Organizarea unui atelier de service auto: Sfaturi pentru igienizare
Sursa foto: Pexels.com
Cuprins:
- Cum organizezi atelierul de service auto
- Delimitarea spațiului
- Curățenia după proiecte
- Aprovizionarea atelierului
- Stabilește un program clar pentru curățenia atelierului
- Sfaturi pentru igienizarea spațiului
- Alege produse profesionale de curățenie
- Citește cu atenție etichetele produselor
- Lichidele trebuie curățate imediat
- Menține toaleta curată
- Ce înseamnă curățenia generală și când ar trebui făcută
Micul tău atelier auto a devenit un adevărat business iar, pe măsură ce numărul clienților crește, și traficul în atelier este mult mai mare. Organizarea unui atelier service auto nu este o sarcină ușoară, la fel cum nu este nici menținerea curățeniei într-un asemenea spațiu în care se lucrează cu uleiuri de diverse feluri, benzină, vopsele, o mulțime de truse și scule speciale, piese și mașini dezmembrate. Însă, ținând cont de ideile noastre, te poți organiza mai bine, astfel încât acesta să arate îngrijit și curat.
Cum organizezi atelierul de service auto
Printre atâtea piese mici, piese de schimb, truse, echipamente speciale este greu să păstrezi ordinea. Dar nu imposibil. Menținerea atelierului într-o formă bună va crește încrederea celor ce îți trec pragul, vei câștiga mai mulți clienți, angajații se vor simți în siguranță și te vei bucura de o imagine pozitivă a afacerii tale.
Delimitarea spațiului
Spațiul în care se desfășoară întreaga activitate trebuie delimitat foarte bine pentru mai buna organizare a unui atelier service auto.
Locul în care se face primirea clienților ar trebui să fie curat și primitor, acesta având un impact asupra clientului. Curățenia se aplică neapărat și în zona de luat masa, dar și în băi.
Pentru diagnosticarea mașinilor ar trebui alocat un spațiu separat, în care mecanicii să aibă acces cu ușurință atât la mașină, la calculator dar și să dispună de suficient spațiu de manevrare și de mișcare pe lângă rampă.
Este indicat ca repararea mașinilor să se facă într-o cameră separată, în care au acces doar angajații. Piesele de schimb și trusele de lucru ar trebui să fie întotdeauna la îndemână, organizate în cutii speciale.
Curățenia după proiecte
Fiecare angajat, mecanic sau ucenic, este responsabil de menținerea curățeniei în atelierul auto. Ei trebuie instruiți încă de la început că acest lucru face parte din obligațiile lor. Deși pare tentant să lași sculele aruncate, unsuroase și murdare pentru a trece la următoarea mașină ce trebuie reparată, dacă nu sunt impuse câteva etape ale curățeniei, în scurt timp service-ul auto va deveni insalubru și nesigur pentru angajați.
De aceea, este recomandat să se facă o curățenie după fiecare proiect finalizat sau mașină reparată, iar această curățenie ar trebui să includă curățarea ustensilelor de lucru cu degresanți profesionali și cele mai bune produse de curățenie. Astfel, trusele de scule vor fi în permanență curate, îngrijite, ferite de rugină și alte depuneri.
Aprovizionarea atelierului
Pentru a putea păstra ordinea și curățenia într-un atelier se recomandă aprovizionarea acestuia cu produse de curățenie profesionale, cu o eficiență dovedită. Pentru a te asigura că achiziționezi numai soluții și accesorii de calitate, este indicat să apelezi la un furnizor de încredere, ce lucrează numai cu branduri recunoscute din domeniu, ce garantează o calitate ridicată, precum IgienaPHS.
Un cărucior portabil sau o cutie îți va permite să ai în permanență lângă tine sculele cele mai des utilizate, fără să faci o mulțime de drumuri până la locul unde sunt depozitate toate.
Fă-ți timp să pui toate sculele la locul lor, astfel încât, la următoarea reparație, să le poți găsi cu ușurință.
Stabilește un program clar pentru curățenia atelierului
Când lucrurile sunt clare, niciun angajat nu se poate eschiva de la igienizarea locului în care își desfășoară activitatea. Dacă nu ai o persoană responsabilă care să se ocupe exclusiv de menținerea curățeniei în atelierul auto, atunci această sarcină revine fiecărui angajat în parte. Astfel, acesta va ști exact ce are de făcut, de câte ori se face curățenie, unde își pune toate trusele de lucru și cum le întreține.
Sfaturi pentru igienizarea spațiului
Alege produse profesionale de curățenie
De câte ori se face o igienizare a spațiului, trebuie să ai în vedere folosirea celor mai bune produse de curățenie, pentru că acestea îți vor ușura munca semnificativ, având o putere de acțiune foarte ridicată.
Produsele profesionale ar trebui achiziționate din timp, pentru a putea acoperi toate etapele curățeniei. Din arsenalul de întreținere nu trebuie să lipsească soluțiile degresante pentru cheile de lucru, detergenți speciali pentru pardoseală pentru igienizarea acestora corectă, dezinfectanți, coșuri de gunoi, mătură și făraș, mop și găleată de mop, lavete din microfibră, bureți și nu numai.
Tot la capitolul curățenie intră și igienizarea și spălarea echipamentului de lucru care, de obicei, prezintă pete persistente. Pentru eliminarea petelor dificile de ulei de pe salopete și mănuși detergenții de rufe potriviți pot face adevărate minuni. Un aspect îngrijit cântărește foarte mult în ochii clientului, căruia îi poți câștiga respectul sau, dimpotrivă, îl poți pierde. Angajații sunt oglinda unei afaceri, indiferent de dimensiunea acesteia, și contează enorm modul în care interacționează cu clienții, cum se prezintă în fața lor și, bineînțeles, ce soluții le prezintă pentru nevoile lor.
Citește cu atenție etichetele produselor
Într-un atelier auto există o mulțime de articole, unele mai mici, altele mai mari: piulițe, chei diverse, piese de schimb, compresoare, jante, cauciucuri și nu numai. Este locul în care se pot strânge, într-un timp relativ scurt, o mulțime de lucruri ce pot aglomera spațiul. Fiecare dintre acestea ar trebui curățat.
Cum sunt realizate din materiale diferite, cel mai bine este ca, înainte de a utiliza o soluție de curățenie să citești eticheta produselor și să testezi pe o porțiune mică. În cazul în care nu există modificări de culoare, nu se zgârie sau decojește îl poți folosi pe întreaga suprafață.
Lichidele trebuie curățate imediat
Sursa foto: Pexels.com
Când au loc mici incidente, precum vărsarea solvenților, a vopselei, benzinei sau lichidului de frână acestea trebuie curățate imediat pentru a evita declanșarea unui incendiu ce poate avea pagube de proporții. Vaporii lor sunt puternici și foarte inflamabili.
Astfel, având la îndemână cele mai bune produse de curățenie știi că poți igieniza cu rapiditate și fără niciun risc toate suprafețele. Este indicat să ai întotdeauna în atelier un mop bun, cu putere de absorbție ridicată pentru a reține eficient lichidele ce se pot scurge.
Menține toaleta curată
De la băi nu ar trebui să lipsească dispenserele de săpun și dezinfectant, eventual prevăzute cu senzor pentru a nu fi atinse de mâinile mecanicilor ce pot fi pline de unsoare. Săpunul lichid și dezinfectanții de mâini vor asigura o igienă corespunzătoare a mâinilor. Consumabilele de hârtie precum prosoapele de hârtie, hârtia igienică și șervețele de orice fel sunt și ele foarte importante.
Ce înseamnă curățenia generală și când ar trebui făcută
Pentru menținerea unui aspect curat chiar și într-un atelier de service auto, este indicat să se facă o curățenie după fiecare client sau măcar la final de zi. Însă, o dată pe săptămână este necesară realizarea unei curățenii generale, în care să se șteargă și să se degreseze suprafețele în totalitate, să se spele și să se igienizeze pardoselile.
În curățenia generală trebuie să intre neapărat igienizarea locului de luat masa, a camerei de primire a clienților și băile.
Toate aceste pot părea complicat de realizat însă, de îndată ce un spațiu a fost curățat temeinic, el va deveni mai productiv și va atrage mai mulți clienți. De aceea, curățenia și organizarea unui atelier auto trebuie să devină o prioritate pentru toată lumea, de la angajați la proprietarul afacerii.
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Lista completa de ustensile si consumabile pentru curatenia camerelor de hotel
- Cum sa reduci riscurile de contaminare in unitatile de productie alimentara
- Beneficiile produselor biodegradabile la organizarea evenimentelor
- Sfaturi pentru curățenia generală la domiciliu cu produse profesionale
- Detergent lichid vs. detergent pudră în industria HORECA: Ce să alegi?
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare