Cum să îți cureți covoarele acasă: de la A la Z
6488 Afisari
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/carpet-scene-pattern-2935773/
Cuprins:
- Cum să cureți covoarele eficient acasă
- Ce tip de covoare ai?
- Din ce materiale sunt realizate covoarele
- Covoare din fibre naturale
- Covoare din fibre sintetice
- Curățarea covoarelor acasă
- Recomandări pentru întreținerea covoarelor
- Etapele de curățare ale covorului
Covoarele joacă un rol foarte important într-un cămin, oferind un plus de confort, căldură și întregind spațiul, făcându-l mai primitor. Alegerea unui covor trebuie făcută astfel încât modelul acestuia să se potrivească cu stilul casei, să vină în completarea mobilierului și a pieselor de decor. Sunt întotdeauna de preferat modelele atemporale, ce nu se demodează ușor, de a căror frumusețe te poți bucura timp îndelungat. Pentru a putea susține acest lucru însă, curățarea covoarelor trebuie să fie o activitate care să aibă loc în mod regulat și corect, pentru a proteja culorile și țesătura.
Cum să cureți covoarele eficient acasă
Covoarele, pe cât sunt de frumoase și plăcute la atingere, pe atât de repede se murdăresc și acumulează praf, firimituri și devine un loc ideal pentru dezvoltarea acarienilor. Covoarele se curăță diferit, în funcție de materialul din care sunt realizate, tipul de țesătură, culori și nu numai. Pentru a le păstra un aspect intact, fiecare trebuie întreținut diferit.
Ce tip de covoare ai?
Nu este neapărată nevoie să ai același tip de covoare în toată casa. În sufragerie poți avea unul cu țesătură plată pentru că este un loc utilizat și tranzitat de toată familia și chiar de invitați și de aceea trebuie să fie ușor de aspirat. În camera copilului este de preferat unul mai gros, cu o țesătură bogată, pentru a ține cald piciorușelor exploratoare. Iată însă cum poți curăța covoarele acasă, eficient și fără bătăi de cap, în funcție de tipul lor:Covor shaggy – este un tip de covor cu firele foarte lungi și dese. Deși are un aspect foarte frumos, curățarea acestui tip de covor poate fi anevoioasă, fibrele lungi favorizând reținerea prafului, a acarienilor și murdăriei în general. Acesta trebuie să fie aspirat foarte des și scuturat dacă dimensiunea permite acest lucru. Se recomandă curățarea covoarelor shaggy la o spălătorie profesională, pentru că cei de acolo dispun de aspiratoare profesionale foarte puternice și aparatură pentru spălarea în profunzime a acestora.
Covor cu țesătură plată - acestea sunt extrem de frumoase și au un atuu important: curățarea covorului cu țesătură plată este foarte ușor de realizat. Se aspiră rapid cu un aspirator profesional și se spală manual sau cu un aspirator cu injecție-extracție în care ai folosit un detergent pentru covoare special, care spală țesătura în profunzime. Este recomandat ca după o această operațiune covorul să fie lăsat să se usuce în profunzime. Ori va fi scos din cameră ori se vor deschide larg ferestrele pentru a se usca rapid.
Covor cu multiple smocuri – se va curăța imediat ce s-a pătat, în cazul în care a căzut mâncare sau lichide pe el și se va aspira cu un aspirator puternic. Pentru pete mai vechi se recomandă apelarea la servicii de curățare a covoarelor profesionale pentru a elimina petele profunde sau mai vechi și pentru o igienizare completă.
Covor oriental – deși are designuri si culori complexe, un covor oriental este ușor de întreținut. Acesta se va aspira de mai multe ori pe săptămână și se va folosi un detergent pentru covoare pentru eliminarea impurităților dar și pentru reîmprospătarea culorilor pentru a te bucura cât mai mult timp de modelul deosebit. Dacă prezintă franjuri, aceștia nu vor fi aspirați pentru a nu se rupe sau încurca.
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/Vra_DPrrBlE
Din ce materiale sunt realizate covoarele
În procesul de curățare a covoarelor, trebuie să se țină cont de materialul din care acestea sunt realizate.
Covoare din fibre naturale
Covoarele realizate din materiale naturale precum lână, mătase și sisal prezintă avantajele și dezavantajele sale. Spre exemplu, covoarele din lână sunt foarte confortabile și călduroase, fiind indicate a fi amplasate în camerele mai reci, însă poți constata că aceste covoare își pierd, cu timpul, din fibre, ca și cum ar năpârli. De aceea, aceste fibre se vor aduna ori de câte ori ies la suprafață prin aspirare uscată. Dacă zona este des tranzitată, poți aspira chiar și zilnic. Evită să lași covoarele din lână în bătaia directă a soarelui, razele lui având un efect negativ asupra fibrei, pe care o va usca dar și asupra culorilor. Atunci când te ocupi personal de spălarea și curățarea covorului acasă, trebuie să ai în vedere faptul că acesta nu este deloc prieten cu apa caldă care îl poate deforma și chiar micșora. Folosește cu încredere apă rece și detergent special pentru fibre naturale sau din lână pentru a te putea bucura de aspectul lui mai mult timp. Dacă alegi să apelezi la o curățătorie profesională, nu uita să menționezi angajaților că este făcut din lână pentru a nu exista surprize neplăcute.
Covoarele din mătase sunt foarte delicate și plăcute la atingere însă sunt ceva mai pretențioase. Curățarea covoarelor din mătase trebuie să aibă loc periodic printr-o aspirare uscată, scuturare și aerisire, evitându-se intrarea în contact cu apa caldă care poate distruge fibra. Și totuși cu ce se curăță covorul murdar? Se va încerca înlăturarea petelor imediat ce acestea au fost produse, cu un detergent pentru covoare special sau cu soluții de curățat covoare făcute în casă.
Extrem de plăcute la vedere, covoarele din iută sau sisal se potrivesc unor interioare cu iz tradițional, boho-chic. Sunt ecologice, au o țesătură plată și culori naturale. Este bine de știut că tocmai datorită faptului că fibrele sunt naturale, acestea trebuie ferite de umezeală, astfel că nu este indicat să fie amplasate în baie, spre exemplu. Fibrele tind să capteze praful și de aceea este bine să le aspiri de câteva ori pe săptămână, însă nu uita să îl dai la o parte și să aspiri și sub el.
Pentru petele ce pot apărea trebuie să acționezi imediat cu o perie sau un burete abraziv însă fără să freci prea puternic pentru a nu deteriora fibrele, împreună cu un detergent pulbere special, pentru a nu uda suprafața. În procesul de curățenie al unui covor de iută ai nevoie de o lavetă uscată, aspirator pentru aspirare uscată și un kit cu soluție de curățat pulbere.
Covoare din fibre sintetice
Mai puțin pretențioase față de cele realizate din materiale naturale, curățarea covoarelor din fibre sintetice este mult simplificată. Acestea se pot curăța atât uscat, umed cât și cu ajutorul aburului, fără a deteriora țesătura.
Curățarea covoarelor acasă
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/casa-camin-uz-casnic-apartament-4107284/
Există persoane care apelează întotdeauna la spălătorii profesonale însă există și situații în care se preferă o curățare a covoarelor acasă. Pentru a te putea bucura în continuare de carpete cu modele și culori vibrante, trebuie să ai întotdeauna la îndemână câteva produse de curățenie și soluții de curatățat covoare acasă.
Dotează-te cu:
- Un aspirator profesional cu aspirare uscată pentru covoare din materiale naturale și un aspirator cu injecție-extracție pentru cele sintetice;
- Șampon pentru curățare covoare Taski Tapi Shampoo care are în compoziția sa o combinație specială de surfactanți spumanți, dezactivând eficient alergenii de praf. Curăță în profunzime orice tip de țesătură, putând fi utilizat atât prin șamponare umedă cât și uscată, neutralizând mirosurile neplăcute.
- Lavetă sau burete în cazul petelor ce trebuie îndepărtate imediat
- Perie pentru curățat
- Spray pentru curățare gumă de mestecat Tapi Gum dacă este cazul
Recomandări pentru întreținerea covoarelor
- Indiferent de tipul covoarelor, material sau design, cel mai bine este să păstrezi eticheta producătorului, pentru a vedea exact materialul din care sunt realizate și ce sfaturi primești vis a vis de intreținerea, spălarea și curățarea covoarelor acasă.
- Franjurii covoarelor deseori trebuie aranjați cu o perie însă nu aspirați pentru a nu se destrăma.
- După ce ai utilizat un aspirator cu injecție-extracție aerisește încăperea și nu călca pe covor până nu se usucă în totalitate. Cel mai bine este ca acesta să fie scos la aer pentru a se usca.
- Ferește covoarele, cu precădere cele realizate din materiale naturale, de razele directe ale soarelui, deoarece le usucă și estompează culorile.
- Nu aplica clor sau alte substanțe ce pot albi țesăturile și le pot deteriora.
Etapele de curățare ale covorului
Pentru a te bucura în permanență de podele impecabile urmează câțiva pași simpli, chiar dacă optezi pentru curățarea covoarelor acasă:
- Aspiră întotdeauna eficient, chiar zilnic dacă ai animale de companie sau copii. Astfel îndepărtezi o mare parte din particulele de praf ce se ridică în aer dar și acarienii ce favorizează apariția alergiilor, a astmului și a altor boli respiratorii.
- Testează soluțiile de curățare și detergenții pentru curățarea covoarelor pe dosul acestora, într-un colț ce nu este vizibil și lasă să acționeze câteva minute. Dacă nu se pătează/decolorează înseamnă că țesătura și soluția sunt compatibile și aceasta din urmă poate fi utilizată cu succes.
- Spală covoarele și mochetele cu detergenți speciali.
- Uscucă în totalitate covoarele
- După uscare se vor peria și aspira încă o dată pentru a înlătura total firele de păr sau praf.
În gama magazinului IgienaPHS găsești produse de curățenie eficiente ce te pot ajuta să îți păstrezi casa impecabilă.
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Cum să cureți corect suprafețele din sticlă fără a lăsa urme sau pete?
- Capace WC cu senzor: Soluții igienice pentru birouri
- Rolul sistemului de ventilație și filtrare a aerului în asigurarea unei atmosfere sănătoase într-un hotel
- Sfaturi pentru instruirea personalului de curățenie în hoteluri de lux
- Soluții de igienizare esențiale pentru cabinetele veterinare
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare