Curățarea pavajului din curte. Sfaturi și produse care te pot ajuta
Sursa foto: Shutterstock
Cuprins:
- 5 pași necesari pentru curățarea pavajului în curte
- Pregătirea inițială
- Înmuierea suprafeței
- Aplicarea agentul de curățare
- Clătirea suprafeței
- Uscarea pavajului
- Curățarea pavajului în funcție de tipul de murdărie
- Sfaturi și produse pentru curățarea pavajului din curte
Când oamenii visează să construiască o nouă alee în curte, o terasă sau o punte pentru piscina mult visată, de multe ori își imaginează o structură din pavaje. Aceste instalații, de asemenea cunoscute și sub numele de pavele, sunt populare atât pentru frumusețea lor, cât și pentru duritatea și longevitatea lor. Caracteristicile de rezistență în timp și la intemperii sunt deosebit de importante pentru instalarea pavajelor în aer liber.
Din păcate, materialul dur din care sunt concepute pavajele nu este întotdeauna suficient pentru a preveni uzura și deteriorarea aspectului. Cunoașterea modalităților de curățare a pavajului din curte este esențială pentru menținerea esteticii și, în cele din urmă, pentru extinderea duratei de viață.
În acest articol, îți vom oferi un ghid cu pașii necesari, produse și sfaturi de curățare a pavajului din curte.
5 pași necesari pentru curățarea pavajului în curte
S-ar putea să te întrebi: „Dar cât de greu poate fi să scoți murdăria și petele de pe o grămadă de pietre?” Răspunsul este că depinde de severitatea lor. Murdăria și petele ușoare sunt destul de simplu de îndepărtat, necesitând timp și efort relativ minim. Cele mai mari și vechi sunt mult mai dure, necesitând soluții speciale și o abordare mai atentă.
Dar despre cum să cureți pavajul în funcție de tipul de murdărie vom vorbi imediat. Până atunci, iată 5 pași necesari pentru curățarea generală:
Sursa foto: Shutterstock
Pregătirea inițială
Înainte de a curăța o zonă de pavaje din curte, trebuie mai întâi să o pregătești corespunzător. Mesele, scaunele, ghivecele de plante și alte obiecte decorative trebuie îndepărtate din două motive: pentru curățarea mai ușoară a pavajului și pentru prevenirea deteriorării acelor obiecte.
Buruienile trebuie, de asemenea, îndepărtate dintre pavele și din jur. Când acestea încep să se ridice printre crăpăturile pavajului și își extind rădăcinile, buruienile pot face mai multe daune decât ai crede. Așa că scoate-le în întregime înainte de a curăța suprafața.
Înmuierea suprafeței
Acest lucru ar trebui să fie destul de simplu. Ia un furtun, dă drumul la apă și stropește întreaga suprafață acoperită de pavaj. Presiunea trebuie să fie suficient de puternică încât să „slăbească” murdăria și reziduurile, precum și să îndepărteze petele recente și mai slabe.
Scopul acestui pas nu este pur și simplu de a scoate orice pată, ci de a satura pavajul din curte. Vei economisi mai mult timp și energie în curățarea pavelelor atunci când acestea sunt ude decât dacă ai face același lucru atunci când sunt uscate.
Aplicarea agentul de curățare
Orice lucru care nu poate fi îndepărtat prin presiunea apei necesită măsuri speciale. În acest sens poți alege între două direcții: o soluție de apă cu detergent de vase sau un detergent dedicat pentru piatră și pavaje. Iar cea de-a doua variantă este, desigur, mult mai eficientă: detergentul dedicat este conceput pentru a elimina petele de pe pavele fără a deteriora aspectul.
Dar stropirea detergentului sau degresantului peste pavajul din curte nu este suficient. Va trebui să-l freci de-a lungul suprafeței cu o perie rigidă.
Clătirea suprafeței
Odată ce consideri că pavajul este curățat suficient, poți lăsa agentul de curățare să acționeze pe suprafața sa pentru câteva ore. Degresanții pentru pavaje sunt concepuți pentru a separa particulele de murdărie de pe suprafețe. În acest sens, soluția pe care o utilizezi poate avea nevoie de puțin timp de acționare, cum este și cazul degresantului pentru grătarul din curte.
După jumătate de oră sau chiar o oră, este timpul să deschizi din nou robinetul de la furtun. Pulverizează întreaga suprafață sau cel puțin zonele pe care le-ai frecat mai devreme cu agentul de curățare. Dacă observi pete care s-au dovedit mai dure decât te așteptai, nu ezita să reiei procesul de curățare de la început.
Uscarea pavajului
În final, va trebui să lași pavajul să se usuce natural pentru o zi sau două înainte de a așeza înapoi toate scaunele, mesele și obiectele decorative.
Curățarea pavajului în funcție de tipul de murdărie
Sursa foto: Shutterstock
Verdețuri;
Pentru îndepărtarea mușchiului și verdețurilor care parcă s-au „lipit” de pavajul din curte, saturează suprafața cu un jet de apă nu foarte intens. După ce pavajul s-a înmuiat, folosește o perie sau o mătură rigidă pentru îndepărtarea mușchiului, buruienilor și verdețurilor de pe suprafața pavajului.
Pete de ulei;
Petele de ulei netratate îți pot deteriora pavajul din curte mai repede decât ai crede. În cazul în care ai observat o pată de ulei pe aleea din grădină, acționează imediat pentru îndepărtarea acesteia.
Folosește un detergent special pentru petele de ulei, grăsime, fluid hidraulic și alte materiale pe bază de ulei. După etapa de înmuiere și curățare a suprafeței, poți aplica detergentul în zonele afectate. Lasă produsul să se usuce sub formă de pulbere sau lichid - de obicei, pentru aproximativ 5-8 ore - și apoi freacă cu un burete.
Pete de cafea, ceai și vin roșu;
Pentru a curăța aceste pete în mod eficient, vei avea nevoie de un burete rigid, oțet alb, detergent de vase și apă curată. Ciclul de îndepărtare a petelor de cafea, ceai și vin roșu este asemănător cu cel pentru îndepărtarea oricărui tip de murdărie: înmoaie suprafața pavajului, aplică soluția de curățare, permite-i să acționeze pentru 30 de minute sau o oră, freacă zona cu un burete rigid și clătește cu apă curată și călduță.
Sfaturi și produse pentru curățarea pavajului din curte
Instalarea pavajelor este un angajament financiar major, ceea ce înseamnă că vei dori să te bucuri de ele pentru cât mai mult timp posibil. De fiecare dată când cureți pavajul din curte, îi vei extinde durata de viață.
Sursa foto: Shutterstock
Dar, în timp ce investești în viitorul suprafeței pavajului, ar trebui să acorzi o atenție deosebită și produselor speciale pentru curățare. Astfel că, pentru fiecare etapă de curățare, vei avea nevoie de câteva instrumente și echipamente esențiale:
- Dacă te-ai obișnuit să cureți pavajul cu soluție făcută în casă, atunci vei avea nevoie de un detergent profesional pentru eficiență și pentru accelerarea procesului de îndepărtare a petelor;
- În etapa de curățare, frecare și clătire, s-ar putea să ai nevoie de o pereche de mănuși de protecție și bureți rezistenți. Acestea îți vor oferi siguranța împotriva substanțelor chimice din agenții de curățare și te vor ajuta la îndepărtarea ușoară a murdăriei.
Pașii par logici și ușor de aplicat, nu-i așa? La finalul acestui articol, îți prezentăm și câteva greșeli care trebuie evitate în totalitate în procesul de curățare a pavajului din curte:
- Echipamentele de pulverizare a jeturilor de apă sub presiune pot face o treabă minunată în îndepărtarea murdăriei și reziduurilor. Din păcate, ele pot elimina mai mult decât doar petele. Cu prea multă presiune, poți afecta stratul superior al pavajului, împreună cu orice vopsea sau strat de strălucire de pe suprafața pavelelor din curte. Câteodată, mai puțin presiune poate face mai mult bine;
- Asigură-te că nu folosești produse de curățare prea acide. Acestea pot afecta pavajul, lăsând urme care nu mai pot fi îndepărtate cu ușurință. Mai bine achiziționezi un detergent special pentru pavajul din curte care ar trebui să conțină toate ingredientele necesare pentru scopul său;
- Dacă ai o perie de sârmă sau alte instrumente asemănătoare de uz casnic, gândește-te de două ori dacă vrei să le utilizezi pentru curățarea pavajului din curte. Acestea pot fi prea abrazive, lăsând urme și zgârieturi pe suprafața pavelelor, afectând estetica. Folosește doar perii și bureți dedicați.
Investește în materialele și echipamentele necesare pentru curățarea pavajului și te vei bucura de frumusețea aleilor din curtea ta pentru mai mult timp!
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Cum să cureți corect suprafețele din sticlă fără a lăsa urme sau pete?
- Capace WC cu senzor: Soluții igienice pentru birouri
- Rolul sistemului de ventilație și filtrare a aerului în asigurarea unei atmosfere sănătoase într-un hotel
- Sfaturi pentru instruirea personalului de curățenie în hoteluri de lux
- Soluții de igienizare esențiale pentru cabinetele veterinare
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare