marca-trusted
eLicitatie Certificari

Reguli de igienă în saloanele de tatuaje: 4 produse profesionale recomandate

3133 Afisari

reguli-igiena-salon-tatuaje

Sursa foto: Freepik.com

Cuprins:

  • Reguli de igienă în saloanele de tatuaje
    • Dezinfectarea mâinilor
    • Dezinfectarea echipamentelor de tatuat
    • Dezinfectarea zonelor de tatuat
    • Delimitarea spațiului și igiena salonului
  • Curățenia și igienizarea salonului de tatuaje
  • Lista cu produse de curățenie pentru igiena salonului

Ai deja un salon de tatuaje sau îți surâde ideea de a deschide unul? Deținerea unui salon de tatuaje vine cu o mulțime de responsabilități ce nu trebuie trecute cu vederea, pentru a nu pune în pericol sănătatea celor care apelează la serviciile tale și chiar a angajaților. De aceea, igiena salonului de tatuaje trebuie respectată ca la carte. 

Citește în articol cum să impui un program și o rutină de curățenie și dezinfectare, astfel încât noul tău salon să se bucure de succes.

Reguli de igienă în saloanele de tatuaje

Atunci când te gândești la noua ta afacere știi că trebuie să te ocupi de alegerea locației, de publicitate, de angajarea unor tatuatori talentați și nu numai. Deși par multe lucruri de făcut, nu trebuie să neglijezi igiena salonului tău. Aceasta se va realiza ținând cont de legislația în vigoare, astfel încât mediul să fie unul steril și sigur de folosit. Printre cele mai importante lucruri de care trebuie să ții cont și care nu trebuie să îți lipsească menționăm:

  • echipamentul de protecție pentru angajați, cum ar fi mănușile de unică folosință și chiar masca de protecție, în cazul în care angajatul sau clientul prezintă simptome de răceală;
  • echipamentul potrivit pentru sterilizarea instrumentelor utilizate, precum un atutoclav;
  • coșuri de gunoi potrivite pentru diferite tipuri de deșeuri, chiar deșeuri periculoase;
  • cele mai bune produse de curățenie și dezinfectanți pentru suprafețe, instrumentar și mâini.

Fiecare client sau potențial client va fi informat în legătură cu riscurile pe care procedura le poate implica și cu măsurile de curățenie pe care acesta trebuie să le respecte imediat după realizarea tatuajului sau a piercingului. Persoanele care suferă de anumite boli nu se pot tatua, iar într-un salon de tatuaj va fi afișat într-un loc vizibil subiectul legii în vigoare. Astfel, nu își pot face tatuaje și piercinguri persoanele nevăzătoare, persoanele care suferă de HIV, diabet zaharat, hemofilie, boli de inimă sau dermatologice, cele alergice la anumite substanțe precum coloranți, pigmenți, metal, femeile însărcinate sau cele care alăptează.

Dezinfectarea mâinilor

Dacă salonul este igienizat prin respectarea regulilor de curățenie și clientul este pregătit pentru tatuajul mult dorit, trebuie să te asiguri că atât angajatul, în calitate de tatuator, cât și el, au mâinile spălate și dezinfectate. De aceea, se recomandă spălarea mâinilor cu săpun lichid, prevăzut cu dozator pentru săpun lichid, și dezinfectarea acestora cu un dezinfectant de mâini eficient, ce are o concentrație ridicată de alcool și putere mare de distrugere a bacteriilor, virusurilor și microbilor.

În situația în care tatuatorul trebuie să răspundă la telefon sau să folosească toaleta, acesta va scoate mănușile de unică folosință și le va arunca. După ce a finalizat activitatea și înainte de reluarea procedurii de tatuare, își va pune mănuși noi.  

Dezinfectarea echipamentelor de tatuat

La fel ca în blocul operator din cadrul unui spital când totul trebuie să fie sterilizat, standardele de igienă ar trebui urmate și de saloanele de tatuaje și piercinguri. Deși intervenția este la nivelul epidermei, vor avea loc sângerări pe durata procesului de tatuare. De aceea, scaunul de lucru trebuie să fie șters înainte și după fiecare client cu dezinfectant profesional pentru suprafețe pentru a nu exista riscul îmbolnăvirilor. În plus, acele trebuie să fie de unică folosință și deschise în fața clientului, înainte de începerea oricărei proceduri. 

Este recomandat ca aparatul de tatuat să fie dezinfectat și sterilizat cu dezinfectanți pentru instrumentar medical, deoarece aceștia au rezultate foarte bune în distrugerea patogenilor ce pot pune sănătatea oamenilor în pericol. 

Bine de știut: Pigmenții de culoare folosiți la realizarea tatuajelor trebuie să fie însoțiți de certificate de calitate emise de producător, buletine de analize emise de laboratoarele acreditate și compoziția chimică. Eticheta trebuie să fie în permanență curată. Pigmenții de culoare se folosesc cu mare atenție, aceștia se vor folosi doar împreună cu căpăcele de plastic de unică folosință, pentru fiecare client în parte. Căpăcelele nu se vor spăla și reutiliza sub nicio formă. 

Dezinfectarea zonelor de tatuat

Înainte de începerea procedurii de tatuare se va dezinfecta zona ce urmează a fi tatuată cu un dezinfectant biocid, aprobat de Ministerul Sănătății, cu un tampon steril. Acele se vor desface din punga sterilă în fața clientului. 

De îndată ce procedura s-a încheiat, se va șterge zona respectivă cu un dezinfectant și se va aplica o cremă specială ce va ajuta la calmarea zonei și la vindecarea acesteia. Următorul pas constă în aplicarea unei folii de plastic specială, de unică folosință. 

Delimitarea spațiului și igiena salonului

Pentru ca un salon de tatuaje să funcționeze corect, acesta trebuie să dispună de un spațiu corespunzător și încăpător. Astfel, recepția va fi separată de camera în care se realizează tatuajele. În plus, o cameră pentru dezinfectarea instrumentarului folosit este obligatorie. 

  • Recepția: Este primul lucru pe care un potențial client îl observă atunci când intră în contact cu afacerea ta. Așadar, recepția trebuie să fie impecabilă. O față zâmbitoare nu va schimba cu mult percepția clientului dacă spațiul nu este igienizat și nu prezintă încredere. La recepție trebuie să fie vizibile certificările și autorizațiile de funcționare, dar și sfaturi privind îngrijirea tatuajelor și o listă cu afecțiunile ce nu permit tatuarea unor anumite persoane. 
  • Camera de lucru: este un loc în care haosul și mizeria nu au ce căuta. Așadar, spațiul va fi curat, organizat și igienizat. Scaunul și masa de lucru vor fi dezinfectate corespunzător cu dezinfectanți profesionali. În cazul în care există mai multe scaune de lucru, practic mai mulți tatuatori își desfășoară activitatea în același timp, atunci zonele sau modulele vor fi separate prin paravane sau pereți despărțitori. 
  • Spațiul pentru sterilizare: Aici se vor afla soluțiile pentru dezinfectare, autoclavul, alte echipamente utilizate și nu numai. Toate instrumentele și accesoriile sunt păstrate în pungi sterilizate și deschise în fața fiecărui client. După utilizare, acele sunt aruncate într-un coș pentru obiecte ascuțite, la fel cum este protocolul standard în industria medicală. 

Curățenia și igienizarea salonului de tatuaje

Pentru a putea funcționa corect, un salon de tatuaje trebuie să fie curat și igienizat. Curățenia regulată implică ștergerea suprafețelor de praf, a recepției dacă aceasta există, curățarea și igienizarea toaletelor, măturarea, aspirarea și spălarea podelelor cu mopul și detergenți pentru pardoseli. Având un aspect îngrijit, acesta va atrage mai mulți clienți, vor avea încredere în calitatea serviciilor și vor recomanda și altor persoane salonul. 

De asemenea, este bine ca temperatura în salon să fie potrivită, nici prea cald nici prea frig, pentru a oferi un confort termic potrivit clienților. În plus, nu uita să cureți filtrele aparatului de aer condiționat ocazional pentru a evita răspândirea microbilor și germenilor la interior de fiecare dată când va fi pornit.

Lista cu produse de curățenie pentru igiena salonului

Regulile de igienă în saloanele de tatuaje trebuie respectate cu strictețe, cu o rigurozitate asemănătoare cu cea a cabinetelor, clinicilor medicale și spitalelor. De aceea, este recomandat să se folosească cele mai bune produse de curățenie, provenite de la producători de renume și de la furnizori de încredere, precum IgienaPHS

1. Dezinfectant suprafețe Aniospray Quick dezinfectant rapid suprafete, medical - virucid 1 L

 dezinfectant-suprafete-anios-spray

Potrivit pentru utilizarea în mediul medical, dezinfectantul Aniospray Quick are o acțiune rapidă și o eficiență ridicată. Este un produs destinat uzului profesional, are în compoziție etanol și nu lasă urme la uscare.

Acesta are acțiune dovedită împotriva patogenilor precum:

  • Bacterii: EN 13727, EN 1276, EN 13697, MRB conform cu EN 13697;
  • Micobacterii: EN 14348, EN14563;
  • Levuri/Fungi: EN 13624, EN 1650, EN 13697, EN 14562;
  • Virusuri: Adenovirus, HIV-1, PRV (surogat al HBV), BVDV (surogat al HCV), virusul Vaccinia, Virusul herpetic, Rotavirus, Feline Calcivirus, Norovirus MNV conform cu EN 14476.

2. Sterisol, dezinfectant de nivel inalt pentru suprafete Klintensiv - virucid 1 litru

dezinfectant-suprafete-sterisol 

Sterisol este un dezinfectant pentru suprafețe de înaltă calitate, potrivit pentru saloanele de tatuaje și pentru cabinete medicale. Acesta este potrivit pentru dezinfectarea echipamentelor, ustensilelor și recipientelor. Acționează rapid și are un spectru larg de acțiune biocidă, fiind potrivit pentru orice tip de material și suprafață.

3. Sterilizant la rece pentru instrumentar Steranios 500 ml

dezinfectant-nivel-inalt-steranios

 

Steranios este ideal pentru dezinfectarea instrumentarului medical și a altor tipuri de instrumente. Acesta este un produs concentrat, cu efect deosebit împotriva microbilor și a virusurilor. Steranios este indicat pentru sterilizarea instrumentelor chirurgicale, endoscopice și a celor termosensibile.

4. Aniosgel 800, dezinfectant maini virucid, chirurgical, 1L

dezinfectant-virucid-aniosgel

Aniosgel este un dezinfectant pentru mâini cu o putere ridicată de distrugere a bacteriilor și microbilor, virusurilor. Acesta este un produs performant, cu o acțiune imediată, fiind adaptat pentru toate tipurile de piele, testat dermatologic, ce nu conține substanțe alergenice.

Asigură-te că toată lumea care își desfășoară activitatea în salonul tău de tatuaje respectă normele în vigoare și standardele de igienă dar și riscurile la care se pot expune atât ei cât și clienții, printr-o contaminare încrucișată. Aceștia ar trebui să fie instruiți periodic și verificați dacă respectă regulile. Un angajat neglijent cu igiena sa va putea atrage după sine închiderea salonului, în urma unui control de specialitate din partea autorităților. 


Ultima actualizare:
Etichete: igienă curățenie