marca-trusted
eLicitatie Certificari

Cerințe obligatorii pentru pensiunile turistice în funcție de numărul de margarete

6879 Afisari

pensiune-margarete

Sursa foto: Freepik.com 

Cuprins:

 • Clasificarea pensiunilor 
  • Pensiune turistică
  • Pensiune agroturistică 
 • Criterii minime obligatorii pentru pensiuni 
 • Facilități oferite în funcție de numărul de margarete
  • Pensiuni de 2 margarete 
  • Pensiuni de 3 margarete 
  • Pensiuni de 4 margarete 
  • Pensiuni de 5 margarete 
 • Cum poți obține certificatul de clasificare în turism pentru pensiunea ta? 

În România, pensiunile turistice sunt clasificate în funcție de numărul de margarete pe care le primesc din partea Ministerului Turismului. Această clasificare are la bază un set de cerințe obligatorii ce trebuie îndeplinite de către unitățile de cazare, în funcție de numărul de margarete pe care doresc să le obțină. Astfel, pensiunile turistice pot fi clasificate cu 1, 2, 3, 4 sau 5 margarete, iar cerințele obligatorii pentru pensiuni turistice variază în funcție de această clasificare. Cu cât numărul de margarete este mai mare, cu atât cerințele obligatorii sunt mai stricte, asigurând astfel un nivel mai ridicat de confort și servicii pentru turiști.

Clasificarea pensiunilor

Pensiunile reprezintă o opțiune populară de cazare pentru turiștii români și nu numai, care nu doresc neapărat să se cazeze la un hotel dar își doresc să se bucure de confort. 

În general, pensiunile sunt împărțite în două categorii: pensiuni turistice și pensiuni agroturistice.

Pensiune turistică

Pensiunile turistice sunt situate în zone urbane sau rurale, oferind servicii de cazare și masă într-un mod profesionist și standardizat. Aceste pensiuni sunt de obicei amplasate în zone turistice și oferă o gamă largă de servicii de înaltă calitate. În plus, sunt dotate cu toate facilitățile necesare pentru a asigura confortul turiștilor. Aceste pensiuni sunt clasificate de către Ministerul Turismului în funcție de numărul de margarete. 

Pensiune agroturistică

Pensiunile agroturistice sunt o opțiune populară pentru persoanele care doresc să experimenteze viața rurală și să se bucure de natură și liniște, dar și de experiențe inedite. Acestea sunt diferite de pensiunile turistice clasice în sensul că oferă o experiență mai autentică, mai aproape de tradiții și obiceiuri locale, în timp ce încurajează vizitatorii să se implice în activități specifice zonei, cum ar fi agricultura, creșterea animalelor sau producția de alimente locale.

Un avantaj al pensiunilor agroturistice este că acestea oferă oportunități unice de a experimenta traiul la țară și de a înțelege mai bine cultura și tradițiile din zona respectivă. Vizitatorii se pot bucura de produse alimentare proaspete și tradiționale, de multe ori produse local, cum ar fi fructe, legume, carne, ouă și lactate. 

Pensiunile agroturistice pot fi clasificate în funcție de tipul de activitate oferită. Unele se concentrează mai mult pe agricultură și creșterea animalelor, în timp ce altele oferă activități legate de cultura locală, cum ar fi cursuri de gătit, de olărit, degustări de vin sau vizite la locuri istorice și culturale din apropiere. De asemenea, unele pensiuni agroturistice oferă cazare în case tradiționale, ceea ce oferă vizitatorilor o experiență autentică de trai rural.

Criterii minime obligatorii pentru pensiuni

Este necesară îndeplinirea anumitor cerințe obligatorii pentru pensiuni turistice, iar acestea pot varia în funcție de clasificarea dorită. Dacă ești proprietar de pensiune și dorești să îți obții toate autorizațiile necesare de funcționare sau să ai un număr mai mare de margarete, iată care sunt criteriile de care trebuie să ții cont:  

Aspecte generale pentru a întruni criteriile minime obligatorii pentru pensiuni:

 1. Aspectul este foarte important când vine vorba despre unitățile de cazare. De aceea, clădirile trebuie să aibă o estetică plăcută, să fie primitoare dar, mai ales, sigure pentru turiști.
 2. Orice afacere de acest gen care se respectă este bine să afișeze o firmă luminoasă, acest lucru fiind obligatoriu doar de la 3 margarete în sus. Astfel, pensiunea respectivă poate fi mai ușor de identificat dintr-o stațiune întreagă unde există numeroase unități de cazare. Această firmă trebuie să cuprindă și însemne distinctive ce reprezintă categoria din care face parte. 
 3. Calea de acces este un aspect deosebit de important pentru turiștii de orice vârstă. De aceea aceasta va fi liberă, amenajată corespunzător și va fi bine întreținută. 
 4. Este indicat să existe un spațiu exterior pentru relaxare, la care turiștii să aibă acces cât și loc sau locuri de parcare. 
 5. Curățenia este esențială, indiferent de numărul de margarete, așadar aceasta ar trebui să fie unul din principalele lucruri care vă recomandă în calitate de gazdă. 
 6. Băile trebuie să fie dotate corespunzător, oaspeții să aibă la îndemână consumabile hoteliere, șervețele, hârtie igienică și nu numai.  

Facilități oferite în funcție de numărul de margarete

Facilitățile oferite în funcție de numărul de margarete pot varia în mod semnificativ. De exemplu, o pensiune care primește două margarete poate oferi servicii de cazare de bază și o mică zonă de relaxare, în timp ce o pensiune cu cinci margarete poate oferi camere spațioase și elegante, servicii de masaj, piscină interioară și alte facilități de lux. În general, cu cât numărul de margarete este mai mare, cu atât serviciile și facilitățile oferite de pensiune vor fi mai complete și mai sofisticate, ceea ce poate atrage un număr mai mare de turiști.

Pensiuni de 2 margarete

O pensiune de 2 margarete trebuie să ofere confortul necesar pentru o ședere plăcută și relaxantă a oaspeților. Este esențial ca accesul în cameră să fie direct, fără a fi nevoie să mai treci printr-o altă cameră. Deși este ceva de dorit, nu este totuși obligatoriu ca toate camerele să aibă grup sanitar propriu și produse hoteliere și de igienă personală. 

O bucătărie comună bine echipată ar trebui să fie disponibilă pentru oaspeți, dotată cu vase, ustensile și diverse posibilități de preparare și depozitare a hranei.

Pensiunea trebuie să fie curată și bine întreținută, iar personalul ar trebui să fie prietenos și disponibil pentru nevoile oaspeților. Este important ca unitatea să fie situată într-o zonă liniștită, pentru ca oaspeții să se simtă în deplină siguranță.

Deși o pensiune de 2 stele poate oferi mai puține facilități decât o pensiune de 3 sau 4 stele, este important ca unitatea să fie confortabilă și curată, iar personalul să ofere servicii de calitate pentru a asigura o experiență plăcută.

Pensiuni de 3 margarete

O pensiune de 3 margarete este un tip de cazare ce se situează între o pensiune de 2 margarete și una de 4 margarete, oferind o experiență de cazare confortabilă la un preț accesibil. Pentru a se califica ca o pensiune de 3 margarete, aceasta trebuie să îndeplinească anumite criterii și să ofere anumite facilități pentru a asigura confortul și satisfacția oaspeților săi. În cele ce urmează, vom discuta despre ce facilități trebuie să ofere o pensiune de 3 margarete.

În primul rând, o pensiune de 3 margarete trebuie să ofere o gamă largă de facilități de cazare. Acestea includ, dar nu se limitează la, camere confortabile și curate, lenjerie de pat și prosoape de calitate superioară, facilități pentru ceai și cafea, televiziune prin cablu sau satelit și conexiune la internet de mare viteză. De asemenea, oaspeții trebuie să aibă acces la o baie proprie sau la o baie comună, care să fie igienizată și curățată zilnic și care să fie dotată cu hârtie igienică, cosmetice hoteliere, minibar hotelier, uscător de păr hotelier

În al doilea rând, o pensiune de 3 margarete trebuie să ofere și facilități de divertisment și recreere. Acest lucru poate include o sală de jocuri sau un loc de joacă pentru copii, o bibliotecă sau o selecție de jocuri de societate pentru a fi folosite în timpul liber. O pensiune de 3 margarete poate, de asemenea, să ofere facilități de wellness și fitness, cum ar fi o saună sau o sală de sport.

O pensiune de 3 margarete trebuie să ofere facilități de masă, cum ar fi un mic dejun inclus în prețul cazării și o opțiune de cină la un preț rezonabil. 

Așadar, o pensiune de 3 margarete trebuie să ofere o experiență de cazare confortabilă și plăcută, cu o gamă largă de facilități de cazare, de divertisment și recreere, precum și de masă. Aceste facilități trebuie să fie de înaltă calitate și să satisfacă nevoile și așteptările oaspeților săi. Prin oferirea acestor facilități, o pensiune de 3 margarete poate să se diferențieze de alte cazări de același tip și să atragă cât mai mulți turiști.

Pensiuni de 4 margarete

O pensiune de 4 margarete este considerată a fi una dintre cele mai bune unități de cazare din România și este esențial ca aceasta să ofere o serie de facilități care să mulțumească turiștii, indiferent de motivul pentru care aceștia se află în vizită.

În primul rând, o pensiune de 4 margarete trebuie să ofere camere spațioase și confortabile, dotate cu mobilier de calitate și cu toate facilitățile necesare, precum TV, frigider, aer condiționat și acces la internet. Băile trebuie să fie dotate corespunzător cu unele consumabile hoteliere, papuci de unică folosință, prosoape impecabile, uscător de păr hotelier de calitate. De asemenea, băile pot dispune de dozator de săpun lichid și gel de duș. Oaspeții trebuie să aibă parte de un mediu confortabil și liniștit, care să le permită să se relaxeze și să se odihnească după o zi lungă de activități.

În plus, o pensiune de 4 margarete trebuie să ofere o varietate de servicii și facilități, precum un restaurant cu meniuri variate, servicii de spălătorie și curățătorie, parcare, spații de relaxare și distracție, cum ar fi o piscină, o sală de fitness sau o zonă de jocuri.

Pensiunea poate oferi oaspeților săi o gamă largă de activități de agrement și divertisment, cum ar fi excursii, tururi ghidate, plimbări cu bicicleta sau cu barca, cine tematice, degustări de vinuri sau alte experiențe culturale sau gastronomice. Pentru a se bucura de timpul petrecut în locație, este bine ca oaspeții să aibă acces la mai multe activități.

Nu în ultimul rând, o pensiune de 4 margarete trebuie să ofere servicii de înaltă calitate și să dispună de un personal bine pregătit și cu o atitudine prietenoasă astfel încât oamenii să se simtă bine și respectați. 

Pensiuni de 5 margarete

pensiune-conditii-4-margarete

Sursa foto: Freepik.com

Pentru experiențe deosebite, o pensiune de 5 margarete reprezintă varianta optimă pentru petrecerea timpului liber. Însă, pentru a obține această calificare, este necesar ca pensiunea să îndeplinească anumite criterii de calitate și confort. 

În primul rând, numărul de camere și dimensiunea lor este foarte importantă. O pensiune de 5 margarete trebuie să aibă camere spațioase și confortabile, cu mobilier și decor de înaltă calitate. De asemenea, oaspeții trebuie să aibă la dispoziție o gamă variată de opțiuni de cazare, inclusiv camere de familie, camere cu vedere la mare sau munte sau cu terasă privată.

Un alt aspect important este curățenia. O pensiune de 5 margarete trebuie să fie impecabilă în ceea ce privește curățenia, inclusiv a camerelor, a zonelor comune și spațiilor exterioare. În plus, ar trebui să existe un program regulat de curățenie și întreținere pentru a asigura că totul rămâne în condiții perfecte. Se vor folosi numai produse de curățenie profesionale ce asigură o igienă impecabilă.

La fel ca în cazul dotărilor hotelurilor de 5 stele, iată ce alte cerințe obligatorii pentru pensiuni turistice de 5 margarete trebuie îndeplinite:

 • Să dețină curte proprie și spații verzi;
 • Spațiul din aer liber să fie special amenajat pentru relaxare și odihna turiștilor;
 • Să existe spații de joacă pentru copii;
 • Parcare în concordanță cu numărul camerelor;
 • Salonul trebuie să aibă o suprafață minimă de 20 mp;
 • Să existe spațiu pentru servirea mesei dotat cu mobilier și toate cele necesare pentru servirea meselor;
 • Este esențial ca fiecare cameră să dispună de grup sanitar propriu;
 • Încălzire centrală sau sobă (în funcție de locație)

O pensiune de 5 margarete trebuie să ofere, de asemenea, facilități suplimentare, cum ar fi spa-uri, săli de conferințe, saloane de masaj, terenuri de sport sau piscine. Aceste facilități suplimentare adaugă valoare experienței în sine. 

Cum poți obține certificatul de clasificare în turism pentru pensiunea ta?

Pentru a obține certificatul de clasificare în turism pentru pensiunea ta conform normelor din România, trebuie să urmezi un proces riguros și să îndeplinești criteriile specifice stabilite de autoritățile competente. În primul rând, este necesar să te înregistrezi la Autoritatea Națională pentru Turism și să completezi un dosar de clasificare, care să conțină documente precum autorizația de funcționare, planurile de amenajare a pensiunii și lista facilităților oferite.

De asemenea, va fi necesar să îndeplinești cerințele specifice pentru numărul de margarete dorit pentru pensiunea ta. Aceste cerințe includ dotări și echipamente specifice, precum și niveluri de calitate pentru servicii precum mâncare, curățenie și asistență turistică.

După ce ai completat dosarul de clasificare, un inspector va efectua o inspecție a pensiunii tale pentru a evalua dacă îndeplinești cerințele stabilite de normele din România pentru a primi certificatul de clasificare. În cazul în care pensiunea ta primește un scor suficient de mare în timpul inspecției, vei primi certificatul de clasificare corespunzător.

Este important să menționezi că certificatul de clasificare trebuie reînnoit periodic, iar pensiunea ta trebuie să mențină nivelurile de calitate corespunzătoare pentru a menține acest certificat în vigoare.


Ultima actualizare:
Etichete: igienă curățenie