15 sfaturi și trucuri prin care să asiguri camerelor de hotel igiena corespunzătoare
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflați mai multe Am ințeles

15 sfaturi și trucuri prin care să asiguri camerelor de hotel igiena corespunzătoare

Vineri, 9 Oct 2020

Curățenia este unul dintre cele mai importante aspecte de care orice client va ține cont, atunci când se va caza într-o cameră de hotel. Chiar dacă o unitate de cazare asigură cele mai bune condiții pentru oaspeți, camere spațioase, recepționeri cu experiență și servicii de primă clasă, aceste lucruri s-ar putea să nu mai conteze, dacă igienizarea camerelor nu este corespunzătoare. Așa că iată 15 lucruri de care trebuie să ții cont, pentru a asigura o igienă corespunzătoare camerelor de hotel. 


1. Aerisește camera

Înainte de a începe curățenia în camera de hotel, este necesar să deschizi geamurile și ușa balconului. Astfel, aerul proaspăt va intra în încăpere, iar mirosul toxic al substanțelor de curățenie se va evapora mult mai rapid. De asemenea, este indicat să lași deschisă chiar și ușa de la intrare, pentru ca aerul să circule mult mai bine prin încăpere.

Dacă aerul din interiorul camerei este unul uscat și neventilat, acesta poate deveni cel mai bun mediu de dezvoltare şi propagare a microorganismelor periculoase, precum virusurile care provoacă gripe şi răceli, bacteriile sau agenţii patogeni responsabili cu tuberculoză sau rujeola.


2. Schimbă lenjeria de pat și curăță salteaua

Primul pas este schimbarea lenjeria de pat. Dacă un client petrece mai mult de o noapte în camera de hotel, nu este necesară schimbarea lenjeria de pat, însă, în cazul în care este vorba de un client nou, lenjeria trebuie înlocuită neapărat cu una curată. În ambele situații, patul trebuie să fie aranjat, iar pernele, scuturate și așezate într-o anumită poziție. 

Un alt aspect important este curățarea saltelei. Nivelul de transpirație din timpul nopții este ridicat, iar acarienii preferă mediile cu umezeală și căldură, care le favorizează dezvoltarea. Așa că este necesară curățarea saltelei, pentru îndepărtarea mirosurilor neplăcute, a acarienilor și a petelor. Primul pas în curățarea unei saltele este folosirea aspiratorului, pentru a îndepărta praful și resturile alimentare. Aspirarea trebuie realizată și pe verso, astfel încât să se înlăture orice urmă de praf din interiorul materialului. 

Soluții pentru îndepărtarea petelor de pe saltea
În cazul în care salteaua este pătată, aceasta poate fi curățată doar în zona respectivă. Una dintre cele mai eficiente soluții o reprezintă amestecul de apă rece cu bicarbonat de sodiu, care se aplică prin tamponare, acolo unde există pete. După clătire, este necesară uscarea saltelei până la ultima fibră, pentru a evita apariția mucegaiului. 

De asemenea, mirosurile neplăcute pot fi îndepărtate prin simpla presărare a bicarbonatului de sodiu, pe întreaga suprafață uscată a saltelei. Acesta se lasă să  acționeze timp de jumătate de oră, iar apoi se aspiră.  În cazul mucegaiului, acesta poate fi înlăturat cu ajutorul unei soluții pe bază de apă caldă și alcool, care se pulverizează pe întreaga suprafață a saltelei.
 
În schimb, petele de vin, cafea sau suc, de pe saltea, cât și petele de mâncare, pot fi îndepărtate cu ajutorul unei soluții pe bază de peroxid de hidrogen și detergent de vase.  Soluția se aplică în cantitate foarte mică, prin mișcări delicate, cu ajutorul unei perii de curățare. După cinci minute, aceasta se îndepărtează cu o cârpă moale.
 
Pentru a menține salteaua curată și într-o stare cât mai bună, pentru o perioadă îndelungată, este recomandată folosirea ambelor părți ale saltelelor, alternând suprafețele la fiecare șase luni. De asemenea, materialul poate fi protejat cu huse detașabile, sau cu o saltea adițională, numită topper. Acesta este de fapt o placă din spumă cu memorie, care are o înălțime de 5-10 cm, care se așază deasupra saltelelor, pentru a le prelungi durata de viață, dar și pentru un confort sporit. 


3. Curăță coșurile de gunoi

După schimbarea lenjeriei de pat, urmează golirea și curățarea coșurilor de gunoi. Pentru acest pas este necesară folosirea unor mănuși de cauciuc, deoarece coșul de gunoi este o sursă constantă de microbi și de mirosuri neplăcute. Cea mai simplă metodă de a curăța coșul de gunoi, este folosirea apei și a detergentului de vase. Apoi, după clătire, poți să pulverizezi dezinfectant în coșul de gunoi, atât în interior, cât și pe exterior. Soluția dezinfectantă se lasă să acționeze timp de 5 minute, după care se clătește. Pentru fiecare coș de gunoi se recomandă folosirea unui sac de plastic, de unică folosință.


4. Înlocuiește paharele murdare

Cănile și paharele murdare trebuie înlocuite întotdeauna cu unele curate. Cele care au fost folosite, trebuie spălate cu apă călduță și detergent de vase, pentru a îndepărta toate bacteriile și murdăria. Însă, după spălări repetate paharele din sticlă îşi pierd din strălucire şi oricât de mult le-am spăla, petele refuză să iasă. Așa că pe lângă detergent, îți recomandăm și o soluție pe bază de sare de lămâie sau amoniac. De asemenea, și bicarbonatul de sodiu este eficient în spălarea paharelor și îndepărtarea petelor. Însă acesta trebuie să fie foarte bine dizolvat în apă călduță, pentru a nu fi abraziv.


5. Șterge praful

Praful se depune pe toate suprafețele, așa că este necesar să ștergi foarte bine toate piesele de mobilier din cameră. De asemenea, este important să cureți și zonele în care accesul este limitat, cum ar fi abajurul de la aplice sau lămpi, tăblia patului, tocul ușii, rafturile dulapurilor, pervazul, sau colțurile tavanului.

Soluții pentru ștergerea prafului

O metodă care te poate ajuta să ții praful la distanță este folosirea soluțiilor antistatice, pe care le poți pulveriza pe suprafața mobilierului din cameră. Poți opta pentru soluții antistatice din comerț, sau pentru unele preparate pe loc, precum:
 
  • Soluția pe bază de parafină lichidă: se obține prin amestecarea unui litru de apă, cu 6-7 linguri de oțet și cu 100 ml de parafină lichidă.
  • Soluția pe bază de oțet: se obține prin amestecarea unei ½ cești de oțet și 5-6 lingurițe de ulei de măsline sau de floarea soarelui. Soluția se amestecă bine, se pulverizează pe cârpă și se șterge apoi suprafața mobilierului.
  • Soluția pe bază de terebentină: se realizează prin amestecarea unui pahar de ulei de măsline, cu un pahar de oțet și unul de terebentină. Pe lângă efectul antistatic, această soluție va oferi mobilei din lemn și mai multă strălucire.
 
Este foarte important ca suprafețele să fie curățate de sus în jos, pentru a evita ca praful să cadă de pe o suprafață pe alta.  Pentru spațiile înguste, acolo unde praful se acumulează foarte ușor și este dificil de îndepărtat, se pot folosi pensule moi, din peri naturali. Iar pentru ștergerea prafului de pe mobilier, este recomandată folosirea unei țesături din microfibră, deoarece aceasta captează și reține particulele de praf.


6. Aspiră 

Chiar dacă ai șters praful cu o lavetă și cu diferite soluții, pentru un plus de igienă, este recomandat să aspiri piesele de mobilier, draperiile și carpetele din camera de hotel. Astfel, vei îndepărta toate particulele de praf, murdărie, dar și factorii alergeni.
 
Aspirarea se face cu mișcări continue, lente, pe aceeași zonă, în toate direcțiile. De cele mai multe ori, trecerile rapide cu aspiratorul ridică și mai mult praf în cameră, în loc să îl absoarbă. De asemenea, este recomandată folosirea unor aspiratoare cu filtre de înaltă performanță HEPA, certificate pentru captarea eficientă a particulelor de praf, polen, acarieni și a alergenilor invizibili.
 
Pentru camerele de hotel este ideal un aspirator multifuncțional, care te poate ajuta să cureți diferite tipuri de suprafețe, dar și locuri mai puțin accesibile – rafturi, colțuri, muchii, rame de tablouri sau lustre.
 
La o anumită perioadă de timp este necesară curățarea filtrelor aspiratorului și înlocuirea lor. Iar pentru aspiratoarele cu sac este recomandată schimbarea pungilor periodic. 


7. Dezinfectează electronicele

Este necesar să cureți și produsele electronice din încăpere, cum ar fi telefonul, televizorul, telecomanda de la aparatul de aer condiționat, etc. Utilizează o lavetă umedă, iar, în cazul telecomenzilor, poți folosi chiar și puțin alcool sau o soluție dezinfectantă, pentru că sunt destul de des folosite de clienți.

Înainte de a începe procesul de curățare, este important ca echipamentul electronic să fie oprit sau deconectat de la sursa de alimentare. De asemenea, soluțiile pentru curățare nu se pulverizează niciodată direct pe echipament, iar afișajul ecranelor nu se curăța cu soluții pe bază de acetonă. Cea mai simplă metodă de curățare a electronicelor este aceea de a aplica soluția dezinfectantă direct pe o cârpă moale, fără scame, iar cu aceasta se vor șterge suprafețele echipamentelor electronice. Apoi, cu o cârpă absorbantă, se pot șterge din nou dispozitivele, pentru a  nu rămâne nicio urmă de lichid pe acestea.


8. Curăță podeaua

Dacă podeaua nu este acoperită de o mochetă, este necesar ca aceasta să fie curățată corespunzător, pentru a îndepărta murdăria și bacteriile. Însă, fiecare podea necesită o îngrijire specială, în funcție de materialul din care este realizată pardoseala.

Podeaua laminată
Suprafețele laminate pot fi curățate foarte ușor cu o mătură sau aspirator. Nu este recomandată utilizarea în exces a apei, deoarece aceasta se poate infiltra pe sub plăci, iar acest lucru duce la deteriorarea pardoselii. De asemenea, nu este indicată lustruirea suprafețelor laminate, deoarece se pot zgâria ușor.  
Parchetul din lemn
Pentru curățarea parchetului din lemn sunt necesare ustensile cu microfibră, care să nu zgârie suprafața și care să absoarbă excesul de apă.
Podeaua din linoleum
Petele de pe suprafețele de linoleum pot fi îndepărtate cu diverse tipuri de detergent pentru podele, care se folosesc de obicei prin diluare cu apă. Însă, pentru situații mai aparte, sau pentru urme de uzură, pot fi folosite soluții mai puternice, alcaline. Acestea pot dizolva petele mai dificile, cum ar fi resturile de adeziv sau murdăriile persistente.
Podeaua din gresie sau marmură 
Pentru podelele din gresie sau marmură este necesară folosirea unui detergent special pentru gresie. Acesta poate fi aplicat prin pulverizare, secțiune cu secțiune, urmând ca apoi podeaua să fie ștearsă cu o cârpă cu microfibră. O altă metodă poate fi curățarea podelei cu ajutorul mopului și a unei soluții dizolvate în apă. 


9. Înlocuiește prosoapele murdare

După ce ai terminat de curățat camera, te poți ocupa de baie. Primul pas este să înlocuiești prosoapele murdare. De obicei, protocolul le cere clienților ca aceștia  să lase prosoapele uzate pe jos sau în cabina de duș, iar pe cele curate pe raft sau în cuier. Însă, înainte de a așeza prosoapele curate, este indicat să ștergi și să dezinfectezi rafturile sau cuierele pentru că pot fi pline de bacterii.


10. Curăță suprafețele din sticlă

Geamurile cabinei de duș și oglinzile trebuie curățate cu o soluție specială pentru sticlă, care să îndepărteze toate petele și să ofere un plus de strălucire. De asemenea, urmele de rugină, firele de păr sau amprentele trebuie îndepărtate, astfel încât totul să arate ca nou.
 
După ce ai pulverizat soluția de curățare pe suprafața oglinzii, aceasta trebuie ștearsă cu o cârpă, începând din colțul din stânga sus și continuând spre colțul din dreapta, repetând această acțiune, până când este curățată întreaga suprafață. Pentru cele mai bune rezultate, este recomandată folosirea cârpelor din microfibră, deoarece acestea nu zgârie și nici nu lasă urme.


11. Curăță cabina de duș

Cada și pereții cabinei de duș se murdăresc foarte ușor și pot deveni un focar de bacterii, dacă nu sunt curățate corespunzător. Cada se poate curăța rapid cu o soluție specială, însă trebuie să ții cont de materialul din care aceasta este realizată, pentru a alege produsele potrivite.

Spre exemplu, cada din porțelan este mai rezistentă și poate fi curățată cu încredere, atât cu prafuri abrazive, cât și cu soluții din comerț. În schimb, pentru cada din email nu sunt recomandați înălbitorii sau soluțiile agresive, deoarece materialul poate căpăta ușor pete iar pentru cada din acril ar trebui evitată folosirea prafurilor abrazive, deoarece materialul se poate zgâria. Pentru un plus de igienă, este indicat să ștergi cada și furtunul dușului cu spirt, sau cu o soluție antibacteriană, pentru a îndepărta bacteriile.


12. Curăță și dezinfectează vasul de toaletă

Vasul de toaletă adună foarte mulți microbi și mizerie, fiind un loc unde bacteriile, fungii și apa calcaroasă se combină dezastruos. Așa că pentru curățarea vasului de toaletă este necesară folosirea mănușilor de cauciuc, dar și a soluțiilor pe bază de clor și a dezinfectanților.


13. Verifică sulurile de hârtie igienică

Nu uita să verifici sulurile de hârtie igienică. Dacă a mai rămas doar 1/3 din sul, este indicat să pui unul nou. Hârtia igienică rămasă poate fi folosită pentru a șterge diferite suprafețe. De asemenea, lasă un sul de hârtie igienică, în plus. 


14. Dezinfectează mânerele ușilor

Mânerele ușilor, ale ferestrelor și ale sertarelor trebuie să fie curățate regulat și dezinfectate corespunzător, deoarece clienții intră în contact direct cu aceste obiecte. Mânerele pot fi șterse cu soluții pe bază de alcool sau clor, sau cu diferite substanțe antibacteriene.


15. Asigură stocul necesar de produse

Ultimul pas este refacerea stocului de produse de igienă din baie, dar și a gustărilor din mini-bar. Rezervele de șampon, gel de duș, săpun și pastă de dinți trebuie înlocuite cu unele noi. Același lucru este valabil și în cazul gustărilor și a băuturilor din mini-bar.

Acestea sunt doar o parte dintre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont atunci când cureți o cameră de hotel. Igienizarea unui astfel de spațiu este extrem de importantă, așa că este indicat să folosești cele mai bune produse de curățenie.
 
Categorii

Promoții


Alte articole


BRANDURI