Cu ce se curăță ușile din lemn vopsite. Sfaturi și recomandări
16182 Afisari
Sursa foto: Pexels.com
Ușile din lemn vopsite, în special cele de intrare, au nevoie de multă atenție. Aspectul lor deosebit nu poate fi menținut fără o curățenie regulată corespunzătoare. Află care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi, ce produse sunt recomandate, dar și sfaturi pentru remedierea micilor defecte.
Cum se curăță ușile din lemn vopsite
Spre deosebire de ușile din metal sau sticlă, cele din lemn trebuie curățate cu mai multă atenție. Dacă te grăbești poți deteriora materialul, iar în cazul celor vopsite poți îndepărta vopseaua. Pașii de mai jos poți fi urmați și atunci când cureți mobilă de lemn, în special a pieselor mai vechi, din lemn masiv.
Îndepărtează praful
Începe prin a șterge praful cu ajutorul unei cârpe uscate. Alege una din bumbac sau alt material moale, care nu zgârie suprafața și nu lasă scame. Nu sări de acest pas, altfel vei întinde praful pe toată ușa.
Dezinfectează clanțele
Clanțele, întrerupătoarele și telecomenzile sunt cele mai murdare obiecte din casă. Pare surprinzător, însă gândește-te că sunt cele pe care le atingi cel mai des. În ceea ce privește ușa de la intrare, toți membrii familiei apasă pe clanță înainte să intre în locuință, deci înainte de a avea ocazia să se spele pe mâini. De aceea, e nevoie să le dezinfectezi regulat, cel puțin o dată pe săptămână. Nu uita să igienizezi telefonul mobil, un alt obiect pe care pui foarte des mâna.Începe prin a aplica un dezinfectant profesional pe suprafața clanței, apoi lasă-l să acționeze câteva minute. La final, freacă și șterge bine cu o cârpă. Alege un produs de calitate, cu o concentrație ridicată de alcool, care are capacitatea de a distruge microorganismele.
Îndepărtează petele dificile
Verifică ușa bucată cu bucată pentru a identifica eventualele pete și murdării. Apoi, înmoaie o cârpă în detergent profesional și freacă delicat. Atenție, nu folosi bureți, riști să zgârii suprafața ușii! La final, clătește întreaga ușă cu apă curată.
Șterge cu o cârpă uscată
După ce ai spălat și dezinfectat ușa, șterge-o imediat cu o cârpă uscată și curată. Nu e recomandat să o lași să se usuce la aer, e posibil să rămână dâre sau pete.Sursa foto: Unsplash.com
Cu ce se curăță ușile din lemn vopsite
Există mai multe tipuri de produse de curățenie pe care le poți utiliza atunci când cureți ușile din lemn vopsit.
Produse speciale
Detergenții pentru suprafețe de lemn sunt concepuți special pentru a curăța suprafața fără să deterioreze aspectul. Pot fi folosiți atât pentru mobilier, cât și pentru uși. La final, poți aplica și un spray de finisare cu silicon.Dacă ușa este vopsită sau lăcuită, poți folosi o soluție specială pentru acest tip de suprafață. În cazul în care aspectul este lucios, poți aplica produsul direct pe ușă. La mobila sau ușile mate, în schimb soluția de curățenie trebuie aplicată pe cârpă.
Produse la îndemână din gospodărie
Desigur, nu trebuie să cumperi neapărat un produs anume, ci poți prepara unul din ingrediente pe care le ai deja în casă. Iată o rețetă simplă:
- 3 litri de apă călduță
- 30 ml detergent de vase
- 1 linguriță de bicarbonat de sodiu
Amestecă bine ingredientele, apoi toarnă amestecul într-o sticlă cu pulverizator. Dacă nu ai una, poți folosi o găleată sau o oală. Dacă faci acest lucru, va trebui să reduci cantitățile pentru a obține doar cât lichid ai nevoie pentru o ușă.
Se recomandă apa călduță pentru a curăța mai bine eventualele pete uscate. Detergentul de vase degresează, iar bicarbonatul este utilizat pentru o curățate îmbunătățită.
Dacă folosești un pulverizator, stropește întreaga ușa, apoi curăță cu o cârpă. Ai ales varianta cu găleata? Atunci umezește cârpa în ea, apoi stoarce-o bine pentru a înlătura excesul.
Cum remediezi micile defecte de pe ușile de lemn vopsite?
Pe măsură ce trec anii, vei observa pe uși zgârieturi sau imperfecțiuni. Dacă sunt mici și discrete, poți apela la chitul de lemn. Acesta se aplică cu un șpaclu pe zona afectată, apoi se așteaptă întărirea sa. În general durează 5-10 minute, dar verifică specificațiile producătorului de pe ambalaj pentru a fi sigur. La final, șlefuiește porțiunea cu un burete abraziv fin.În cazul în care zgârieturile sunt mai adânci, ușa necesită revopsire. Șlefuiește bine zona din jurul defectului, apoi aplică o vopsea în nuanța potrivită. Înainte de a te apuca de treabă, compară cu atenție vopseaua pe care o ai cu cea de pe ușă. De-a lungul timpului, culoarea se poate decolora din cauza soarelui. Astfel, chiar dacă folosești exact aceeași vopsea, rezultatul poate fi diferit.
Cum menții ușile din lemn vopsite?
Îngrijirea preventivă este chiar mai importantă decât curățenia. Fă-ți timp să ștergi des praful de pe ușă, în special dacă e vorba de ușa de la intrare. Apoi, spală ușa de 4-5 ori pe an sau mai des, dacă locuiești într-o zonă poluată. Dacă se întâmplă să verși ceva pe ușă, e bine să cureți imediat cum observi. Petele proaspete se curăță întotdeauna mai repede decât cele vechi, uscate.În același timp, nu ignora vopseaua sărită, chiar dacă suprafața nu este mare sau vizibilă. Deși șansele unei invazii cu termite nu sunt extrem de mari, e mai bine să nu riști. Vopseaua le împiedică să pătrundă în lemn, deteriorându-l. Înainte de vopsire, acoperă bine orice fisură sau gaură cu chit pentru lemn.
Ușile din lemn vopsite nu se demodează niciodată și se potrivesc în orice locuință, indiferent de stilul acesteia. Materialul este foarte rezistent, însă dacă nu îngrijești corect ușa, vei observa rapid defecte, pete sau zgârieturi. Ține cont de recomandările de mai sus, atât în ceea ce privește pașii de urmat, cât și produsele potrivite.
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- De ce să alegi un aspirator cu filtru HEPA? Avantaje și recomandari
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți
- Practici de CSR pe care orice companie de curățenie ar trebui să le adopte
- Cum să cureți corect suprafețele din sticlă fără a lăsa urme sau pete?
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare