon.
Menținerea unei locații perfect curate și dezinfectate va atrage după sine creșterea nivelului de încredere al clienților, atragerea unor review-uri pozitive dar va contribui și la crearea unui mediu sănătos în care angajații își pot desfășura activitatea în perfectă siguranță, diminuând absenteismul din motive medicale al acestora și practic o productivitate mai ridicată. 

Nu face rabat de la calitatea dezinfectanților folosiți și utilizează-i cu încredere, chiar și după această perioadă de pandemie. Un salon curat și igienizat se va bucura întotdeauna de o imagine pozitivă. 

Surse: 
https://www.osha.gov/sites/default/files/publications/3542nail-salon-workers-guide.pdf
https://www.appointfix.com/blog/how-to-sanitize-cosmetology-tools.html
 

Ultima actualizare:
Etichete: Igienă Curățenie