marca-trusted
eLicitatie Certificari

Cum se scoate guma de mestecat de pe haine: Trucuri utile

69228 Afisari
cum-se-scoate-guma-mestecat-de-pe-haine
Sursa foto: Pexels.com

Cuprins:
  • Cum se scoate guma de mestecat de pe haine în funcție de material
    • Mătase
    • Denim
    • Piele
    • Bumbac
  • Trucuri la îndemână pentru îndepărtarea gumei de mestecat
    • Gheață
    • Apă fierbinte
    • Alcool sanitar
    • Produse speciale
  • Ce să nu folosești pentru a scoate guma de mestecat de pe haine

Tocmai ai constatat că te-ai așezat pe o bancă și ți s-a lipit gumă de mestecat pe perechea preferată de jeans. Nu te necăji, avem noi câteva trucuri ce te vor ajuta să o înlături cu ușurință de pe orice tip de material. Citește micul nostru ghid pentru înlăturarea petelor rămase de la guma de mestecat de pe haine și, în doar câțiva pași simpli, te vei bucura de articole vestimentare fără cusur!


Cum se scoate guma de mestecat de pe haine în funcție de material

pastile-guma-mestecat
Sursa foto: Freepik.com

Fiecare tip de țesătură are caracteristicile sale, unora trebuie să le acordăm o atenție specială, pentru că sunt mai delicate, precum mătasea și pielea naturală, altele țin mai mult la uzură precum poliesterul, bumbacul și denimul. Hai să vedem cum acționăm eficient, fără să le periclităm!

Înainte de orice, se va încerca îndepărtarea unei cantități cât mai generoase de gumă. Se poate folosi chiar guma respectivă, prin tamponare, pentru a rămâne cât mai puțin pe material sau chiar o bandă adezivă sau scoci pentru a elimina cât mai mult din produsul lipicios.


Mătase

Nu este deloc plăcut când mătasea, cea mai fină și delicată țesătură din garderoba ta, plină de eleganță și rafinament, suferă vreun accident. Îndepărtarea gumei de mestecat poate fi dificilă de pe un material atât de sofisticat și, de cele mai multe ori, se recomandă apelarea la o spălătorie profesională ce asigură rezultatele optime. Însă, dacă vrei să încerci singur să scoți guma de mestecat, o poți face astfel:
  • Împăturește haina cu partea compromisă în sus, având în permanență grijă să nu atingă și alte zone;
  • Introdu articolul vestimentar într-o pungă și bag-o la congelator pentru aproximativ o oră sau până când guma s-a întărit foarte bine;
  • Încearcă să spargi bucata de gumă înghețată de pe material și, cu puțin noroc, aceasta se va putea scoate fără a lăsa urme. 


Denim

Combinația de gheață, alcool sau oțet te ajută să scoți guma de mestecat de pe blugi. Tot ce trebuie să faci este să freci guma cu gheață până ce aceasta se întărește, fiind foarte ușor de îndepărtat ulterior. După aceea, în funcție de ce anume ai la dispoziție, poți curăța locul respectiv cu oțet sau alcool pur, prin tamponare, după care se vor băga la mașina de spălat împreună cu detergent de rufe.


Piele

La fel ca în cazul hainelor din mătase, și cele din piele naturală sau sintetică sunt destul de pretențioase și se recomandă curățarea acestora de către profesioniști. Dacă te simți suficient de îndrăzneț, poți încerca singur să scoți guma de pe haine.
  • Îndepărtează cu grijă excesul de gumă;
  • Amestecă săpun lichid delicat cu apă și mixează energic până obții o spumă densă;
  • Aplică spuma împreună cu un burete pe pata rămasă și încearcă să o îndepărtezi prin tamponare, nu prin frecare;
  • Șterge la final cu o cârpă curată și uscată.


Bumbac

Bumbacul este un material tare plăcut, ce devine ideal de purtat atât în sezonul cald, lăsând pielea să respire, dar și în sezonul rece. De aceea, foarte multe articole vestimentare sunt realizate din acest tip de țesătură naturală.

Pentru îndepărtarea gumei de mestecat de pe hainele din bumbac, poți apela la două metode total opuse: prin înghețare sau prin încălzire, în funcție de ce anume ai la îndemână.

Prin introducerea hainei respective în congelator sau prin frecarea zonei cu un cub de gheață, guma se va întări și se va scoate imediat. Dar dacă nu ai la îndemână nici una nici alta, atunci poți să încălzești zona respectivă cu feonul. La temperatură ridicată, aceasta se va topi și o poți scoate mai ușor. 


Trucuri la îndemână pentru îndepărtarea gumei de mestecat


Gheață

cuburi-gheata
Sursa foto: Pixabay.com

Așa cum menționam anterior, gheața are rolul de a întări guma. Aceasta se va crăpa cu ușurință și se va dezlipi fără să lase urme pe țesătură.


Apă fierbinte

Temperaturile ridicate redau flexibilitatea gumei, o fac maleabilă și ușor de scos. Se recomandă utilizarea unor mănuși de protecție pentru îndepărtarea acesteia deoarece guma va fi fierbinte.


Alcool sanitar

Alcoolul sanitar este eficient pentru scoaterea gumei de mestecat de pe haine, acționând cu eficiență mai ales pentru a îndepărta și micile urme ce pot rămâne blocate între fibrele hainelor.


Produse speciale

Bineînțeles, pe piață există produse speciale pentru îndepărtarea gumei de mestecat, precum sprayul pentru curățarea gumei de mestecat Tapi Gum, de la IgienaPHS. Acesta acționează prin înghețare, fiind potrivit pentru tapițerii, mochete dar și alte tipuri de țesături. Tot aici, poți găsi o mulțime de produse de curățenie profesionale, ideale atât pentru mediul de business cât și pentru gospodării.


Ce să nu folosești pentru a scoate guma de mestecat de pe haine

Pe internet circulă o mulțime de mituri despre produse care de care mai eficiente împotriva gumei de mestecat, precum untul de arahide, spre exemplu. Pe lângă acesta, deseori este menționată și maioneza, spray-ul cu ulei pentru gătit, uleiuri esențiale și nu numai. 
Toate acestea au un conținut ridicat de grăsime și vă pot păta hainele iremediabil. Poate ele chiar îndepărtează guma de mestecat eficient însă ce te faci cu pata de grăsime rămasă? 

În procesul de scoatere a gumei de mestecat este foarte important să ții cont de materialul de pe care aceasta trebuie eliminate. Unele trucuri pot da rezultate, altele însă îți pot compromite iremediabil articolele vestimentare. Citește cu atenție eticheta fiecărui produs, urmărește indicațiile și fii atent dacă trebuie să-l ferești de temperature înalte, spre exemplu. 

Apelează la produse și detergenți profesionali de fiecare dată când îți speli hainele din garderobă, pentru a te putea bucura de acestea cât mai mult timp, fără să-și piardă forma sau intensitatea culorilor!

Pentru soluții eficiente și trucuri în gospodărie, îți recomandăm să parcurgi și articolele despre dezinfectarea telefonului, curățarea tastaturii și a laptopului dar și a frigiderului!

Ultima actualizare:
Etichete: Igienă Curățenie