Coronavirus - Recomandări eficiente pentru dezinfectarea suprafețelor din propria locuință
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflați mai multe Am ințeles

Coronavirus - Recomandări eficiente pentru dezinfectarea suprafețelor din propria locuință

Vineri, 24 Iul 2020
Sursa foto: https://universe.jumpstory.com/

Igiena personală și curățenia din locuință au fost dintotdeauna importante, însă acum, în timpul pandemiei de COVID-19, mai mult ca niciodată, trebuie să acordăm atenție acestor aspecte, ca să ne protejăm sănătatea. Spălarea frecventă și corectă pe mâini este primul pas, dar coronavirusul poate supraviețui zile în șir pe diferite suprafețe din locuința noastră. De aceea, este esențial să folosim produse și pentru curățarea și dezinfectarea casei. Iată cum trebuie să procedăm.
 

Ce suprafețe trebuie să dezinfectăm

Chiar dacă nimeni din familie nu este bolnav, este bine să fim mult mai atenți în această perioadă și să curățăm, dar și să dezinfectăm frecvent suprafețele care sunt atinse cel mai des. Curățarea și dezinfectarea suprafețelor ar trebui făcută zilnic, dar și ori de câte ori cineva străin intră în casă sau după ce ne întoarcem de afară. Virusul poate trăi chiar și 2-3 zile pe obiecte din plastic sau oțel, de aceea aceste măsuri de protecție sunt esențiale.

Sursa foto: https://universe.jumpstory.com/

Medicii recomandă folosirea zilnică a unor dezinfectanți speciali, pentru a curăța următoarele suprafețe:
 • Masa
 • Scaunele
 • Vasul și bazinul de toaletă
 • Clanțele de la uși
 • Bateriile de la baie
 • Întrerupătoarele
 • Telecomanda
 • Consola de jocuri
 • Telefonul mobil, tableta, laptopul, tastatura, mouse-ul.

Procedura corectă de igienizare presupune respectarea cu strictețe a doi pași esențiali:
 1. Spălarea suprafeței (se poate folosi un detergent pentru suprafețe, pentru a îndepărta petele, praful și murdăria, după care un dezinfectant pentru a distruge microbii și bacteriile de pe suprafețe - puteți de asemenea sa folosiți un detergent care contine si dezinfectant)
 2. Dezinfectarea suprafeței (cu ajutorul unor dezinfectanți speciali - pot fi folosite șervețele dezinfectante sau un spray).
 

Ce produse dezinfectante putem folosi

Ca să fim siguri că am ales produsul potrivit, trebuie doar să citim eticheta. Pe ea scrie care sunt bacteriile și virusurile pe care le distruge respectivul produs. Desigur, nu există încă dezinfectanți speciali împotriva coronavirusului, dar vor avea efect produsele care pot combate virusul gripal sau virusul SARS.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/DJcVOQUZxF0

O altă soluție este să folosim produse pe bază de clor, însă mare atenție să ne protejăm atunci când le folosim! Trebuie să utilizăm mănuși și să aerisim bine încăperea după ce aplicăm dezinfectanți pe bază de clor, pentru că această substanță ne poate irita ochii, pielea și căile respiratorii.

Sunt eficiente și produsele care conțin alcool într-o concentrație de cel puțin 70%, iar în această categorie intră de obicei gelurile pentru curățarea mâinilor. Și apa oxigenată poate fi utilizată, dacă nu avem clor sau produse pe bază de alcool.

Șervețelele dezinfectante pot fi de asemenea folosite, pentru o curățare rapidă a suprafețelor. Le putem utiliza inclusiv ca să ștergem ambalajul de la coletele pe care le primim în această perioadă.

Pentru anumite obiecte care nu pot fi curățate cu șervețele vom folosi un spray dezinfectant. Acesta este foarte util pentru canapea, covoare, saltele. Desigur, poate fi folosit și pe mobilă, dacă nu avem șervețele. Aplicăm puțin spray pe o cârpă curată, ștergem suprafața și apoi așteptăm să se usuce complet.

Sursa foto: https://universe.jumpstory.com/

Pentru a curăța podeaua din baie și bucătărie sau din alte încăperi unde avem gresie, putem folosi o soluție care conține apă și clor. Însă trebuie să avem grijă la cantitatea de înălbitor folosită și să aerisim bine încăperea. Nu putem folosi clor pe parchet sau pe mochetă ori linoleum, pentru că riscăm să distrugem aceste suprafețe.
 

Dezinfectarea dispozitivelor electronice

Virusul poate rezista mult timp și pe telefon, tabletă sau laptop, de aceea este important să dezinfectăm frecvent și aceste gadgeturi. Pentru ecran trebuie să folosim un șervețel special, iar pentru butoane, carcasă, huse de protecție și alte accesorii putem utiliza o soluție pe bază de alcool (cu concentrație de cel puțin 70%) sau șervețele dezinfectante obișnuite.

Laptopul, tastatura de la calculator și mouse-ul trebuie să fie de asemenea dezinfectate cu mare atenție, pentru că printre butoane se acumulează de obicei multă mizerie, iar asta înseamnă condiții ideale pentru bacterii și virusuri. La fel trebuie procedat cu consolele de jocuri, diferite accesorii (boxe, căști etc) și telecomanda de la televizor sau combina audio.

Prin urmare, nu trebuie să neglijăm nici aceste dispozitive, care sunt foarte des utilizate mai ales în această perioadă, când stăm mai mult în casă, lucrăm la distanță (folosind telefonul și laptopul), iar copiii se uită mai mult la televizor sau se joacă online. Toate gadgeturile trebuie dezinfectate cel puțin o dată pe zi.

În concluzie, dacă suntem atenți și respectăm recomandările specialiștilor, vom avea o locuință curată și igienizată corect. În acest fel, ne putem proteja atât pe noi cât și pe cei dragi nouă, prin metode simple, care nu necesită prea mare efort sau cheltuieli.
 
Categorii

Promoții


Alte articole


BRANDURI