marca-trusted
eLicitatie Certificari

Cum alegi cele mai bune produse de curatenie

5992 Afisari
cum-alegi-cele-mai-bune-produse-de-curatenie

Alegerea celor mai bune produse de curatenie pentru casa poate fi o adevarata provocare, mai ales cand vine vorba de sanatatea noastra. Majoritatea produselor de curatenie contin substante toxice, adevarati factori declansatori pentru alergii, iritatii sau afectiuni. In plus, multe din aceste substante lasa in urma reziduuri si contribuie, de asemenea, la poluarea mediului.

Asa ca pentru a alege cele mai bune produse de curatenie, iti venim in ajutor cu unele sfaturi care te vor ajuta sa achizitionezi solutii de calitate, care sa nu iti puna sanatatea in pericol.


Verifica lista de ingrediente

In primul rand, atunci cand alegi solutiile de curatenie trebuie sa verifici neaparat lista ingredientelor. Daca produsul pe care l-ai ales nu are o lista cu ingredientele pe care le contine, atunci ar trebui sa il pui la loc pe raft. Este important ca orice companie producatoare de solutii de curatenie sa fie transparenta in privinta ingredientelor utilizate. Chiar daca multe produse de curatenie pot fi folosite in siguranta, faptul ca un anumit ingredient nu este mentionat pe eticheta poate reprezenta un risc. 


Ce ingrediente trebuie sa eviti

Amoniacul
Amoniacul devine toxic atunci cand este inhalat, iar vaporii de amoniac afecteaza mai ales persoanele in varsta, sau pe cele care sufera de astm sau alte probleme respiratorii. In general, amoniacul se regaseste in solutiile pentru indepartarea calcarului sau pentru curatarea obiectelor din inox si metal.
Triclosanul
Este un agent antibacterian agresiv, care poate duce la inmultirea bacteriilor rezistente la antibiotice. De obicei, acest ingredient se gaseste in detergentii lichizi de vase si in sapunurile antibacteriene. Ar fi recomandat sa folosesti detergenti si sapunuri simple si sa eviti produsele etichetate ca fiind antibacteriene.
Hidroxidul de sodiu
Hidroxidul de sodiu este o substanta coroziva, care, in contact cu pielea sau cu ochii, poate produce arsuri grave. In plus, inhalarea vaporilor de hidroxid de sodiu poate provoaca iritatii la nivelului gatului. In general, aceasta substanta este prezenta in produsele folosite pentru degresarea cuptorului sau deblocarea tevilor de scurgere. Incearca sa optezi pentru solutii de curatare, pe baza de bicarbonat de sodiu si otet, care dizolva foarte bine urmele de grasime.
2-Butoxietanol
2-Butoxietanol este ingredientul de baza din numeroase produse de curatat geamurile. Acesta face parte din categoria „glicoleterilor”, iar atunci cand este inhalat poate cauza iritarea gatului sau diferite leziuni pulmonare sau renale. Incearca sa cureti ferestrele si oglinzile cu solutii pe baza de otet, apa si bicarbonat de sodiu. 
Percloroetilena
Percloroetilena a fost clasificata de Agentia de Protectie a Mediului ca substanta „potential cancerigena”. De obicei, aceasta substanta se regaseste in solutiile pentru indepartarea petelor sau in solutiile speciale pentru curatarea covoarelor si tapiteriilor. Pentru a evita inhalarea vaporilor de percloretilena, iti recomandam sa alegi produse ecologice pentru curatarea covoarelor, sau poti folosi sapun de casa si apa pentru inlaturarea petelor.


Verifica indicatiile de pe etichetele produselor

De multe ori, pe etichetele produselor de curatenie vei gasi termeni precum „Natural”, „Non-Toxic” sau „Eco-Friendly”, insa aceste informatii nu sunt intotdeauna adevarate. De aceea, este esential sa verifici lista de ingrediente, pentru a vedea daca produsul este ecologic sau natural, asa cum scrie pe ambalaj. De asemenea, pe etichetele anumitor produse de curatenie vei gasi diferite avertizari. Daca produsul este considerat periculos, coroziv, otravitor sau daca poate cauza alergii sau iritatii, atunci ar fi indicat sa optezi pentru unul eco-friendly, pe baza de ingrediente naturale.


Tipurile de detergenti

Produsele de curatenie si detergentii contin o serie de substante denumite surfactanti sau agenti de suprafata. Acestea reduc tensiunea superficiala dintre apa si grasime, astfel incat cele doua sa se amestece, iar apa sa retina grasimea si sa o spele.  Atunci cand analizezi ingredientele unui produs pentru curatenie, vei observa ca acesta contine multe alte substante substante chimice.  Spre exemplu, unele substante furnizeaza un anumit parfum sau o anumita culoare pentru o solutie de curatenie. Asa ca inainte de achizitiona un produs de curatenie, este important sa stii in ce categorie se incadreaza si in ce scop poate fi utilizat, in functie de substantele pe care le contine.

Conform Institutului de Sanatate Publica, detergentii si produsele de curatenie se clasifica astfel:
 
  • Detergenti neutri sau universali – contin agenti de suprafata anionici, apa, parfum, complexanti si coloranti. Acest tip de detergent are o putere mare de inmuiere si emulsionare, insa nu are putere dezinfectanta. Poate fi folosit pentru curatarea mobilierului, a podelelor, pentru spalarea manuala a textilelor sau pentru curatarea veselei.
  • Detergenti alcalini sau „decapanti” – contin apa, agenti de suprafata, agenti alcalini (amoniac, carbonat de sodiu, fosfat trisodic). Acest tip de detergent poate fi lichid si transparent, sau sub forma de pulbere, cu miros puternic. Poate fi folosit pentru indepartarea murdariei si a straturilor vechi de ceara de pe pardoseala, sau pentru spalarea suprafetelor vopsite.
  • Detergenti acizi sau „detartranti” – contin solutii acide puternice, precum acidul fosforic. Acest tip de detergent are pH = 5, si este utilizat de obicei pentru combaterea ruginei, si pentru curatarea suprafetelor cu depuneri de piatra – robinete, baterii sau chiuvete din inox.
  • Solutii abrazive – contin substante minerale de natura calcaroasa sau argiloasa, cu granule mai mult sau mai putin fine, detergent, parfum si clor. Solutiile abrazive se gasesc atat sub forma de pulbere, cat si sub forma de pasta. Acest tip de produs poate fi folosit pentru curatarea suprafetelor dure si a obiectelor sanitare, insa nu este recomandat pentru materialele stratificate, pentru obiectele din plastic sau pentru suprafetele vopsite.
  • Detergenti lustruitori – contin ceara emulsionata,  detergent, apa si solventi. Acest tip de detergent este folosit pentru curatarea podelelor, indepartand murdaria si oferind un plus de stralucire pardoselii.

Ca materie prima pentru obtinerea detergentilor, producatorii folosesc substante de origine petrochimica, mai exact amine, arene si alchilarene. Insa, detergentii anionici si cationici prezinta un mare dezavantaj, deoarece nu sunt biodegradabili. Daca ajung in apele reziduale, acestia nu se descompun sub influenta microorganismelor din apa, in substante nenocive. Astfel, aceste doua tipuri de detergenti au o actiune poluanta puternica, spre deosebire de cei neionici, care sunt biodegradabili.


Cat de eficienti sunt detergentii biodegradabili

Detergentii biodegradabili contin ingrediente active care nu deterioreaza suprafetele, se dizolva usor si nu sunt toxice pentru mediul inconjurator. Mai exact, biodegradabilitatea reprezinta capacitatea detergentilor aflati in ape reziduale de a se descompune sub actiunea oxigenului si a microorganismelor. Insa, majoritatea detergentilor aflati pe piata sunt compusi din substante chimice rezistente la actiunea factorilor biologici. 

In momentul in care acesti detergenti intra in contact cu apa si cu mediul inconjurator, devin foarte greu de eliminat, cauzand probleme serioase pentru mediul acvatic. In plus, pentru cresterea performantelor detergentilor, in compozitia acestora de adauga nitriti si fosfati, care au ca rol reducerea duritatii apei. Insa, atunci cand ajung in mediul acvatic, acesti detergenti stimuleaza inmultirea algelor, iar acest lucru duce la scaderea continutului de oxigen din apa, facand imposibila viata faunei acvatice. Insa, aceste probleme ar putea fi eliminate total daca s-ar utiliza la scara larga numai detergenti biodegradabili. 


Ce tipuri de suprafete vor fi curatate

Inainte de a alege un produs de curatenie, trebuie sa stii unde il vei utiliza si ce suprafata urmeaza sa cureti cu acea solutie. Anumite produse abrazive pot deteriora suprafetele delicate, lasand in urma zgarieturi sau pete. Acelasi lucru este valabil si in cazul produselor de curatenie, care au un pH prea scazut sau prea ridicat, deoarece acestea pot deteriora anumite suprafete, in timp.


Cum alegi produsele potrivite pentru curatarea podelelor

  • Parchetul din lemn - Pentru a curata parchetul din lemn ai nevoie de ustensile cu microfibra, care sa nu zgarie suprafata si care sa absoarba rapid excesul de apa. De asemenea, parchetul din lemn poate fi curatat foarte usor cu un detergent de pardoseală, cu pH neutru, folosind foarte putina apa. 
  • Podeaua din linoleum - Podelele din linoleum sau din pluta sunt foarte sensibile  la apa. Asa ca nu este indicat sa folosesti apa in exces pentru curatarea lor, si nici produse acide, care ar putea deteriora materialul din care este realizata pardoseala. Opteaza pentru o solutie cu un pH neutru, pe care o vei pulveriza pe fiecare sectiune din podea, pentru a dezinfecta suprafata. La final, podeaua se sterge cu un mop din microfibra.
  • Podeaua din piatra naturala - Pentru podelele din piatra naturala ar trebui sa eviti produsele de curatenie pe baza de otet, clor sau amoniac, deoarece acestea distrug piatra. Foloseste un mop cu microfibra si apa fierbinte, sau un dispozitiv de curatare cu aburi.
  • Podeaua din gresie sau placi ceramice - Podeaua din gresie poate fi curatata eficient cu ajutorul unei solutii pe baza de clor, sau cu un simplu detergent de vase lichid si apa calduta. Pulverizeaza sectiune cu sectiune, iar apoi sterge suprafata cu o carpa cu microfibra.


Cum alegi produsele potrivite pentru curatarea cazii 

Cu ce produse cureti o cada de fonta
Daca ai o cada de fonta, clorul va deveni un partener de incredere in curatenie. Solutiile pe baza de clor curata foarte bine cada de fonta, albind suprata acesteia si oferindu-I mai multa stralucire. In plus, clorul functioneaza si ca dezinfectant. Insa, pentru folosirea acestei substante este necesar sa porti manusi si sa ai geamul deschis in baie, deoarece vaporii sunt foarte toxici.
Cu ce produse cureti o cada din acril
Cada din acril se curata foarte usor, insa in timp, pot aparea pe suprafata ei pete galbene. Totusi, acestea pot fi indepartate cu ajutorul solutiilor de curatare pe baza de amoniac. Este de ajuns o singura pulverizare, iar petele pot fi indepartate apoi cu ajutorul unui burete si cu putina apa calda.
Cu ce produse cureti suprafetele din sticla
Oglinzile si ferestrele pot fi curatate cu o carpa moale, din microfibra, cu apa calduta si detergent de geamuri, pe baza de alcool. In cazul suprafetelor din sticla nu sunt recomandate produsele abrazive, deoarece pot lasa urme sau pot provoca zgarieturi.


Eficienta solutiilor de curatenie

Atunci cand folosesti o solutie de curatare, aceasta trebuie sa isi faca efectul rapid si sa te ajute sa indepartezi eficient petele si urmele de murdarie. De asemenea, trebuie sa iei in calcul si modul de folosire al solutiei. Recipientul trebuie sa fie usor de manevrat, iar solutia trebuie sa dizolve rapid petele, fara sa  lase urme. O solutie buna de curatenie trebuie sa fie eficienta si sa iti faca munca mai usoara, intr-un timp cat mai scurt. 


Produse de curatenie sau produse pentru dezinfectare?

In primul rand, curatarea locuintei se refera la indepartarea germenilor, a murdariei si a impuritatilor de pe suprafete. Acest proces nu omoara germenii, ci ii indeparteaza, reducand numarul lor si riscul de a raspandi infectia.

In schimb, dezinfectarea suprafetelor presupune utilizarea substantelor chimice pentru uciderea germenilor de pe suprafete. Acest proces nu curata neaparat suprafetele murdare, insa, prin uciderea germenilor poate reduce si mai mult riscul de raspundire al unei infectii.

Astfel, pentru dezinfectarea suprafetelor, Centrul European de Control si Prevenire a Bolilor recomanda folosirea solutiilor pe baza de hipoclorit de sodiu, cu o concentratie de 0,1% (solutiile cu o concentratie initiala de 5% se dilueaza 1:50, pentru obtinerea concentratiei de 0,1%), dupa ce suprafetele au fost curatate in prealabil. In cazul in care suprafetele ar putea fi distruse de solutia de clor, atunci se recomanda utilizarea solutiilor pe baza de alcool cu o concentratie de 70%.

Totusi, pentru a te asigura ca produsul dezinfectant pe care il cumperi este eficient, ar trebui sa verifici lista de ingrediente, care ar trebui sa contina una sau mai multe dintre urmatoarele substante: apa oxigenata, acid peracetic, clor, alcooli sau aldehide. Totusi, clorul si alcoolul sunt cele mai intalnite substante din compozitia solutiilor dezinfectante. Este recomandat sa alegi o solutie dezinfectanta cu un timp de actiune care sa nu depaseaca 5 minute, aceasta fiind durata normala in cazul solutiilor universale.

Asadar, acestea sunt aspectele de care trebuie sa tii cont pentru a alege cele mai bune produse de curatenie pentru casa ta. Verifica, intotdeauna, lista de ingrediente si opteaza pentru solutii pe baza de substante naturale, care sa nu iti provoace alergii sau iritatii.
 

Ultima actualizare:
Etichete: Curățenie