marca-trusted
eLicitatie Certificari

Cum se aplică codul de culori al produselor profesionale de curățat

11377 Afisari

cod_culori_curatenie_profesionala

Sursa foto: Freepik.com

Cuprins:

 • Importanța codului de culori în industria produselor de curățat - de adaugat
 • Divizarea produselor de curățenie profesionale pe coduri de culori
  • Cod culori produse de curățenie: Roșu
  • Cod culori produse de curățenie: Galben
  • Cod culori produse de curățenie: Verde
  • Cod culori produse de curățenie: Albastru
 • Avantajele și eficiența codului de culori în industria curățeniei
  • Reducerea riscului de contaminare și accidente
  • Simplificarea procesului de selecție a produselor potrivite
  • Creșterea eficienței operațiunilor de curățenie
  • Aderare la standarde internaționale
 • Sfaturi utile pentru o implementare eficientă a sistemului de cod de culori

Într-un mediu în care igiena și controlul infecțiilor sunt priorități majore, industria curățeniei profesionale a evoluat considerabil în ceea ce privește standardele de curățare și siguranța sanitară. Un element esențial în această evoluție este reprezentat de codurile de culori ale produselor de curățenie. În spatele fiecărei nuanțe de lavetă, mop sau găleată profesionale se află un sistem ingenios, cu scopul ferm de a preveni o contaminare încrucișată cu microbi și bacterii, asigurând astfel un mediu de lucru și viață mai sigur.

În acest context, codurile de culori nu mai sunt doar simple opțiuni estetice, ci devin componente esențiale ale programelor de igienizare și curățenie. Ele sunt cheia în asigurarea unei curățenii eficiente și a unei gestionări corecte a riscurilor de contaminare în spațiile critice, cum ar fi unitățile de sănătate, industria alimentară sau orice altă zonă în care prevenirea răspândirii infecțiilor este esențială.

Importanța codului de culori în industria produselor de curățat 

Codurile de culori în industria curățeniei ajută la evitarea contaminării încrucișate, la identificarea rapidă a produselor și echipamentelor corespunzătoare și la asigurarea unei igienizări eficiente.

Un exemplu notabil de utilizare a codurilor de culori este în industria medicală, în special în mediile cu risc sporit de contaminare, cum ar fi spitalele. Aici, codurile de culori pentru produsele de curățat sunt esențiale pentru prevenirea răspândirii infecțiilor. De exemplu, lavetele cu cod de culoare roșu pot fi dedicate utilizării în toalete și zonele cu risc de contaminare bacteriană ridicată precum blocurile operatorii, în timp ce lavetele cu cod de culoare galben pot fi folosite pentru suprafețe generale. Acest sistem simplu, dar eficient, contribuie la menținerea unui mediu curat și sigur pentru pacienți, personal medical și vizitatori.

În industria alimentară, codurile de culori sunt, de asemenea, esențiale în gestionarea igienei. Acestea pot fi folosite pentru a asocia anumite culori cu anumite etape ale curățeniei, precum etapa de pre-curățare, spălare sau dezinfecție, menținând curățenia optimă în cadrul unui restaurant. Acest lucru asigură că fiecare suprafață este tratată corespunzător, cu produsele de curățat potrivite, în funcție de nivelul de contaminare. 

În plus, codurile de culori pentru deșeuri medicale sunt cruciale. Acestea ajută la identificarea și manipularea corespunzătoare a deșeurilor, contribuind astfel la protejarea mediului și la evitarea expunerii oamenilor la substanțe periculoase. 

Divizarea produselor de curățenie profesionale pe coduri de culori

coduri_culori_curatenie_profesionala

Sursa foto: Freepik.com

Institutul Britanic de Științe pentru Curățenie, în eforturile sale de a menține standardele ridicate de igienă și de a preveni răspândirea infecțiilor, a fost cel care a implementat un cod de culori alcătuit din patru categorii distincte. Aceste culori sunt esențiale în identificarea și gestionarea zonelor cu diferite grade de risc de răspândire a infecțiilor. Fiecare culoare sugerează utilizarea anumitor produse sau proceduri corespunzătoare, adaptate nevoilor specifice ale fiecărei suprafețe sau zone. Acest sistem ingenios nu numai că optimizează eficiența curățeniei, ci contribuie și la creșterea nivelului de siguranță și igienă în diferite medii, de la unități medicale până la spații industriale și birouri. Iată care sunt codurile de culori pentru produse de curățenie:

Cod culori produse de curățenie: Roșu

Culoarea roșie în industria produselor de curățat este foarte importantă și reprezintă un adevărat simbol al precauției și al gestionării eficiente a igienei. Această nuanță puternică este asociată în mod tradițional cu pericolul și cu avertismentul și, tocmai de aceea, este folosită în identificarea zonelor cu un risc semnificativ de contaminare bacteriană. Produsele de curățat, precum lavetele, mopurile sau gălețile de culoare roșie, sunt destinare în special zonelor extrem de sensibile la infecții, cum ar fi blocurile operatorii din cadrul spitalelor sau saloanele pacienților. Utilizarea exclusivă a acestor produse în aceste medii este esențială pentru a preveni răspândirea microorganismelor patogene în afara acestor zone critice. De asemenea, depozitarea separată a acestor ustensile și evitarea utilizării lor în alte spații contribuie în mod esențial la menținerea unui mediu sigur și igienic pentru pacienți și personalul medical. 

Cod culori produse de curățenie: Galben

cod_culori_laveta_curatenie_profesionala

Sursa foto: Freepik.com

Produsele de curățenie cu cod de culoare galben sunt special create pentru a asigura o curățenie eficientă în anumite zone mai puțin critice. De exemplu, în bucătărie sau în baie, aceste produse sunt folosite cu succes pentru curățarea și igienizarea chiuvetelor. De asemenea, oglinzile din aceste zone sau din alte zone publice pot fi curățate și lustruite impecabil cu ajutorul lavetelor galbene. Suprafețele din gresie, cum ar fi podelele sau pereții din baie, pot beneficia de curățarea efectuată cu un mop cu cod galben. Mai mult, suprafețele din sticlă, precum geamurile sau oglinzile, pot străluci de curățenie cu ajutorul acestor lavete. În plus, produsele de curățenie galbene sunt potrivite pentru lustruirea și întreținerea suprafețelor din metal, cum ar fi robinetele sau mânerele din oțel inoxidabil.

Cod culori produse de curățenie: Verde

Codul de culoare verde este folosit în special în zonele dedicate preparării alimentelor, cum ar fi bucătării comerciale, restaurante, baruri, cantine școlare, unități de producție alimentară, spitale și orice alt loc unde se desfășoară activități legate de procesarea și manipularea alimentelor. Acest cod ajută la identificarea echipamentelor, ustensilelor și produselor de curățare destinate igienizării în astfel de spații, unde controlul asupra riscului de contaminare cu bacterii și microbi este deosebit de important pentru sănătatea publică și siguranța alimentară.

Cod culori produse de curățenie: Albastru

Codul de culoare albastru este folosit în zonele cu un grad scăzut de contaminare sau în spațiile non-alimentare. Acestea pot include birouri, spații administrative, zone de recepție, săli de conferințe, spații pentru oaspeți, holuri sau oricare alte arii care nu sunt direct implicate în manipularea alimentelor sau în tratamentul medical, pentru menținerea curățeniei în școli. Utilizarea codului de culoare albastru ajută la prevenirea contaminării încrucișate între zonele cu risc ridicat de infecții și cele cu risc mai scăzut.

Avantajele și eficiența codului de culori în industria curățeniei

Încă de la introducerea codului de culori în industria curățeniei acesta a adus beneficii semnificative. Astfel, prin organizarea produselor de curățenie pe culori s-a redus riscul de contaminare și accidente, alegerea produselor utilizate de către echipele responsabile a devenit mai ușoară, iar igienizarea spațiilor a fost realizată mai eficient. 

Reducerea riscului de contaminare și accidente

Codurile de culori din industria produselor de curățenie joacă un rol crucial în minimizarea riscului de contaminare bacteriană și de producere a accidentelor. Prin utilizarea acestor coduri, fiecare zonă sau tip de suprafață primește un identificator clar, indicând care sunt produsele și ustensilele potrivite pentru curățarea și igienizarea ei. Acest lucru reduce semnificativ șansa ca microbii sau substanțe periculoase să fie transferate dintr-o zonă în alta, protejând astfel sănătatea lucrătorilor și a utilizatorilor finali.

Simplificarea procesului de selecție a produselor potrivite

Un alt avantaj major al codurilor de culori în industria curățeniei este simplificarea procesului de selecție a produselor potrivite pentru fiecare zonă. Cu ajutorul acestui sistem de codificare, angajații și personalul de curățenie pot identifica rapid și precis ce produse trebuie folosite în fiecare locație sau pentru fiecare tip de suprafață. 

Creșterea eficienței operațiunilor de curățenie

Implementarea codului de culori în procesele de curățenie contribuie semnificativ la creșterea eficienței operațiunilor. Echipa de curățenie poate lucra mai rapid și mai organizat, știind exact ce produse și echipamente să utilizeze pentru fiecare sarcină și unde să le depoziteze corect. Acest lucru duce la economii de timp și resurse și la o curățenie mai riguroasă și mai consistentă în întreaga locație.

Aderare la standarde internaționale

În plus, codurile de culori pentru produsele de curățenie și pentru gestionarea deșeurilor medicale sunt adesea parte a standardelor internaționale de igienizare și de siguranță. Utilizarea lor corespunzătoare ajută organizațiile și instituțiile să respecte aceste standarde și să se asigure că îndeplinesc cerințele legale și de reglementare în domeniul curățeniei și al gestionării deșeurilor.

Sfaturi utile pentru o implementare eficientă a sistemului de cod de culori

Implementarea cu succes a unui sistem de cod de culori în industria curățeniei poate contribui semnificativ la îmbunătățirea igienei și a eficienței operațiunilor de curățare. Iată câteva sfaturi cheie pentru a te ajuta să implementezi și să menții un astfel de sistem cu succes:

Educație și formare

Una dintre cele mai importante aspecte ale implementării unui sistem de cod de culori este asigurarea că personalul este bine educat și instruit cu privire la utilizarea acestuia. Organizează sesiuni de formare și conștientizare pentru toți angajații implicați în procesul de curățare. Este important să te asiguri că ei înțeleg semnificația fiecărei culori și a zonei corespunzătoare de utilizare și respectă cu strictețe etapele curățeniei.

Etichetarea corectă

Pentru a evita confuzia și utilizarea greșită a produselor de curățenie, asigură-te că toate produsele și echipamentele sunt etichetate corespunzător cu codurile de culori. Folosește etichete sau marcaje clare și rezistente pentru a indica zona sau suprafața pentru care este destinat fiecare produs.

Planificare și organizare

Planifică și organizează procesele de curățenie în funcție de codurile de culori. Stabilește proceduri clare și etapele curățeniei pentru fiecare zonă și asigură-te că personalul respectă aceste reguli. 

Monitorizare și revizuire

Este indicat să realizezi verificări regulate pentru a monitoriza respectarea sistemului de cod de culori. Identifică orice abateri sau probleme și ia măsuri corective imediat și revizuiește periodic procedurile și regulile pentru a asigura conformitatea continuă.

Actualizare și adaptare

Implementarea corectă a unui sistem de cod de culori poate aduce beneficii semnificative în domeniul curățeniei, contribuind la reducerea riscului de contaminare, la îmbunătățirea igienei și la creșterea eficienței operațiunilor de curățare. Cu educație, planificare și monitorizare adecvată, poți asigura o implementare eficientă și durabilă a acestui sistem esențial.

IgienaPHS oferă o gamă variată de produse profesionale, dezvoltate pentru a se conforma codurilor de culoare și pentru a preveni contaminarea încrucișată în zonele cu risc sporit. Deși mopurile și lavetele îndeplinesc cerințele stricte de funcționalitate și fiabilitate, ele ating performanța maximă în curățenie doar în combinație cu detergenți profesionali de înaltă calitate.

Pentru obținerea unor rezultate excepționale în igienizare, recomandăm achiziționarea unui set complet de produse profesionale de curățenie. Este o responsabilitate deosebită să ne asigurăm că spațiile de lucru și suprafețele cu trafic intens sunt curățate și dezinfectate corespunzător, având în vedere potențialul ridicat de transmitere a virușilor și bacteriilor în aceste zone.


Ultima actualizare:
Etichete: Igienă Curățenie