marca-trusted
eLicitatie Certificari

Dezinfectarea casei de la A la Z

2087 Afisari
dezinfectarea_casei
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/casa-camin-manu-a-tanar-3867617/

Cuprins:
  • Idei practice pentru dezinfectarea casei în mod corect
  • Dezinfectarea telefonului, a tastaturii și a altor obiecte cu care intrăm în contact
  • Cum folosim în siguranță produsele dezinfectante
  • Un aer curat este un aer sănătos
  • Cu un pas înaintea pandemiei. Strategii pentru combaterea microbilor și virusurilor
Dacă încă nu te-ai deprins cu dezinfectarea tuturor suprafețelor din jur, a obiectelor și, în special, a mâinilor, atunci este timpul să le acorzi o atenție sporită acestora. Pericolul pandemiei nu a trecut, asta o știm cu toții. Însă, chiar dacă nu exista această problemă, tot trebuia să ne asigurăm în permanență că lucrurile pe care le atingem în mod frecvent nu sunt numai curate...ci și dezinfectate. Astfel, putem ține la distanță anumite boli și avem grijă de sănătatea noastră și a celor dragi. Valul de schimbări de care am avut parte în ultimele luni și-a pus amprenta pe stilul nostru de viață și, mai ales, pe schimbarea unor obiceiuri.

Deși mulți dintre noi  preferă să iasă totuși la mall sau la o întâlnire cu prietenii, să se bucure măcar puțin de vechea libertate, întoarcerea acasă trebuie precedată de o sesiune amplă de dezinfectare a suprafețelor și mâinilor, pentru a minimiza riscul contactării virusului SARS-COV-2.

Însă există câteva lucruri cărora trebuie să le acordăm întreaga noastră atenție aproape zilnic, pentru a ne feri de bacterii și microbi, chiar dacă ieșim sau nu din casă, pentru a ne proteja familia. Este un moment bun să ne intensificăm activitatea de curățenie, dacă nu am făcut-o până acum. Însă trebuie să ții cont de câteva reguli simple pentru a te bucura de rezultate optime, fără să depui mari eforturi.


Idei practice pentru dezinfectarea casei în mod corect:

  • Poartă întotdeauna mănuși de cauciuc pentru a-ți proteja mâinile atunci când faci curat;
  • Mai întâi curăță cu apă și săpun sau detergent special suprafețele și, de abia după aceea, folosește un dezinfectant;
  • Curăță și spală rufele după instrucțiunile producătorului;
  • Spală-ți mâinile des, cel puțin 20 de secunde, cu apă și săpun din abundență după activitățile casnice;
  • În cazul în care un membru al familiei prezintă semne de îmbolnăvire specifice Sars-Cov-2, ai grijă ca procesul de dezinfecție să fie mai amplu decât de obicei;
  • Aerisește casa de mai multe ori pe zi, pentru a permite aerului să circule dar și pentru a evita eventuale intoxicări cu substanțe de curățat puternice.


Dezinfectarea telefonului, a tastaturii și a altor obiecte cu care intrăm în contact


 dezinfectare_telefon
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/casa-camin-de-protec-ie-protector-4114702/
Sunt obiecte fără de care nu ne putem imagina viața, le folosim în permanență, însă...omitem să le curățăm pe cât de des ar trebui. În această categorie putem vorbi despre:
  1. Telefonul mobil: utilizat de nenumărate ori pe zi fie pentru apeluri, fie pentru verificarea mailurilor sau relaxarea pe rețelele de socializare sau pur si simplu pentru frunzărit internetul, mobilul este un obiect care ar trebui dezinfectat zilnic. Acesta intră în contact direct nu numai cu mâinile dar și cu tenul nostru atunci când răspundem la telefon. În această manieră, microbii și bacteriile migrează rapid și eficient către fața noastră, căile respiratorii și nu numai. Șterge suprafața acestuia cu o lavetă din microfibră îmbibată în soluție dezinfectantă. Sfatul nostru este să nu pulverizezi substanța direct pe ecran pentru a nu-l deteriora. Dezinfectarea telefonului trebuie să fie o activitate repetată măcar la câteva zile, dacă nu chiar zilnic, chiar și în afara unei pandemii.
  2. Tastatura are nevoie și ea de atenție sporită. Între taste se acumulează deseori praf, firimituri și resturi mici și...să nu mai vorbim despre microbi. Deseori neglijată, aceasta prezintă una din cele mai mari densități de microorganisme ce pot fi dăunătoare. Mai ales că există și situații în care folosim tastatura în timp ce mâncăm. O poți întoarce cu susul în jos și, cu ajutorul aerului comprimat sau al unui aspirator, încearcă să îndepărtezi mizeria acumulată și praful. Pentru a dezinfecta tastatura eficient, șterge-o folosind o lavetă înmuiată în dezinfectant profesional pentru suprafețe. Același lucru îl poți face și pentru întregul laptop, monitor și unitatea centrală. 
  3. Mânerele ușilor și întrerupătoarele sunt folosite de toți membrii familiei, de nenumărate ori, în fiecare zi. De aceea, acestea reprezintă locul ideal pentru dezvoltarea coloniilor de dăunători pentru sănătate. Folosește cu încredere un dezinfectant profesional pentru suprafețe, cu spectru virucid, sau chiar șervețele dezinfectante, dacă faci această activitate de câteva ori pe zi.
  4. Cheile pot fi igienizate cu o soluție pe bază de alcool prin ștergere și pulverizare directă. Acestea pot fi gazda multor microbi, mai ales dacă sunt utilizate de mai multe persoane și deservesc mai multe facilități. 
  5. În această perioadă am tot primit sfaturi pentru a evita să folosim banii cash și să le înlocuim cu plățile online sau cu cardul. Dacă analizăm la rece traseul unei bancnote și prin câte mâini trece aceasta, cu siguranță vom alege ca data viitoare să plătim cu cardul. Însă și acesta, împreună cu portofelul, trebuie șterse cu dezinfectant măcar o dată la câteva zile pentru a evita o eventuală îmbolnăvire. Putem opta pentru utilizarea unor șervețele umede dezinfectante pe care să le avem mai mereu asupra noastră. 
  6. Telecomanda, pe care întreaga familie o atinge de multe ori zilnic, este un adevărat magnet pentru grăsime, praf și bacterii, virusuri, microbi și lista poate continua. Ștearsă zilnic, aceasta nu mai reprezintă un pericol pentru sănătatea nimănui. Dacă însă îți este dificil să faci acest lucru și să iei la curățat fiecare buton în parte, o poți acoperi cu o folie ce poate fi schimbată ocazional. Simplu, nu-i așa?
  7. Blatul bucătăriei și robinetul – cum ne petrecem mare parte din zi în bucătărie, este esențial ca aceasta să fie corect igienizată. Pe lângă bacteriile pe care le aducem pe mâini, aici trebuie să luăm în considerare și evitarea unei contaminări încrucișate ce poate avea loc mai simplu decât am crede, de pe un aliment pe altul. Pulverizarea unui dezinfectant pentru suprafețe este foarte important, mai ales că aici aducem și sacoșile de la cumpărături sau alimente în diverse ambalaje. De la blat, la chiuvetă și robinet...totul trebuie să fie impecabil.
Pe lângă acestea, toate electronicele și electrocasnicele dintr-o gospodărie merită o curățare periodică, însă nu este indicat să folosești orice tip de dezinfectant. Utilizează o lavetă din microfibră îmbibată în dezinfectanți care să aibă o concentrație de minim 70% de alcool, pentru o eficiență dovedită. În această categorie putem menționa: mouse-ul de la computer, consolele de joc, televizoarele și calculatoarele, cuptorul clasic și cel cu microunde, aparatul pentru sandwish-uri etc. Pentru ecrane, cel mai indicat este să utilizezi alcool izopropilic pentru că igienizează în profunzime, se usucă rapid, nu lasă urme și nu distruge ecranele.
dezinfectare_laptopSursa: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tehnologie-computer-haine-imbracaminte-4008564/

În casă, trebuie să ne asigurăm că toate lucrurile cu care intrăm în contact sunt decontaminate, fie că vorbim despre robineții de la baie și bucătărie, blatul mobilei, jucăriile celor mici, cutia poștală, mânerele frigiderului și cele ale dulapurilor din casă, toaleta, cabina de duș etc.

Pe lângă aceste suprafețe tari, nu trebuie să uităm de perdele și draperii, covoare, jaluzele și orice alt tip de țesături pe care le utilizăm zilnic. Acestea trebuie manevrate cu grijă, mai ales dacă unul dintre membrii familiei a fost contaminat cu Sars-Cov-2. Purtarea măștii și a mănușilor este indicată în aceste cazuri, pe care le poți arunca imediat după utilizare. Pentru minimizarea posibilității împrăștierii virusului în aer sau chiar a prafului, scuturarea acestora nu este indicată. Spală articolele vestimentare conform indicațiilor de pe etichetă și asigură-te că acestea sunt uscate în totalitate înainte de a fi aranjate în dulap.

Curăță și dezinfectează coșul de rufe, pentru a stopa răspândirea virusului, spală-te pe mâini și folosește un dezinfectant profesional pentru mâini.


Cum folosim în siguranță produsele dezinfectante

Iată câteva sfaturi practice de care să ții cont atunci când te ocupi de dezinfectarea casei:
  • Citește întotdeauna etichetele produselor de curățenie cu atenție și respectă întocmai recomandările producătorului;
  • Protejează-ți mâinile în permanență;
  • Asigură o ventilație corespunzătoare în camera în care este utilizat dezinfectantul;
  • Folosește doar cantitatea indicată pe etichetă, nici mai mult, nici mai puțin;
  • Pentru diluarea anumitor substanțe dezinfectante, folosește apă la temperatura camerei;
  • Păstrează și depozitează produsele dezinfectante în condiții optime, în locuri în care copiii nu pot ajunge la ele;
  • Nu combina substanțele chimice între ele. Fiind soluții foarte puternice, există riscul ca anumite combinații să ducă la eliberarea unor vapori toxici.

 
Un aer curat este un aer sănătos

Cu precădere în marile orașe, aerul este extrem de poluat din cauza noxelor, a mizeriei și a densității mari de oameni. Aerul pe care îl respirăm este esențial și, de aceea, trebuie să ne asigurăm că acesta este și curat. Dacă la exterior nu stă în puterea noastră să îl îmbunătățim, la interior putem apela la câteva aparate ce ne vor ajuta să respirăm un aer mai curat.

Cei ce au aparate de aer conditionat trebuie să verifice periodic dacă filtrele acestora sunt corect poziționate, dacă sunt curățate sau necesită înlocuire. În cazul în care filtrele sunt îmbibate cu praf, nu facem decât să lăsăm praful să circule în interiorul casei, fiind dăunător pentru sănătatea noastră.

Un purificator de aer poate filtra eficient aerul venit din afară și poate ajuta la distrugerea virusurilor și microbilor, a acarienilor și nu numai, fiind indicat pentru persoanele ce suferă de astm sau diverse alergii. Oricare ar fi opțiunile la care apelezi, asigură-te că aparatele sunt curățate și igienizate pentru a oferi un aer curat.


Cu un pas înaintea pandemiei. Strategii pentru combaterea microbilor și virusurilor

Dezinfectarea casei poate nu face parte din activitățile preferate ale membrilor unei familii, însă este necesară, mai ales în vreme de pandemie. Însă micile acțiuni făcute zilnic pot transforma locuința ta într-un loc sigur și sănătos pentru toți locatarii. 
  • Trasează sarcini tuturor, de la mic la mare. Astfel, te bucuri de ajutor din partea lor și economisești o mulțime de timp atunci când fiecare se implică. 
  • Curăță și dezinfectează imediat ce un obiect sau spațiu s-a murdărit. Spre exemplu, asigură-te că ai igienizat, imediat ce ai terminat de gătit, blatul din bucătărie sau masa. Germenii nu se vor înmulți, mai ales cei de pe alimente precum carnea. 
  • Lasă la îndemână, în baie, o soluție dezinfectantă pentru obiectele sanitare și încurajează fiecare membru al familei să o utilizeze ori de câte ori folosește toaleta, cada, robinetul și chiuveta.
  • Unii microbi pot rezista multe ore pe suprafețe diverse. Așa că șterge imediat cu un șervet de hârtie suprafețe spălate și lasă-le la zvântat. 
  • Dezinfectează mâinile de fiecare dată când vii de afară, după ce gătești, atingi animalele și după ce finalizezi curățenia.
 Bucătăria este locul cel mai predispus la înmulțirea necontrolată a dăunătorilor deoarece bacteriile se pot dezvolta pe alimente, fie că vorbim despre carne sau fructe și legume, ducând la apariția unor probleme de sănătate precum dureri de stomac, stări de vomă și nu numai. De aceea, trebuie să îi acordăm o atenție deosebită, păstrând-o în permanență la parametri optimi. Înainte de a manevra alimentele trebuie să ne asigurăm că mâinile noastre sunt curate, la fel și suprafețele de lucru.
spalare_vaseSursa: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/casa-camin-culinar-bucatarie-6481586/ 

După prepararea mâncărurilor crude, fiecare accesoriu, de la tocător, furculiță și până la cuțit trebuie spălat cu mare grijă și atenție cu detergent de vase. Este indicat să ai un tocător pentru carnea crudă și un altul pentru legume și fructe. Mai mult de atât, mâncarea trebuie preparată corespunzător, la o temperatură potrivită, iar vegetalele să fie spălate cu apă din abundență înainte de a fi consumate. 

Atunci când cumperi ouă, verifică cu atenție termenul de valabilitate și asigură-te că sunt preparate corect, iar mâncarea decongelată prepar-o imediat pentru a evita răspândirea germenilor. 

Frigiderului trebuie să îi acordăm timp și grijă sporită deoarece este locul în care se dezvoltă multe bacterii și, de aceea, acesta trebuie spălat săptămânal, iar alimentele expirate, vechi sau perisabile să fie aruncate și înlocuite cu unele proaspete. 

Produsele pe care le folosești trebuie să fie eficiente și, de aceea, încurajăm utilizarea unor produse profesionale pentru dezinfectarea casei. Acestea se găsesc în gama IgienaPHS, fiind destinate atât mediului casnic, cât și celui industrial și medical. Pentru că atunci când este la mijloc sănătatea noastră, trebuie să acționăm precum profesioniștii.

Surse:
https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/disinfecting-your-home.html
https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/prevention/Pages/Germ-Prevention-Strategies.aspx

Ultima actualizare:
Etichete: Curățenie Igienă