marca-trusted
eLicitatie Certificari

Curățenia și igienizarea în restaurant. Ghid cu recomandări și produse utile

4611 Afisari

igiena-restaurant

Sursa foto: Pexels.com

Cuprins:

 • Importanța curățeniei într-un restaurant
  • Norme de igienă în industria alimentară
  • Frecvența curățeniei
 • Reguli de igienă privind uniformele de lucru
 • Igienizarea unui restaurant, pas cu pas
  • Ferestrele și oglinzile
  • Tavanul și corpurile de iluminat
  • Rafturile și mobilierul
  • Podeaua
  • Mesele și scaunele
  • Vesela și accesoriile de pe mese
  • Terasa și mobilierul exterior
 • Igienizarea și dezinfectarea restaurantului
  • Sala de mese
   • Zilnic
   • Săptămânal
   • Lunar
  • Bucătăria și echipamentele de gătit
   • Zilnic
   • Săptămânal
   • Lunar
  • Grupurile sanitare
 • Alte suprafețe de contact

Igienizarea și dezinfectarea restaurantului sunt procedee ce nu pot fi trecute cu vederea. Descoperă care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, ce produse e recomandat să folosești și ține cont de frecvența curățeniei.

Importanța curățeniei într-un restaurant

Sala de mese, bucătăria, toaletele clienților, vestiarele angajaților... Într-un restaurant, toate zonele trebuie să fie curățare ireproșabil. De ce? În primul rând, pentru siguranța clienților care consumă preparatele gătite acolo. În al doilea rând, pentru personal, care manipulează carne crudă și alte ingrediente. Din aceste motive, îți recomandăm să utilizezi doar cele mai bune produse de curățenie.

Contaminarea se referă la bacterii, virusuri, murdărie sau chiar substanțe toxice, dacă soluțiile de curățenie ajung pe alimente, ustensile, tocător etc.

Procedurile de curățenie influențează și reputația localului. Dacă acesta nu e perfect curat, clienții vor observa imediat și nu vor mai reveni. Mai mult, recenziile proaste vor îndepărta și potențialii clienți.

Norme de igienă în industria alimentară

Pentru siguranța clienților, normele de igienă din industria alimentară sunt mai stricte. Unitățile alimentare trebuie să țină cont de un număr mare de aspecte, cele mai importante fiind:

 • să fie prevăzute cu spații potrivite pentru depozitarea materiilor prime și auxiliare, precum și a alimentelor semifabricate;
 • să fie mobilate cu piese ușor de igienizat și dezinfectat;
 • să se efectueze curățenie zilnic în spațiile de lucru și de depozitare;
 • să fie aruncate reziduurile alimentare înainte să se descompună;
 • angajații care suferă de o afecțiune contagioasă să își ia liber imediat ce descoperă că sunt bolnavi.

Frecvența curățeniei

Procesele de igienizare a restaurantului au loc mai des decât în clădirile de birouri sau spații comerciale. În funcție de dimensiune și de trafic, se stabilește un program strict (zilnic, săptămânal și lunar). Vom discuta în detaliu despre frecvența curățeniei mai jos.

Reguli de igienă privind uniformele de lucru

Uniforma de lucru este formată din șorț de protecție, halat de unică folosință, salopetă de lucru, combinezon, bonete bufante de unică folosință pentru acoperirea părului, mănuși pentru industria alimentară și protecție pentru încălțăminte.

Echipamentul trebuie să fie confecționat dintr-un material care oferă protecție împotriva lichidelor și să fie rezistent la temperaturi extreme și la tăiere.

Bonetele, protecția pentru încălțăminte și mănușile se aruncă la gunoi la finalul zilei, iar uniforma se pune la spălat. 

Igienizarea unui restaurant, pas cu pas

igienizare-podea

Sursa foto: Pexels.com

Ferestrele și oglinzile

Oglinzile din toalete și sala de mese se spală zilnic. Cât despre ferestre, acestea se curăță săptămânal, la fel ca ușile din sticlă. Folosește detergenți pentru geamuri și suprafețe vitrate de calitate, de preferat profesionali.

Tavanul și corpurile de iluminat

Tavanul și corpurile de iluminat se curăță o dată pe lună. Trebuie eliminate praful, pânzele de păianjen, dar și urmele sau stropii de grăsime.

Rafturile și mobilierul

Rafturile și mobilierul se spală o dată pe săptămână cu produse potrivite, în funcție de material. De 2-3 ori pe săptămână, se recomandă să fie șterse de praf.

Podeaua

Podelele din sala de mese și bucătărie se mătură și se spală zilnic sau mai des dacă e nevoie. Se folosesc aspiratoare și mașini de curățat profesionale, care îndepărtează eficient murdăria. 

Curățarea și dezinfectarea pardoselilor se face în funcție de material. De exemplu, pe parchet, e bine să eviți soluțiile pe bază de săpun pentru că vor face podeaua alunecoasă. Dacă ai gresie sau marmură, în schimb, e nevoie de un produs blând, care să nu afecteze materialul.

Mesele și scaunele

Mesele se curăță și se dezinfectează după fiecare client. Scaunele, în schimb, pot fi igienizate mai rar, o dată pe săptămână. 

Vesela și accesoriile de pe mese

Vesela se spală după fiecare utilizare. Solnițele, sticlele pentru ulei și oțet și alte obiecte de pe mese se igienizează la finalul programului. Șervețelele de masă se schimbă după fiecare client, chiar dacă nu par murdare.

Terasa și mobilierul exterior

Terasa se mătură în fiecare dimineață pentru a îndepărta frunze sau alte mizerii. Desigur, trebuie măturată și înainte de închiderea restaurantului. De asemenea, se spală cu detergenți profesionali de pardoseală la intervale regulate. 

Mobilierul exterior se curăță o dată pe săptămână, cu excepția meselor. Acestea trebuie igienizate dimineața și după fiecare client.

Igienizarea și dezinfectarea restaurantului

curatenie-restaurant

Sursa foto: Freepik.com

Sala de mese

Sala de mese este cartea de vizită a restaurantului și e necesar să fie întotdeauna curată. Totodată, trebuie să fie un spațiu sigur pentru consumul mâncării. În general, frecvența curățeniei este următoarea.

Zilnic

Mesele se curăță și dezinfectează după fiecare client.

Scaunele și banchetele se curăță la finalul programului sau ori de câte ori este nevoie.

Tejghelele se curăță la finalul programului și la nevoie. 

Traversele și suporturile pentru veselă trebuie înlocuite cu unele curate după fiecare client.

Toate obiectele de pe mese se igienizează la finalul programului (solnițe, sticle pentru ulei și oțet, decorațiuni etc).

Podelele se aspiră și spală la finalul zilei, folosind mopuri profesionale.

Se dezinfectează mânerele ușilor.

Săptămânal

Corpurile de iluminat și decorațiunile de pe pereți se șterg de praf.

Geamurile și ușile din sticlă se spală.

Lunar

Se verifică tavanul pentru pânze de păianjeni și se curăță.

Se spală pereții.

Bucătăria și echipamentele de gătit

Fiind locul unde se manipulează mâncarea, în special carnea crudă, trebuie să acorzi o atenție sporită acestei zone. Iată un scurt ghid de care să ții cont când stabilești frecvența curățeniei. Ține cont de diferența dintre igienizare, dezinfectare și sterilizare.

Fiind locul unde se manipulează mâncarea, în special carnea crudă, trebuie să acorzi o atenție sporită acestei zone. Iată un scurt ghid de care să ții cont când stabilești frecvența curățeniei. Ține cont de diferența dintre igienizare, dezinfectare și sterilizare.

Zilnic

Paharele, vesela și tacâmurile se spală imediat ce au fost folosite.

Ustensilele de gătit se spală după prepararea fiecărui tip de mâncare, pentru a evita contaminarea încrucișată.

Chiuvetele se igienizează la finalul fiecărei zile.

Dacă se folosește folie de aluminiu pentru a proteja echipamentele de gătit, se schimbă zilnic, indiferent dacă pare sau nu murdară.

Uniformele, șorțurile, cârpele și prosoapele se pun la spălat la finalul fiecărei zile.

Gunoiul se aruncă de câte ori e nevoie, iar, la finalul programului, se igienizează coșurile de gunoi și zona unde se află acestea.

Podelele sunt măturate și spălate la finalul programului. Dacă se varsă ceva, se curăță imediat, pentru a evita alunecările.

Toate aparatele de preparat mâncare (robot de bucătărie, mixer, mașină de tocat, aragaz, cafetieră) se curăță și se dezinfectează.

Suprafețele folosite pentru prepararea mâncării se dezinfectează la finalul programului.

Săptămânal

Frigiderele se golesc, se spală și se dezinfectează.

Cuptoarele se curăță bine în interior și pe exterior.

Baia de ulei se golește și se curăță grăsimea care a rămas. Se toarnă apoi o soluție de curățare potrivită (eventual combinată cu apă, în funcție de recomandările producătorului) și se lasă la fiert.

Lunar

Mașina de gheață și hotele se curăță și se dezinfectează.

Pereții, tavanul și corpurile de iluminat se spală bine pentru a elimina stropii de grăsime.

Se curăță de praf zona din spatele frigiderelor și a altor echipamente.

Grupurile sanitare

Toaletele publice necesită de asemenea o atenție deosebită, cu atât mai mult dacă vorbim despre un restaurant. 

Zona trebuie verificată de mai multe ori pe zi pentru a înlocui rolele de hârtie igienică și pentru a umple din nou dispenserele de prosoape de hârtie. În același timp, se curăță chiuvetele, robineții, dispenserele de săpun, oglinzile și uscătoarele de mâini. La intervale prestabilite, se mătură și spală podelele, se golesc coșurile de gunoi și se dezinfectează vasele de toaletă și pisoarele. Nu uita de mânerele ușilor care trebuie dezinfectate.

Săptămânal, se spală pereții și geamurile, se șterg de praf corpurile de iluminat și se verifică starea odorizantelor de cameră. Alege un parfum discret, care să nu deranjeze clienții. Alege odorizante profesionale care elimină cu succes mirosurile neplăcute și bacteriile din aer.

O dată pe lună se curăță decorațiunile și pânzele de păianjen. În cazul în care se observă urme de igrasie, se rezolvă problema imediat.

Alte suprafețe de contact

Cu cât restaurantul are mai mulți clienți, cu atât suprafețele pot deveni contaminate mai repede. Este vital să dezinfectezi regulat obiectele atinse des, precum meniurile, sticlele de ulei și oțet, suporturile de șervețele, clanțele, mânerele etc. Folosește doar dezinfectanți de suprafețe aprobați de Ministerul Sănătății, de la furnizori de încredere.

Procesele de igienizare a restaurantului trebuie urmate întocmai, potrivit frecvenței stabilite. Folosește produse profesionale de curățenie care îndepărtează murdăria și mențin sănătatea personalului și a clienților. Ține cont de recomandările de mai sus pentru a te asigura că localul este igienizat corespunzător.


Ultima actualizare:
Etichete: igienă curățenie