marca-trusted
eLicitatie Certificari

Curățenia de primăvară. Reguli, sfaturi și produse recomandate

936 Afisari

curatenie-primavara

Sursa foto: Freepik.com

Cuprins:

    • Importanța curățeniei de primăvară
      • Îmbunătățește aerul la interior
      • Reduce stresul
      • Îmbunătățește productivitatea
      • Îmbunătățește concentrarea
      • Previne îmbolnăvirile dese
    • Etapele curățeniei de primăvară 
      • Covoare
      • Mobilier
      • Perdele
      • Geamuri 
      • Podele și tavane
      • Calorifere
      • Uși
    • Cum se face curățenia de primăvară în funcție de cameră? 
      • Curățenia în living
      • Curățenia în dormitor
      • Curățenia în baie
      • Curățenia în bucătărie
      • Curățenia în hol

Curățenia de primăvară, curățenia de toamnă și cea de sărbători reprezintă un fel de tradiție pentru multe gospodine. Este momentul în care casa este împrospătată și igienizată în profunzime și, deși poate părea o sarcină destul de dificilă, nu trebuie neapărat să fie așa. Înarmează-te cu răbdare și cu produsele de curățenie profesionale ce te vor ajuta să reduci timpul de muncă iar rezultatele să fie spectaculoase.

Prezentul ghid își propune să vină cu soluții concrete de organizare pentru curățenia de primăvară, astfel încât să îți rămână suficient timp liber pentru a-l petrece așa cum îl dorești.  

Importanța curățeniei de primăvară

Curățenia în casă, la modul general, are o mulțime de beneficii pentru cei ce locuiesc într-un spațiu. Curățarea și organizarea spațiului personal poate ajuta la păstrarea unui sistem imunitar puternic, poate stimula creativitatea, productivitatea și puterea de concentrare și ajută la îmbunătățirea stării de spirit. Pentru unele persoane, curățenia este un proces relaxant ce le permite să își organizeze lucrurile, să le doneze pe cele pe care nu le mai folosesc și să se bucure mai mult de căminul propriu. 

Iată care sunt beneficiile curățeniei de primăvară

1. Îmbunătățește aerul la interior

Praful și alergenii își fac loc peste tot, atât la vedere cât și în colțurile cele mai ascunse ale casei. Și, deși facem curățenie în mod repetat, uneori este nevoie să abordăm acest proces în profunzime, acordând o atenție ridicată și pervazurilor geamurilor, suprafețelor care de obicei sunt mai greu accesibile precum mobila, sub canapele și fotolii și chiar în dulapuri. 

2. Reduce stresul

O casă aglomerată și dezorganizată, poate chiar murdară, crește nivelul de stres. Curățenia de primăvară te ajută atât să te relaxezi cât și să îți reașezi toate lucrurile din locuință, atât cele persoanele cât și ale tuturor membrilor familiei. Astfel, fiecare va ști exact unde anume are fiecare lucru, fără să mai piardă timp și nervi căutându-l.

3. Îmbunătățește productivitatea

Schimbarea și rotirea garderobei și renunțarea la lucrurile pe care nu le mai folosești te vor ajuta să ai un acces mai ușor la toate lucrurile de care ai nevoie. 

4. Îmbunătățește concentrarea

Uneori nu conștientizăm cât ne poate afecta dezordinea și aglomerarea vizuală. O casă ordonată, cu fiecare lucru așezat la locul lui va spori capacitatea noastră de concentrare, ne va ajuta să ne relaxăm mai bine și să ne focusăm pe lucrurile care contează cu adevărat. 

5. Previne îmbolnăvirile dese

Starea noastră de sănătate poate deveni precară dacă mediul în care ne petrecem timpul este poluat, aglomerat, plin de praf și implicit, de microbi, bacterii și chiar virusuri.

Dezinfectarea suprafețelor este foarte importantă pentru menținerea unei stări de sănătate impecabile, distrugând acei patogeni care ne pot pune sănătatea în pericol. Îndepărtarea acarienilor ajută mai ales persoanele predispuse la dezvoltarea unor alergii, rinite și astm. 

Etapele curățeniei de primăvară 

Pentru a acționa organizat împotriva mizeriei de la interior, trebuie să stabilim etapele curățeniei de primăvară, pentru a nu uita suprafețe întregi necurățate. Iată cum se face curățenia de primăvară în funcție de cele mai importante articole de la interior! 

Covoare

Curățarea covoarelor este esențială, ținând cont de faptul că sunt călcate în picioare de întreaga familie, animăluțele de companie și nu numai. De câte ori nu s-a întâmplat ca cineva să verse ceva pe covor sau cei mici să intre încălțați? Așadar, covoarele au nevoie în primul rând de o aspirare periodică sănătoasă. Poți opta pentru un aspirator cu injecție-extracție ce îți va fi folositor pentru spălarea covoarelor, a mochetelor dar și a tapițeriei. Așadar acesta te poate scăpa de multe probleme. În plus, este ideal și pentru igienizarea saltelelor în care se strâng nesuferiții acarieni.

Folosește un detergent profesional pentru covoare pentru a-i împrospăta culorile, a îndepărta murdăria vizibilă și pentru combaterea mirosurilor neplăcute. Lasă geamurile larg deschise pentru ca acestea să se usuce în voie. 

Mobilier

Mobilierul acumulează mult praf. Mai ales dacă locuim la oraș, imediat ce am șters praful, pare ca acesta se așază la loc imediat. Pentru suprafețele din lemn folosește o lavetă din microfibră împreună cu un detergent pentru suprafețele din lemn. Acesta va îndepărta mizeria  dar va proteja și stratul superior al mobilierului, datorită uleiurilor pe care le conține. 

Perdele

Așa diafane cum sunt, perdelele și draperiile pot colecta suficient praf într-un sezon astfel încât aerul de la interior să devină greu de respirat. În plus, acestea pot capta mirosurile neplăcute și se pot îngălbeni în timp. De aceea, ele trebuie spălate ocazional cu detergent de rufe și balsam. Dacă țesătura îți permite, le poți călca, distrugând astfel și micii dăunători invizibili precum microbii și acarienii. 

Geamuri 

spalat-geamuri

Sursa foto: Pixabay.com

Geamurile se murdăresc foarte repede, la fel și ramele acestora. Folosește o soluție de geamuri specială, ce are în compoziție alcool. Aceasta va reda strălucirea sticlei și nu va lăsa urme. Te poți folosi de o racletă pentru a-ți ușura treaba însă înainte nu uita să ștergi ramele geamurile de praful acumulat. Aceeași soluție o poți folosi și pentru curățarea sticlei de la duș și a oglinzilor. 

Podele și tavane

Deși suntem atenți atunci când facem curățenie în casă, omitem uneori să îndepărtăm praful de pe pereți și pânzele de păianjen. Cu un pămătuf poți îndepărta praful de pe perete și pe la colțuri. Acesta are avantajul că are o coadă lungă și o suprafață moale și nu zgârie suprafețele.

În funcție de materialul cu care este acoperită, podeaua trebuie curățată cu grijă pentru a nu fi zgâriată. Se recomandă ca primul pas să fie îndepărtarea firimiturilor și a resturilor, a murdăriei vizibile cu o mătură sau aspirator profesional pentru ca acestea să nu zgârie suprafața.

După aspirare, se va folosi un mop și o găleată pentru mop împreună cu un detergent pentru lemn sau detergent pentru ceramică pentru a îndepărta murdăria întărită și pentru a curăța în profunzime pardoseala dură. 

Calorifere

Caloriferele pot acumula o mulțime de praf printre elemenți. De aceea, acesta trebuie aspirat sau îndepărtat cu un pămătuf de praf. 

Uși

Ușile sunt folosite zi de zi, mai ales mânerele acestora. Tocurile se pot murdări de la abur, grăsime și praf. Se vor șterge cu o cârpă uscată pentru a îndepărta praful, fără a uita partea de sus. Mânerele se pot șterge cu dezinfectant pentru suprafețe o dată la câteva zile pentru a distruge microbii și bacteriile. 

Cum se face curățenia de primăvară în funcție de cameră? 

Nu există o regulă anume pentru a face curățenie în casă și fiecare persoană preferă să se organizeze în felul său. O variantă poate fi realizarea curățeniei pe camere și de sus în jos. Așadar cu ce se începe curățenia de primăvară? 

Curățenia în living

Livingul este o cameră în general cu dimensiuni mai mari și este locul de adunare al familiei. Este deseori tranzitat iar dezordine se poate face în fiecare zi. Aici trebuie avut în vedere curățarea pieselor de mobilier cu soluții de curățare profesionale, îndepărtarea prafului și aspirarea acestuia de pe canapea, fotolii, podea și covor.

Perdelele și draperiile vor fi spălate și călcate pentru un aspect curat și pentru reducerea prafului.

Curățenia în dormitor

Camera de dormit trebuie să fie relaxantă, aerisită și primitoare. Așa că este momentul oportun să scapi de toate lucrurile nefolositoare, să aspiri salteaua și chiar pernele. Folosește aspiratorul cu injecție-extracție și lasă salteaua să se usuce înainte de a pune lenjeria pe pat. Nu uita să aspiri sub pat și să cureți atât întrerupătoarele cât și lustrele și aplicele. 

Curățenia în baie

Cum se face curățenia de primăvară în baie? Ce anume trebuie să ai în vedere?

Baia este utilizată de nenumărate ori pe zi și ar trebui curățată foarte des. Însă când vine vorba despre curățenia de primăvară sau cea de toamnă sau pentru sărbători este momentul potrivit să te uiți și în dulapuri. Vezi ce prosoape sunt prea ponosite și scapă de ele. Uită-te la dulapul cu medicamente și la cel cu produse cosmetice și vezi ce produse au expirat, pe care nu le mai folosești și aruncă-le.

În cazul în care observi că scurgerile sunt înfundate este bine să te ocupi de desfundarea acestora înainte ca lucrurile să se înrăutățească și să fii nevoit să apelezi la un instalator.

Nu trebuie să uiți nici de lavoar, oglinzi, corpurile de iluminat, faianța și gresia și zona din apropierea toaletei. 

Curățenia în bucătărie

curatare-bucatarie

Sursa foto: Unsplash.com

Bucătăria este locul care se murdărește poate cel mai des deoarece se gătește aici, se ia masa și nu numai. Poți începe cu debaraua și dulapurile la interior. Acestea trebuie șterse de praf și vasele de gătit și servit masa pot fi rearanjate. Dacă ai castroane, căni și pahare care îți prisosesc și pe care nu le-ai mai folosit de mult timp le poți dona. Cu siguranță există cineva care se va bucura când le va primi.

Nu uita de frigider! Acesta este un loc în care microbii se pot dezvolta foarte repede. Tras din priză și dezghețat, acesta poate fi curățat cu ușurință cu un burete și detergent de vase. Se clătește cu apă din abundență și se așază la loc alimentele care sunt bune de consum.

Zona de sub dulapurile din bucătărie poate colecta foarte mult praf. Îndepărtează plinta mobilei dacă este posibil și mătură sau aspiră. Poți utiliza și un mop cu detergent pentru a face treaba completă.

Îngrijește-te de aparatura electrocasnică și șterge-o cu soluție specială pentru inox. Astfel acestea vor arăta ca noi mai mult timp. 

Curățenia în hol

Holul este primul lucru pe care îl observi atunci când intri în casa cuiva. De aceea trebuie să fie curat și primitor. Dacă există un cuier și pantofar asigură-te că gecile și hainele nu sunt adunate unele peste altele căci locul va părea foarte aglomerat și neorganizat. Lasă la îndemână doar jachetele și încălțămintea purtată în mod curent. Poți folosi o cutiuță cu capac pentru a depozita cheile, ochelarii de soare și orice altceva mai ai nevoie atunci când ieși din casă.

După ce vei termina curățenia de primăvară vei observa că întreaga atmosferă este mult îmbunătățită la interior. Alege să folosești întotdeauna produse profesionale de curățenie, a căror eficiență este dovedită și care îți ușurează semnificativ eforturile!


Ultima actualizare:
Etichete: igienă curățenie