marca-trusted
eLicitatie Certificari

Dezinfectarea liftului - Cum previi inovator îmbolnăvirile de COVID-19

3105 Afisari
igienizare-lift
Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1592256410394-51c948ec13d5?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=1650&q=80

Cuprins:
 • De ce este importantă dezinfectarea ascensoarelor
 • Procedura de dezinfectare și curățare a ascensoarelor
  • Întreținerea curățeniei și dezinfecției suprafețelor verticale
  • Mod de efectuare
  • Ritm de efectuare
 • Spălarea și dezinfectarea pavimentului
  • Mod de efectuare
  • Ritm de efectuare
 • Metode inovatoare de prevenire a îmbolnăvirilor de COVID-19
  • Dezinfectarea suprafețelor cu lumină UV    

Apariția pandemiei de COVID-19 a generat panică și a condus la crearea unei situații fără precedent în istoria umanității. Astfel, igiena a devenit mai importantă ca oricând, în special în spațiile mici, frecventate de foarte multă lume, așa cum este și cazul liftului. Virusul se transmite în principal prin picături respiratorii, răspândite în aer de către persoanele infectate care tușesc, strănută sau doar expiră. Fiind mai grele decât aerul, acestea se așază pe diferite obiecte și suprafețe din jur; când le ating oamenii pot contracta noul coronavirus foarte ușor. Prin urmare, în clădirile cu mai multe etaje este imperios necesar să se efectueze constant dezinfectarea ascensorului pentru a-i proteja pe utilizatori de transmiterea germenilor.


De ce este importantă dezinfectarea ascensoarelor


Infectarea cu SARS CoV-2 se poate produce pe calea aerului, dar și prin suprafețe contaminate. Simpla prezență, la o distanță mai mică de 2 metri de o persoană infectată, crește exponențial riscul contractării noului coronavirus. În cazul suprafețelor contaminate, cel mai mare risc îl au cele din spațiile comune atinse frecvent: mânere, balustrade, lift, bănci, etc. Infectarea se face în momentul în care o persoană atinge astfel de zone și apoi își duce mâna la nas, gură sau ochi. Totodată, microleziunile sau rănile existente la nivelul epidermei favorizează riscul de infectare pentru că o piele crăpată și foarte uscată permite foarte ușor pătrunderea virusurilor și a bacteriilor.

Folosirea unor dezinfectanți profesionali, care să aibă un conținut de cel puțin 70% alcool, este necesară pentru eliminarea germenilor de pe suprafețe. Potrivit studiilor, noul coronavirus rezistă cel puțin trei ore în aer, până la patru zile pe suprafețele din lemn și trei zile pe cele din plastic, sticlă și oțel. Pe suprafețele din cupru, virusul este prezent doar patru ore, iar pe hârtie și țesături mai puțin de 24 de ore. Tocmai din acest motiv este importantă dezinfectarea ascensorului cu produse profesionale care să conducă la eliminarea sa.


Procedura de dezinfectare și curățare a ascensoarelor


Cabina ascensorului este un spațiu considerat de cercetători  potențială sursă de infectare cu SARS CoV-2. Indiferent dacă vorbim despre un bloc, o instituție publică, un complex comercial sau un aeroport, atingerea continuă a butoanelor liftului și existența unui spațiu foarte îngust și rareori ventilat generează riscuri epidemiologice majore. Așadar, dezinfectarea ascensorului contribuie la distrugerea formelor vegetative al microorganismelor. Iată cum poate fi efectuată:


Întreținerea curățeniei și dezinfecției suprafețelor verticale

Suprafețele verticale, respectiv pereții cabinei, pot fi murdărite prin proiecția lichidelor biologice ori prin contaminarea cu mâinile murdare. Igienizarea liftului cu soluții dezinfectante permite reducerea gradului de răspândire a noului coronavirus.


Mod de efectuare

Pentru întreținerea suprafețelor verticale, personalul responsabil de această sarcină va avea nevoie de produse de curățenie precum lavete de unică folosință, detergent, dezinfectant profesional dar și mănuși menajere și halat de protecție. Pentru început, se prepară soluția de spălare-dezinfecție conform specificațiilor producătorului, dacă este cazul. Apoi, se șterg pereții de praf și se spală pe zone prin efectuarea unor mișcări de jos în sus.

dezinfectare-lift
Sursa foto: https://images.unsplash.com/photo-1575983802904-df0a33a67833?ixid=MnwxMjA3fDB8MHxwaG90by1wYWdlfHx8fGVufDB8fHx8&ixlib=rb-1.2.1&auto=format&fit=crop&w=1650&q=80

Atenție, nu se vor efectua mișcări înainte-înapoi, ci se va șterge doar într-un singur sens, pentru a se evita împrăștierea germenilor. De asemenea, dacă se aplică un dezinfectant de suprafețe, acesta trebuie lăsat să acționeze cât este specificat pe etichetă. În plus, trebuie să știi cum se curăță inoxul și ce tipuri de dezinfectanți se utilizează pe acest material. Ulterior, lavetele murdare folosite la ștergerea suprafețelor verticale se introduc într-o pungă colectoare.


Ritm de efectuare

În general, dezinfectarea ascensorului trebuie efectuată ori de câte ori este nevoie. Totuși, trebuie avut în vedere ca procedura să fie realizată de cel puțin 3 ori în 24 de ore pentru suprafețele verticale ce vin în contact cu mâinile oamenilor. De asemenea, pereții cabinei trebuie igienizați în totalitate cel puțin o dată pe lună, în cadrul procesului de curățenie generală.


Spălarea și dezinfectarea pavimentului


După curățarea suprafețelor verticale ale cabinei, dezinfectarea ascensorului continuă cu igienizarea pavimentului. În contextul epidemiologic actual, este esențială utilizarea detergenților profesionali și spălarea cu atenție a pavimentului.


Mod de efectuare

Ca și în cazul dezinfectării suprafețelor verticale, personalul trebuie să poarte mănuși și halat de protecție. Pentru îndeplinirea sarcinilor de spălare și dezinfectare a pavimentului sunt necesare o găleată și mop pentru spălare/dezinfecție, detergent-dezinfectant, mătură, făraș și sac negru pentru deșeuri menajere. Se începe cu măturatul de-a lungul marginilor, apoi la colțuri și către restul suprafeței, terminându-se la ușa liftului. Deșeurile se colectează în sacul de gunoi menajer. Se prepară amestecul de detergent profesional pentru pardoseală și apă, apoi se înmoaie mopul în găleată și se spală pavimentul în benzi regulate în forma cifrei 8.


Ritm de efectuare

Spălarea și dezinfectarea ascensorului, respectiv a pavimentului, trebuie făcută ori de câte ori este nevoie sau de cel puțin 3 ori într-un interval de 24 de ore. Însă, în mod obligatoriu, spălarea sau dezinfecția pavimentului trebuie efectuată după încheierea programului, dacă vorbim despre o instituție publică sau alte spații unde nu se lucrează în permanență.


Metode inovatoare de prevenire a îmbolnăvirilor de COVID-19


Noul coronavirus a avut o evoluție accelerată, iar creșterea rapidă a cazurilor a determinat autoritățile să instaureze anumite măsuri de siguranță pentru prevenirea răspândirii virusului. Pe lângă o igienă adecvată și dezinfectarea frecventă a mâinilor sau suprafețelor, au apărut și soluții inovatoare care au rolul de a limita îmbolnăvirile cu SARS CoV-2. Iată despre ce este vorba:


Dezinfectarea suprafețelor cu lumină UV

Lumina ultravioletă are o istorie îndelungată și este folosită ca metodă de dezinfecție de peste 100 de ani în scopuri medicale, militare și comerciale. Există trei lungimi de undă diferite ale acestei lumini, respectiv UV-A, cu lungimi cuprinse între 315 și 400 de nanometri, UV-B, cu lungimi între 280 și 315 nanometri, și UV-C, cu lungimi de undă sub 280 de nanometri. Pentru formarea ozonului, foarte importante sunt radiațiile UV-C.

Acestea sunt considerate cele mai puternice radiații ultraviolete, cu suficient de multă energie pentru a rupe molecula de oxigen în doi atomi. Ca să ucidă microorganismele, lumina UV-C le distruge ADN-ul, fapt ce creează leziuni care împiedică celula să se reproducă sau să mai aibă vreun fel de activitate.

igiena-lift
Sursa foto: https://p2.piqsels.com/preview/537/525/138/elevators-lobby-entrance-new-building.jpg

Câțiva ingineri români din Brașov au profitat de efectele luminii ultraviolete pentru a crea primul lift anti COVID-19 cu sistem modular de purificare a aerului. Produsul se conformează la nivelul de iluminare din spectrul UV pentru a neutraliza virusul. Practic, aerul din cabină este aspirat, dezinfectat și revine în lift în partea de jos, ceea ce înseamnă că dezinfectarea ascensorului poate fi efectuată fără prea mult efort. Modalitatea poate fi abordată pentru dezinfectarea ascensorului atunci când cabina e goală și trebuie pregătită pentru utilizare după iradiere, dar fără nici un risc pentru oameni. Mai exact, cu ajutorul unui mic ventilator, aerul din lift este în continuă mișcare, astfel că, atunci când trece prin lumina LED ultravioletă UV-C, se dezinfectează. De asemenea, trebuie evitată expunerea directă a persoanelor pentru un timp îndelungat la această lumină. Nu există nici un pericol doar în primele 3-15 secunde.
 
Fiecare dintre noi este direct responsabil pentru prevenirea răspândirii virusului SARS CoV-2. Cabina liftului este unul dintre spațiile cu grad înalt de risc, astfel că este necesară dezinfectarea ascensorului în mod frecvent pentru ca oamenii din unitățile în care acesta este instalat să beneficieze de condiții de siguranță maximă.

Ultima actualizare:
Etichete: Igienă Curățenie