marca-trusted
eLicitatie Certificari

Ce sunt alezele sau cearșafurile absorbante și cum se folosesc?

2056 Afisari

aleze

Sursa foto: Unsplash.com

Cuprins:

 • Ce sunt alezele sau cearșafurile absorbante?
 • Avantajele alezelor
 • Cum se folosesc alezele sau cearșafurile absorbante?
 • Cum alegi alezele pentru bebe sau pentru adulți?

Uneori, cei dragi nouă pot suferi de anumite boli în urma cărora își pot pierde mobilitatea, parțial sau total, și independența. Invaliditatea este o problemă atât pentru pacient cât și pentru îngrijitori sau aparținători, iar situația devine mai dificilă dacă vorbim despre un caz permanent. 

În astfel de momente te vei confrunta cu diverse provocări precum schimbarea lenjeriei și menținerea unei igiene a persoanei respective. Nu este ușor deloc însă există pe piață o mulțime de produse care îți pot ușura sarcina precum șervețelele umede, alezele sau cearșafurile absorbante, consumabilele de hârtie, mănușile de unică folosință și nu numai.

Ce sunt alezele sau cearșafurile absorbante?

Alezele sunt protecții pentru pat și pot fi folosite atât în cazul adulților cât și al bebelușilor atunci când sunt schimbați de scutec. 

Aceste cearșafuri absorbante sunt poziționate sub persoana imobilizată la pat în vederea evitării pătării lenjeriei și a saltelei. Scoaterea petelor dificile de urină poate fi o muncă laborioasă însă, cu puțină răbdare și detergenții de rufe potriviți vei reuși să le îndepărtezi cu succes. 

Alezele sunt prevăzute cu mai multe straturi pentru evitarea scurgerii lichidului. Stratul superior este realizat dintr-un înveliș super absorbant ce reține umezeala la interior iar partea inferioară este acoperită cu o peliculă de plastic ce nu permite trecerea lichidului. 

Alezele au dimensiuni diferite și graduri de absorbție pe mai multe niveluri în funcție de necesitățile fiecărei persoane.

Avantajele alezelor

Cearșafurile absorbante ușurează mult sarcina îngrijitorului, astfel acesta economisește mult timp cu schimbatul lenjeriei și chiar curățarea saltelei. 

Printre alte avantaje putem menționa:

 • puterea mare de absorbție a lichidului;
 • protecție pentru pacient datorită stratului superior absorbant, realizat din fulgi de celuloză și a foliei impermeabile;
 • suprafața este delicată cu pielea;
 • produsele sunt testate dermatologic pentru evitarea alergiilor;
 • sunt ușor de înlocuit;
 • sunt produse de unică folosință.

Fie că sunt folosite pentru adulți sau pentru bebeluși, alezele sunt ideale pentru momentul în care este schimbat scutecul, activitate care este, de cele mai multe ori, destul de murdară. 

Alezele pentru bebeluși sunt ușor de împăturit și de luat în geantă, putând fi folosite cu succes în momentele în care familia este la plimbare, în deplasare și cel mic are nevoie de schimbarea scutecului. Păturicile absorbante copii acționează precum o barieră între pielea delicată a bebelușului și suprafața pe care acesta va fi schimbat, spre exemplu masa de înfășat din băile publice. 

Cum se folosesc alezele sau cearșafurile absorbante?

Acum, că am aflat ce sunt alezele, trebuie să știi că păturicile absorbante adulți și copii sunt foarte simplu de utilizat. Aceste produse igienice se așază pe pat în cazul seniorilor, deasupra lenjeriei pentru a evita pătarea acesteia, și pe măsuța de înfășat în cazul bebelușilor. 

Poate fi folosită mai mult timp sau doar atunci când se schimbă scutecul. 

Alezele sunt folosite foarte mult și în centrele de îngrijire a adulților și bătrânilor și în spitale, în cazul persoanelor proaspăt operate, ce nu se pot descurca singure cu mersul la baie și care au nevoie de timp prelungit de stat în pat. 

Cearșafurile absorbante pot fi folosite cu succes și în timpul călătoriilor, pentru a proteja tapițeria mașinii, pe canapea sau fotoliu pentru retenția scurgerilor urinare și aderă cu ușurință la scaune, scaune cu rotile și nu numai.

Cum alegi alezele pentru bebe sau pentru adulți?

Un factor de risc major ce trebuie redus la minim este expunerea pielii la umiditate iar acest gen de păturici absorbante adulți și păturici absorbante copii sunt ideale, ele având un înveliș ce protejează pielea delicată.

Iată care sunt cei patru factori importanți pentru păturici absorbante adulți și copii:

 • să rețină rapid și eficient umezeala;
 • să disperseze umezeala pe întreaga suprafață, să nu permită scurgerea lichidului pe laterale;
 • să aibă un coeficient de frecare scăzut pentru a preveni eventuale leziuni ale pielii;
 • să rețină mirosurile neplăcute.

Produsele create pentru controlul incontinenței precum scutecele, alezele pentru bebeluși și adulți, tampoanele speciale sunt create astfel încât să prindă scurgerile și să elimine umezeala de pe piele, acest lucru fiind extrem de important mai ales atunci când trece ceva timp între cele două schimbări.

Păturicile absorbante adulți au un punct de saturație și de aceea este indicat să se testeze diferite produse, pentru a observa ce anume se potrivește unei anumite persoane și după cât timp acestea ar trebui înlocuite cu unele noi. 

Spre deosebire de protecțiile de pat reutilizabile, alezele sau păturicile absorbante pentru copii și adulți sunt igienice, tocmai datorită faptului că se pot schimba imediat. Nu trebuie spălate, uscate, călcate, fiind potrivite și pentru călătorii, oferind utilizatorilor o stare de liniște știind că pot evita anumite incidente care i-ar face să se simtă inconfortabil. 

Bine de știut: Atât înainte cât și după schimbarea scutecelor pentru bebeluși sau a păturilor absorbante pentru adulți este bine ca mâinile persoanei care efectuează această operațiune să fie complet curățate și dezinfectate. 

Acestea se vor spăla cu apă și săpun din abundență iar ulterior se va folosi un dezinfectant de mâini cu o eficiență ridicată pentru prevenirea unei contaminări încrucișate între îngrijitor și pacient. 

Mai mult de atât, se recomandă ca în timpul schimbării scutecelor sau alezelor să se folosească mănuși de unică folosință ce se vor arunca imediat după ce procesul a fost încheiat. La fel și scutecele și alezele se vor arunca în pungi sau coșuri de gunoi speciale, separate de gunoiul menajer. 

Indiferent că lucrezi în domeniul sănătății sau doar îngrijești o persoană dragă, asigură-te că acesta se simte confortabil și respectată!


Ultima actualizare:
Etichete: igienă curățenie