Procedura de igienizare într-un magazin. Reguli, sfaturi și produse utile
Sursa foto: Freepik.com
Cuprins:
- Importanța curățeniei în spațiile comerciale
- Norme de igienă în industria alimentară
- Reguli de igienă privind uniformele de lucru
- Igienizarea unui magazin, pas cu pas
- Vitrinele
- Ferestrele și oglinzile
- Tavanul și corpurile de iluminat
- Rafturile și mobilierul
- Podeaua și/sau mochetele
- Dezinfectarea magazinului
- Suprafețele de contact
- Grupurile sanitare
- Bucătăria
Procedura de igienizare într-un magazin asigură un spațiu sigur și estetic. Descoperă normele de igienă pe care trebuie să le urmezi, ține cont de sfaturile noastre și ia în considerare sugestiile de produse pe care le poți folosi pentru a avea un magazin impecabil.
Importanța curățeniei în spațiile comerciale
Curățenia are o importanță deosebită în spațiile comerciale. În primul rând, menține sănătatea angajaților și a consumatorilor. În același timp, influențează părerea clienților despre compania respectivă. Firmele mai mici se pot ocupa pe cont propriu de curățenie, însă cele mai mari angajează o echipă de profesioniști pentru a se asigura că spațiul este întotdeauna igienizat și dezinfectat la cele mai înalte standarde.
În ceea ce privește aceste standarde, e nevoie să fii mereu la curent cu eventualele schimbări de legislație. De asemenea, verifică în mod regulat echipamentele pentru semne de uzură și folosește doar aparatură de la furnizori de încredere.
Norme de igienă în industria alimentară
Normele de igienă din industria alimentară sunt, desigur, mai stricte decât în cazul altor industrii. Astfel, dacă produci, prelucrezi, servești, depozitezi, transporți sau desfaci alimente, ține cont de normele publicate în Ordinul nr. 976/1998 în vederea sănătății populației.
Pentru început, unitățile alimentare pot funcționa doar pe bază de autorizație sanitară, iar dacă activitatea se schimbă sau se extinde, trebuie solicitată o autorizație nouă. De asemenea, aceasta se vizează anual.
Unitățile trebuie să aibă apă potabilă curentă caldă și rece. Dacă acest lucru nu e posibil din cauza lipsei unei rețele publice, se poate folosi apă de fântâni prin instalații proprii. Firește, apa trebuie să îndeplinească, obligatoriu, condițiile de potabilitate. Coloanele de canalizare trebuie să fie bine izolate, iar colectarea reziduurilor trebuie să se facă doar în recipiente etanșe care au capac.
La fel ca în alte industrii, și aici e nevoie ca mobilierul și dotările să fie fabricate din materiale ușor de curățat și dezinfectat. Se pot folosi doar dezinfectante avizate de Ministerul Sănătății.
Acestea sunt doar câteva dintre normele de igienă pentru industria alimentară. Îți recomandăm să studiezi integral legislația pentru a te asigura că menții sănătatea angajaților și a consumatorilor.
Reguli de igienă privind uniformele de lucru
Regulile de igienă se referă și la uniformele de lucru, care trebuie să respecte la rândul lor anumite norme și să păstreze atât siguranța produselor (pentru sănătatea consumatorilor), cât și pe cea a purtătorului.
Dacă deții un magazin, o cafenea, un restaurant sau alt tip de unitate din industria alimentară, angajații vor purta:
- șorț de protecție;
- halat de unică folosință;
- salopetă de lucru;
- combinezon;
- bonete bufante de unică folosință pentru acoperirea părului;
- mănuși pentru industria alimentară;
- protecție pentru încălțăminte;
Echipamentul individual de protecție trebuie să fie rezistent la tăiere și la temperaturi extreme, pentru a proteja lucrătorii. De asemenea, e necesar să fie confecționat dintr-un material care oferă protecție împotriva lichidelor.
Alege uniforme de lucru fără buzunare, altfel, riști ca lucrătorii să păstreze în ele obiecte personale precum telefonul mobil. Acesta poate contamina produsele alimentare și trebuie depozitat în vestiar. De asemenea, în HoReCa și în magazinele alimentare, nu se poartă șepci sau bandane, ci doar bonete de unică folosință. Echipamentul are o rezistență bună la întindere și permite circulația aerului în timp, fiind comod pentru orice angajat. Bonetele se aruncă la coșul de gunoi după o singură utilizare, chiar dacă nu par murdare.
Uniformele de lucru se păstrează separat față de hainele și încălțămintea de stradă, pentru a nu deveni contaminate. Totodată, cele purtate se depozitează întotdeauna în alt spațiu față de cele igienizate. E necesar ca articolele care nu sunt de unică folosință să fie curățate corespunzător de o firmă specializată. Descoperă și alte proceduri de igienizare a restaurantului sau a altor unități unde se prepară mâncare.
Igienizarea unui magazin, pas cu pas
Sursa foto: Pexels.com
În continuare, discutăm despre pașii care trebuie urmați în procesul de igienizare a magazinului, în funcție de suprafețe. Îți recomandăm să folosești doar produse profesionale de curățenie pentru că îți oferă garanția eficienței.
Vitrinele
Vitrina este suprafața căreia clienții îi acordă suficientă atenție cât să tragă o concluzie asupra curățeniei din magazin. De aceea, trebuie să fie mereu impecabilă, fără praf sau urme de murdărie.
Începe prin a curăța murdăria de pe rame, altfel o vei întinde pe tot geamul. Nu uita să verifici toate colțurile, acolo se adună mai mult praf. Apoi, folosește o soluție specială pentru geamuri, însă nu aplica o cantitate prea mare. E mai bine să speli de două ori cu o cantitate mică decât să aplici prea mult detergent și să pătezi vitrina.
Ferestrele și oglinzile
Geamurile trebuie, de asemenea, curățate des, în special dacă magazinul se află în stradă. Cât despre oglinzi, ele atrag atenția celor mai mulți clienți, care profită de ocazie pentru a-și verifica aspectul. Se înțelege de la sine de ce e nevoie să fie impecabile, motiv pentru care îți recomandăm să folosești detergenți profesionali pentru spălarea geamurilor și a suprafețelor vitrate.
Tavanul și corpurile de iluminat
Tavanul este o suprafața deseori trecută cu vederea, însă nu uita că și aici ajunge praful. Mai mult, în colțuri, poți întâlni pânze de păianjen. Începe prin a folosi un aspirator cu duză moale, pentru a nu zgâria tavanul. Evită mătura, nu vei face decât să arunci praful pe alte suprafețe. Apoi, în funcție de materialul din care e confecționat plafonul, folosește o soluție de curățenie potrivită. Atenție la cele abrazive, fiindcă pot deteriora suprafața.
Cât despre corpurile de iluminat, ele se șterg întâi de praf. Abia după aceea poți folosi o lavetă umedă.
Rafturile și mobilierul
Fiind realizate din materiale rezistente și ușor de igienizat, rafturile și mobilierul nu îți vor da bătăi de cap. Întâi se șterge praful, apoi se folosește o soluție lichidă potrivită pentru materialele respective.
Podeaua și/sau mochetele
În funcție de trafic, mocheta se aspiră de mai multe ori pe zi, la finalul programului de lucru sau de câteva ori pe săptămână. Particulele de praf sunt periculoase pentru persoanele care au alergii, motiv pentru care curățarea mochetei este o activitate care trebuie efectuată corespunzător. Se recomandă aspirarea dublă: o dată pe lungime, o dată pe lățime, astfel încât să fie eliminat cât mai mult praf. După aceea, se folosește un detergent pentru covoare și mochete eficient, care îndepărtează murdăria și neutralizează mirosurile neplăcute.
Bineînțeles, cele mai multe firme aleg să monteze parchet sau gresie, acestea fiind mai ușor de igienizat. Chiar și așa, folosește doar detergenți profesionali pentru pardoseală. Aceștia îndepărtează murdăria și degresează suprafața, însă nu distrug luciul.
Sursa foto: Freepik.com
Dezinfectarea magazinului
Igienizarea, dezinfectarea și sterilizarea sunt procedee cu scopuri diferite. În propria locuință, curățenia implică în general doar igienizarea, deși în urma pandemiei COVID-19 mulți oameni au apelat și la dezinfectare. În spitale, în schimb, e necesar ca un număr mare de articole să fie sterilizate, altfel pun viața pacienților în pericol. La magazine, sunt necesare igienizarea și dezinfectarea.
Dezinfectarea presupune îndepărtarea bacteriilor, microbilor și a germenilor. Procesul are loc doar după ce s-a efectuat igienizarea. Se folosesc soluții dezinfectante aprobate de Ministerul Sănătății și se ține cont întotdeauna de recomandările producătorului.
Află mai multe despre igienizare vs dezinfectare vs sterilizare din articolul dedicat.
Suprafețele de contact
Piesele de mobilier, clanțele, întrerupătoarele, casa de marcat și alte suprafețe de contact necesită o atenție deosebită. Fiind atinse atât de des, pot deveni contaminate rapid. Procedura de igienizare dintr-un magazin include dezinfectarea acestora cu soluții dezinfectante lichide.
Grupurile sanitare
Igienizarea toaletelor publice și a grupurilor sanitare din magazine urmează aceiași pași: curățenie și dezinfectare. Se aspiră și spală podelele, se curăță geamurile și oglinzile, se igienizează vasul de toaletă, chiuvetele și robineții, se schimbă punga de gunoi și se completează consumabilele.
Pentru împrospătarea aerului, se pot folosi odorizante profesionale, însă este important ca acestea să nu fie prea puternice. Rolul lor este de a oferi un parfum delicat, fără a deranja angajații sau clienții. Oferta de pe piață include odorizante de toaletă și de pisoar, precum și odorizante de cameră.
Bucătăria
Nu în ultimul rând, bucătăria este un spațiu cu trafic ridicat și necesită, de asemenea, atenție la curățenie. Pardoselile se curăță și dezinfectează, la fel ca suprafețele de contact. Cuptorul de microunde, cafetiera, frigiderul și alte electrocasnice se curăță regulat, atât pe interior, cât și în interior.
Sperăm că acest articol ți-a fost de folos, iar acum ai înțeles mai bine procedura de igienizare dintr-un magazin. Ține cont de sfaturile și recomandările de mai sus și nu uita să fii la curent cu normele de igienă, în special cu acelea din industria alimentară. Totodată, alege echipamentele potrivite și optează pentru produse de curățenie de la furnizori de încredere.
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Sfaturi pentru curățenia generală la domiciliu cu produse profesionale
- Detergent lichid vs. detergent pudră în industria HORECA: Ce să alegi?
- De ce să alegi un aspirator cu filtru HEPA? Avantaje și recomandari
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare