marca-trusted
eLicitatie Certificari

Miros de mucegai în casă? Iată care sunt cele mai eficiente soluții

26562 Afisari

miros-mucegai

Sursa foto: Freepik.com

Cuprins:

    • Ce este mucegaiul?
    • Miros de mucegai în casă: Cauze
    • Cum împiedici apariția mucegaiuliui în casă 
      • Aerisește casa zilnic
      • Aerisește baia după fiecare duș
      • Folosește un dezumidificator
      • Evită să usuci rufele la interior
      • Aspiră frecvent
    • Cum îndepărtezi mucegaiul din casă? Soluții eficiente
    • Îndepărtarea mucegaiului: Produse recomandate 
      • Detergent dezinfectant superconcentrat – virucid Degragerm SmartDose
      • Odorizant de cameră ulei esențial – Orange Blossom
      • Mănuși de protecție
      • Mască de protecție

Neplăcut din punct de vedere estetic dar și periculos pentru sănătatea oamenilor, mucegaiul pare să își găsească un loc atât în cazul locuințelor noi dar, mai ales, al celor vechi. Mirosul de mucegai în casă este înțepător și neplăcut și este un semn că există o problemă ce trebuie rezolvată imediat. Pentru a te bucura de un mediu optim care să nu pună starea de sănătate în pericol trebuie să combați mucegaiul cu produsele corecte și să împiedici reapariția acestuia, ținând cont de sfaturile și ideile din acest articol. 

Ce este mucegaiul?

Mucegaiul este un organism ce are la bază fungi sau ciuperci microscopice ce se regăsesc peste tot în natură, chiar și în mediile cu temperaturi extrem de scăzute, mai puțin în apă. Însă, mucegaiul se poate dezvolta atât la interior cât și la exterior, iar casele cu umiditatea crescută sunt preferatele lui. De aceea, există posibilitatea să observi pete negre pe la colțurile camerei, mucegai la geamuri sau chiar haine mucegăite în dulap. 

Există mai multe tipuri de mucegai însă cele mai cunoscute sunt: Alternaria, Aspergillus, Cladosporium și Penicillium. 

Culorile acestuia diferă, astfel că putem observa mucegaiul alb, verde sau chiar negru. 

Mucegaiul se descompune iar sporii fungilor sunt inhalați de către oameni, ceea ce le poate pune în pericol sănătatea. De aceea, îndepărtarea mucegaiului din casă este esențială.

Miros de mucegai în casă: Cauze

Cauzele apariției acestuia pot fi multiple însă umezeala va fi mereu la baza apariției mucegaiului iar aceasta poate exista atât în locuințele nou construite cât și cele vechi. 

În cazul caselor noi există posibilitatea ca fundația să nu fie prea înaltă, umezeala ajungând cu rapiditate la pereții interiori sau poate chiar izolația nu a fost realizată corespunzător. 

În cazul locuințelor vechi putem vorbi despre subsoluri insalubre și neaerisite, caz în care, mucegaiul se poate forma acolo, de unde se extinde cu ușurință. Inundațiile la bloc pot fi și ele un motiv destul de clar al apariției mucegaiului, mai ales în camerele slab aerisite precum băile. Dacă nu se acționează imediat pentru îndepărtarea mucegaiului, pata va crește într-un ritm alert. 

În blocurile mai vechi nu toate băile beneficiază de geam pentru aerisire. Și, cum este locul cu un nivel de umiditate foarte ridicat, de cele mai multe ori este și locul preferat al mucegaiului. 

În cazul persoanelor care locuiesc la ultimul etaj sau la mansardă, scurgerile de apă de pe acoperiș reprezintă o reală problemă. În primă fază trebuie identificat locul unde există fisuri și, după aceea, se vor lua măsuri împotriva acestora, reparându-se terasa blocului sau acoperișul casei. Nu este deloc plăcut să zugrăvești periodic, să simți miros de umezeală și să te confrunți cu mirosul de mucegai în casă. 

Geamurile termopan reprezintă o mulțime de avantaje deoarece izolează foarte bine, sunt rezistente, ușor de montat și de întreținut. Însă, din cauza multiplelor camere, a garniturilor și geamurilor duble, uneori izolează...prea bine, favorizând apariția condensului. Dacă geamurile nu sunt deschise zilnic în vederea aerisirii și pentru a favoriza circulația aerului, umezeala rămasă la interior va permite mucegaiului să își croiască loc. Astfel, vei simți miros de mucegai în casă și vei observa mucegai pe haine, sub parchet, tavan, colțuri și nu numai. 

Cum împiedici apariția mucegaiului în casă 

Din fericire, există o mulțime de lucruri pe care le poți face pentru a împiedica apariția mucegaiului dar și pentru îndepărtarea acestuia, de îndată ce el s-a instalat. 

Aerisește casa zilnic

Primul lucru pe care ar trebui să îl facem dimineața este să deschidem larg ferestrele pentru a aerisi încăperea în care am dormit. În timpul nopții, gradul de umezeală poate crește și, de aceea, este important să lăsăm aerul să circule. Nu face imediat patul pentru a permite așternuturilor tale să se usuce și ele mai ales dacă transpiri pe timpul nopții. Aceasta este o metodă foarte bună și de a împiedica apariția acarienilor.

Aerisește baia după fiecare duș

În cazul în care nu ai fereastră la baie, montează un ventilator special ce va face ca aerul să circule și să îl usuce. Poți apela și la un dezumidificator pe care să îl pornești după fiecare baie pe care o faci.

Folosește un dezumidificator

Acesta este foarte bun pentru a fi amplasat în anumite camere în care riscul apariției mucegaiului este unul crescut. Cele mai multe aparate sunt silențioase, astfel că pot fi folosite și pe timpul nopții fără să te deranjeze în vreun fel. Vei fi uimit câtă apă se poate strânge în recipientul de colectare într-un timp relativ scurt.

Evită să usuci rufele la interior

Mai ales pe timpul iernii suntem tentați să așezăm hainele pe calorifer sau uscătorul de haine la interior pentru a le usca mai repede. Însă umezeala care se regăsește în acestea favorizează apariția igrasiei și a mucegaiului în casă. Înainte de a împacheta și așeza hainele în dulapuri, asigură-te că acestea sunt uscate în totalitate, în caz contrar te vei putea trezi cu haine mucegăite. 

Aspiră frecvent

Poate te întrebi cum te ajută aspiratul frecvent al locuinței în procesul de îndepărtare al mirosului de mucegai din casă. Ei bine, din păcate, sporii de mucegai nu rămân numai pe perete ci aceștia se împrăștie în toată casa, așezându-se pe piesele de mobilier, covoare, pardoseală. De aceea, înlăturarea prafului cu lavete din microfibră ce colectează eficient murdăria de pe mobilă și aspirarea covoarelor și a pardoselii frecvent cu aspiratoare profesionale eficiente te ajută de înlături un număr ridicat de spori pe care îi poți inhala și care pot provoca alergii, rinite și nu numai. Evită să folosești pămătuful de praf deoarece acesta va răspândi în aer sporii, în loc să îi capteze între fibrele sale.

Cum îndepărtezi mucegaiul din casă? Soluții eficiente

Dacă te întrebi cu ce se curăță mucegaiul de pe pereți, să știi că există o mulțime de produse antimucegai ce te pot salva. Însă, înainte de orice, trebuie să vezi care este cauza exactă a apariției mirosului de mucegai în casă și să o rezolvi. Altfel, indiferent de cât de des ai acționa împotriva acestuia și ce soluții profesionale ai folosi, va reapărea periodic. 

Acum, că ai identificat cauzele apariției mucegaiului și ții umezeala de la interior sub control, poți apela atât la detergenți profesionali pentru a spăla peretele, cât și la dezinfectanți și soluții antimucegai cumpărate din comerț cât și la unele făcute în casă, din bicarbonat, oțet, zeama de lămâie și nu numai. 

Acestea pot da rezultate bune și pentru îndepărtarea funinginei de pe pereți și a igrasiei.

Îndepărtarea mucegaiului: Produse recomandate 

Detergent dezinfectant superconcentrat – virucid Degragerm SmartDose

detergent-profesional-suprafete

Taski Dermagerm SmartDose este o soluție concentrată ce luptă eficient împotriva unui spectru larg de micro-organisme, de la microbi, bacterii, virusuri și fungi. Acesta se folosește pe diverse tipuri de suprafețe, inclusiv pardoseli. Fiind o soluție concentrată, se folosește în diluție și se aplică pe suprafața afectată.

Odorizant de cameră ulei esențial – Orange Blossom

odorizant-camera

După ce ai curățat pereții, pentru eliminarea mirosului de mucegai din casă poți folosi cu încredere un parfum ambiental, pe bază de uleiuri esențiale, așa cum este odorizantul Orange Blossom de la Proandre. Acesta neutralizează mirosurile animalelor de companie, mucegai, tutun, prăjeli și chiar gunoi și este compatibil cu aparatele odorizante profesionale ScentEvo. 

Mănuși de protecție

manusi-menaj

Atunci când te ocupi de îndepărtarea mucegaiului nu uita să îți protejezi mâinile cu mănuși de menaj. Acestea nu vor permite ca sporii să ia contact cu pielea ta, dar nici soluțiile de curățarea mucegaiului ce pot fi destul de dure. 

Mască de protecție

masca-protectie

Evită, pe cât posibil, să inhalezi sporii de mucegai ce îți pot dăuna sănătății. Folosește mască de protecție ce filtrează aerul inhalat și, după îndepărtarea mucegaiului, deschide larg fereastra pentru a aerisi spațiul. După utilizare arunc-o la coșul de gunoi cu mare atenție, atingând cât mai puțin masca. 

Soluțiile antimucegai de pe piață dar și detergenții și dezinfectanții pentru suprafețe pot ajuta la înlăturarea mucegaiului de pe un perete, mucegaiul de la geamuri, de pe gresie și pardoseli dure. Indiferent de soluția utilizată nu uita că întreaga operațiune de îndepărtare a mucegaiului este indicat să se realizeze cu geamurile larg deschise și folosind un echipament de protecție corespunzător. 


Ultima actualizare:
Etichete: igienă curățenia