Primul pas in procesul de reciclare: colectarea selectiva a deseurilor.
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflați mai multe Am ințeles

Primul pas în procesul de reciclare: colectarea selectivă a deșeurilor

Luni, 12 Aug 2019


În timpul vieții, o persoană produce aproximativ de 600 ori mai multe gunoaie decât greutatea sa, suficient cât să umple câteva camioane. Problema este că Planeta noastră este suprapopulată și, făcând un ușor exercițiu de imaginație, putem înțelege ce se întâmplă la nivel global din punct de vedere al deșeurilor. În plus, toate resursele sunt limitate și, de îndată ce le utilizăm, este foarte greu să mai facem rost de altele.

Așa că, dacă am conștientiza toți cât de gravă este această problemă poate ne-am da seama de importanța reciclării și de ce este bine ca unele lucruri să fie refolosite, sub o nouă formă. Pe de altă parte, companiile sunt cele mai mari producătoare de deșeuri și sunt cele care ar trebui să introducă reciclarea în politicile lor ca normă obligatorie, de la care să nu se abată.

Cel mai important pas este colectarea selectivă în tomberoane sau coșuri de gunoi organizate pe culori, potrivite pentru colectarea selectivă. După aceea, alte măsuri luate la nivel de management pentru reducerea consumului excesiv de hârtie, baterii, plastic și nu numai sunt absolut necesare.
 

Cum putem recicla?


Pașii mici sunt, deseori, cei mai importanți:
 • - Mersul la cumpărături cu o sacoșă de pânză va înlocui mii de pungi de plastic pe care, de altfel, le-am arunca imediat ce am ajunge acasă;
 • - Înlocuirea tacâmurilor de unică folosință, renunțarea la paiele pentru băut, înlocuirea recipientelor din plastic cu cele de sticlă ar trebui să devină normalitate;
 • -  Achiziționarea unor produse în cantități mai mari, în vrac, care nu sunt ambalate individual este o opțiune inteligentă atât din punct de vedere al mediului cât și financiar, ajutându-vă să faceți economii considerabile;
 • - Colectarea corectă a deșeurilor în coșurile de gunoi speciale, pe culori, este un efort mult prea mic pentru cât de mare este impactul gunoaielor asupra mediului. Așadar, acest lucru trebuie susținut și considerat o normalitate în activitățile oamenilor de zi cu zi.

Conform legislației din țara noastră, culorile coșurilor de gunoi pentru reciclare sunt următoarele:
 • - Galben pentru deșeuri din plastic și metal;
 • - Albastru pentru deșeurile din hârtie și carton; 
 • - Verde/ alb pentru sticlă colorată și transparentă;
 • - Maro pentru deșeurile Biodegradabile.
 

De ce este reciclarea importantă?

Reciclarea nu este un moft sau un trend ci este o problemă la care trebuie să contribuim cu toții pentru a o rezolva, de la persoane fizice și până la companii. Impactul pe care deșeurile îl au asupra sănătății oamenilor și asupra mediului este foarte mare. Când deșeurile ajung amestecate la groapa de gunoi și sunt arse, multe substanțe poluante, periculoase sunt eliberate în atmosferă. O mare parte din aceste gunoaie ar putea fi transformate în alte obiecte folositoare, reducând astfel gradul de poluare și permițând regenerarea în timp a resurselor naturale care sunt din ce în ce mai puține.

Spre exemplu, defrișările masive au dus în timp la distrugerea pădurilor și a habitatului natural al multor specii de animale, punându-le în pericol. În plus, consecințele defrișărilor sunt și mai grave dacă este să menționăm încălzirea globală.

În procesul de realizare al diferitelor produse se consumă o energie extrem de mare, însă acest lucru este diminuat în cazul procesului de reciclare.
 

Ce materiale se pot recicla?

 • - Aproximativ jumătate din resturile din bucătărie sau grădină se pot fi transforma în compost care poate fi utilizat ulterior pe post de fertilizant în grădină. În această manieră permitem unor materiale naturale, pline de nutrienți să ajute plantele să crească.
 • - Hârtia și cartonul sunt materiale ușor de reciclat. Ziare, hârtie pentru birou, plicuri cu scrisori, cutii pot fi transformate rapid în alte obiecte folositoare sau chiar pentru tipărirea cărților sau a ziarelor.
 • - În mare parte, metalul pe care îl aruncăm provine de la dozele de băuturi, conserve și diferite alte recipiente. Aceste materiale sunt valoroase pentru reciclare deoarece căutarea resurselor de aluminiu este un procedeu extrem de dăunător mediului, scump și consumator de mare energie.
 • - Lemnul, o resursă extrem de versatilă, ajută la transformarea unor obiecte vechi în altele utile, cum ar fi podele de lemn, obiecte de mobilier sau la construcții.
 • - Printre obiectele cele mai ușor de reciclat se numără sticla. Aceasta poate fi topită de nenumărate ori și transformată, iar și iar în sticle, borcane și alte obiecte.
 • - Plasticul este poate cel mai dăunător pentru mediu și, de aceea, se încearcă înlocuirea lui cu alte materiale eco-friendly. Nu este biodegradabil și afectează Planeta în mod direct. Foarte ușor, acesta plutește în apele mărilor și oceanelor, afectând flora și fauna. Obiectele din plastic nu se degradează nici în 500 de ani, acest lucru ridicând o mulțime de probleme.
 

Cum putem recicla ușor și eficient, folosind cosuri gunoi selectiv, containere și tomberoane de gunoi

Compania noastră, Igiena PHS susține în totalitate întregul procedeu de reciclare și se aliniază cu mândrie legilor din România privind protecția mediului. De asemenea, suntem alături de colaboratorii noștri cu produse special realizate în vederea reciclării pentru a-i susține și pe ei în acest demers.

Oferim consiliere în vederea alegerii celor mai bune coșuri de gunoi pentru colectare selectivă, punându-le la dispoziție o gamă vastă de produse, de la coșuri pentru interior, cu dimensiuni reduse și până la tomberoane de exterior.

Realizate din materiale rezistente și organizate pe culori, acestea vor face reciclarea să pară o joacă de copii. Fie ca optați pentru cele din plastic rezistent, din metal sau suporturi din inox cu capac la care se atașează saci, avem opțiuni de la 12 litri până la 1100 litri, în funcție de spațiul în care se vor folosi.

Potrivite pentru orice domeniu de activitate, acestea se pot utiliza în clădiri de birouri, magazine, hoteluri, centre medicale, restaurante și chiar domeniul public.
Categorii

Promoții


Alte articole


BRANDURI