marca-trusted
eLicitatie Certificari

Igiena mâinilor: Reguli pentru minimizarea riscului de îmbolnăvire

1514 Afisari
igiena_mainiSursa foto: https://unsplash.com/photos/7AVkws3Ka8Q

Cuprins: 
  • Reguli de igiena mâinilor la locul de muncă
  • Reguli de igiena mâinilor acasă
  • Igiena mâinilor copiilor și a bebelușilor
  • Etapele spălării mâinilor
  • Produse utile pentru igiena
    • Săpun dezinfectant Dermanios Scrub Clorhexidine, 500 ml
    • Săpun lichid Esenia Pro Line 5 litri
    • Șervețele hârtie Express Tork Premium 100297
    • Dispenser prosoape hârtie Esenia Power Jet
    • Uscător de mâini profesional Esenia Power Jet
  • Sfaturi pentru igiena mâinilor
Germenii, bacteriile si microbii se răspândesc extrem de repede, acest lucru punându-ne sănătatea în pericol dacă nu urmăm reguli de igienă personală, cu accent bineînțeles pe igiena mâinilor. Studiile arată că obiectele pe care le utilizăm de mai multe ori pe zi precum întrerupătoarele, mânerele ușilor, mouse-ul și tastatura și mai ales banii sunt printre cele mai murdare și ticsite cu bacterii și microbi dăunători sănătății. Cum este aproape imposibil să dezinfectăm absolut orice din jurul nostru putem totuși să ne păstrăm o igienă exemplară a mâinilor, spălându-le și dezinfectându-le de mai multe ori pe zi, după anumite activități.

Acasă sau la locul de muncă, igiena mâinilor este un act ce ne va ajuta să ne păstrăm sănătatea intactă iar stabilirea unui set de reguli stricte privind igiena mâinilor angajaților la locul de muncă reduce contaminarea încrucișată cu până la 80%.


Reguli de igiena mâinilor la locul de muncă


La serviciu intrăm în contact cu o mulțime de persoane, unele cunoscute, altele pe care le întâlnim pentru prima dată. Lucrurile dintr-un spațiu de birou nu sunt doar ale noastre și sunt atinse de nenumărați colegi pe parcursul unei zile. Dacă unele se pot igieniza, precum biroul, mouse-ul și tastatura, altele nu. Și, de aceea, trebuie să ne igienizăm mâinile de mai multe ori pe parcursul unei zile. 

Angajatorul are obligația de a dota băile atât cu săpun lichid cât și dezinfectant profesional pentru mâini dar și consumabile de hârtie, precum prosoape de hârtie ce asigură o ștergere eficientă sau uscătoare de mâini profesionale. De asemenea, pentru a evita ca toți angajații să intre în contact cu anumite obiecte din toaletă, se recomandă utilizarea unor dispensere pentru săpun lichid, eventual cu senzor, cât și dispensere pentru soluții dezinfectante. Acestea sunt ușor de manevrat, ușor de umplut de către personalul administrativ și economice, deoarece pierderile de soluții pentru mâini sunt reduse, aparatul eliberând o cantitate suficientă pentru o spălare.

Există câteva situații ce necesită spălarea mâinilor la locul de muncă:
  • Atunci când ai ajuns la birou, mai ales dacă ai circulat cu mijloacele de transport în comun;
  • Înainte și după utilizarea toaletei;
  • Înainte de a mânca;
  • După ce ai atins bani;
  • Ori de câte ori mâinile sunt vizibil murdare.
Este indicat ca fiecare angajat să aibă propriul dezinfectant de mâini pe birou sau să existe o stație de dezinfectant la intrare sau pe fiecare etaj. Fiind un mediu propice dezvoltării microbilor și bacteriilor și un mediu favorabil pentru o contaminare încrucișată, este esențial ca mâinile să fie curățate frecvent.


Reguli de igiena mâinilor acasă


Oricât de curată ar fi locuința noastră, asta nu înseamnă că suntem mai feriți de a contacta anumite boli din cauza unei igiene precare a mâinilor. Baia și bucătăria sunt locuințe în care se pot dezvolta adevărate colonii de germeni dacă nu sunt curățate chiar imediat după utilizare. Spre exemplu, la bucătărie, atunci când se manevrează carnea crudă sau anumite legume trebuie o grijă sporită ca toate accesoriile utilizate să fie spălate cu apă și detergent de vase din abundență. Pentru carne se vor evita tocătoarele din lemn, deoarece microbii se pot dezvolta în fibra lemnului, tocătoarele din plastic fiind de preferat în acest caz. 
După această activitate, mâinile se vor spăla cu săpun și eventual dezinfectant pentru mâini, temeinic.

Când se igienizează mâinile:
  • Înainte și după utilizarea toaletei;
  • Înainte și după prepararea mâncării;
  • După contactul direct cu un animal de companie;
  • După contactul direct cu o rană deschisă;
  • După contactul direct cu o persoană bolnavă;
  • După ce ai strănutat sau tușit;
  • După ce ai făcut curățenie în casă;
  • După ce ai schimbat un scutec (dacă este cazul).


Igiena mâinilor copiilor și a bebelușilor


Încă din copilărie suntem învățați cum să ne spălăm corect mâinile însă acest aspect a fost cu precădere dezvoltat de la începutul pandemiei de Sars-Cov-2. La fel ca în cazul adulților, igiena mâinilor la copii și la bebeluși joacă un rol foarte important în păstrarea unei sănătăți de fier. Cei mici trebui să se spele de fiecare data când vin de la joacă, după ce au atins animăluțe sau diverse obiecte din parc, după ce s-au jucat cu mingea și nu numai. În cazul bebelușilor, igiena acestora este o responsabilitate ce revine părinților, mai ales că bebelușii își bagă foarte mult mânuțele în guriță, fiind o modalitate de auto-descoperire sau chiar de alinare a unui disconfort, precum erupția dentară. Pentru igiena bebelușilor se vor folosi săpunuri blânde cu pielea acestora, avizate și aprobate de către medicul pediatru, cu PH neutru și, nu se vor folosi dezinfectanți ce pot fi iritanți pentru sugari. Așadar, părinții se vor adapta nevoilor celor mici.


Etapele spălării mâinilor


De la mic la mare, mâinile trebuie spălate corect, minim 20 de secunde, cu apă din belșug și săpun, urmând câteva reguli de bază:
  • Umezește mâinile cu apă;
  • Aplică suficient săpun pentru mâini astfel să poți acoperi toată suprafața acestora;
  • Freacă palmele între ele;
  • Insistă pe dosul mâinilor, nu uita degetele și spațiul dintre acestea, unghii și încheieturi;
  • Clătește cu apă din abundență;
  • Șterge mâinile cu un prosop de hârtie de unică folosință ( ar fi indicat ca acesta să fie dispus într-un dispenser pentru a nu fi atins), cu un prosop curat sau folosește un uscător profesional pentru mâini.
  • La final, poți aplica un dezinfectant pentru mâini

Dezinfectatul de mâini este indicat și în cazurile în care nu dispui de apă curentă și săpun, fiind eficient numai dacă mâinile nu sunt vizibil murdare sau pline de grăsime. Un dezinfectant profesional poate îndepărta până la 90% din bacterii, microbi și virusuri, reprezentând o alternativă sănătoasă, bine-venită, atunci când ești pe drumuri, în sala de clasă, la birou, sau tocmai ce ai coborât din mijloacele de transport în comun și simți nevoia să îți cureți mâinile.


Produse utile pentru igiena mâinilor


Indiferent de situație sau locație, trebuie să ai la îndemână soluții pentru igiena mâinilor profesionale, cu acțiune imediată împotriva murdăriei și a germenilor. Pentru produse eficiente și avizate de către Ministerul Sănătății apelează cu încredere la magazinul IgienaPHS. Gama este extrem de variată și bogată, oferind o mulțime de alternative pentru toate buzunarele, indiferent că achiziția este pentru uzul personal sau pentru cel profesional. 


Săpun dezinfectant Dermanios scrub Clorhexidine, 500 ml

sapun_antiseptic_aniosSăpunul lichid dezinfectant de la Anios este un produs testat dermatologic și are în compoziția sa o formulă bazată pe Chlorhexidină, fiind un produs de top, ce poate fi folosit cu succes în clinici medicale, spitale, distrugând un spectru larg de bacterii, microbi și virusuri.


Săpun lichid Esenia Pro Line 5 litri 

sapun_lichid_eseniaAcesta este un săpun lichid ce îmbină eficiența cu un raport preț-calitate foarte bun, fiind potrivit pentru menținerea costurilor la o limită decentă. Săpunul lichid este ambalat într-un bidon de 5 litri și are în compoziția sa glicerină pentru protecția epidermei. Cu un parfum delicat, acest săpun lichid este ideal pentru utilizarea zilnică, fiind potrivit pentru toate tipurile de piele.


Șervețele hârtie Express Tork Premium 100297

servetele_hartieUmezelea favorizează dezvoltarea coloniilor de bacterii și, de aceea, uscarea mâinilor în totalitate este esențială. Poți alege o mulțime de consumabile de hârtie din gama IgienaPHS.ro, de calitate și rezistente. Iar Tork este un brand de top, ce oferă produse ce pot fi puse la dispoziția angajaților sau colaboratorilor în dispensere speciale, din care pot fi trase ușor foile, una câte una. 

Prosoapele Tork Express Premium sunt economice, plăcute la atingere și embosate pentru un design plăcut și rafinat. Șervețelele de hârtie sunt realizate prin tehnologia TAD, sunt aprobate pentru contactul cu alimentele și poartă simbolul EU Ecolabel SE/004/001. Un jucător extrem de important la nivel mondial, Tork dezvoltă sisteme complete de igienă, extrem de apreciate mai ales în mediul profesional. 


Dispenser prosoape hârtie Esenia


dispenser_prosop_inoxDispenserul pentru prosoape de hârtie Esenia are un aspect plăcut, având la bază un design minimalist, cu linii simple. Este potrivit pentru prosoapele de hârtie pliate în V sau ZZ, are o capacitate generoasă, susținând până la 2 pachete de prosoape pliate. Montajul se face extrem de ușor, cu ajutorul unor șuruburi și este prevăzut cu sistem antivandalism, având încuietoare și cheie. Datorită ferestrei cu care este dotat, poți urmări gradul de utilizare al șervețelelor.


Uscător de mâini profesional Esenia Power Jet 


uscator_maini_esenia
Pentru toaletele publice un uscător de mâini profesional este o alternativă economică la prosoapele de hârtie, acesta având un model economic, cu un consum de energie echilibrat. Uscătorul de mâini Esenia Power Jet este unul dintre cele mai puternice uscătoare de mâini de pe piață. Are o viteză de funcționare de până la 400 km/h, având cu până la 80% mai puțin consum electric.

Esenia Power Jet are la bază tehnologia anti-bacteriană, un design elegant, putând fi integrat în băile hotelurilor cu pretenții, sedii de birouri, restaurante și nu numai.


Sfaturi pentru igiena mâinilor 


Spălarea corectă a mâinilor este un proces extrem de simplu care nu trebuie însă neglijat indiferent de locul în care ne aflăm. Reprezintă cea mai la îndemână modalitate de a ne feri de anumite boli ce au la bază microbi, bacterii dar și virusuri precum Sars-Cov-2. Igiena corectă a mâinilor se menține cu ingredinete puține: apă, săpun iar în cazul în care acestea lipsesc dezinfectantul de mâini devine cea mai bună opțiune. Antisepticele ce au la bază alcool sunt recomandate chiar de către OMS, având un spectru microbian larg, iar decontaminarea eficientă nu necesită un timp mare, ci doar 20-30 de secunde. Gelurile dezinfectante sunt dispuse și în sticluțe mici, astfel că pot fi strecurate cu ușurință în ghizdanul copiilor sau în geantă. 

Pentru rezultate extraordinare, folosește întotdeauna produse profesionale, avizate de Ministerul Sănătății, a căror eficiență este dovedită, sunt produse originale, provenite de la producători de renume la nivel mondial, precum cele din gama IgienaPHS!





 

Ultima actualizare:
Etichete: Igienă Curățenie