Curățarea profesională a unei camere de hotel
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflați mai multe Am ințeles

Curățarea profesională a unei camere de hotel

Vineri, 13 Nov 2020
curatenie hotel
Într-un hotel, curățenia este unul dintre cele mai importante aspecte, de care orice client va ține cont.  Oaspeții sunt mai relaxați și se bucură de sejurul lor, atunci când știu că sunt cazați într-o cameră curată, igienizată și dezinfectată corespunzător. 
În plus, curățenia este reprezentativă pentru orice brand hotelier. Atunci când clienții sunt mulțumiți de serviciile de care au beneficiat, ei vor dori să apeleze din nou la serviciile respectivului hotel. În plus, aceștia vor face recenzii pozitive, extrem de importante pe rețelele de socializare.
Ordinea curățeniei într-o cameră de hotel este esențială, așa că, iată care sunt pașii care trebuie urmați, pentru un proces de igienizare profesional.


Verificarea camerei

  ​​​​​​Primul pas spre o curățare profesională a unei camere de hotel este verificarea preliminară a unei diagrame, care indică spațiile de cazare libere. Astfel, procesul de curățenie, într-o cameră liberă, începe cu o scurtă examinare: se aprind pentru început luminile, pentru a se verifica funcționalitatea instalației. Apoi, se desfac draperiile și se deschide ușa balconului, pentru ca încăperea să fie aerisită corespunzător. Dacă interiorul este uscat și neventilat, poate deveni cel mai bun mediu de dezvoltare și propagare a microorganismelor periculoase: virusuri care provoacă gripe și răceli sau bacterii responsabile cu tuberculoză sau rujeola.
Urmează controlul dulapurile și, dacă se găsesc obiecte uitate, se anunță recepția. În cazul în care clientul încă mai este în unitatea de cazarea, el va fi anunțat, pentru a-și recupera bunurile.
De asemenea, înainte de începerea curățeniei, se verifică inventarul camerei dar și funcționalitatea dotărilor, pentru a se anunța eventualele defecțiuni apărute. Apoi, se debarasează resturile menajere din coșul de gunoi sau scrumierele. 
În cazul în care camera de hotel este ocupată, se aranjează lucrurile clientului, fără a le schimba ordinea și, mai ales, locul unde au fost puse. Regula cea mai importantă, legată de ordonarea obiectelor personale ale oaspetelui, este legată de interdicția de a deschide dulapurile, sertarele, valizele sau gențile acestuia. După curățenie, ocupantul camerei trebuie să aibă convingerea că nu i-a fost violată intimitatea. De asemenea, hainele clientului se pun în cuier, sau pe spătarul scaunului, iar încălțămintea aflată la vedere se așază sub cuier.


Schimbarea și igienizarea lenjeriei de pat 

Lenjeria de pat se schimbă după plecarea fiecărui client, însă, în cazul sejururilor mai lungi, există un anumit interval în care pot fi schimbate. Conform regulilor, într-o unitate de cazare de 4 și 5 stele, lenjeria se schimbă o dată la 2 zile, iar într-un hotel de 3 stele, așternuturile se schimbă o dată la 3 zile. În cazul hotelurilor de 1 și 2 stele, lenjeria de pat se schimbă o dată la 4 zile. 
La curățătorie, lenjeria de pat poate fi dezinfectată cu soluții pe bază de clor, printr-o spălare la o temperatură mai ridicată de 30-40 de grade Celsius. Pentru o igienizare corectă, este indicată combinarea clorului cu două părți de apă fierbinte, astfel încât soluția să fie mai eficientă. Clorul poate fi adăugat în mașina de spălat, alături de un detergent normal, care nu trebuie să conțină agenți de înălbire pe bază de oxigen activ sau clor. De asemenea, lenjeria de pat dintr-o cameră de hotel poate fi igienizată corect și cu ajutorul unei stații de călcat cu aburi, care îndepărtează eficient cutele, dar și urmele de praf sau acarieni. 

curatenie hotel schimbare lenjerie pat
Așternuturile folosite se depozitează într-un cărucior hotelier, care este ușor de manevrat și este o variantă utilă, pentru a ușura munca personalului. 
Pe lângă schimbarea lenjeriei de pat, la fel de importantă este și curățarea saltelei. În timpul nopții, nivelul de transpirație este mai ridicat, iar acarienii preferă mediile cu umezeală și căldură, care le favorizează dezvoltarea. De aceea, este recomandată igienizarea saltelei, pentru îndepărtarea mirosurilor neplăcute, a acarienilor, bacteriilor și a petelor. Primul pas este aspirarea prafului și a resturilor alimentare, urmat de curățarea suprafețelor murdare.


Soluții pentru îndepărtarea petelor de pe lenjeria de pat sau saltea

Pentru a îndepărta petele de pe lenjeria de pat sau de pe saltea, se pot folosi diferite soluții, care trebuie aplicate doar în zona afectată. Una dintre cele mai eficiente soluții este amestecul de apă rece cu bicarbonat de sodiu, care poate fi aplicată prin tamponare, direct pe suprafața murdară. De asemenea, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit și pentru eliminarea mirosurilor neplăcute, din saltea. Acesta se poate presăra pe saltea, și, se aspiră după o jumătate de oră. În cazul în care, pe saltea, sunt urme de mucegai, acestea pot fi înlăturate cu o soluție pe bază de apă caldă și alcool, care se pulverizează pe toată salteaua. 
Pe saltelele sau lenjeriile de pat din camerele de hotel pot exista, adesea, și pete de vin, cafea sau urină. Acestea pot fi îndepărtate cu soluții pe bază de peroxid de oxigen și acid boric. La fel de util este și detergentul de vase, care poate fi aplicat într-o cantitate foarte mică, prin mișcări lente, cu ajutorul unei perii de curățare. După ce a acționat asupra petei, acesta se îndepărtează cu o lavetă moale.
Pentru a menține salteaua într-o stare impecabilă, pentru o perioadă îndelungată, salteaua trebuie folosită pe ambele părți, alternând suprafețele la fiecare șase luni. O altă metodă de a proteja suprafața saltelei poate fi utilizarea unei huse detașabile, sau a unui topper, care este o saltea adițională. Acest topper este, de fapt, o placă din spumă cu memorie, cu o înălțime de 5-10 cm, care se așază deasupra saltelelor, oferind un confort sporit.


Curățarea mobilierului din lemn

Mobilierul din lemn este cel mai pretențios, așa că trebuie curățat corespunzător, doar cu anumite produse. Praful poate fi îndepărtat cu o lavetă moale, uscată, sau cu un prosop din microfibră, care să nu zgârie suprafața. Petele de pe mobilier pot fi îndepărtate eficient, cu o soluție din apă caldă și săpun sau cu un detergent pentru mobilă. Pentru întreținerea și protecția mobilierului, se poate aplica și un spray de curățare, pe bază de silicon, sau o ceară de finisare a lemnului. Astfel, mobilierul își va recăpăta luciul și va avea aspectul inițial.

De asemenea, este foarte important ca suprafețele să fie curățate de sus în jos, pentru a evita ca praful să cadă de pe o suprafață pe alta. Pentru spațiile înguste, acolo unde particulele de praf se acumulează foarte ușor, se pot folosi pensule moi, din peri naturali.


Curățarea și dezinfectarea podelelor

Pentru podelele acoperite de mochete, se recomandă, în primul rând, aspirararea. Mocheta trebuie aspirată foarte bine, pentru a se îndepărta particulele de praf și de nisip din țesătura. În caz contrar, la contactul cu apa sau cu soluțiile de curățare, mizeria se va transforma în pete de noroi. Pentru îndepărtarea petelor de pe mochetă, se pot utiliza detergenți pentru covoare, care pot fi aplicați doar în zonele cu murdărie. Petele de pe mochetă se pot curăța cu ajutorul unei lavete din microfibră sau cu o perie, astfel încât surplusul de apă să fie absorbit, iar murdăria să fie îndepărtată eficient.
aspirator curatenie hotel
În cazul în care podeaua nu este acoperită de o mochetă, este necesar ca aceasta să fie curățată corespunzător, folosind produsele potrivite în funcție de materialul din care este realizată pardoseala.

Podeaua din lemn
Parchetul din lemn se poate curăța cu ustensile din microfibră, care să nu zgârie suprafața și care să absoarbă excesul de apă. De asemenea, pentru curățarea podelelor din lemn, nu este recomandat să folosești doar apă. Sunt mai eficiente anumite soluții speciale pentru parchet, care să fie amestecate în apă, conform instrucțiunilor de pe etichetă.

Podeaua laminată
Suprafețele laminate pot fi curățate foarte ușor cu ajutorul unei mături sau cu aspiratorul. Ca și în cazul podelelor de lemn, nici la suprafețele laminate nu este recomandată utilizarea în exces a apei, fiindcă se poate infiltra pe sub plăci. De asemenea, ar trebui evitată lustruirea podelelor laminate, deoarece se pot zgâria ușor.

Podeaua din gresie sau marmură
Pentru curățarea podelelor din gresie sau marmură este recomandată folosirea unui detergent special. Acesta poate fi diluat în apă sau poate fi pulverizat, secțiune cu secțiune, urmând ca suprafața să fie curățată cu o cârpă cu microfibră. De asemenea, pentru podelele din baie, se pot folosi și anumiți dezinfectanți profesionali, care au o putere  mare de distrugere a virusurilor, bacteriilor, microbilor dar și a fungilor.

Podeaua din linoleum
Zonele acoperite cu linoleum pot fi curățate cu diferite tipuri de detergenți pentru podele, care se folosesc, de obicei, prin diluare cu apă. În cazul petelor mai greu de îndepărtat, se pot folosi soluții mai puternice, alcaline, care dizolvă eficient urmele lăsate de adeziv sau murdăriile persistente.


Igienizarea suprafețelor din sticlă

Pentru curățarea suprafețelor din sticlă se folosesc lavetelor din microfibră, care să nu zgârie sau să lase urme prin frecare. De asemenea, pentru îndepărtarea petelor și a amprentelor de pe suprafețele de sticlă, se pot utiliza detergenți cu Ph neutru, potriviți pentru suprafețele dure, rezistente la apă.

curatare suprafata din sticla in camera de hotel
Pentru cele mai bune rezultate, se pot utiliza soluții de curățare cu un conținut ridicat de alcool, care au efect antistatic și antiburire, îndepărtând, cu succes, orice urmă, și oferind strălucire.

 
Curățenia și dezinfecția obiectelor sanitare

Cada și pereții cabinei de duș pot deveni focar de bacterii, dacă nu sunt igienizate corespunzător. Pentru curățarea lor trebuie alese soluții speciale, care să nu deterioreze materialul din care sunt confecționate obiectele sanitare.
Pentru o cadă din porțelan, care este mai rezistentă, se pot utiliza diferite soluții sau prafuri abrazive. În schimb, pentru o cadă din email nu sunt recomandați înălbitorii sau soluțiile agresive, deoarece materialul s-ar putea păta.
Spre deosebire de porțelan, o cadă din acril se zgârie foarte ușor, așa că nu este indicată folosirea prafurilor abrazive. Avantajul unei căzi din acril sanitar este faptul că aceasta se poate curăța foarte ușor, cu un burete moale și cu un simplu detergent de vase și apă caldă.
Igienizare si curatenie obiecte sanitare
Vasul de toaletă poate aduna foarte mulți microbi, fiind un loc unde bacteriile, fungii și apa calcaroasă se combină dezastruos. Pentru curățarea vasului de toaletă este necesară folosirea unor mănuși de protecție și a mai multor tipuri de soluții. În primul rând, o soluție detartrantă care are rolul de a elimina depunerile de calcar. Pentru dezinfectare, se utilizează soluții pe bază de clor și detergenți speciali. Cu o soluție de clorură de var 2% și cu ajutorul periei de WC, se spală vasul de toaletă, în interior și în exterior. Colacul vasului de WC și pisoarul se dezinfectează și se usucă doar cu prosoape de hârtie, astfel încât să se evite înmulțirea bacteriilor. 


Dezinfectarea electronicelor

Produsele electronice din camera de hotel pot aduna o mulțime de bacterii, așa că este necesară și dezinfectarea acestor obiecte. Telecomenzile sunt utilizate frecvent de către clienți, de aceea, trebuie curățate cu o lavetă umedă și cu un dezinfectant pe bază de alcool.
De asemenea, înainte de a începe procesul de curățare, echipamentul electronic trebuie să fie deconectat de la sursele de alimentare. Pentru igienizarea acestor obiecte, nu este recomandată pulverizarea directă a soluțiilor dezinfectante. Cea mai simplă metodă de curățare este aceea de a aplica soluția dezinfectantă pe o lavetă moale, fără scame, cu ajutorul căreia vor fi igienizate suprafețele obiectelor electronice. În ceea ce privește afișajul ecranelor, este important de reținut că acesta nu se curăță cu soluții pe bază de acetonă.


Curățarea și dezinfectarea ușilor

Pentru ușile din lemn nelăcuite, se poate utiliza un amestec de detergent de vase și apă caldă, sau un detergent pentru suprafețe din lemn. Pentru curățarea ușii, se folosește o lavetă înmuiată în soluția preparată și stoarsă bine ulterior. După spălare, ușa se șterge cu o lavetă absorbantă uscată, fiindcă apa poate deteriora lemnul. Pentru a scoate în evidență culoarea naturală a ușii se poate folosi un amestec de apă caldă și ulei de măsline.
Ușile din lemn lăcuit pot fi curățate mult mai ușor, folosind o ceară specială din comerț. Pe lângă o curățare eficientă, ceara protejează lemnul lăcuit de umezeală și impurități.
Mânerele ușilor și ale ferestrelor trebuie curățate foarte frecvent și dezinfectate corespunzător, fiind frecvent atinse de către clienți. Mânerele pot fi igienizate cu diferite substanțe antibacteriene, pe bază de clor sau alcool.


Înlocuirea consumabilelor

După ce procesul de curățenie a fost finalizat, se înlocuiesc toate consumabilele cu unele noi – săpun, hârtie igienică, șampon, șervețele, dar și produsele din mini-bar. Conform normelor metodologice privind eliberarea certificatelor de clasificare a structurilor de primire turistice, personalul unui hotel de 4 sau 5 stele trebuie să schimbe prosoapele la 2 zile, iar halatele de baie la 3 zile. În schimb, în cazul unui hotel de 2 stele, prosoapele sunt schimbate o dată la 3 zile.

Așadar, aceștia sunt cei mai importanți pași în ceea ce privește curățarea profesională a unei camere de hotel. Igienizarea unui astfel de spațiu trebuie să fie realizată conform anumitor reguli, astfel încât sănătatea clientului să nu fie pusă în pericol. De asemenea, în timpul igienizării, este indicat ca produsele de curățenie să fie clasificate după un cod de culori. Codul de culori al produselor profesionale de curățenie are o importanță ridicată și ajută la prevenirea contaminării cu microbi și bacterii, în zonele cu risc înalt de răspândire a infecțiilor. 

Într-un business hotelier, există o mare responsabilitate cu privire la igiena și curățarea corespunzătoare a camerelor și a suprafețelor tranzitate intens. Așa că pentru menținerea unui standard ridicat, este esențială respectarea regulilor de curățenie evidențiate mai sus.
 
Categorii

Promoții


Alte articole


BRANDURI