Dezinfectarea locuinței. Ghid complet cu recomandări
Sursa foto: Shutterstock
Cuprins:
- De ce este importantă dezinfectarea locuinței?
- Cât de des se dezinfectează locuința?
- Ce zone din locuință trebuie dezinfectate mai întâi?
- Dezinfectarea corespunzătoare a locuinței
- Dezinfectarea bucătăriei
- Dezinfectarea băii
- Dezinfectarea camerelor de dormit și a livingului
- Cum alegi cel mai bun dezinfectant pentru casă?
- Sfaturi practice și recomandări pentru dezinfectarea locuinței
În ciuda eforturilor noastre de a păstra o curățenie generală în casă, este important să vedem că atunci când facem curat eliminăm doar murdăria, grăsimea și praful de pe suprafețe, dar nu și bacteriile, germenii și virușii care vin odată cu acestea. Acesta este motivul pentru care curățenia nu este același lucru cu dezinfectarea.
Utilizarea agenților de curățare de uz casnic în mod regulat nu este suficientă pentru a te proteja pe tine și ceilalți membrii ai familiei de infecțiile și virușii obișnuiți care își fac casă în casa ta. Dacă nu dezinfectăm corespunzător zonele cu risc foarte mare de infecție din locuință, s-ar putea să atingem suprafețele contaminate cu mâinile și să le introducem inconștient în corpul nostru (prin gură, nas și ochi) sau să transportăm microbii către alți membri ai familiei care s-ar putea îmbolnăvi mult mai repede, cum ar fi femeile însărcinate, bebelușii sau bătrânii.
Și pentru că, cel mai probabil, ai conștientizat necesitatea dezinfectării locuinței mai mult odată cu pandemia de COVID-19, ți-am pregătit un ghid complet cu recomandări pentru a-ți crea un spațiu sigur unde să poți respira ușurat după o zi de muncă.
De ce este importantă dezinfectarea locuinței?
Cel mai important motiv pentru care ar trebui să dezinfectezi locuința este pentru protejarea sănătății.
Organismul uman conține celule bacteriene, cum ar fi probioticele care promovează un intestin sănătos, stimulând digerarea alimentelor în mod corespunzător. Cu toate acestea, există posibilitatea să consumi accidental bacterii dăunătoare care pot provoca afecțiuni comune, cum ar fi diareea, vărsăturile, crampele și gripa, dar și unele mai grave care pot necesita intervenție medicală.
De aceea, este imperios necesar să dezinfectezi toate suprafețele din casă în mod regulat pentru protecția proprie și a celor din jur de contactul cu bacteriile dăunătoare. Curățarea și dezinfectarea regulată a locuinței înseamnă, implicit, o viață mai sănătoasă și igienică. Ca urmare, va exista o răspândire limitată a agenților patogeni.
Sursa foto: Shutterstock
Cât de des se dezinfectează locuința?
Diferite suprafețe și zone din locuință necesită curățare și dezinfectare mai frecvent decât altele conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Astfel, poți urma un program de dezinfecție în funcție de utilizarea zonelor:
- Curățare și dezinfectare zilnică: întrerupătoare de lumină, mânere, robinete, încuietori, blaturi, butoane etc.;
- Odată la 2-3 zile: Alte zone trebuie curățate și dezinfectate odată la câteva zile, inclusiv: toalete, chiuvete, căzi de baie sau dușuri;
- În fiecare săptămână: Odată pe săptămână, dezinfectează toate zonele amintite mai sus, dar și celelalte pe care nu le atingi de obicei în timpul săptămânii, cum ar fi ușa de la frigider, de la cuptorul cu microunde sau vasele și ustensilele de bucătărie;
- Curățare și dezinfectare sezonieră: Restul casei trebuie dezinfectat sezonier. La începutul fiecărui anotimp, curăță zonele greu accesibile și obiectele care sunt cel mai puțin atinse. Câteva exemple includ: perdele, draperii, ferestre lustre etc. De asemenea, asigură-te că utilizezi un produs dezinfectant aprobat pentru aplicarea pe aceste materiale pentru a evita deteriorarea.
Ce zone din locuință trebuie dezinfectate mai întâi?
Dezinfectarea locuinței duce siguranța sănătății la nivelul următor, fiind o modalitate excelentă de a ucide germenii care trăiesc pe suprafețele cele mai atinse și folosite. Astfel că, unele zone pe care trebuie să le dezinfectezi mult mai frecvent decât altele includ:
- Blaturile din bucătărie și baie;
- Mesele;
- Scaunele;
- Chiuvetele;
- Toaleta;
- Mânerele de la uși și dulapuri;
- Mânerele aparatelor electrocasnice, cum ar fi: frigider, cuptor cu microunde, espressor etc.;
- Întrerupătoarele de lumină;
- Dispozitivele electronice, cum ar fi: telefoane, tablete, tastaturi, mouseuri, etc.;
- Biroul de lucru etc.
Chiar dacă sunt multe zone de dezinfectat, acest procesul poate fi mai ușor decât crezi, mai ales dacă urmezi câteva reguli pentru eliminarea bacteriilor de pe suprafețe și folosești produsele corespunzătoare. De asemenea, când dezinfectezi zonele comune din locuință, asigură-te că porți mănuși de protecție de unică folosință.
În continuarea articolului vei găsi pașii necesari pentru dezinfectarea corespunzătoare a încăperilor din locuință:
Dezinfectarea corespunzătoare a locuinței
Sursa foto: Shutterstock
Dezinfectarea bucătăriei
Suprafețele din bucătărie nu adăpostesc doar bacteriile pe care le transferăm prin contactul cu mâinile noastre, ci și bacteriile alimentare, deci este deosebit de important să dezinfectăm corect această zonă din locuință:
- Îndepărtează sau acoperă cu atenție produsele alimentare și alte articole din bucătărie;
- Începe prin curățarea și ștergerea tuturor zonelor vizibil murdare, în special a rosturilor de la faianță și gresie;
- Aplică un produs dezinfectant profesional în zonele afectate, în special pe blatul din bucătărie, pe masă, frigider și mânerele cabinetelor de bucătărie. Acest lucru se poate face într-o varietate de moduri: pulverizează direct pe suprafețe de la o distanță de 6 - 8 centimetri sau pe o cârpă, burete sau perie specială;
- Lasă zonele pulverizate cu dezinfectat neatinse timp de 10 minute pentru a permite substanțelor dezinfectate să acționeze împotriva microbilor și bacteriilor;
- Șterge suprafața cu o cârpă curată, nefolosită sau las-o să se usuce la aer;
- Pentru dezinfectarea vaselor și ustensilelor de bucătărie, folosește o soluție amestecând o lingură de înălbitor de clor la 2 litri de apă rece. Lasă instrumentele de bucătărie în această soluție pentru aproximativ 2 minute. Nu utiliza înălbitor de clor pe articolele din argint, aluminiu sau smalț ciobit.
Dezinfectarea băii
Suprafețele dure din baie trebuie dezinfectate de cel puțin două ori pe zi, deoarece această încăpere este cea mai expusă la fluidele corporale, deci la transmiterea bacteriilor. În plus față de suprafețele dure din baie, cum ar fi dușurile și toaletele, asigură-te că dezinfectezi și speli prosoapele în mod regulat. Prosoapele de mâini ar trebui schimbate în fiecare zi, iar toți membrii familiei ar trebui să aibă propriul prosop.
De asemenea, schimbarea periuțelor de dinți în mod regulat (odată la 2-3 luni) poate ajuta la menținerea nivelului de bacterii din baie sub control.
Dezinfectarea camerelor de dormit și a livingului
Atunci când dezinfectezi spațiile de locuit comune, cum ar fi livingul, și camerele de dormit, nu uita să acorzi o atenție deosebită suprafețelor moi, cum ar fi pernele și mobilierul tapițat, precum și suprafețele dure:
- Pentru mese, birouri, întrerupătoare de lumină și clanțele ușilor, pulverizează o soluție dezinfectantă profesională, lăsând suprafețele umede pentru aproximativ cinci minute pentru eliminarea corespunzătoare a bacteriilor. Ulterior poți șterge cu o lavetă din microfibră uscată;
- Pentru telefoane, telecomenzi, laptopuri, tablete și tastaturi, poți folosi șervețele dezinfectante cu un conținut de cel puțin 70% alcool izopropilic, dar care sunt special concepute pentru prevenirea petelor și zgârieturilor care pot apărea din cauza alcoolului;
- Saltelele, pernele și așternuturile nu pot fi aruncate pur și simplu în mașina de spălat, iar aceeași teorie se aplică oricărui mobilier tapițat. Pentru dezinfectarea acestora, ai nevoie de un agent dezinfectant care conține toate ingredientele necesare pentru a ucide bacteriile și este conceput special pentru țesături și suprafețe dure.
Folosește detergenți profesionali dedicați pentru fiecare tip de suprafață și bucură-te de o casă curată și sigură pentru sănătatea ta și a familiei tale!
Sursa foto: Shutterstock
Cum alegi cel mai bun dezinfectant pentru casă?
Există o mulțime de produse dezinfectante disponibile pe piață. Unele sunt bazate pe substanțe chimice artificiale, altele sunt naturale, iar o altă parte sunt organice. Dar cum alegi cel mai bun dezinfectant pentru nevoile tale de menținere a curățeniei?
Iată câteva aspecte pe care le poți lua în considerare pentru cea mai bună alegere:
- Sigur și ușor de utilizat: Dacă este ușor de utilizat, dezinfectantul este potrivit pentru majoritatea utilizatorilor. Acesta este motivul pentru care spray-urile cu pulverizator și șervețelele dezinfectante cu alcool sunt populare și eficiente;
- Timp de acțiune: Produsele dezinfectante sunt cu adevărat eficiente doar dacă le lași să acționeze pe o suprafață pentru un timp recomandat pe ambalaj. Cu cât timpul de contact este mai scurt, cu atât mai bine;
- Eficacitate: Alege un produs dezinfectant care poate ucide o gamă largă de microorganisme dăunătoare și poate fi aplicat pe mai multe tipuri de suprafețe;
- Putere de acțiune: Chiar dacă dezinfectantul are putere de acțiune mare (ucide 99,99% din bacterii), este mai eficient să îndepărtezi murdăria vizibilă de pe o anumită suprafață înainte de a dezinfecta. Asigură-te că achiziționezi un produs care poate curăța și dezinfecta simultan; acest lucru va economisi timp, efort și bani.
De asemenea, este important să știi ce produs dezinfectant este cel mai bun în curățarea anumitor suprafețe și materiale:
- Dezinfectanți multifuncționali: Aceștia acționează eficient pe majoritatea suprafețelor, ucigând 99,99% din microorganismele dăunătoare. Totodată, au un anumit efect de curățare, lăsând suprafața vizibil curată;
- Dezinfectanți pentru mirosurile și bacteriile provenite de la animalele de companie: Aceștia au putere de îndepărtare a petelor, bacteriilor și mirosurilor de la prietenii noștri blănoși și sunt sigure pentru sănătatea lor;
- Dezinfectanți pentru suprafețe dure: Aceștia sunt, de obicei, produse care nu necesită clătire sau ștergere;
- Dezinfectanți pentru suprafețe moi: Sunt special concepuți pentru curățarea mochetelor și covoarelor, draperiilor și așternuturilor;
- Dezinfectanți pentru electronice și electrocasnice: Șervețelele dezinfectante pe bază de alcool sunt cea mai bună opțiune în acest caz;
- Dezinfectanți pentru bucătărie: Conțin substanțe care pot ucide germenii care provoacă afecțiuni transmisibile prin alimente;
- Dezinfectanți pentru haine: Aceștia pot fi utilizați odată cu detergentul și balsamul de rufe la fiecare spălare. De asemenea, asigură-te că dezinfectezi mașina de spălat rufe care, la rândul său, adăpostește microorganisme dăunătoare.
Sfaturi practice și recomandări pentru dezinfectarea locuinței
Sursa foto: Shutterstock
O locuință curată și sănătoasă începe prin stabilirea unor obiceiuri mici, dar eficiente:
- Curăță și dezinfectează zonele cele mai frecvent atinse folosind produse dezinfectante profesionale pentru cel puțin 20 de minute în fiecare zi;
- Spală-te pe mâini cu apă și săpun pentru cel puțin 20 de secunde atunci când ajungi acasă, înainte de masă și după utilizarea îndelungată și frecventă a produselor, suprafețelor etc.;
- Fă-ți patul atunci când te trezești, schimbă sau spală așternuturile în mod regulat (cel puțin odată la 2 săptămâni);
- Când vii acasă de la serviciu sau de la o revedere cu prietenii, nu arunca hainele și încălțămintea pe oriunde. Aceste obiecte personale sunt foarte susceptibile de a introduce germenii în locuință. Depozitează-le cu atenție într-un loc dedicat, indiferent dacă sunt murdare sau nu;
- Aruncă deșeurile menajere, în special alimentele, direct într-un coș de gunoi pe care-l golești în mod regulat (de preferat la sfârșitul fiecărei zile sau odată la două zile);
- Servește mâncarea animalului de companie doar în castron și nu direct pe podea. Curăță-i lăbuțele (dacă este cazul) înainte de a intra în casă după o plimbare în exterior;
- Aerisește fiecare încăpere din locuință pentru cel puțin 30 de minute în fiecare zi și mai ales după curățenie, dezinfecție, duș sau gătit pentru a elimina mirosurile urâte și pentru a reînnoi fluxul de aer;
- Poartă întotdeauna mănuși de protecție de unică folosință și o mască de protecție atunci când folosești produse profesionale de curățenie și dezinfecție.
Pentru a te asigura că locuința ta este dezinfectată corespunzător și nu doar curățată, cel mai bine este să folosești produsele recomandate de Agenția pentru Protecția Mediului. Produsele curățate recomandate și aprobate de organizațiile autorizate au fost testate și s-au dovedit eficiente împotriva chiar și virușilor greu de ucis. Bazează-te pe produsele de curățenie și dezinfecție de la igienaphs.ro!
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți
- Practici de CSR pe care orice companie de curățenie ar trebui să le adopte
- Cum să cureți corect suprafețele din sticlă fără a lăsa urme sau pete?
- Capace WC cu senzor: Soluții igienice pentru birouri
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare