Tipuri de dezinfectanți pentru curățenia casei de care ai nevoie
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflați mai multe Am ințeles

Tipuri de dezinfectanți pentru curățenia casei de care ai nevoie

Vineri, 18 Dec 2020
dezinfectare-casaSursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/casa-camin-bucatarie-apartament-4008501/

Cuprins:
 • Recomandări privind dezinfectarea locuinței. Cum să cureți și să igienizezi corect fiecare cameră
 • Tipuri de dezinfectanți pentru casă
 • Cum să dezinfectezi bucătăria
 • Dezinfectanți profesionali pentru suprafețe
 • Avantajele unor dezinfectanți profesionali sunt:
 • Curățarea și dezinfectarea veselei
 • Dezinfectanți profesionali pentru baie
 • Dezinfectarea holului, livingului și dormitorului
 • Dezinfecatrea podelelor
 • Igienizarea articolelor folosite la curățenie
 • Bine de știut

Spațiul în care locuim are nevoie de toată atenția și grija noastră, mai ales acum când vorbim despre o pandemie la nivel mondial ce ne tot dă târcoale, iar procesul de curățenie nu este suficient. Igienizarea locuinței ajută la diminuarea numărului microbilor, virusurilor și bacteriilor dar folosirea, în plus, a unor soluții dezinfectante pentru casă ajută la eliminarea acestora în proporție de 99%, oferind protecție sporită tuturor membrilor familiei. 
Procesul de curățenie în casă trebuie să devină o rutină, iar suprafețele cu care se intră cel mai des în contact precum mânerele ușilor, întrerupătoarele, blatul mobilei de bucătărie, telefoanele, cheile, robineții ar trebui întotdeauna dezinfectate corespunzător.


Recomandări privind dezinfectarea locuinței. Cum să cureți și să igienizezi corect fiecare cameră

Casa este sanctuarul nostru, locul în care ne simțim poate cel mai protejați însă, din păcate, tindem să aducem la interior inamici nevăzuți, precum bacterii, microbi și mizerie, fără ca măcar să ne dăm seama. Fiecare obiect din casă pe care îl atingem poate fi contaminat dacă mâinile nu sunt spălate și dezinfectate cu rigurozitate. Chiar dacă aceasta pare curată, poate conține patogeni ce ne pot pune sănătatea în pericol. Specialiștii recomandă utilizarea unor produse dezinfectante profesionale, cu un grad ridicat de eficiență, pe care ar trebui să le avem în permanență în casă. De asemenea, trag un semnal de alarmă în ceea ce privește diferența între procesul de curățenie și cel de dezinfecție. 

În urma curățeniei se îndepărtează murdăria vizibilă, praful, petele și se distrug doar o parte din bacterii și microbi. Însă, după ce se face curățenia în casă intervine procesul de dezinfecatre a suprafețelor, cu rol în eradicarea patogenilor dăunători. Dacă înainte de pandemia de Covid-19 oamenii considerau suficientă lustruirea superficială a obiectelor din casă, acum întreg procesul de igienizare este mult mai amplu. Fiecare cameră trebuie pregătită înainte de etapa de dezinfecție pentru rezultate deosebite iar utilizarea unor soluții dezinfectante pentru casă a devenit obligatorie.


Tipuri de dezinfectanți pentru casă

Piața abundă de produse care de care mai promițătoare însă gradul de eficiență poate diferi. Astfel, compoziția soluțiilor de curățare diferă, noi având acces la o gamă vastă de:
 • Produse dezinfectante pe bază de clor, potrivite pentru diverse suprafețe care NU intră în contact cu alimentele, fiind ideale pentru igienizarea obiectelor sanitare, faianță, pardoseli din ceramică etc;
 • Produse dezinfectante pe bază de amoniu cuaternar sunt ideale pentru utilizarea lor la curățarea bucătăriei, pentru a dregresa blatul de lucru, feliatoare, frigiderul etc;
 • Produse dezinfectante cu alcool izopropilic sunt ideale pentru folosirea pe diverse suprafețe, dar și pentru dezinfectarea mâinilor. Sunt foarte versatile și ușor de utilizat atât pentru obiecte de uz casnic, dar și telefon, telecomanda, colacul toaletei și nu numai.


Cum să dezinfectezi bucătăria

Primul pas este să nu uiți să porți mănuși de protecție, ce vor avea grijă de pielea ta și să te speli pe mâini cu săpun și apă din abundență de fiecare dată când utilizezi dezinfectanți. 

Suprafețele din bucătărie sunt locul propice pentru dezvoltarea unor patogeni ce pot fi periculoși pentru sănătatea noastră și locul cel mai predispus spre o contaminare încrucișată între mâinile nespălate, ambalajele diverselor alimente și mâncarea propriu-zisă. Mai mult, pentru evitarea unei contaminări încrucișate, trebuie avut în vedere folosirea unor tocătoare diferite pentru carne, fructe și legume. Atunci când se folosește aceeași suprafață pentru alimente din diverse categorii, microbii și bacteriile migrează foarte ușor, ducând la infectarea oamenilor cu boli. 

Fiecare întrerupător, dulap sau articol electrocasnic are un mâner sau buton care este foarte des atins pentru a deschide - închide. Dacă acestea sunt atinse după prepararea cărnii crude, spre exemplu, fără ca mâinile să fie spălate în prealabil, bacterii precum Salmonella, Listeria, E-coli își pot dezvolta adevărate colonii. Toate suprafețe trebuie curățate și dezinfectate de mai multe ori pe zi, folosind dezinfectanți profesionali pentru suprafețe sau șervețele umede dezinfectante pentru suprafețe. 


Dezinfectanți profesionali pentru suprafețe


dezinfectare-suprafeteSursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/de-protec-ie-protector-costum-de-protec-ie-design-interior-4099467/

Atunci când achiziționezi produse de curățenie pentru casă, asigură-te că ceea ce cumperi este și eficient, pentru a te scuti de muncă suplimentară, costuri ridicate și ineficiență. De aceea, este recomandat să optezi pentru dezinfectanți profesionali pentru suprafețe, concentrati, ce permit sanitizarea dintr-o singură mișcare a oricăror suprafețe. Combinația de săruri și alte ingredinete complexe îl face extrem de eficient împotriva unui spectru larg de microorganisme. 


Avantajele unor dezinfectanți profesionali sunt:

 • Au putere ridicată de curățare;
 • Sunt produse concentrate, ce pot fi folosite în diluție;
 • Degresează și îndepărtează resturile alimentare;
 • Au eficiență ridicată împotriva unei game foarte vaste de microorganisme (microbi, bacterii, virusuri etc).

Sfat: Alege întotdeauna produse ce sunt avizate de către Ministerul Sănătății, pentru a fi sigur că sunt potrivite pentru utilizare!


Curățarea și dezinfectarea veselei

La fel ca suprafețele, vesela trebuie igienizată după fiecare utilizare, fie că alegem să facem acest lucru manual sau la mașina de spălat vase. Pentru spălarea manuală, alegerea unui detergent vase cu dezinfectant este foarte important deoarece acesta nu conține clor însă are putere ridicată ce permite dizolvarea rapidă a depunerilor alimentare, precum grăsimi, arsuri etc. Mai mult de atât, acesta elimină bacteriile precum Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Enterococcus hirae și are efect fungicid, eliminând Candida albicans şi Aspergillus niger. În cazul în care vesela este curățată în mașina de spălat vase, se utilizează pastile de detergent ce sunt eficiente, mai ales că la mașină acestea sunt spălate cu apă la temperatură ridicată.


Dezinfectanți profesionali pentru baie

dezinfectare-baieSursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/cauciuc-guma-de-ters-manu-a-lux-4239113/

Însă, înainte de demararea oricărei acțiuni, strânge toarte textilele ce trebuie spălate precum prosoapele folosite, covorașul de baie sau prosoapele de picioare dar și perdeaua de duș. Acum, că totul este mai liber, poți începe procesul de curățare și igienizare propriu-zis. 
Alege soluții dezinfectante pentru casă concentrate, ce îndepărtează calcarul, dezinfectează suprafețele dure, rezistente la acid. Produsele profesionale dezinfectante împiedică depunerea calcarului în timp, chiar și în condiții de apă dură, protejând obiectele sanitare cu succes. Acestea pot avea acțiune fungicidă, levuricidă și bactericidă. Toaletele trebuie curățate cu un dezinfectant puternic ce este lăsat ulterior să acționeze pentru câteva minute. După aceea, cu ajutorul unei perii de toaletă, se curăță depunerile și se clătește. 
Nu uita de lavoare, blaturi, dulapuri, mânere, robinet, oglinzi și coșul de gunoi, cărora trebuie să le acorzi aceeași atenție.


Dezinfectarea holului, livingului și dormitorului


dezinfectare-mobilaSursa foto: https://www.pexels.com/photo/woman-in-green-button-up-shirt-holding-stainless-steel-tumbler-4107119/

De fiecare dată când intrăm încălțați în casă, aducem un număr record de microbi și bacterii la interior. De aceea, se recomandă ca încălțămintea să fie lăsată pe un covoraș absorbant la intrare sau poate chiar pe un covoraș antibacterian ce reține patogenii. Covorașul cu rol dezinfectant poate fi așezat la intrarea în locuință și este prevăzut cu multiple straturi ce se îndepărtează foarte ușor, pe măsură ce acestea își pierd din aderență.

Mânerul ușii de la intrare trebuie șters zilnic cu produse dezinfectante sau măcar cu șervețele umede cu rol antibacterian. 

Livingul este spațiul comun al întregii familii. Telecomanda este atinsă de zeci de ori pe zi de toate persoanele din casă iar dacă un membru al familiei este bolnav, există mari șanse ca și restul să se îmbolnăvească. O persoană infectată care tușește sau strănută poate infecta foarte ușor suprafețele din jurul său și poate atinge întrerupătoarele din casă, clanțele ușilor, toaletele, telefonul, masa etc. 

Pe cât posibil, încearcă ca toate textilele cu care intră în contact o persoană bolnavă să fie spălate cu detergent la temperaturi ridicate sau dezinfectant pentru rufe, în vederea distrugerii microbilor, fie că vorbim despre prosoape, lenjerii de pat, șervete de bucătărie și haine. 

Schimbă lenjeria de pat o dată pe săptămână pentru evitarea declanșării unor alergii la praf, acarieni și nu numai. În timpul nopții, acestea se impregnează cu miros și cu sebumul pielii noastre. Călcarea acestora la temperaturi ridicate ajută la distrugerea unor microbi care poate nu au fost complet îndepărtați în timpul procesului de spălare. 

După manevrarea textilelor murdare, spală-te pe mâini. Nu uita să scoți rufele imediat după finalizarea programului de spălare deoarece rata de înmulțire a germenilor este foarte ridicată într-un cadru umed. 
Dar covoarele? Cu ele cum rămâne? Acestea au nevoie și ele de ceva atenție, deoarece pot reține între fibrele lor praf, murdărie, acarieni și bacterii. Aspiră zilnic pentru eliminarea prafului și evită scuturarea acestora pentru a nu împrăștia în aer microbii. De asemenea, ocazional, trebuie spălate cu detergent profesional pentru covoare.

 
Dezinfectarea podelelor

Este destul de clar faptul că nu se poate folosi același detergent pe toate tipurile de podele dure. Există soluții profesionale universale dar este bine să acorzi, în general, o atenție deosebită materialului din care acestea sunt realizate: lemn, PVC (linoleum), ceramică etc pentru a nu-l deteriora în timp. 

Dezinfectarea podelelor este recomandată mai ales familiilor cu copii mici, cu animale de companie, persoanelor cu un sistem imunitar scăzut și nu numai. Poți folosi cu succes un mop cu aburi sau un mop obișnuit, îmbibat în soluție dezinfectantă potrivită pentru podeaua respectivă. 

Pentru evitarea inhalării unor substanțe nocive pentru sănătate, nu amesteca două produse dezinfectante, ci folosește produsele doar după ce ai citit cu atenție eticheta și instrucțiunile producătorului. 


Igienizarea articolelor folosite la curățenie      

Deși poate nu te-ai gândit până acum, dar și accesoriile folosite la curățenie au nevoie de grija ta după ce și-au terminat treaba. De ce? Pentru că există riscul contaminării altor suprafețe. Astfel, trebuie să te asiguri că echipamentul de curățenie și mopul, lavetele, bureții sunt spălate cu detergent și dezinfectați după utilizare. Pune-ți întregul echipament la uscat, în aer liber pentru a nu acumula mucegai din cauza umezelii. Unde este posibil, încearcă să utilizezi lavete și șervețele de unică folosință, pe care să le arunci după aceea la coșul de gunoi. 

După fiecare ședință de curățenie este indicat ca ferestrele să fie larg deschise pentru a permite aerisirea optimă a casei și eliminarea vaporilor eliminați de produsele chimice utilizate, dar și pentru diminuarea umidității din anumite încăperi precum băile.

Bine de știut:
 • Atunci când folosești produse dezinfectante și soluții de curățare puternice este bine să îți protejezi mâinile folosind mănuși de cauciuc. Din cauza produselor chimice cu care intri des în contact există riscul apariției dermatitei de contact sau a unor iritații. 
 • Curăță mai întâi suprafețele cu apă și detergent și ulterior aplică și dezinfectant.
 • Înainte de utilizarea substanțelor chimice citește cu atenție indicațiile de pe ambalaj ale producătorului. 
 • Lasă să acționeze produsul preț de câteva minute pentru o eficiență ridicată. 
 • După utilizarea produselor dezinfectante sau de curățenie spală mâinile cu săpun și apă din abundență.
 • Evită contactul cu pielea și inhalarea vaporilor produselor dezinfectante.
Categorii

Promoții


Alte articole


BRANDURI