marca-trusted
eLicitatie Certificari

Tipuri de dezinfectanți: Cum să alegi corect cele mai bune soluții?

4956 Afisari
dezinfectant_maini
Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1583947582387-6f2336412460?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=1950&q=80 

Tipuri de dezinfectanți: Cum să alegi corect cele mai bune soluții?    1
  • Ce sunt dezinfectanții?
  • Cum acționează dezinfectanții?
  • Tipuri de dezinfectanți
    • În funcție de normele Uniunii Europene
      • TP1 Igiena umană
      • TP2 Dezinfectante algicide care nu sunt destinate aplicării directe la oameni sau animale
      • TP3 Igiena veterinară
      • TP4 Produse alimentare și hrană pentru animale
      • TP5 Apă potabilă
    • În funcție de utilizarea lor
      • Dezinfectanți pentru suprafețe
      • Dezinfectanți pentru mâini
    • În funcție de ingredientele active pe care le conțin
      • Dezinfectanți pe bază de alcool
      • Dezinfectanți pe bază de clor
      • Compuși cuaternari de amoniu (Quats)
      • Aldehide
      • Compuși fenolici
      • Apa oxigenată
      • Iodofori
  • Cum alegi corect cele mai bune soluții dezinfectante?

Odată cu apariția pandemiei de coronavirus, oamenii au conștientizat, mai mult ca niciodată, că sănătatea reprezintă cel mai important aspect din viața oricărui individ. În lupta împotriva virusurilor extrem de periculoase și a bacteriilor, care se pot găsi chiar și în cele mai neașteptate locuri, unele dintre cele mai sigure arme sunt dezinfectanții. Aceste substanțe antimicrobiene au capacitatea de a distruge toate microorganismele dăunătoare și de a menține igiena mâinilor sau a suprafețelor. Totuși, orice persoană trebuie să știe că există mai multe tipuri de dezinfectanți și că fiecare conține ingrediente active diferite ori sunt destinate uzului personal, colectiv sau profesional. Consecințele folosirii unor dezinfectanți nepotriviți nu sunt tocmai plăcute. Prin urmare, descoperă, mai departe, câteva informații despre cum poți să alegi corect cele mai bune soluții.


Ce sunt dezinfectanții?

Dezinfectanții sunt agenți antimicrobieni special concepuți fie pentru a distruge toate microorganismele dăunătoare de pe suprafețe, fie pentru a le aduce la un nivel sigur. Aceștia intră în categoria biocidelor, definite ca fiind orice substanțe sau amestecuri ce au rolul de a inactiva, ucide, împiedica sau de a face inofensive organismele dăunătoare. Substanțele dezinfectante distrug microorganismele patogene vii din mediile biologice sau de pe diferite obiecte pentru a evita propagarea bolilor contagioase la oameni, animale sau plante.

În general, dezinfectanții sunt foarte des folosiți în mediile aseptice, industria alimentară și HoReCa, dar, și în alte industrii sau domenii care implică un nivel înalt și eficient de igienizare. Anual, Ministerul Sănătății reglementează și actualizează produsele biocide comercializate și utilizate în țara noastră. Pe site-ul instituției, există un registru în care sunt centralizate denumirile comerciale, producătorii și substanța activă a fiecărui produs biocid. În acest fel, cu cât suntem mai bine informați cu atât ne putem proteja mai bine sănătatea de bacterii și virusuri ce pot avea repercusiuni asupra organismului, pe termen mediu sau lung.


Cum acționează dezinfectanții?

Aproape fiecare mediu de pe planetă conține microorganisme și bacterii. De altfel, pe fiecare centimetru pătrat de piele umană, se găsesc mai bine de 600.000 de bacterii, însă, cele mai multe sunt inofensive. Totuși, dacă luăm în considerare cea mai recentă și contagioasă boală, COVID-19, cauzată de virusul SARS CoV 2, observăm că unii agenți patogeni pot fi extrem de periculoși și, chiar, letali. Dezinfectanții sunt utilizați pentru a înlătura germeni precum virusuri, bacterii, mucegaiuri sau fungi de pe piele și diferite suprafețe. Aceștia acționează distrugând peretele celular al microbilor sau prin interferarea cu metabolismul lor.

dezinfectare_suprafeteSursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1585417238790-f6d290d6490c?ixlib=rb-1.2.1&ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&auto=format&fit=crop&w=2008&q=80

Este important de știut că dezinfectanții profesionali nu înlocuiesc produsele de curățenie, ci, le completează. De pildă, dacă folosim dezinfectanți pentru casă, trebuie să-i aplicăm după ce anumite obiecte sau suprafețe au fost curățate în prealabil. Utilizarea regulată a mai multor tipuri de dezinfectanți este esențială pentru prevenirea răspândirii bolilor. Acești agenți chimici au în compoziția lor diferite ingrediente active care elimină microorganismele cu cea mai scăzută imunitate la dezinfectanți, respectiv, virusurile comune sau bacteriile vegetative, dar, fără a distruge materialele sau afecta, în mod negativ, produsele alimentare. În plus, dezinfectanții pentru mâini protejează pielea și omoară bacteriile, fungii și virusurile. 


Tipuri de dezinfectanți

În mod obișnuit, dezinfectanții se folosesc în locurile în care există riscul apariției unor surse de infecție, așa cum sunt colectivitățile mari unde pot fi persoane bolnave–saloane, spitale, spații de lucru cu mulți angajați, școli, etc. Totodată, aceste substanțe sunt absolut necesare în mediile în care trebuie menținută o igienă perfectă, precum băi sau locuri unde se prepară sau se consumă mâncare. Mai mult de atât, dezinfectarea mâinilor folosind anumite substanțe este esențială atunci când nu avem la îndemână apă și săpun pentru o igienă riguroasă și intrăm în contact cu suprafețe folosite des de mai mulți oameni. Utilizarea unor soluții dezinfectante ne poate proteja de îmbolnăvire, însă, pentru că există mai multe tipuri de dezinfectanți, trebuie să înțelegem cum funcționează aceștia pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză. Iată câteva criterii în baza cărora pot fi clasificați dezinfectanții:


În funcție de normele Uniunii Europene

În legislația europeană, produsele biocide sunt clasificate în patru grupe principale (dezinfectanți, conservanți, produse de combatere a dăunătorilor, alte produse biocide) și 22 de tipuri de produse (TP) sau categorii de aplicații, unele dintre ele având și mai multe subgrupuri. Ca membră a Uniunii Europene, România folosește dezinfectanți care se încadrează în următoarele categorii:

TP1 Igienă umană 
Produse biocide folosite pentru igiena umană, care intră în contact cu pielea cu scopul principal de a o dezinfecta.

TP2 Dezinfectante algicide care nu sunt destinate aplicării directe la oameni sau animale 
Produse utilizate pentru dezinfectarea suprafețelor, materialelor, echipamentelor și mobilierului. Acestea nu trebuie să intre în contact direct cu alimentele sau hrana animalelor.
dezinfectare_telefonSursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1611908151081-70eaa8811441?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=1950&q=80

Regăsim în această categorie și produse pentru dezinfectarea aerului sau apei care nu este folosită pentru consumul uman și animal, produse utilizate ca algicide pentru tratarea piscinelor și acvariilor sau produse care se încorporează în textile, țesături, măști, vopsele ori alte articole ce trebuie tratate cu proprietăți dezinfectante.

TP3 Igienă veterinară 
În această categorie sunt incluși dezinfectanți pentru igiena veterinară, săpunuri dezinfectante, produse de igienă bucală, corporală sau cu funcție antimicrobiană.

TP4 Produse alimentare și hrană pentru animale
Produse folosite pentru impregnarea materialelor care pot intra în contact cu alimentele sau care se utilizează pentru dezinfectarea echipamentelor, suprafețelor, ustensilelor de consum, etc., destinate oamenilor și animalelor.

TP5 Apă potabilă
Substanțe pentru dezinfectarea apei potabile, atât pentru oameni cât și pentru animale.


În funcție de utilizarea lor

Luând în considerare modul de utilizare, avem dezinfectanți pentru suprafețe și dezinfectanți pentru mâini. Care este diferența între aceștia? Fiecare produs are în compoziția sa ingrediente diferite și beneficiază de un alt set de teste specifice pe care trebuie să le treacă pentru avizare. Timpul de acțiune al celor două tipuri de dezinfectanți este, de asemenea, diferit.

Dezinfectanți pentru suprafețe
Dezinfectanții au capacitatea de a ucide microorganismele periculoase datorită ingredientelor active din compoziția lor. Concentrația acestora este, însă, diferită, de aceea, există dezinfectanți pentru casă și dezinfectanți medicali, folosiți în clinici, spitale ori diferite instituții. În mod normal, dezinfectanții pentru casă ar trebui folosiți cel puțin o dată pe săptămână într-o locuință bine întreținută. Totuși, dacă în imobil sunt copii, bolnavi sau persoane care au un sistem imunitar mai slăbit, sunt necesare reguli de igienă mult mai riguroase. Se pot folosi dezinfectanți de pardoseală, pentru bucătărie, baie, obiecte de mobilier, clanțe, mânerele ferestrelor sau diverse blaturi de lucru și obiecte. Produsele utilizate pentru a igieniza suprafețele din locuință au o concentrație redusă și nu sunt toxice, însă, cele care conțin clor pot provoca iritații dacă se folosește o cantitate prea mare, nu se ventilează încăperea corect sau nu se folosesc echipamente de protecție.
Dezinfectanții medicali profesionali pot fi folosiți și în mediile casnice în anumite condiții, însă, sunt esențiali pentru grupurile sanitare și instituțiile în care este nevoie de o igienă ridicată. Aceștia sunt esențiali în mediile aseptice, unde se folosesc dezinfectanți pentru instrumentar, sterilizanți de înaltă calitate, detergenți enzimatici sau alte substanțe pentru distrugerea bacteriilor, microbilor și virusurilor.

Dezinfectanți pentru mâini
În prezent, prezența bacteriilor este frecvent depistată pe multe dintre suprafețele și obiectele de care suntem înconjurați. Oricât de atenți suntem, nu le putem evita în totalitate, motiv pentru care igiena mâinilor este extrem de importantă. Acest lucru trebuie să ne preocupe constant, dar, pentru că nu este posibil oriunde să ne spălăm cu apă și săpun, trebuie să folosim dezinfectanți de mâini ori de câte ori considerăm că e necesar.
dezinfectant_pentru_mainiSursa foto: https://images.pexels.com/photos/3987143/pexels-photo-3987143.jpeg?auto=compress&cs=tinysrgb&dpr=2&h=750&w=1260

Mâinile sunt principalele purtătoare de microbi și bacterii, iar singura modalitate de a reduce riscul transmiterii unei infecții constă în folosirea frecventă a unor tipuri de dezinfectanți care să aibă un conținut de cel puțin 60% alcool. Produsele pentru igiena umană, care pot fi sub formă de gel, lichid sau spray, nu necesită clătire cu apă, se usucă repede pe mâini și au un miros plăcut. Dezinfectanții pentru mâini au acțiune antibacteriană, sunt compatibili cu piele și, de regulă, conțin alcool, nu clor, substanță care poate provoca iritații.


În funcție de ingredientele active pe care le conțin

Din punct de vedere al compoziției, dezinfectanții pot fi găsiți în diferite forme. Mai departe, prezentăm o listă cu unele dintre cele mai comune tipuri de dezinfectanți, ținând cont de ingredientele pe care le conțin:

Dezinfectanți pe bază de alcool 
De obicei, aceștia conțin alcool etilic (etanol) sau alcool izopropilic și au rol antiseptic. Dezinfectanții cu alcool sunt utilizați, în special, pentru igiena pielii și mai puțin pentru suprafețe. Astfel de produse se folosesc în centrele medicale înaintea efectuării anumitor proceduri, dar, și în mod uzual, pentru dezinfectarea mâinilor când nu există posibilitatea curățării cu apă și săpun sau chiar și pentru igienizarea unor obiecte de uz casnic. Totuși, este de preferat ca dezinfectanții pe bază de alcool să fie folosiți cu atenție, deoarece substanța este foarte inflamabilă.

Dezinfectanți pe bază de clor
Compușii de clor ucid o serie de organisme, chiar și virusurile rezistente, sunt indicați pentru curățarea fluidelor corporale și au un timp de ucidere relativ rapid. În general, dezinfectanții cu clor sunt ieftini și acționează repede, dar, pot fi corozivi sau pot provoca decolorare sau iritații la nivelul pielii, dacă nu se utilizează conform instrucțiunilor.

Compuși cuaternari de amoniu (Quats)
Este vorba despre produse foarte puternice, super concentrate, respectiv acele tipuri de dezinfectanți folosite în special în spitale și instituții, deoarece, au o acțiune rapidă, preț accesibil și pot distruge o gamă foarte largă de microorganisme. Quats reprezintă o alegere de top pentru dezinsecția mediilor aseptice. De asemenea, acești dezinfectanți pot intra și în compoziția unor detergenți folosiți pentru haine, dar, și în unele sprayuri dezinfectante. Compușii cuaternari de amoniu se pot folosi pentru igienizare și în industria alimentară, dar, și pentru dezinfectarea casei, respectiv, curățarea bucătăriei, degresarea blatului de lucru, frigidere, etc.

Aldehide
Sunt compuși organici foarte eficienți împotriva bacteriilor care cauzează tuberculoza, dar, au nevoie de un raport ridicat de  parte per milion (ppm) pentru o bună dezinfectare. Printre cele mai utilizate aldehide se află formaldehida, un produs cu puternic efect dezinfectant, care distruge bacteriile, fungii și sporii. Este de menționat că aldehidele pot provoca astm, dacă nu sunt utilizate, în mod corespunzător, iar anumite bacterii ajung să fie rezistente la acești compuși. În plus, dacă aldehidele nu se diluează într-o soluție alcalină, ele vor lăsa urme de grăsime pe suprafețe.

Compuși fenolici
Sunt eficienți împotriva bacteriilor patogene, inclusiv Mycobacterium tuberculosis. Aceștia elimină ciupercile și virusurile, dar, totodată, sunt foarte toxici și corozivi atacând și suprafețele, în timp ce omoară microorganismele de pe acestea.

Apa oxigenată
Se folosește, în special, pentru dezinfectarea tegumentelor și rănilor. Deși, în industria alimentară, este utilizată pentru igienizarea ambalajelor, ca, de exemplu, cele pentru băuturi, apa oxigenată nu face parte din acele tipuri de dezinfectanți care să fie foarte eficienți pe suprafețe.
dezinfectant_mainiSursa foto: https://cdn.pixabay.com/photo/2020/03/09/07/15/disinfection-of-hands-4914856_960_720.jpg

Pentru ca efectul biocid să fie mai puternic este necesar ca apa oxigenată să se utilizeze într-o concentrație ridicată (de peroxid de hidrogen), doar că, în acest moment, devine instabilă și periculoasă pentru sănătate.

Iodofori
Aceștia se pot folosi pentru dezinfectarea unor echipamente medicale semicritice, dar, pot păta suprafețele și, chiar, pot avea un miros destul de neplăcut. 


Cum alegi corect cele mai bune soluții dezinfectante?

Atunci când vrei să alegi cei mai buni dezinfectanți este esențial să ții cont de mai multe criterii, ca să te asigură că aceștia îți vor satisface cel mai bine nevoie. În acest sens, trebuie să iei în considerare aspecte precum:
  • eficacitatea produselor;
  • timpul de acționare al dezinfectanților;
  • siguranța utilizării anumitor substanțe;
  • suprafețele unde vor fi folosiți dezinfectanții;
  • tipul soluțiilor dezinfectante;
  • ușurința în utilizare.
Sortarea și înțelegerea informațiilor cu privire la diferitele tipuri de dezinfectanți necesită timp, dar, înseamnă un pas critic în a ne asigura că luăm cea mai bună decizie pentru igiena personală sau profesională. Dacă folosești soluțiile potrivite, poți preveni multe dintre bolile și infecțiile grave, și ai ocazia de a te bucura, întotdeauna, de medii curate și bine dezinfectate.

Referințe:
  • “Chemical Disinfectants.” Centers for Disease Control and Prevention, Centers for Disease Control and Prevention, 18 Sept. 2016, www.cdc.gov/infectioncontrol/guidelines/disinfection/disinfection-methods/chemical.html. Accesat 16.04.2021.
  • “Tipuri De Produse.” echa.europa.eu/ro/regulations/biocidal-products-regulation/product-types. Accesat 16.04.2021.
  • “Types of Disinfectants: How to Make the Best Choice for Facilities.” Nyco Products Company, 15 Oct. 2020, www.nycoproducts.com/resources/blog/types-of-disinfectants-how-to-make-the-best-choice-for-your-facility/. Accesat 16.04.2021.
  • “Homepage: European Centre for Disease Prevention and Control.” Homepage | European Centre for Disease Prevention and Control, www.ecdc.europa.eu/. Accesat 16.04.2021.

Ultima actualizare:
Etichete: Igienă