Curățenia într-o farmacie. Ghid complet cu reguli și recomandări
Sursa foto: Shutterstock
Cuprins:
- Curățenia într-o farmacie: Reguli esențiale
- Igiena personalului din farmacie
- Igiena publicului
- Dotări necesare pentru curățenia corespunzătoare a spațiului
- Curățenia într-o farmacie: Produse recomandate
- Dispensere pentru prosoape pliate
- Dozator pentru dezinfectant de mâini
- Detergenți profesionali
- Consumabile hârtie
- Dezinfectanți instrumentar
- Curățenia într-o farmacie: Etape de urmat
- Curățenia zilnică
- Curățenia săptămânală
- Curățenia specială
- Dezinfectarea
Curățenia în farmacie, la fel ca în toate unitățile sanitare, trebuie efectuată corespunzător atât pentru sănătatea clienților, cât și pentru cea a personalului. Descoperă din acest articol care sunt regulile de urmat, ce produse ar fi indicat să se utilizeze și care sunt etapele procesului.
Curățenia într-o farmacie: Reguli esențiale
Sursa foto: Unsplash.com
Înainte de a menționa și explica principalele reguli de curățenie pentru unitățile sanitare, poate că ar fi nevoie să discutăm despre diferența dintre curățenie, dezinfecție și sterilizare.
Curățenia este definită drept metoda de decontaminare care îndepărtează de pe suprafețe și obiecte praful, substanțele organice și unele microorganisme. Dezinfecția, în schimb, este procesul prin care sunt distruse 99,9% din microorganismele patogene, excepție făcând sporii bacterieni. Dezinfectanții profesionali au în compoziție o concentrație ridicată de alcool, astfel că sunt potriviți atât pentru mâini, cât și pentru suprafețele și obiectele din farmacie. Cât despre sterilizare, aceasta se referă la procesul prin care se distrug toate formele de microorganisme, patogene sau nu, precum și sporii acestora.
Procedura de igienă în farmacie include reguli pentru toate acestea, în concordanță cu normele legale.
Igiena personalului din farmacie
Farmaciștii și asistenții de farmacie sunt obligați să poarte echipament de lucru. Acesta include halat alb, pantofi de culoare albă adecvați și bonetă (doar în timpul activității de preparare). În cazul epidemiilor, se recomandă utilizarea unei măști de protecție de unică folosință în momentul în care se intră în contact cu publicul (sau conform reglementărilor din acea perioadă).
Igiena mâinilor se efectuează la intrarea în tură, înainte și după pauza de masă, după folosirea toaletei, după atingerea clienților cu risc epidemiologic și după atingerea oricărui obiect ce poate fi contaminat. Igiena se va face, obigatoriu, cu detergenți care au acțiune antimicrobiană. Când se manipulează deșeuri, se recoltează probe biologice sau se acordă primul ajutor, se folosesc mănuși de cauciuc de unică folosință.
De asemenea, tastatura trebuie curățată zilnic, în special dacă este folosită de mai mulți angajați. Firește, consumul de alimente se acceptă doar în spațiile special amenajate. Aceeași situație este valabilă și în cazul fumatului. Obiectele personale se păstrează și/sau folosesc doar în vestiar pe toată durata turei.
Igiena publicului
La intrarea în farmacie, se recomandă montarea unor dispensere pentru dezinfectant, astfel încât clienții să își poată igieniza mâinile. Pentru a evita contaminarea, pacienții/clienții/vizitatorii trebuie să aibă acces la un dozator de apă și pahare de unică folosință. Acestea pot fi folosite pentru administrarea medicamentelor orale sau dacă o persoană aflată în incintă se simte deshidratată.
Dotări necesare pentru curățenia corespunzătoare a spațiului
O altă regulă pentru curățenia din farmacie se referă la dotările necesare asigurării condițiilor de igienă. Astfel, spațiul trebuie să aibă aerisire naturală și să fie iluminat corespunzător. Podeaua și pereții trebuie să fie impermeabili și ușor de igienizat, iar mobilierul ar trebui să fie confecționat dintr-un material care permite curățenia și dezinfecția (material plastifiat și sticlă).
Personalul trebuie să aibă acces la chiuvetă cu apă potabilă rece și caldă, precum și la săpun antibacterian. Se recomandă montarea la toaletă a unui dozator pentru săpun lichid amplasat pe perete și a unui uscător de mâini sau a unui dispenser pentru prosoape de hârtie.
Nu în ultimul rând, sunt necesare materiale pentru efectuarea curățeniei (lavete, perii, mopuri etc), un suport pentru uscarea acestora, saci colectori și pubelă pentru deșeuri.
Curățenia într-o farmacie: Produse recomandate
Sursa foto: Shutterstock
Atenție! Produsele de curățenie pentru farmacie trebuie să fie avizate sau autorizate de Ministerul Sănătății pentru utilizare în sectorul sanitar. Se respectă întotdeauna recomandările producătorului, se etichetează corespunzător recipientele și se depozitează doar în spațiile special amenajate. Iată câteva dintre produsele recomandate pentru igiena farmaciei.
Dispensere pentru prosoape pliate
Dispenserele pentru prosoape de hârtie pliate pot fi echipate cu 250-750 de prosoape, în funcție de produs. Acestea sunt confecționate din materiale ușor de igienizat: ABS, aluminiu sau inox. Mai mult, pot fi acționate manual, dar și prin senzor, pentru evitarea contaminării.
Dispenserele pot fi montate cu ușurință la toaleta personalului și în vestiar. Se recomandă montarea unui astfel de dispozitiv și la îndemâna cliențior, pentru eventualitatea în care au nevoie de așa ceva.
Dozator pentru dezinfectant de mâini
Dezinfectanții sunt ideali pentru momentele în care igienizarea mâinilor folosind apă și săpun este imposibilă (pe stradă, în mașină, în natură etc). Pentru a fi eficienți, trebuie să conțină cel puțin 60% alcool. Fiecare farmacie ar trebui să monteze un dozator pentru dezinfectant de mâini la intrarea în unitate, în vestiar și în toaleta personalului. Alege unul profesional, cu prindere pe perete sau tip stativ.
Detergenți profesionali
Lista produselor de curățenie pentru farmacie include și detergenții profesionali. Aceștia sunt folosiți cel puțin o dată pe zi, în funcție de desfășurarea activității și a traficului. Oferta disponibilă pe piață în momentul de față este foarte vastă. Ea include acum detergenți pentru pardoseli din ceramică, granit, marmură, PCV și beton, pentru suprafețe de sticlă și inox, pentru geamuri și suprafețe vitrate, pentru grupuri sanitare etc.
Consumabile din hârtie
Prosoapele din hârtie (sub formă de rolă sau împăturite), hârtia igienică, rolele medicale, acoperitorii de toalete și pungile igienice sunt câteva dintre consumabilele de hârtie necesare într-o farmacie. Orientează-te către produse din hârtie de calitate, de la furnizori de încredere, precum Igiena PHS.
Dezinfectanți pentru instrumentar
Dezinfectanții pentru instrumentar medical se utilizează pentru evitarea răspândirii virusurilor și microbilor din centrele medicale și farmacii. Aceste substanțe se găsesc pe piață sub formă de lichidă, de spray sau de șervețele dezinfectante. Pot fi folosiți pe termometru, aparat de tensiune, panglică metrică, dar și pe tastatură, blatul de lucru, clanțe, întrerupătoare și alte suprafețe sau obiecte din farmacie.
Curățenia într-o farmacie: Etape de urmat
Sursa foto: Freepik.com
Curățenia începe de la zonele mai puțin murdare către cele mai murdare. Totodată, se face de sus în jos, pentru ca praful și murdăria să nu cadă pe zonele deja curățate. Mișcarea se face într-o singură direcție, pentru a nu contamina zonele deja igienizate. Iată care sunt etapele pe care trebuie să le urmezi dacă vrei să ai și tu sau să lucrezi într-o farmacie ca de manual.
Curățenia zilnică
Curățenia zilnică include spălarea pardoselii și ștergerea umedă a mobilierului, pervazelor și a altor suprafețe expuse. Așa cum am mai menționat, se folosesc doar produse autorizate de Ministerul Sănătății și se respectă întocmai recomandările producătorului. În timpul curățeniei, se poartă mănuși, ochelari de protecție și echipament impermeabil.
La finalul procesului, echipamentele folosite se igienizează corespunzător și se lasă la uscat în spațiul destinat depozitării. Deșeurile se colectează în spațiul special amenajat, apoi personalul își igienizează mâinile.
Curățenia săptămânală
Se realizează o dată pe săptămână, în aceeași zi, venind în completarea curățeniei zilnice. Se curăță prin ștergere umedă și uscată toate zonele mai puțin accesibile, precum colțurile, rafturile, ușile, geamurile, zonele de deasupra mobilierului și altele.
Ștergerea umedă reprezintă îndepărtarea prin udare a prafului și a microorganismelor. Se folosesc apă caldă și detergenți profesionali avizați. Procedura este urmată de clătire cu apă curată, până când apa uzată este limpede. Ștergerea uscată, în schimb, implică ștergerea cu o lavetă profesională, aspirarea și perierea. Nu se recomandă măturatul și scuturatul.
Curățenia specială
Este vorba despre curățenia lunară, trimestrială și anuală, când se igienizează tavanele, canalizările, zonele greu accesibile, spațiul de depozitare a reziduurilor și altele.
Dezinfectarea
Dezinfectarea are loc la intervale clar stabilite și se face și cu ajutorul mijloacelor fizice și cu al celor chimice. În prima categorie intră flambarea, fierberea în apă (la temperatură de 100°C) și dezinfecția cu raze ultraviolete. Cele chimice implică utilizarea substanțelor dezinfectante precum alcoolul, hipocloritul, cloraminele B și T și alte produse aprobate de Ministerul Sănătății.
De regulă, dezinfecția se realizează zilnic pentru suprafețele de lucru și obiectele sanitare și o dată pe săptămână pentru podele și pereți. La nevoie, procesul poate avea loc și mai des.
Curățenia în farmacie trebuie luată în serios pentru a preveni îmbolnăvirea personalului și a publicului. Se utilizează doar produse de curățenie avizate și se ține cont de etapele obligatorii, respectând regulile esențiale.
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Cum să cureți corect suprafețele din sticlă fără a lăsa urme sau pete?
- Capace WC cu senzor: Soluții igienice pentru birouri
- Rolul sistemului de ventilație și filtrare a aerului în asigurarea unei atmosfere sănătoase într-un hotel
- Sfaturi pentru instruirea personalului de curățenie în hoteluri de lux
- Soluții de igienizare esențiale pentru cabinetele veterinare
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare