Igiena în unitățile de învățământ [Ghid complet]
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflați mai multe Am ințeles

Igiena în unitățile de învățământ [Ghid complet]

Joi, 22 Iul 2021
copii-masca-protectie
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/model-coala-institu-ie-de-inva-amant-rochie-5212357/

Cuprins: 
 • Norme de igienă în unitățile școlare
 • Regulile de efectuare a curățeniei în unitățile de învățământ
 • Igienizarea băilor din școli și grădinițe
 • Norme de igienă în grădinițe
 • Dotările necesare grupurilor sanitare din instituțiile de învățământ
 • Norme de igienă personală pentru personalul administrativ din școli
 • Reguli de igienă în școli ce trebuie urmate de către elevi
 • Ce fel de produse sunt recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ?

Chiar și înainte de pandemie, unitățile de învățământ erau obligate să asigure un mediu propice și sănătos tuturor, de la dascăli, personal administrativ dar, mai ales, elevilor. Copiii au tendința de a se îmbolnăvi mai ușor decât adulții deoarece igiena mâinilor și cea personală în general poate fi mai precară, aceștia tind să intre foarte mult în contact unii cu ceilalți și pot fi ușor neglijenți în privința purtării măștii de protecție. Însă, grija pentru sănătatea lor trebuie să fie o problemă atât a părinților cât și a cadrelor didactice și a responsabililor administrativi ce trebuie să le ofere copiiilor un mediu sănătos, perfect igienizat, în cadrul școlilor. Normele de igienă în școli trebuie trasate și respectate cu mare grijă, pentru a împiedica apariția și evoluția unor epidemii grave. 


Norme de igienă în unitățile școlare

Înainte de a pătrunde în unitățile de învățământ, starea de sănătate a copiilor va fi verificată, acestora li se va măsura temperatura și se vor lua toate măsurile necesare pentru evitarea răspândirii anumitor boli astfel:

Art. 5/ punctul (5) Pentru copiii şi tinerii care sunt depistaţi sau suspecţi de boli transmisibile în perioada în care se află în unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor se asigură izolarea asistată a acestora (în cabinetul medical sau izolator) până la preluarea lor de către părinţi, reprezentantul legal, personalul de îngrijire sau serviciul de ambulanţă judeţean sau al municipiului Bucureşti, după caz. Revenirea în creşe şi grădiniţe după o perioadă de absenţă mai mare de 3 zile consecutive, din motive medicale, se va face numai pe baza avizului epidemiologic eliberat de medicul de familie sau, după caz, de către medicul curant, cu informarea personalului medicosanitar de colectivitate şi predarea adeverinţei/avizului la cabinetul medical şcolar. (Conform ORDINUL nr. 1.456 din 25 august 2020)

După această triere, unitatea de învățământ are obligația de a asigura tuturor persoanelor, copii și adulți, care își desfășoară activitatea în cadrul respectiv, dispensere pentru săpun lichid, pentru dezinfectant de mâini, uscătoare de mâini dar și consumabile de hârtie pentru ștergerea mâinilor, săpunuri și dezinfectanți și nu numai. Normele de igienă în unitățile de învățământ se vor respecta întocmai, conform aceluași Ordin nr. 1.456 din 25 august 2020:

ART. 7 (1) Dimensionarea, amplasarea şi adaptarea instalaţiilor sanitare se realizează în raport cu vârsta şi numărul copiilor şi tinerilor. 
(2) … Vestibulul grupurilor sanitare este amenajat cu chiuvetă - lavoar cu apă rece şi caldă cu săpun lichid, prosop de hârtie, coşuri de gunoi cu capac, pedală şi sac menajer. Fiecare toaletă este dotată cu hârtie igienică şi coş de gunoi cu capac, pedală şi sac menajer. 
(3) În vestibulul grupurilor sanitare, în ateliere şcolare, în laboratoare (fizică, chimie, alimentaţie publică din cadrul şcolilor de profil), în antreul sălilor de mese, precum şi în vestibulul grupurilor sanitare din cadrul sălilor de educaţie fizică/sălilor de gimnastică şcolare se amenajează chiuvete - lavoare, cu săpun lichid sau solid şi prosoape de hârtie sau dispozitiv electric de uscare a mâinilor. 
(4) În spaţiile de recreaţie, interioare sau exterioare, se amenajează surse de apă potabilă cu jet ascendent sau se amplasează recipiente - dozatoare de apă potabilă prevăzute cu pahare de unică folosinţă.


ART. 10 (1) Toate încăperile destinate copiilor şi tinerilor sunt prevăzute cu ventilaţie naturală. Mijloacele de ventilaţie trebuie să asigure o împrospătare a aerului de cel puţin 1,5 schimburi de aer pe oră în încăperile de grupă din unităţile pentru antepreşcolari şi preşcolari, 3 schimburi pe oră în sălile de clasă şi de cursuri pentru elevi şi studenţi şi 5 schimburi pe oră în grupurile sanitare. Eficienţa ventilaţiei se apreciază prin metode de laborator. (2) Viteza curenţilor de aer din încăperile destinate copiilor şi tinerilor nu va depăşi 0,3 m/s. (3) Ventilaţia prin deschiderea ferestrei se realizează în aşa fel încât să se evite disconfortul termic şi să asigure înlăturarea continuă a aerului viciat.


Regulile de efectuare a curățeniei în unitățile de învățământ

Curățenia în grădinițe și școli trebuie făcută cu o maximă seriozitate de către personalul administrativ, acesta fiind dotat cu produse profesionale de curățenie, cărucioare de curățenie și să se asigure că din toalete nu lipsesc consumabilele pentru a asigura igiena mâinilor copiilor. Mai mult, copiii ar trebui instruiți atât de către familie cât și de către cadrele didactice cum să aibă grijă de sănătatea lor dar și cum să păstreze o igienă corectă în sala de clasă. 
 • Fiecare persoană care intră în școală, angajat, părinte, elev, profesor, are obligația de a-și dezinfecta mâinile cu dezinfectant ce se află la intrarea în unitatea de învățământ. 
 • La fiecare schimb de tură se va igieniza clasa respectivă, de la podele și până la bănci și catedră. Mesele, băncile și catedra vor fi igienizate corespunzător, utilizând dezinfectant pentru suprafețe, produs avizat de către Ministerul Sănătății, împreună cu lavetă din microfibră care se va spăla după finalizarea turei de curățenie cu detergent profesional care conține eventual și dezinfectant în compoziție. 
 • Calculatoarele, telefoanele se vor dezinfecta zilnic deoarece tastele acestora reprezintă un focar de bacterii și microbi iar riscul îmbolnăvirii este unul ridicat. O atenție deosebită se va acorda mânerelor ușilor și întrerupătoarelor care sunt frecvent atinse de către o mulțime de mâini. 
 • Clasele vor fi dezinfectate de cel puțin două ori pe zi sau la schimbarea turelor în cazul în care în aceeași sală învață o tură de dimineață și alta după-amiază.
 • Clasele vor fi aerisite corespunzător.
 • Suprafețele intens utilizate prezintă un risc crescut de contaminare cu Sars-Cov-2 și alte bacterii și microbi, aceștia fiind cu ușurință transferați pe mâini. În această categorie intră mânerele ușilor, întrerupătoarele, suprafețele de lucru, mesele etc. Acestea trebuie curățate în primă fază și, după aceea, dezinfectate cu dezinfectant profesional. 
 • Toate produsele chimice, detergenți și soluții de curățare trebuie să fie avizate de către Ministerul Sănătății, să fie produse eficiente și utilizate în concordanță cu recomandările producătorului. 


Igienizarea băilor din școli și grădinițe


igiena_baie-scoala
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/_bXLDgVO3pQ

Băile sunt frecventate zilnic de zeci poate chiar de sute de ori de către elevi, în funcție de dimensiunea școlii. De aceea, acolo există un risc crescut de dezvoltare a microbilor, bacteriilor dar și a virusurilor. Astfel, băile se vor curăța de mai multe ori într-o zi, utilizându-se detergenți profesionali pentru grupuri sanitare, ce curăță și igienizează toaletele și lavoarele, având și putere de detartrare. Pentru economie pe termen lung se recomandă utilizarea unui detergent concentrat precum Taski Sani Cid Smart, ce se diluează și se utilizează împreună cu un pulverizator, fără a-și pierde din capacitatea de curățare.

Se vor curăța podelele cu mopuri profesionale, cu putere ridicată de absorbție, utilizate doar pentru băi, nu și în sălile de clase, holuri, cancelarie etc. Mopurile speciale se vor folosi împreună cu detergenți pentru pardoseală pentru a distruge patogenii ce se dezvoltă cu repeziciune în acest gen de mediu.

Mânerele ușilor, robineții și lavoarele se vor dezinfecta periodic, de mai multe ori pe zi, pentru a asigura igiena necesară atât în situații normale cât și în vreme de pandemie.


Norme de igienă în grădinițe

În grădinițe se vor respecta întocmai procedurile de curățenie și igienizare, însă se va pune accentul și pe sortarea, spălarea și dezinfectarea periodică a jucăriilor și a materialelor didactice cu care copilașii intră în contact zilnic. Fiecare grupă de copii va avea jucării separate, adecvate segmentului de vârstă iar jucăriile deteriorate se vor scoate din uz. În plus, este recomandat ca jucăriile din pluș și din materiale textile să nu mai fie utilizate deoarece acestea sunt mai greu de igienizat. 
Jucăriile se spală și se dezinfectează zilnic.


Dotările necesare grupurilor sanitare din instituțiile de învățământ

 • Fiecare toaletă va fi dotată cu următoarele:
 • Dispenser pentru săpun lichid, preferabil cu senzor pentru a nu fi atins de foarte multe persoane;
 • Săpun lichid pentru curățarea mâinilor, preferabil și un dezinfectant de mâini;
 • Consumabile de hârtie precum prosoape de hârtie pentru ștergerea mâinilor;
 • Uscător profesional de mâini;
 • Hârtie igienică;
 • Coș de gunoi prevăzut cu capac și sac de gunoi pentru aruncarea hârtiilor utilizate.


Norme de igienă personală pentru personalul administrativ din școli

Responsabilii cu igiena în unitățile de învățământ trebuie să se protejeze corespunzător. Se recomandă utilizarea unui combinezon de protecție, mănușilor de unică folosință și a măștilor de protecție.
Înainte și după îndepărtarea mănușilor se vor spăla mâinile. Măștile, mănușile se vor arunca la un coș de gunoi la  care copiii nu au acces și toate produsele utilizate la curățenie vor fi depozitate corespunzător. 


Reguli de igienă în școli ce trebuie urmate de către elevi

igiena-Maini
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/gYGvAjn6gu4
 • Copiii nu voie să își împrumute ustensile de scris, caiete și penare.
 • Copiii nu își împart mâncarea și nici ustensilele de mâncat.
 • Se impune respectarea distanțării sociale atât de către personalul angajat cât și de către elevi.
 • Elevii trebuie să se spele regulat pe mâini și în anumite situații precum:
  • După utilizarea toaletei;
  • Înainte de a mânca;
  • După intrarea în contact cu o persoană bolnavă;
  • După ce s-au atins suprafețele;
  • După ce au strănutat sau tușit.


Ce fel de produse sunt recomandate pentru igienizarea instituțiilor de învățământ? 

Pentru rapiditate și eficiență în procesul de curățenie și igienă, conducerea unității de învățământ trebuie să asigure toate mijloacele cât și produsele necesare de curățenie personalului responsabil. De asemenea, responsabilii cu igiena trebuie să fie instruiți corespunzător vis-a-vis de procedurile de curățenie cât și normele de igienă din grădiniță, școală, facultate etc. 

Căruciorul de curățenie este indicat deoarece permite personalului responsabil să aibă în permanență la îndemână soluțiile necesare pentru ștergerea prafului și dezinfectarea suprafețelor, lavete, mănuși, saci de gunoi de schimb cât și recipient separat pentru colectarea gunoiului în siguranță din fiecare clasă. 

Mătura, fărașul, mopul și găleata sunt indispensabile, acestea asigurând colectarea murdăriei vizibile de pe podele, ștergerea și igienizarea podelelor dure. Mopul îmbibat în detergent special pentru pardoseală îndepărtează murdăria vizibilă și întărită, lasă suprafața curată și igienizată. 

Detergenții profesionali sunt indispensabili și se vor folosi pentru suprafețele și materialele  (lemn, plastic, PVC, sticla, ceramica) indicate pe eticheta producătorului și conform specificațiilor acestuia. 

Curățenia și dezinfecția în unitățile școlare se va face de mai multe ori pe zi pentru asigurarea unui mediu sănătos. Este indicat ca școlile să procure produsele de curățenie de la distribuitori de încredere, ce utilizează produse originale, provenite de la producători de renume, ce le poate asigura în permanență stocuri disponibile și cantitățile necesare, precum IgienaPHS. 
În cazul în care aveți nevoie de îndrumare și consiliere în     privința achiziționării anumitor produse de curățenie sau chiar aparatură specifică, cu drag vă stau la dispoziție reprezentanții de vânzări din cadrul companiei.

Surse:
Categorii

Promoții


Alte articole


BRANDURI