Sortarea deșeurilor: Norme europene în vigoare și produse utile
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflați mai multe Am ințeles

Sortarea deșeurilor: Norme europene în vigoare și produse utile

Marți, 22 Iun 2021
reciclare
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/umor-sim-ul-umorului-de-protec-ie-protector-3951625/

Cuprins: 
 • Norme europene pentru sortarea deșeurilor
 • Produse utile pentru sortarea deșeurilor
  • Coș gunoi cu pedala 17 litri
  • Coș gunoi colectare selectivă pentru exterior
  • Set 3 coșuri gunoi inox pentru colectare selectivă – 3x79 litri
 • Mituri privind colectarea selectivă a deșeurilor
 • Beneficiile sortării selective a deșeurilor


Norme europene pentru sortarea deșeurilor

Sortarea deșeurilor în vederea reciclării este o activitate foarte complexă ce se supune unor normative europene ce trebuie respectate întocmai, atât de utilizatorii casnici cât și de companii, mici sau mari, instituții și nu numai.
Prin sortarea deșeurilor și depozitarea acestora într-o manieră corectă nu numai că ajutăm la salvarea naturii și a mediului înconjurător dar putem face economii, putem oferi un viitor cu un aer curat următoarelor generații. 

Când vine vorba despre valorificarea deșeurilor, producătorii și deținătorii de deșeuri trebuie să urmeze litera sfântă a legii astfel:
 1. Pentru asigurarea unui grad înalt de valorificare, producătorii de deşeuri şi deţinătorii de deşeuri sunt obligaţi să colecteze separat cel puţin următoarele categorii de deşeuri: hârtie, metal, plastic şi sticlă. 
 2. Operatorii economici care colectează şi/sau transportă deşeuri au obligaţia de a asigura colectarea separată a acestora şi de a nu le amesteca în timpul transportului.
(Conform Legii nr. 211/2011, Articolul 14)

Unitățile și companiile care valorifică deșeurile au obligația de a deține spații special amenajate pentru depozitarea deșeurilor, oferind garanția că acestea nu reprezintă niciun risc pentru sănătatea umană dar nici pentru mediul înconjurător. 

În ceea ce privește colectarea selectivă în vederea reciclării, începând cu anul 2012, autoritățile administrației publice locale au primit obligația de a asigura colectarea separată pentru hârtie, metal, plastic și sticlă. 
Gestionarea deșeurilor, atât de către autorități, companii sau utilizatorii casnici trebuie să fie făcută astfel încât să nu prezinte niciun risc pentru apă, aer, faună, floră, fără a crea vreun disconfort și fără a afecta peisajul. 

Deșeurile municipale reprezintă un pericol pentru mediu din cauza cantităților impresionante. Conform modificărilor aduse la Directiva 2008/98/CE, putem denumi deșeuri municipale următoarele:
Art. 3. 2b. «deșeuri municipale» înseamnă:
 (a) deșeuri amestecate și deșeuri colectate separat de la gospodării, inclusiv hârtia și cartonul, sticla, metalele, materialele plastice, bio-deșeurile, lemnul, textilele, ambalajele, deșeurile de echipamente electrice și electronice, deșeurile de baterii și acumulatori și deșeurile voluminoase, inclusiv saltelele și mobila;
 (b) deșeuri amestecate și deșeuri colectate separat din alte surse, în cazul în care deșeurile respective sunt similare ca natură și compoziție cu deșeurile menajere; Deșeurile municipale nu includ deșeurile provenite din producție, agricultură, silvicultură, pescuit, fose septice și rețeaua de canalizare și tratare, inclusiv nămolul de epurare, vehiculele scoase din uz sau deșeurile provenite din activități de construcție și demolări. Această definiție nu aduce atingere repartizării responsabilităților de gestionare a deșeurilor între actorii publici și cei privați; 
2c. «deșeuri provenite din activități de construcție și demolări» înseamnă deșeuri generate de activități de construcție și demolări”.


Conform legislației adoptate la nivel european în ceea ce privește prevenirea generării deșeurilor, statele membre trebuie să promoveze și să sprijine modelele de consum și de producție, încurajând producerea și fabricarea unor articole ce pot fi reutilizate, reparate și modernizate, pentru a reduce cantitatea de deșeuri. În același timp sunt încurajate donațiile de produse alimentare și redistribuirea lor atât pentru uzul uman cât și pentru cel al animalelor. 
Sortarea deșeurilor pe culori este foarte importantă și acest lucru este conform legislației în vigoare: galben pentru plastic și metal, albastru pentru hârtie și carton, verde pentru sticlă colorată.


Produse utile pentru sortarea deșeurilor

Pentru ca reciclarea și procesul de sortare a deșeurilor să fie mai ușor de implementat pentru toată lumea, trebuie urmate câteva reguli importante. Astfel, știi că ce ai aruncat la coșul potrivit chiar ajunge acolo unde trebuie și va căpăta o nouă formă și o nouă întrebuințare.

Oferta de coșuri de gunoi selective este generoasă pe piață și, poți opta pentru tomberoane pe culori sau coșuri de gunoi mai mici, în funcție de cantitatea de gunoi generată. În magazinul IgienaPHS găsești o gamă variată de coșuri de gunoi selectiv, potrivite pentru gospodării obișnuite sau pentru companii și instituții. 


Coș gunoi cu pedală 17 litri

cos-gunoi-pedala
Coșurile de gunoi pentru colectare selectivă sunt prevăzute cu capace de diferite culori, pentru o depozitare corectă și eficientă a deșeurilor. Realizate din plastic rezistent, acestea sunt potrivite pentru locuințe sau companii. Datorită pedalei, capacele se ridică cu ușurință și astfel eviți intrarea în contact direct cu gunoiul. 


Coș gunoi colectare selectivă pentru exterior

cos-gunoi-colectare-selectiva
Cu dimensiuni generoase, acest ansamblu de coșuri de gunoi este realizat din tablă zincată, rezistentă la intemperii, finisată cu vopsea pulbere, pentru o rezistență sporită. Ansamblul poate fi utilizat de către companii, instituții publice, unități de învățământ și nu numai, având o capacitate de 40 litri. În plus, orificiile de aruncare sunt prevăzute cu cauciuc bordurat.


Set 3 coșuri gunoi inox pentru colectare selectivă – 3x79 litri

cos-gunoi-colectare-selectiva

Ideal pentru mediul profesional, setul compus din 3 coșuri din inox va transforma colectarea selectivă într-o joacă de copii. Fiecare coș este inscripționat corespunzător, pentru a ușura munca utilizatorului. Acesta are un aspect robust și modern, ce îl face ușor de integrat în spații moderne, precum centre comerciale, instituții, școli și nu numai.


Mituri privind colectarea selectivă a deșeurilor


Uneori, când discutăm despre sortarea selectivă a deșeurilor, parcă ne simțim descurajați. Prea multe reguli, timp pierdut și așa mai departe. Însă, lucrurile sunt cât se poate de simple iar informarea corectă ne va ajuta să reciclăm produsele din jurul nostru într-un număr cât mai mare, indiferent că folosim coșuri de gunoi pentru interior, exterior, pe culori sau nu. Iată câteva întrebări și răspunsuri care vor face lumină în acest caz:

Produsele destinate colectării selective trebuie spălate înainte?
Nu. Este suficient ca sticlele, containerele și recipientele să nu conțină urme de alimente și să fie clătite cu apă și uscate. Dar nu trebuie să fie impecabile. Acest pas este important pentru a nu contamina alte materiale.

De ce este important să le colectăm selectiv dacă responsabilul cu deșeuri le va sorta din nou?
În coșurile de colectare selectivă se aruncă tot felul de materiale. De aceea, este nevoie ca personalul instruit de la centrul de reciclare să îndepărteze manual fiecare tip de deșeu care, din varii motive, nu poate fi reciclat. Acest lucru poate afecta produsele ce se trimit spre reciclare, ele fiind considerate niște deșeuri valoroase. 

Se poate recicla absolut orice fel de plastic?
Cu siguranță, nu. Perdelele de duș, furtunele de grădină, spuma de polistiren nu se pot recicla chiar dacă au în componența lor plastic sau sunt în totalitate din plastic. 

Trebuie să ambalez produsele înainte de a le arunca la coșul de colectare selectivă?
Nu. Este chiar contraindicat ca acestea să fie împachetate, înfoliate sau chiar băgate în pungi de plastic. Se vor arunca separat, fără niciun fel de ambalaj.


Beneficiile sortării selective a deșeurilor


Sortarea deșeurilor menajere ne ajută să restabilim un echilibru în natură, prin diminuarea impactului pe care oamenii îl au asupra mediului înconjurător. Echilibrul în natură se traduce printr-un aer mai curat, un ecosistem sănătos, grijă pentru floră și faună, pentru Pământ în ansamblu. 

Iată care sunt și alte beneficii ale sortării selective a deșeurilor:
 • Se reduce cantitatea de deșeuri ce ajunge în natură;
 • Ajută la conservarea materialelor naturale precum apă, lemn și minerale;
 • Previne poluarea prin diminuarea necesității de a colecta noi materiale pentru producerea unor obiecte;
 • Reduce consumul de energie;
 • Ajuți la dezvoltarea unui domeniu nou, atât de important în secolul nostru.

Surse:
Categorii

Promoții


Alte articole


BRANDURI