marca-trusted
eLicitatie Certificari

Amenajarea camerei de hotel cu un minibar

7422 Afisari
minibar-hotelier
Sursa foto: Shutterstock

Cuprins:
  • Ce este un minibar?
  • Unde și cum se amplasează minibarul?
  • De ce să dotezi camera de hotel cu un minibar
  • Cum alegem cel mai bun minibar?
    • Mărimea camerei
    • Mobila din cameră
    • Raportul cost-beneficii
    • Dotările
    • Aspectul estetic

Camera de hotel reprezintă un spațiu de odihnă și relaxare pentru turiștii care îi calcă pragul. Aceasta trebuie să fie cât mai primitoare și mai echipată, pentru a asigura bunăstarea și fericirea clienților. Cu siguranță, aceștia vor fi impresionați dacă găsesc în cameră un minibar cu gustări și băuturi răcoritoare.

Află în rândurile următoare ce este un minibar, unde ar fi bine de amplasat, motivele pentru care trebuie să amenajezi camera de hotel cu un astfel de dispozitiv și cum îl poți alege pe cel mai potrivit în funcție de câteva criterii esențiale.


Ce este un minibar?

Minibarul a fost gândit și creat special pentru sectorul HoReCa, pentru a îmbogăți paleta de facilități a unui hotel și a întâmpina clienții cu gustări și băuturi în intimitatea propriei camere. Astfel, fără efort și cu discreție, clienții au la dispoziție o gamă variată de produse atent alese de proprietari pentru buna primire a acestora.

Minibarul se găsește, conform categoriei, la hoteluri începând cu 3 stele. Acesta este un răcitor care poate menține băuturile la o temperatură constantă, potrivită pentru consum. Tehnica folosită este cea de refrigerare prin absorbție, spre deosebire de minifrigidere, care funcționează pe bază de compresie.

Astfel, răcirea este silențioasă, fără vibrații, comparativ cu cea a unui frigider, care poate face mai mult zgomot. Pe de altă parte, un minifrigider dispune, de obicei, de congelator, mai util în cazul în care clienții își doresc un spațiu pentru alimente perisabile.

Din minibar nu lipsesc sucurile, apa, diferite băuturi alcoolice, precum vin sau bere, și, eventual, dulciuri sau sandviciuri. Acestea se păstrează la o temperatură cuprinsă între 2 și 7˚ C. De aceea, minibarul a fost conceput special pentru răcirea optimă a produselor destinate consumului imediat.


Unde și cum se amplasează minibarul?

Dotarea unei camere de hotel cu minibar se face în apropierea unei surse de curent electric. În camerele standard de hotel, acesta poate fi poziționat sub o masă, încastrat într-un birou sau pur și simplu așezat într-un loc liber, însă fără a împiedica accesul la alte facilități ale camerei sau a încurca. De asemenea, e bine ca minibarul să fie vizibil.

Pentru cazările tip suită sau apartament, unde dormitorul este separat de living, și, eventual, bucătărie sau chicinetă, minibarul poate fi amplasat în zona de luat masa sau într-un spațiu special amenajat pentru recreere, cu fotolii și măsuță sau bar cu scaune.

Locul ales trebuie ferit de lumina directă a soarelui, iar aerul din jur trebuie să circule. Dacă optezi pentru un minibar discret, înglobat în mobilier, ar fi bine să comanzi piese de mobilă prevăzute cu spațiu pentru așa ceva sau să faci la comandă. De asemenea, asigură o bună aerisire în spatele minibarului, pentru a evita riscul de supraîncălzire.


De ce să dotezi camera de hotel cu un minibar

Motivul principal pentru care merită să dotezi camera de hotel cu minibar este satisfacția clienților. Un astfel de serviciu crește calitatea unității de cazare, lipsa acestuia fiind, uneori, un criteriu de eliminare utilizat de turiștii mai pretențioși.

Un motiv comercial, care poate aduce profit, este vânzarea produselor din minibar. Uneori, prețul ofertei din minibar poate fi inclus în suma totală pe care clientul o achită pentru cazare, iar alteori produsele sunt decontate la finalul cazării, în funcție de ceea ce s-a consumat.

Începând cu 3 stele, amenajarea camerei de hotel necesită un minibar. Alte facilități pe care le poți include pentru ca unitatea ta de cazare să-și merite stelele din plin sunt, printre altele, o masă pentru toaletă și scris, o lampă de birou și un televizor. Poți cere opinia unui designer pentru cele mai bune idei de amenajări interioare.

De asemenea, la baie ar trebui să se regăsească produse de igienă, precum șampon, gel de duș, săpun ambalat sau șervețele parfumate. La recepție trebuie să existe posibilitatea ca obiectele de valoare ale clienților să poată fi păstrate în siguranță. Pentru acest lucru, sunt recomandate seifurile hoteliere.


Cum alegem cel mai bun minibar?

Printre cele mai bune idei de amenajare a camerei de hotel se află includerea unui minibar la dispoziția clienților. Aceștia pot servi o băutură răcoritoare sau o gustare rapidă oricând doresc, fără a se deranja suplimentar. Astfel, minibarul poate fi ales în funcție de următoarele criterii: 


Mărimea camerei

În funcție de mărimea camerei, vei opta pentru un minibar mai încăpător sau cu o capacitate mai mică. De exemplu, există modele cu rafturi de înălțimi mai mici, unde poți așeza variante mini a băuturilor alcoolice. Pentru camerele mai mari, cum sunt apartamentele, ar fi mai indicat să achiziționezi un minibar cu rafturi mai spațioase. În acest fel, poți întâmpina clienții cu o șampanie bună sau un vin de soi.


Mobila din cameră


dotare-camera-hotel
Sursa foto: Shutterstock

În funcție de tipul camerei și de mobila deja existentă, minibarul trebuie să completeze armonios imaginea de ansamblu. Culoarea trebuie adaptată cromaticii din cameră, dacă optezi pentru un minibar vizibil. Dacă îți dorești ceva mai discret, atunci poți alege să încastrezi minibarul într-un dulap sau o altă piesă de mobilier cu spațiu suficient.

De asemenea, un detaliu practic care ar putea să te intereseze, este amplasarea minibarului pe roți. În acest fel, este mai ușor de curățat și mutat de-a lungul camerei.


Raportul cost-beneficii

În privința achiziționării unui minibar, trebuie avut în vedere că acestea nu sunt concepute pentru depozitarea produselor perisabile, ele neavând capacitatea de a ajunge la temperaturi foarte scăzute. 

De aceea, trebuie să te gândești ce fel de facilitate dorești să oferi clienților tăi. Uneori, un congelator nu este necesar, însă turiștii care vor să petreacă mai multe zile în hotelul tău s-ar putea să aibă nevoie de un minifrigider, care să le păstreze alimentele perisabile pentru mai mult timp.

Dacă vrei, minibarul poate veni în completarea unui frigider, însă costul amenajării camerei va fi mai ridicat. Totuși, clienții ar putea considera că ai un avantaj față de competitori. Oricum, un minibar este mai ieftin decât un frigider, însă are și o capacitate de răcire ceva mai mică.

De asemenea, unele caracteristici pot adăuga la costul final al minibarului, precum sistemele de siguranță care restricționează accesul copiilor, sau materialul din care este confecționat minibarul, cele mai bune fiind cele extra-oțelite, care sunt mult mai rezistente si oferă o mai bună izolație termică.


Dotările

Capacitatea este importantă atât cu privire la consum, cât și în ceea ce privește dimensiunea minibarului. Astfel, în funcție de produsele pe care vrei să le pui la dispoziția clienților tăi, vei opta pentru un volum mai mare sau mai mic. În alegerea ta, ține cont și de faptul că un minibar mai încăpător este mai greu de mutat dintr-o parte în alta.

De asemenea, clasa energetică este un factor esențial pentru o investiție pe termen mediu și lung, cele mai bune modele fiind cele A+, A++ și A+++, care consumă mult mai puțin și sunt mai rentabile. Bineînțeles, ele sunt mai scumpe, însă, pe termen lung, vei vedea diferența în ceea ce privește facturile lunare.

Pentru minibarurile pe care vrei să le întrebuințezi în scop comercial, ar fi bine să știi că există modele cu gestiune computerizată. Astfel, poți urmări consumul de produse, printr-un dispozitiv de verificare.


Aspectul estetic

Dacă optezi pentru un minibar la vedere, probabil că te va interesa și aspectul estetic. Modelele variază în funcție de tipul ușii, aceasta putând fi transparentă sau opacă, în funcție de culoare, de poziționarea rafturilor (existente pe ușa minibarului sau nu, mai înalte sau mai înghesuite), dar și de alte detalii care pot sau nu să capteze atenția.

Minibarul este o achiziție care poate aduce un plus de confort și satisfacție clienților care îți trec pragul. Investiția se recuperează în timp, iar costurile de achiziție și întreținere sunt scăzute în comparație cu profitul pe care îl vei obține. Ține minte că un client fericit poate deveni un client fidel!

Ultima actualizare:
Etichete: Igienă Curățenie