marca-trusted
eLicitatie Certificari

Ce sunt acarienii și cum poți scăpa de ei?

29147 Afisari

parinte-copil-alergeniSursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dragu-adorabil-dragala-impreuna-3890499/

Cuprins: 
  • Ce sunt acarienii? 
  • Unde întâlnim acarienii? 
  • Efectele negative ale acarienilor asupra sănătății
  • Care sunt simptomele unei alergii la acarieni?
  • Cum putem scăpa de acarienii de casă?
    • Folosește un aspirator profesional pentru aspirarea covoarelor
    • Aspiră canapelele și saltelele eficient
    • Spală hainele la temperaturi ridicate
    • Șterge praful o dată la câteva zile
    • Ai grijă și de animalele de companie
    • Jucăriile atrag acarienii de praf. Acordă-le și lor atenție!
    • Aerisește casa și folosește un odorizant de cameră
    • Cum poți combate acarienii când ești în deplasare


Ce sunt acarienii?

Pe cât sunt de mici, pe atât de mari sunt probleme pe care le pot cauza acarienii. Întâlniți deseori în saltelele paturilor unde se hrănesc cu celule moarte de piele, acarienii reprezintă unii dintre cei mai mari alergeni întâlniți în casele oamenilor. 
Creaturi microscopice, acarienii își aduc puțin ca aspect cu păienjenii și păduchii. Nu sunt insecte parazite și nici nu înțeapă sau mușcă oamenii. Au aproximativ 0,5 mm lungime sau chiar mai puțin, putând fi văzuți atunci când se colectează mostre de praf de pe anumite suprafețe și doar folosind un microscop. 
Adulții trăiesc în jur de o lună – două, iar femelele lasă până la 50 de ouă. Astfel, nu este de mirare că se pot găsi mii de acarieni doar într-un singur gram de praf strâns din casă. O saltea infestată cu acarieni poate conține milioane de astfel de insecte.


Unde întâlnim acarienii? 

Acarienii trăiesc pe toate continentele, mai puțin în Antarctica din cauza temperaturilor extrem de scăzute. Aceste insecte preferă un mediu umed, cald precum cel din casele noastre. Deoarece se hrănesc cu celule moarte ale pielii, se înmulțesc rapid ajungând până la milioane de “locuitori” microscopici într-un cămin.
Celulele pielii provin atât de la oameni cât și de la animale și intră în țesături, precum lenjerii de pat, canapele, perne decorative, covoare, exact acolo unde micile insecte se găsesc din abundență.
Este aproape imposibil de scăpat în totalitate de ei, însă dacă luăm câteva măsuri le putem reduce numărul, iar riscul apariției unor alergii fiind diminuat considerabil.


Efectele negative ale acarienilor asupra sănătății 

În sinea lor, acarienii nu dăunează omului, nu sunt periculoși pentru sănătate și nu sunt purtători de boli. Însă, resturile acestora și excrementele pot fi periculoase pentru persoanele sensibile, pentru astmatici, favorizând apariția unor alergii. De fapt, alergia provocată de acarieni este una dintre cele mai răspândite în rândul oamenilor. 
Alergenii sunt substanțe ce stau la baza unei reacții alergice, ce se poate manifesta diferit de la persoană la persoană. Majoritatea acarienilor mor când umiditatea dintr-un spațiu scade sau temperaturile sunt extreme, însă corpurile acestora și reziduurile lor rămân în urmă și provoacă alergii. Într-o casă cu un nivel de umiditate ridicat, aceștia supraviețuiesc întregul an.


Care sunt simptomele unei alergii la acarieni?


copil_alergieSursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dragu-adorabil-dragala-lenjerie-de-pat-3887616/ 

Dacă te confrunți cu câteva din semnele de mai jos, cel mai probabil ai o alergie la acarieni: 
  • Curgerea nasului;
  • Nas înfundat;
  • Mâncărimea și usturimea ochilor;
  • Strănutul;
  • Mâncărimile pielii;
  • Tuse.
Cei care suferă de astm și sunt și alergici pot resimți niște simptome mai grave precum durere și presiune în piept, respirație îngreunată, tuse acută și nu numai. În cazul în care neplăcerile mai sus menționate îți dau bătăi de cap, trebuie să mergi la medic care te va ajuta să faci o serie de teste în urma cărora poți primi un diagnostic potrivit și un tratament pentru ameliorarea simptomelor. Spre deosebire de alte alergii ce apar doar în anumite perioade ale anului, cea la acarieni este perpetuă, fiind întâlnită pe tot parcursul anului. 


Cum putem scăpa de acarienii de casă?

Combaterea acarienilor în totalitate nu este cu putință, însă le putem îngreuna situația și viața, ocupându-ne un pic mai mult și mai atent de curățenia în casă. Igienizarea săptămânală a casei nu trebuie neglijată, aceasta ajutând la diminuarea numărului micuților dăunători.

Folosește un aspirator profesional pentru aspirarea covoarelor

Aspirarea casei este esențială, mai ales acolo unde există multe covoare, țesături și nu numai. Oricât am dori să curățăm un covor, este aproape imposibil fără un aspirator profesional injecție-extracție ce-l poate și spăla, nu doar îl aspiră superficial. Aspiratoarele profesionale au un model compact, sunt usor de manevrat, fiind prevăzute cu roți. Un aspirator cu injecție-extracție spală și usucă covorul, oferind o curățare mult mai profundă, ajutând astfel la combaterea acarienilor și diminuarea numărului acestora. Avantajele unui aspirator cu injecție-extracție este că igienizează și îndepărtează petele, dacă este cazul. Bineînțeles, acesta va fi eficient folosit împreună cu detergenți profesionali pentru covoare și tapițerii. După utilizare, suprafața rămâne ușor umedă și are nevoie de un timp de uscare de până la 8 h. 
Cel mai indicat este să renunți la covoarele groase, cu fibre lungi și să le înlocuiești cu unele subțiri, ce se pot igieniza în mașina de spălat rufe. Astfel, ori de cât ori simți nevoia, le poți arunca în mașină împreună cu detergent de rufe și vor fi ca noi.

În cazul în care spațiul locuinței este unul generos și ocazional îți dorești o curățenie realizată de o firmă specializată, angajații acesteia pot veni cu mașini de spălat pardoseala dură precum parchet de lemn, granit, gresie, marmură și nu numai. Soluțiile profesionale pentru pardoseală folosite dar și mașina de spălat vor face o treabă excelentă împreună. 

Aspiră canapelele și saltelele eficient

Dintre toate locurile din casă, acarienii cei mai mulți se regăsesc în saltelele paturilor și cele ale canapelelor. Preferă spațiile umede, întunecoase, cu multe straturi cu fibră. În general, pe parcursul nopții, acarienii tind să migreze spre fibrele din partea superioară, datorită faptului că se creează un mediu propice pentru hrana lor, fiind favorizat de umezeala sau transpirația corpului de pe parcurul nopții. Acarienii din saltea sunt greu de îndepărtat, de aceea se și recomandă înlocuirea acesteia o dată la câțiva ani.

La câteva zile aspiră eficient salteaua și tapițeria de pe canapea și fotoliu. În cazul în care folosești un aspirator cu injecție-extracție, igienizarea este mult mai profundă și poți îndepărta rapid și petele. După ce ai aspirat umed salteaua, nu o acoperi imediat cu lenjerie de pat. Deschide larg ferestrele în cameră și las-o peste zi să se usuce (acarienii detestă mediile uscate). 
Mobila acoperită în materiale textile poate fi înlocuită cu una din piele sau imitație din piele care poate fi ștearsă imediat cu diverse spray-uri antiacarieni.

Spală hainele la temperaturi ridicate

Bineînțeles, înainte de a arunca orice haină în mașina de spălat, uită-te pe etichetă și urmează cu atenție instrucțiunile pentru a nu le deteriora. Însă majoritatea hainelor pot fi spălate la temperaturi de peste 40 grade Celsius. Același lucru este valabil și pentru lenjeriile de pat, ce trebuie schimbate o dată pe săptămână și spălate cu detergenti profesionali. Chiar dacă acarienii nu vor fi în totalitate îndepărtați, faptul că ai reușit să distrugi o mare parte din ei poate fi considerat o victorie.
În cazul în care nu poți spăla textilele la temperaturi foarte ridicate, aburul fierului de călcat cu siguranță le va veni de hac. 

Tindem deseori să strângem o mulțime de lucruri în dulapuri și șifoniere, în ideea că le vom mai folosi. Dar de multe ori nici măcar nu se mai pune problema, uităm de ele și acele lucruri pe care le considerăm curate de fapt sunt un magnet pentru nesuferiții acarieni. Așa că nu uita să faci periodic o curățenie generală și să arunci lucrurile, mai ales cele textile, ce îți aglomerează casa inutil. Deși poate nu rezonezi cu ideea de a deține cât mai puține lucruri, însă în spatele unei case minimaliste stau deseori oameni extrem de ordonați și cumpătați și...mai puțin alergici. 

Șterge praful o dată la câteva zile

stergere_praf-igienizareSursa foto: https://pixabay.com/photos/blinds-hands-cleaning-female-clean-5928691/

Praful este în jurul nostru în cantități enorme, mai ales în zonele urbane unde aerul este foarte poluat. Probabil că nu de puține ori ai remarcat faptul că ai șters praful și în câteva ore acesta era depus din nou. Știm că acest lucru poate duce la frustrare. Și dacă mai ești și alergic la praf sau acarieni, cu atât lucrurile vor fi mai dificile. 

De aceea, șterge suprafețele o dată la câteva zile în toată casa, utilizând detergenți profesionali pentru mobilă și soluții anti-statice ce-l împiedică să se așeaze înapoi repede. Astfel, poți îndepărta acarienii de praf și previi înmulțirea acestora.
În cazul în care ai draperii groase și multe perdele în casă, poate ar trebui să iei în considerare înlocuirea lor cu jaluzele din lemn, plastic sau aluminiu ce se șterg foarte simplu și rapid cu o lavetă umedă.

Ai grijă și de animalele de companie

spalat-animal-companieSursa foto: https://unsplash.com/photos/TTGSZSElkOI

Animalele de companie pot favoriza înmulțirea acarienilor, deoarece și lor le cade părul și se confruntă cu pielea uscată, ambele constituind hrană pentru acarieni. De aceea, toaletarea acestora este foarte importantă. Spală-le pe lăbuțe și fă-le baie de câteva ori pe lună, asigură-te că sunt pieptănate periodic pentru colectarea blăniței și aspiră des în urma lor.

Jucăriile atrag acarienii de praf. Acordă-le și lor atenție!

Cei mici au o sumedenie de jucării, unele din plastic iar altele din pluș. Cele din plastic se pot spăla în apă caldă și săpun pentru înlăturarea prafului sau cu o cârpă îmbibată într-o soluție de praf. Însă jucăriile de pluș sunt un adevărat magnet pentru acarieni. De aceea, acestea trebuie spălate ocazional în mașina de spălat, cu detergent, pentru îndepărtarea acestora într-un număr cât mai mare. După aceea, trebuie uscate în uscătorul de rufe sau în aer liber, pentru ca umplutura să nu rămână umedă la interior. 
Pentru sănătatea celor mici este indicat ca jucăriile de pluș să nu fie așezate pe patul lor. 

Aerisește casa și folosește un odorizant de cameră

Acarienii nu se înțeleg bine cu un aer proaspăt și mai ales cu anumite mirosuri, cum ar fi cele ale unor uleiuri esențiale. De aceea, este recomandat să deschizi zilnic geamurile larg, să te bucuri de aerul proaspăt ce pătrunde în casă, indiferent de anotimp. Lasă patul nefăcut cât timp aerisești, pentru a permite astfel și lenjeriei de pat și saltelei să se usuce, mai ales dacă ești o persoană care transpiră abundent pe perioada nopții.

După ce ai aerisit bine, folosește un odorizant de cameră, cu arome ce au la bază uleiuri esențiale. Acesta va elibera pe tot parcursul zilei vapori ale uleiurilor esențiale benefice pentru persoanele alergice, deoarece au rolul de a purifica aerul dintr-o încăpere. Citricele, lavanda, eucaliptul sunt recunoscute pentru puterea lor de curățare a aerului și, în plus, casa va mirosi foarte plăcut. Optează în vederea dispersării eficiente a aromelor pentru un aparat odorizant ce eliberează mirosul la un anumit interval de timp, prestabilit de tine. Acesta se alege deseori în funcție de dimensiunea camerei și poate fi așezat pe mobilă sau ascuns. În gama IgienaPHS găsești dispozițive odorizante de cameră ce au la bază un sistem inteligent, cu sistem de neutralizare a mirosurilor, afișaj LCD dar și telecomandă.

Cum poți combate acarienii când ești în deplasare 

Dacă acasă poți lua tot felul de măsuri, atunci când ești în vacanță și te cazezi la o pensiune sau hotel prin care se perindă o mulțime de oameni, controlul asupra acestora este mai dificil. Însă, înainte de a alege unitatea de cazare, aruncă un ochi pe review-uri și vezi ce comentarii au lăsat alți turiști în ceea ce privește curățenia din hotel sau cabană. Cum nu există un tratament împotriva acarienilor care să te scape definitiv de ei, poți face totuși câteva lucruri și când ești în deplasare, pentru o ședere fără probleme:
  • Aerisește camera în permanență; 
  • Îndepărtează cuverturile de pe pat care deseori nu sunt spălate de mult timp, având rol decorativ și bagă-le în dulap;
  • Fii pregătit cu șervețele sau soluții de praf în cazul în care nu este totul așa cum îți dorești;
  • Ia cu tine întotdeauna o husă antialergenică pentru pat ce va funcționa precum un scut între tine și salteaua folosită de multă lume;
  • Fii pregătit cu un spray anti-acarieni sau cu un odorizant de cameră care știi că te ajută să respiri un aer curat.

Nu uita că micile măsuri pe care le iei în permanență pentru combaterea acarienilor te vor scuti de o mulțime de neplăceri, mai ales dacă ești o persoană care suferă de astm sau alergii diverse. Optează pentru a casă simplificată, aerisită și organizată, fără multe articole textile în jur ce adună praf și mizează întotdeauna pe curățenie și produse de curățenie de calitate. Pe acestea din urmă le găsești pe site-ul IgienaPHS la prețuri imabatile. 

Surse:

Ultima actualizare:
Etichete: Igienă Curățenie