marca-trusted
eLicitatie Certificari

Cum poate un hotel să devină eco-friendly: strategii și avantaje pentru mediul înconjurător

639 Afisari

sistem-cartela-hotel-eco-friendly

Sursa foto: Freepik.com

Cuprins:

    • Strategii pentru un hotel eco-friendly
      • Reducerea consumului de energie
      • Înlocuirea consumabilelor hoteliere de unică folosință cu sistem de reumplere
      • Gestionarea eficientă a apei
      • Reciclarea corectă a deșeurilor
    • Beneficiile unui hotel eco-friendly
      • Avantaje economice
      • Îmbunătățirea reputației brandului
    • Cum să începi transformarea eco-friendly a hotelului tău

Conceptul „eco-friendly” poate părea pentru unii doar o tendință de moment dar, în realitate, este un factor extrem de important pentru protejarea mediului pe termen lung. Pentru a face progrese semnificative în această direcție, tot mai multe afaceri sustenabile își fac apariția.

Industria hotelieră nu face excepție de la necesitatea de a adopta practici sustenabile. Hotelurile eco-friendly nu numai că răspund cererii crescânde din partea clienților conștienți de mediu, dar contribuie și la reducerea impactului negativ asupra planetei, jucând un rol semnificativ în protejarea resurselor naturale și în reducerea amprentei de carbon. 

De la reducerea consumului de apă și energie, până la gestionarea eficientă a deșeurilor și utilizarea produselor ecologice precum consumabilele hoteliere, unitățile de cazare sustenabile adoptă diverse strategii pentru a minimiza impactul asupra mediului. Iar eforturile lor nu rămân fără ecou.

Strategii pentru un hotel eco-friendly

Pentru a transforma un hotel într-o destinație eco-friendly, este esențial să se implementeze o serie de strategii care sprijină sustenabilitatea și pot aduce beneficii economice și pentru reputație pe termen lung. 

Reducerea consumului de energie

Unul dintre cele mai importante aspecte ale sustenabilității constă în reducerea consumului de energie. Hotelurile pot adopta diverse măsuri pentru a atinge acest obiectiv:

  • Surse de energie regenerabilă: Instalarea panourilor solare poate reduce semnificativ dependența de sursele de energie tradiționale și poate diminua amprenta de carbon a hotelului și facturile.
  • Iluminat LED: Înlocuirea becurilor convenționale cu LED-uri este o metodă eficientă de a economisi energie. LED-urile consumă mult mai puțin curent și au o durată de viață mai lungă. 
  • Implementarea cartelelor de acces: Totodată, sistemele pe bază de cartelă sunt foarte utile deoarece permit întreruperea alimentării prizelor și întrerupătoarelor, oprirea funcționării aparatului de aer condiționat cu energie atunci când cartela este scoasă din suport. Astfel hotelul este protejat de eventuale incidente și nici curentul nu este irosit în camere goale.
  • Optimizarea sistemelor de climatizare: Utilizarea termostatelor inteligente și a sistemelor de climatizare eficiente energetic poate reduce consumul de energie pentru încălzire și răcire. De asemenea, izolarea termică adecvată a clădirii contribuie la menținerea unei temperaturi constante cu un consum redus de energie.
  • Utilizarea uscătoarelor de păr eco-friendly: Când vorbim de zeci și sute de camere de hotel dotate cu uscătoare de păr, ar trebui să luăm în considerare și consumul acestora. Pentru a diminua factura la energie îți recomandăm să alegi uscătoare de păr hoteliere de top, ce usucă părul repede și au un consum de energie scăzut. 

Înlocuirea consumabilelor hoteliere de unică folosință cu sistem de reumplere

Înlocuirea consumabilelor hoteliere de unică folosință cu sisteme de reumplere prezintă multiple avantaje, atât economice, cât și ecologice. Ambalajele de unică folosință, deși atractive și personalizabile, contribuie semnificativ la poluare și risipă. Sistemele de reumplere, pe de altă parte, oferă o soluție sustenabilă ce păstrează calitatea produselor și aduce numeroase beneficii:

  • Economie substanțială: Pe termen mediu și lung, săpunurile lichide, gelurile de duș și șampoanele pot fi achiziționate în bidoane mari, la un cost redus, ceea ce duce la economii. Pot fi achiziționate și soluții sau geluri de curățare all-in-one, foarte economice și potrivite chiar și pentru cei mai pretențioși oaspeți. 
  • Ușurința în utilizare: Dispenserele sunt ușor de reumplut ori de câte ori este nevoie, simplificând procesul de întreținere și reducând timpul alocat de personalul hotelier pentru aceste sarcini.
  • Control optim al cantității utilizate: Datorită sistemului cu senzor sau clapetă, nu se mai consumă ineficient soluția de curățare. Majoritatea dispenserelor sunt prevăzute și cu sistem anti-picurare. 
  • Control mai bun al inventarului: Gestionarea și monitorizarea stocurilor devine mai eficientă și mai precisă, facilitând planificarea aprovizionărilor.
  • Compatibilitate cu designul: Dozatoarele de săpun lichid pot fi integrate elegant în designul băilor, oferind un aspect modern și curat.

Gestionarea eficientă a apei

Conservarea apei este esențială pentru un hotel eco-friendly. Există numeroase metode prin care hotelurile pot reduce consumul de apă:

  • Robinete și dușuri cu debit redus: Instalarea dispozitivelor ce limitează debitul apei poate reduce consumul fără a compromite confortul oaspeților. Poți folosi în băile din camere sau în cele din spațiile comune baterii pentru chiuvete cu senzor. 
  • Reciclarea apei: Apa folosită în chiuvete, dușuri și mașini de spălat poate fi tratată și reutilizată pentru irigarea grădinilor sau pentru alte scopuri non-potabile, contribuind la economisirea resurselor de apă potabilă.

Reciclarea corectă a deșeurilor

cos-colectare-selectiva-hotel-eco-friendly 

Sursa foto: Freepik.com

Am putea spune că gestionarea deșeurilor și selectarea corespunzătoare a acestora se află la baza unui program de sustenabilitate. Hotelurile pot implementa diverse măsuri pentru a reduce și a recicla deșeurile:

  • Programe de reciclare: Instalarea unor puncte de colectare selectivă a deșeurilor în zonele publice și de serviciu ale hotelului poate încuraja oaspeții și personalul să recicleze corect hârtia, sticla, metalul și plasticul. Atât angajații cât și clienții se pot educa în acest sens. Utilizarea coșurilor de gunoi selectiv, atât la interior cât și la exterior, reprezintă un prim pas ce va aduce mari schimbări. 
  • Reducerea utilizării plasticului de unică folosință: Optarea pentru alternative durabile, cum ar fi sticlele de apă reutilizabile, recipientele biodegradabile și produsele de toaletă reîncărcabile, poate reduce semnificativ cantitatea de plastic de unică folosință utilizată în hotel. Cosmeticele hoteliere pot fi înlocuite cu variante reutilizabile, ce sunt mult mai economice. Un dozator de săpun lichid sau unul de gel de duș este ușor de reîncărcat cu soluție de spălat, de utilizat și nu trebuie înlocuit de fiecare dată când oaspeții părăsesc camera. În plus, dozatoarele de săpun lichid eliberează o cantitate mică dar suficientă pentru spălări. 
  • Compostarea: Implementarea unui sistem de compostare pentru deșeurile organice din bucătării și restaurante poate reduce volumul deșeurilor ce ajung la gropile de gunoi și poate produce compost pentru grădinile hotelului.

Beneficiile unui hotel eco-friendly

Adoptarea unor practici și produse eco-friendly nu numai că protejează mediul înconjurător, dar aduce și multiple avantaje pentru hoteluri. Aceste beneficii se reflectă în economii financiare, îmbunătățirea reputației și creșterea atractivității brandului. 

Avantaje economice

Implementarea practicilor și alegerea produselor eco-friendly poate conduce la reduceri semnificative ale costurilor operaționale și la atragerea unui segment de clienți preocupat de sustenabilitate.

  • Reducerea costurilor operaționale: Utilizarea surselor de energie regenerabilă, a iluminatului LED, alegerea unor uscătoare de păr hoteliere cu un consum redus și a sistemelor eficiente de climatizare contribuie la scăderea consumului de energie, ceea ce se traduce prin facturi mai mici la utilități. De asemenea, gestionarea eficientă a apei și reciclarea deșeurilor pot reduce costurile asociate cu resursele și serviciile de salubrizare.
  • Atragerea de noi segmente de clienți: Tot mai mulți turiști sunt preocupați de impactul lor asupra mediului și caută să se cazeze în hoteluri care împărtășesc valorile lor de sustenabilitate. Prin adoptarea practicilor eco-friendly, hotelurile pot atrage această categorie de oaspeți, crescând astfel gradul de ocupare și, implicit, veniturile.

Îmbunătățirea reputației brandului

Gestionarea unui hotel nu este o sarcină simplă, mai ales când piața este una competitivă și trebuie să fii în permanență atent la concurență, la satisfacerea nevoilor clienților, la costurile operaționale și nu numai. Însă există multe părți bune atunci când te decizi să schimbi perspectiva și să poziționezi unitatea de cazare pe harta hotelurilor eco.

  • Îmbunătățirea imaginii brandului: Hotelurile care promovează sustenabilitatea și responsabilitatea ecologică sunt percepute ca fiind mai responsabile, ușor adaptabile și care țin pasul cu vremurile. Astfel te poți diferenția de concurență.
  • Atragerea recenziilor pozitive: Tot mai multe persoane sunt atrase de ecoturism. Oaspeții apreciază eforturile și sunt mai predispuși să lase recenzii pozitive atunci când observă angajamentul hotelului față de mediu. Aceste recenzii pot îmbunătăți reputația online a hotelului și pot influența deciziile de rezervare ale altor potențiali clienți.
  • Fidelizarea clienților: Există șanse mari ca oaspeții care au avut experiențe pozitive într-un hotel eco-friendly să revină și să recomande hotelul altora. Prin oferirea unei experiențe de cazare sustenabile și de înaltă calitate, hotelurile pot crea o bază de clienți fideli care apreciază eforturile depuse în acest sens.

Cum să începi transformarea eco-friendly a hotelului tău

Pentru hotelurile ce doresc să devină afaceri sustenabile, există câțiva pași principali care pot ghida acest proces:

  1. Evaluarea inițială: Începe prin realizarea unui audit energetic și de mediu pentru a identifica zonele sau departamentele în care se pot face îmbunătățiri. 
  2. Planificarea: De îndată ce s-a realizat această evaluare, elaborează un plan detaliat care să includă obiective clare, strategii de implementare și ce resurse sunt necesare.
  3. Implementarea măsurilor: Ia măsuri concrete, cum ar fi instalarea surselor de energie regenerabilă, reducerea consumului de apă și implementarea unui program de reciclare. Achiziționează coșuri de gunoi selectiv, europubele pentru exterior, caută să oferi sau să folosești cât mai multe produse eco-friendly precum șervețele din hârtie reciclată, cosmetice hoteliere reutilizabile pentru a evita acumularea de sticluțe și recipiente care trebuie aruncate după fiecare check-out, achiziționarea unor produse de curățenie și detergenți prietenoși cu mediul, aspiratoare profesionale pentru curățenie cu un consum eficient. Acestea sunt doar câteva idei de unde poți începe pentru a-ți transforma hotelul într-o afacere sustenabilă. 
  4. Formarea personalului: Asigură-te că întregul personal este instruit și conștient de noile practici eco-friendly pentru ca întreg procesul să se desfășoare fără probleme. De asemenea, angajații vor fi încurajați să folosească tot mai puțină hârtie pentru imprimat, iar cea folosită să fie trimisă la reciclat. 
  5. Comunicarea cu oaspeții: Informează oaspeții despre eforturile de sustenabilitate și încurajați-i să participe la inițiativele ecologice ale hotelului. Aceștia pot găsi o broșură atât la recepție cât și în cameră în care sunt informați despre eforturile unității de cazare de a susține ecoturismul și îi pot îndruma cum să contribuie și ei activ și să susțină acest demers prin acțiuni mici, zi de zi. 
  6. Monitorizarea și îmbunătățirea continuă: Monitorizează constant performanța ecologică a hotelului și caută noi oportunități de îmbunătățire.

Urmând aceste sugestii, orice hotel poate iniția procesul de tranziție către o abordare eco-friendly, contribuind la un viitor mai sustenabil și îmbunătățind experiența oaspeților. 

La IgienaPHS susținem demersurile clienților noștri, indiferent de domeniul de activitate prin oferirea unor produse profesionale de top, prietenoase cu mediul. Te încurajăm să exploatezi magazinul nostru online și să descoperi sute de produse care te ajută să oferi o experiență unică tuturor celor care îți trec pragul dar și să faci economii considerabile pe termen lung.


Ultima actualizare: