Ce trebuie să știi despre săpunurile dezinfectante și procedura de igienizare a mâinilor | IgienaPHS.ro
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflați mai multe Am ințeles

Ce trebuie să știi despre săpunurile dezinfectante și procedura de igienizare a mâinilor

Luni, 15 Iun 2020

Cuprins:
Care sunt proprietățile săpunului antibacterian? Dar ale celui uzual?
Săpunul dezinfectant de mâini. Precizări și recomandări
Procedeul de spălare chirurgicală cu săpunuri dezinfectante. Atenționări
Curățarea corectă și îngrijirea mâinilor cu săpunuri dezinfectante. Este esențial să…
De ce avem nevoie cel mai mult în această perioadă? Exact! Disciplină, disciplină și iar disciplină în procesul de spălare a mâinilor. Dezinfectarea mâinilor, folosirea corectă a săpunului, fie el solid, lichid sau spumă, clătirea și îngrijirea corespunzătoare a pielii sunt principalele aspecte care ne protejează împotriva pătrunderii microorganismelor în corpul nostru.
Dar ce este cel mai bine să alegem? Un săpun antibacterian sau un săpun normal poate fi suficient? Clătire abundentă cu apă sau folosirea gelului dezinfectant? În prezentul articol vom vorbi pe larg despre recomandările de spălare eficientă a mâinilor în viața de zi cu zi prin alegerea unui săpun profesional care să protejeze și să nu ne afecteze pielea. 
După compoziție și formă, săpunurile sunt de mai multe feluri: solide, lichide și spumă. La rândul lor, acestea se împart în săpunuri uzuale sau sapunui dezinfectante/antibacteriene. Dar care sunt avantajele și dezavantajele fiecăruia dintre ele?

 
Care sunt proprietățile săpunului antibacterian? Dar ale celui uzual?

Obiectivul săpunului profesional antibacterian este reducerea sau eliminarea eficientă a bacteriilor de la suprafața epidermei. De obicei, bacteriile de la suprafața pielii nu cauzează probleme gazdei până în momentul în care pătrund în organism. Săpunul profesional antibacterian conține anumite ingrediente care îl diferențiază de cel obișnuit - precum triclosanul, care se dovedește un inamic desăvârșit împotriva bacteriilor și fungilor. Un săpun ideal pentru protejarea pielii în general și a pielii sensibile, în special, este acela care are un PH neutru, ideal fără (prea mulți) coloranți artificiali și cu un miros discret. 
Atenție la crăpături ale pielii, tăieturi, cuticule rupte sau răni deschise la nivelul mâinilor căci acestea facilitează pătrunderea bacteriilor în organism și pot produce boli ce îți amenință sănătatea!
În altă ordine de idei, și săpunul uzual, lichid sau spumă, care nu are proprietăți dezinfectante, se dovedește a fi un instrument eficient în igienizarea obișnuită a mâinilor de zi cu zi în procesul de spălare, dar NU și în cazul dezinfectării chirugicale. Un săpun profesional precum cel lichid Esenia Pro Line Esenia Pro Line este varianta optimă pentru o igienă de bază corespunzătoare: are grijă atât de sănătatea utilizatorului cât și de bugetul acestuia. Săpunul nu numai că este ideal pentru spălarea zilnică, repetată, dar are în compoziție și glicerină care protejează eficient epiderma, fiind potrivit pentru toate tipurile de piele… chiar și în situația în care te-ai spălat cam des pe mâini în ultimele zile. Acesta este ideal pentru a fi utilizat atât acasă cât și în mediile profesionale, pentru ca angajații, colaboratorii și partenerii să fie feriți de microorganisme dăunatoare și nu numai.

 
Săpunul dezinfectant de mâini. Precizări și recomandări 

Ca orice dezinfectant, săpunul antibacterian de mâini are nevoie de aprobări conforme și avize de la Ministerul Sănătății pentru a fi distribuit pe piața din România și pentru a avea certitudinea că efectele promise au fost testate și confirmate. 
Un săpun profesional dezinfectant de mâini este cu atât mai eficient cu cât reușește să distrugă virușii de pe piele și să o protejeze în același timp, chiar și în cazul unor spălări multiple. Pielea deteriorată a mâinilor are nevoie de îngrijire temeinică; deși se dovedește un strat de piele mai rezistent al corpului, nu trebuie tratată superficial - și îți spunem un secret, săpunul ales va face diferența!
Piața abundă în oferte care de care mai promițătoare, însă atunci când vine vorba despre sănătatea noastră și produsele cu care avem contact direct, nu este loc de compromis. Alegerile pe care le facem ar trebui să fie documentate, chiar dacă este vorba despre săpunul de mâini. Există câțiva factori ce trebuie luați în calcul: ingredientele pe care le conține și avizele si aprobările deținute de producător, mai ales dacă vorbim despre săpunuri antibacteriene. Utilizate în mod normal sau în domeniul medical, săpunurile dezinfectante ce poartă numele unor furnizori de încredere sunt indicate. Așa cum sunt cele de la Anios, a căror experiență în lupta cu microorganismele patogene le-a adus statutul de lideri mondiali în materie de dezinfectanți medicali. 
Echipa din laboratoarele Anios duce cea mai grea luptă: aceea cu dăunătorii invizibili ai sănătății! Gama lor de produse este cu adevărat impresionantă iar săpunurile profesionale dezvoltate sub egida Anios sunt recunoscute internațional pentru eficiența lor. Astfel, produsele Dermanios sunt recomandate pentru dezinfecția igienică a mâinilor înainte de activitățile medicale, având un spectru de acoperire antimicrobian larg. Săpunul antiseptic Dermanios Scrub CG Sapun Antiseptic Dermanios Scrub CG curăță și dezinfectează eficient mâinile, iar Dermanios Scrub Clorhexidine 4% este recomandat cu precădere în blocurile operatorii, pentru dezinfecția igienică și chirurgicală. Ambele sunt avizate ca produse biocide. Datorită clorhexidrinei care se află în compoziția sa, acest săpun dezinfectant are o eficacitate sporită, având rol bactericid (împotriva Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococcus hirae ATCC, Listeria monocytogenes etc), fungicid (Candida albicans, Aspergillus niger), levuricid (Candida albicans), inactivând diverși viruși (Pseudorabiei porcine, Rotavirus, BVDV, Herpes virus tip 1, RSV). 

 
Procedeul de spălare chirurgicală cu săpunuri dezinfectante. Atenționări 

Pe lângă o igienizare a mâinilor periodică, există și dezinfecție chirurgicală, realizată în mediul medical. Dezinfecția chirurgicală a mâinilor prin spălare sau spălarea chirurgicală este reprezentată de procedeul de spălare antiseptică a mâinilor având ca scop eliminarea florei tranzitorii și reducerea florei rezistente a acestora. Spălarea chirurgicală este un procedeu ce îl succede pe cel de spălare standard - incluzând după umezire cu apă sterilă, săpunire și clătire, frecarea cu o perie sterilă și săpun lichid antiseptic a unghiilor timp de 30 de secunde, pentru fiecare mână. Și asta nu este tot - se repetă procedeul de clătire, săpunire și dezinfecție cu săpun antiseptic și uscarea cu un prosop steril. Există și proceduri mai rapide, care au la bază utilizarea a două soluții antiseptice, însă am ales să menționăm procedeul mai dificil. Procesul este laborios din cauza riscurilor infectărilor din mediul expus virusurilor și bacteriilor din spitale, iar responsabilitatea efectuării procedurilor medicale este asumată prin respectarea întocmai a exigențelor de către cadrele medicale înaintea oricărei intervenții cât și folosirea săpunurilor dezinfectante și soluțiilor antiseptice potrivite și eficiente. 

 
Curățarea corectă și îngrijirea mâinilor cu săpunuri dezinfectante. Este esențial să…

urmăm la fiecare spălare pe mâini cel puțin 5 pași simpli:
  1. Umezirea suficientă a mâinilor încât să permită frecarea cu săpun din abundență;
  2. Folosirea fie a unui săpun normal, fie antibacterian. Conform studiilor, un săpun normal este suficient pentru igienizarea eficientă a mâinilor și îndepărtarea microorganismelor dăunătoare într-un proces de spălare efectuat corect;
  3. Frecarea ambelor mâini, a palmei și dosului fiecărei mâini; așezarea palmă peste palmă cu degetele intercalate - pentru curățarea spațiilor interdigitale; 
  4. Frecarea mâinilor timp de 20 - 30 de secunde;
  5. Ștergerea corespunzătoare după spălare. Bacteriile se împrăștie mai rapid prin mediile umede. 

Cel mai important sfat pe care l-am primit de la medici în lupta cu virusurile și bacteriile a fost spălarea cât mai des pe mâini. În niciun caz nu trebuie să scăpăm din vedere faptul că trebuie să fim mai degrabă eficienți în procesul de spălare și igienizare a mâinilor, să folosim săpunuri dezinfectante sau antiseptice care nu au efecte nocive asupra pielii noastre și să avem grijă de pielea mâinilor. 

Și pentru a rămâne informat, regăsești aici o listă de dezinfectanți aprobați de EPA pentru lupta împotriva Covid-19. Lupta cu virusul pornește de la pași mici - spălarea și igienizarea frecventă a mâinilor și până la dezinfectarea corespunzătoare a spațiului de lucru, a propriei locuințe sau spațiilor închise cu trafic intens de persoane, cu substanțe profesionale de curățenie - dezinfectanți biocid avizați de Ministerul Sănătății. 

P.S. NU ai voie să uiți să te speli pe mâini:
  1. Când iei contact cu mâncarea - fie că o prepari sau mănânci.
  2. După folosirea toaletei - evită să atingi mânerul ușii, sau încearcă să-l dezinfectezi și pe acesta ori de câte ori este posibil.
  3. După ce ai strănutat sau ai tușit - înainte să apeși butonul de la lift.
  4. După ce te-ai jucat cu animalul de companie, sau ai fost expus în orice alt fel la bacterii și viruși. 

Cu măsuri minime de igienă te poți proteja pe tine și pe cei dragi.
Bibliografie
Categorii

Promoții


Alte articole


BRANDURI