marca-trusted
eLicitatie Certificari

Cum să elimini petele dificile de pe haine: Sfaturi utile și recomandări

49092 Afisari
eliminare-pete-haine-colorate
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/rochie-oua-pensula-container-6999327/

Cuprins:
 • Pași esențiali pentru scoaterea petelor dificile
 • Care sunt cele mai dificile pete de scos și cum le elimini?
 • Cu ce se curăță rugina de pe haine
 • Cum se scot petele de cafea 
 • Cum cureți petele de vin roșu de pe țesături
 • Îndepărtarea sângelui de pe haine
 • Scoaterea petelor de grăsime
 • Cu ce se scot petele de pe hainele albe

Ții la hainele tale și ai vrea să își păstreze aspectul impecabil cât mai mult timp. Însă, uneori au loc mici accidente și se pătează, iar dacă vorbim despre hainele copiilor atunci lucrurile sunt chiar mai complicate. Activitățile în aer liber sunt foarte importante pentru cei mici, așa cum este și normal, iar joaca în noroi, în parcuri, cazăturile, fac parte din magia copilăriei. 
Dar există soluții pentru aproape orice fel de pată astfel că, datorită detergenților speciali pentru haine și a soluțiilor pentru îndepărtarea petelor, hainele vor arăta minunat și vor mirosi la fel. 
Îți arătăm cum să spui STOP petelor dificile de scos!


Pași esențiali pentru scoaterea petelor dificile

Indiferent de tipul de pată, există câțiva pași pe care trebuie să îi faci mereu pentru a reuși să îndepărtezi în totalitate murdăria:
 • Înmoaie pata în apă rece imediat ce acest lucru este posibil și evită ca aceasta să ajungă se se întărească. Indicat ar fi ca pata să fie acoperită cu apă, dar, dacă acest lucru nu este posibil, atunci poți pune jetul de apă pe ea.
 • Nu freca pata, deoarece riști ca aceasta să se mărească și astfel faci mai mult rău decât bine.
 • Evită căldura care usucă pata și o face foarte dificil de îndepărtat. 
 • Nu presa pe material, deoarece mizeria va pătrunde și mai adânc în țesătură, îngreunând procesul de curățare.


Care sunt cele mai dificile pete de scos și cum le elimini?

Hainele, covoarele, husa canapelei și alte tipuri de țesături se pot murdări și păta însă asta nu înseamnă că sunt compromise în totalitate iar noi avem câteva soluții ce îți vor permite să te bucuri în continuare de clipele fericite, fără griji. Astfel poți mânca, bea, găti, picta și juca fără să îți faci griji. 

Cele mai comune pete sunt cele de cafea, vin, grăsime, petele de transpirație și chiar sânge. Atunci când vorbim despre îndepărtarea lor, timpul este un factor decisiv. Dacă sunt lăsate să se usuce prea mult timp, scoaterea petelor poate fi foarte dificilă, aproape imposibilă în unele cazuri, însă dacă se acționează imediat, rata de succes este una ridicată. 

Primul pas este să verifici întotdeauna eticheta produsului. Materialul și indicațiile producătorului îți vor indica dacă materialul este unul sensibil sau pretențios și cum să ai grijă de el fără să îl distrugi.


Cu ce se curăță rugina de pe haine

Hainele de lucru sunt deseori predispuse la murdărie și, de aceea, rugina și petele de ulei pot fi unele dintre cele mai greu de îndepărtat pete. Alege întotdeauna un detergent profesional ce are o putere ridicată de curățare. Imediat ce ai observat că hainele au fost pătate, acestea trebuie înmuiate în apă rece, la care se adaugă detergent. Poți aplica detergent direct pe pată și freca ușor, până ce acesta intră în țesătură, sau poți folosi soluție specială pentru îndepărtarea petelor. Lasă să acționeze conform instrucțiunilor de pe ambalaj și, după aceea, spală hainele la temperatură ridicată, la mașina de spălat. În cazul în care petele nu au fost în totalitate îndepărtate, repetă întreg procesul până rezultatele sunt mulțumitoare.


Cum se scot petele de cafea

Iubim cafeaua de dimineață savurată acasă, la birou sau chiar pe drum. Însă petele de cafea nu le iubim la fel de mult, iar mici accidente pot avea loc oricând. Nu are rost să te îngrijorezi inutil și nici să plângi după cămașa cea nouă, căci există o mulțime de soluții care îi pot reda strălucirea inițială. Mai mult de atât, cafeaua se îndepărtează relativ ușor dacă acționezi imediat.

Primul lucru pe care îl poți face este să pui pata în apă rece și, în cazul țesăturilor albe, se poate folosi înălbitor, însă, dacă materialul este unul colorat, atunci acest lucru este cu siguranță eliminat din ecuație. 

Pentru hainele colorate, după ce ai acționat cu apă rece poți combina apă și oțet și adăuga pe pată. După ce ai lăsat să acționeze ceva timp, spală cu detergent de rufe la programul obișnuit de rufe. Pata ar trebui să fi dispărut, iar dacă simți că mirosul de oțet persistă încă, nu uita să folosești balsam de rufe pentru un parfum încântător.


Cum cureți petele de vin roșu de pe țesături

Uite un motiv care îți poate strica buna dispoziție de la o cină la restaurant sau la o petrecere: o pată de vin pe hainele tale de ocazie. Petele dificile de scos ne pot ruina o seară. Dar există, și în acest caz, soluții eficiente. 

În cazul în care pata de vin roșu este proaspătă, pune imediat apă rece pe ea și presară bicarbonat de sodiu. Atinge ușor cu o cârpă curată pentru a absorbi vinul, dar fără a freca pata. Poți pune și sare și apă și lasă să acționeze câteva minute. După aceea, spală țesătura la temperatură cât mai mare cu detergent profesional ce are o putere ridicată de curățare.


Îndepărtarea sângelui de pe haine

Petele dificile de scos, mai ales cele de sânge, ne pot da o mulțime de bătăi de cap. Sângele este foarte dificil de îndepărtat de pe țesături sau diferite suprafețe dar nu imposibil. Cu cât mai repede se acționează împotriva lui, cu atât mai bine. Este foarte important de știut că pentru a curăța o țesătură pătată cu sânge se va apela la apa rece și nu la cea fierbinte, care mai mult stabilizează substanța decât să o îndepărteze. 

Se lasă la înmuiat în apă rece câteva ore, după care se spală la mașină. În cazul în care materialul este alb, se poate folosi un înălbitor puternic, chiar pe bază de clor. 
Pentru îndepărtarea petelor de sânge se recomandă folosirea unui detergent enzimatic, ce pătrunde puternic în țesătură, acesta fiind folosit chiar și pentru spălarea lenjeriei hoteliere.


Scoaterea petelor de grăsime

Petele de grăsime vechi sunt o adevărată provocare. Dar știai că detergentul de vase este o soluție salvatoare? Acesta se toarnă pe pată, ajutând grăsimea să fie dizolvată și îndepărtată cu ușurință. În cazul în care nu ai la îndemână detergent de vase, poți pune pe pata de grăsime sare sau bicarbonat de sodiu, care va absorbi umezeala. 

Pentru eficiență ridicată, este bine să se acționeze imediat împotriva grăsimii, însă există situații în care trebuie să scoți petele de grăsime vechi. Se va acționa tot cu detergent de vase și înălbitor pentru rufe dacă țesătura este albă și după aceea se va spăla, chiar de mai multe ori dacă este nevoie, cu detergent la mașina de spălat.


Cu ce se scot petele de pe hainele albe

scoatere-pete-haine-albe
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/dragu-adorabil-dragala-tanar-4959880/

În general, hainele albe sunt mai pretențioase, deoarece orice mică pată se poate observa pe ele și se pot îngălbeni ușor, chiar și de la transpirație. Însă sunt și ușor de păstrat imaculate dacă se respectă indicațiile de pe etichetă, se folosesc detergenții potriviți ce nu îngălbenesc țesătura, în combinație cu înălbitor special pentru haine albe și un strop de balsam pentru un miros impecabil. 
Așadar, cum piața abundă de produse foarte bune, nu mai este cazul să ne întristăm de fiecare dată când au loc mici accidente și hainele par bune de aruncat.

În gama magazinului IgienaPHS găsești o gamă variată de detergenți profesionali sub formă de pulbere, lichid sau pastile, la fel și înălbitori, clor, balsam de rufe dar și produse de curățenie extrem de eficiente pentru întreaga casă. Astfel, ai la dispoziție soluții de curățarea mobilierului, pentru curățarea tastaturii și a laptopului și a tuturor suprafețelor din căminul tău. Ia legătura cu noi pentru oferte personalizate!

Ultima actualizare:
Etichete: Igienă Curățenie