9 pași pentru curățarea și dezinfectarea băii
Acest site foloseste cookies. Navigand in continuare, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Aflați mai multe Am ințeles

9 pași pentru curățarea și dezinfectarea băii

Luni, 14 Dec 2020
igienizare obiecte sanitare
Fiecare cameră din casă merită atenție sporită atunci când vine vorba despre curățenie. Însă, băile ocupă întotdeauna un rol foarte important, fiind locul frecventat de toți membrii familiei, de la cei mai mici, la cei mai mari. Astfel, este și predispus la o murdărie mai accentuată și necesită o igienizare realizată cu foarte multă atenție cu produse profesionale pentru curățat baia, lucru benefic atât din punct de vedere vizual cât și al sănătății.
De la vasul de toaletă, chiuvetă și până la perdeaua de duș și suportul pentru periuța de dinți, microbii, diferite tipuri de ciuperci, mucegai și bacteriile se depun într-un număr alarmant. Acest lucru este favorizat, în principal, de atmosfera plină de umiditate ce contribuie în mod direct la dezvoltarea microorganismelor ce pot fi dăunătoare. De aceea, este extrem de important ca, ocazional, să ne îndreptăm întreaga atenție asupra băilor din casă și să realizăm o curățenie temeinică, folosind produse de curățat baia și dezinfectanți profesionali pentru rezultate excelente.
Există câteva obiecte din baie care trebuie curățate săptămânal sau ori de câte ori se murdăresc precum chiuveta, vasul de toaletă, robineții, cada sau cabina de duș,  podeaua, iar o dată pe lună trebuie să spălăm faianța, perdeaua de duș, geamul de la baie, aerisirea etc.


Care sunt cele mai utile sfaturi de curățenie și dezinfectare în baie?

Nu este complicat deloc să îți păstrezi baia curată și igienizată ca la carte, și să te relaxezi zi de zi în acest spațiu pe cât de micuț, pe atât de important. Iată câțiva pași ce te vor ajuta să ai o baie curată ca lacrima și strălucitoare: 
 1. Organizează-ți lucrurile personale 

  Strângem lucruri în permanență. Lucruri care nu ne sunt neapărat folositoare dar care, dintr-un motiv sau altul, ajung să ne facă să simțim casa aglomerată. Înainte de a demara orice proces de curățenie, aruncă o privire în dulapurile de la baie. Aruncă produsele cosmetice cu termenul de valabilitate expirat, produsele pe care nu le mai folosești, bureții vechi. Șterge-le de praf sau de urme de grăsime pe cele pe care le păstrezi, cu o lavetă din microfibră. Spală pensulele de machiaj cu apă călduță și săpun iar astfel te asiguri că nu vei avea parte de iritații ale pielii. După ce vei arunca produsele de care nu mai ai nevoie, deja (cel mai probabil) ai eliberat foarte mult spațiu, inutil aglomerat până atunci.

 2. Schimbă textilele din cameră 

  Pentru a putea face mai bine curățenie, podeaua trebuie să fie debarasată de covorașe sau prosoape pentru picioare, iar prosoapele să fie spălate și înlocuite cu unele noi. Astfel, ai mai mult loc să te desfășori și vei putea curăța mai bine întregul spațiu. Prosoapele utilizate, atât cele de corp cât și cele de față și mâini dar și covorașele le poți baga direct în mașina automată pentru a fi spălate cu detergentul tău uzual.

 3. Optează pentru produse de curățenie profesionale

  O curățenie ca la carte se face doar cu detergenți și dezinfectanți profesionali ce luptă cu depunerile de calcar, cu mirosurile neplăcute si curăță eficient în cel mai scut timp, și fără să depui prea mult efort. În gama IgienaPHS găsești o gamă generoasă de detergenți pentru lavoare și grupuri sanitare ce pot fi folosite atât în mediul casnic cât și în cel profesional, unde traficul este ridicat. Mai mult de atât, pe lângă soluțiile profesionale de curățat, bifează și mănușile, bureții și lavetele profesionale din microfibră, mopul și raclete pentru geamuri etc. Pentru a câștiga lupta cu murdăria este bine să fii înarmat corespunzător, nu-i așa?

 4. Acordă atenție faianței

  Faianța trebuie curățată ocazional pentru evitarea depunerilor de calcar, săpun și a mizeriei iar astfel poți asigura pastrarea unui mediu curat, bine igienizat. Curăță de sus în jos, cu produse profesioanle de curățenie și insistă la rosturile dintre plăcile de faianță. Chitul tinde să rețină umezeala, favorizând apariția mucegaiului atât de dăunător pentru sănătatea noastră. În cazul în care rosturile sunt deja înnegrite, încearcă să aplici o soluție anti-mucegai și las-o să acționeze conform instrucțiunilor. După aceea, cu un burete abraziv sau o perie, insistă între rosturile faianței pentru a îndepărta în totalitate mucegaiul.

 5. Curăță eficient chiuveta

  Atunci când lucrezi cu soluții puternice, ai grijă să îți protejezi mîinile cu mănuși din cauciuc ce acționează precum o barieră între tine și microbi. În funcție de gradul de murdărie, poți folosi un detergent cremă pentru curățat sau un detartrant pentru grupuri sanitare. Citește cu atenție modalitatea de utilizare și poți lăsa substanța să acționeze câteva minute. Spală cu buretele bine și clătește cu apă din abundență. Aplică același tratament pe robinet și duș, folosind o soluție decalcifiere pentru a îndepărta depunerile de calcar.

 6. Nu uita de accesoriile din baie

  Le atingem zilnic, fie că vorbim despre savoniera, dispenserul de săpun lichid, mânerele de la dulapuri, peria pentru toaletă și suporturile pentru prosoape. Șterge cu o lavetă cu microfibră îmbibată în soluție pentru curățat sau soluție dezinfectantă pentru suprafețe și vei elimina o mare parte din bacterii. În această fază, produsele dezinfectante joacă un rol extrem de important, fungicid și bactericid. Printre proprietățile de bază ale unui dezinfectant profesional sunt formulele pe bază de acid ce curăță, detartrează și dezinfectează fără niciun efort, având o eficiență ridicată împotriva unui spectru larg de microorganisme.

 7. Igienizarea căzii sau a cabinei de duș

  Ideal ar fi ca acestea să fie curățate după fiecare utilizare, nu-i așa? Dar, dacă lucrurile nu se întâmplă întocmai, este momentul să te asiguri că vor fi impecabile. Deși poate părea greu de crezut, în urma unor cercetări s-a ajuns la concluzia că podeaua dușului și perdeaua de duș conțin de 60 de ori mai multe bacterii decât toaleta. Umezește cada și cabina de duș și aplică detergent profesional pentru grupuri sanitare si lavoare și lasă-l să acționeze câteva minute. Acest lucru permite murdăriei să se înmoaie și nu vei mai fi nevoit să freci foarte mult. Cu un burete abraziv îndepărtează murdăria și insistă în locurile în care aceasta dispare mai greu. Cu ce se curăță calcarul de pe cadă? Iată o întrebare la care majoritatea dintre noi caută un răspuns. Dacă locuiești într-o zonă cu o apă calcaroasă aceasta se va depune pe toate obiectele din baie și este indicat să folosești o soluție detartrantă. Căzile din fontă au nevoie de un regim special. Foarte rezistente peste ani, acestea nu se deteriorează așa ușor însă nici murdăria nu se duce imediat. Aceasta este acoperită cu un strat de email ce are rolul de protecție însă se poate îngălbeni odată cu trecerea anilor și pot apărea pete de rugină de la baterii și nu numai. Folosește un detartrant pentru grupuri sanitare, având o capacitate ridicată de dizolvare a depunerilor de calcar, dar o agresivitate redusă față de suprafețe. Acest tip de detartrant profesional este ideal pentru curățarea pardoselilor de gresie, a faianței și a obiectelor sanitare acoperite cu email. Pentru păstrarea unei căzi din fontă impecabile este necesar ca întregul proces de igienizare să fie făcut în mod constant pentru a preveni depunerea, din nou, a ruginei, calcarului și impurităților. Este momentul ca întreaga atenție să se îndrepte către perdeaua de duș sau ușile cabinei. Unele perdele de duș pot fi spălate la mașina automată, cu un detergent blând iar în privința geamurilor cabinei de duș acestea pot fi spălate cu spray special pentru geamuri. Doar pulverizezi pe întreaga suprafață și ștergi cu o racletă, lavetă sau prosoape de hârtie.

 8. O toaletă curată și igienizată

  Nu doar vasul de toaletă trebuie curățat ci și bazinul în sine pe care se poate depune praf și nu numai. Folosind un dezinfectant wc îi poți reda strălucirea, chiar dacă nu este tocmai un obiect nou. Folosește produse detartrante profesionale și detergent special pentru vasul de toaletă, lăsându-l să acționeze cel puțin 15 minute. După aceea, cu ajutorul periei de toaletă, freacă bine tot interiorul vasului. După ce ai finalizat întreagul proces, reîmprospătează atmosfera cu un odorizant pentru WC, a cărui prospețime durează și până la câteva săptămâni. În general, există o ordine anume ce asigură o curățare eficientă cu dezinfectant WC: trage apa la toaletă, aplică soluția de curățare pe toata suprafața vasului încercând să pătrunzi chiar și pe margini unde se depunde mizeria, așteaptă între 10 și 20 minute, freacă vasul toaletei cu o perie specială și, după aceea, trage din noua apa. Acum, vasul de toaletă ar trebui să fie perfect igienizat. Nu uita însă și de colacul și capacul acestuia, care intră în contact direct cu pielea noastră. După aplicarea detergentului, spală cu apă din abundență.

 9. Podele impecabile

  Acum că baia este toată curată, nu trebuie să neglijezi podeaua. Folosește în primă fază mătura sau aspiratorul pentru colectarea firelor de păr și, după aceea, mopul. Cu un detergent profesional pentru podele poți elimina rapid urmele de grăsime, murdărie, depuneri de săpun, mucegaiul dintre rosturile gresiei și nu numai. Majoritatea produselor nu necesită clătire, astfel încât din câteva mișcări te poți bucura de o podea sclipitoare.


Bine de știut despre curățenia și dezinfecția grupurilor sanitare:

 • Șterge condensul de pe toate suprafețele imediat după ce ai făcut duș și lasă fereastra deschisă cel puțin o oră în fiecare zi pentru a scădea nivelul umidității din încăpere. 
 • Începe curățenia de sus în jos, ștergând lustrele, dulapurile suspendate, rafturile și faianța. 
 • Depozitează cu mare atenție buretele și lavetele cu care ai curățat toaleta deoarece sunt pline de microbi. După ce le speli cu grijă, acestea trebuie puse la uscat. 
 • Pentru a evita contaminarea încrucișată cu microbi și bacterii, este bine să ai lavete și bureți pentru diferite obiecte. Spre exemplu, evită să folosești buretele folosit pentru toaletă la curățarea chiuvetei.
Acum, după atâta muncă, permite-ți câteva clipe de răsfăț doar pentru tine. Dă drumul la apa de la cadă, aruncă un pumn de săruri relaxante și savurează o carte sau un film bun. Minunat, nu-i așa?
Categorii

Promoții


Alte articole


BRANDURI