Beneficiile aromaterapiei. Cum contribuie la starea ta de bine?
Sursa foto: Pixabay.com
Cuprins:
- Ce este aromaterapia?
- Ce sunt uleiurile esențiale?
- Cum se folosește aromaterapia cu uleiuri esențiale?
- Aromaterapia: beneficii în spațiul personal
- Aromaterapia: beneficii în mediul profesional
- Cele mai populare tipuri de uleiuri esențiale și beneficiile lor
- Efecte secundare ale uleiurilor esențiale
Ce este aromaterapia?
Aromaterapia este o ramură a medicinii naturiste ce are la bază utilizarea ierburilor aromatice provenite din diverse plante. Uleiurile esențiale extrase din plante au fost folosite de-a lungul timpului pentru prevenirea și chiar tratarea unor afecțiuni, fiind extrem de apreciate de o mulțime de oameni pentru proprietățile lor.
Aromaterapia nu este un concept nou, oamenii folosindu-se de proprietățile anumitor plante încă din antichitate pentru a trata anumite răni, afecțiuni și chiar pentru îmbălsămare de către vechii egipteni.
În zilele noastre aromaterapia este abordată din punct de vedere holistic de oameni de diferite vârste, atât pentru redobândirea unei stări de bine și relaxare cât și ca tratament adjuvant în anumite afecțiuni. Pentru a extinde beneficiile aromaterapiei, se pot folosi atât lumânări parfumate, potpurri, difuzoare de arome și nu numai.
Ce sunt uleiurile esențiale?
Sursa foto: Pexels.com
Uleiurile esențiale se obțin fie prin presarea la rece a unor tipuri de plante, fie prin distilarea acestora. Plantele sunt recunoscute nu numai pentru mirosurile plăcute dar și pentru efectul pe care îl pot avea. Astfel, unele uleiuri aromaterapie sunt folosite pentru relaxare, pentru stimularea concentrării, pentru reducerea anumitor dureri și nu numai.
Este foarte important de știut că uleiurile esențiale sunt produse 100% naturale. Acestea pot fi folosite împreună cu un difuzor aromaterapie pentru a dispersa un miros plăcut la interior, atât în spațiile comerciale, cât și în locuințe.
Cum se folosește aromaterapia cu uleiuri esențiale?
Aromaterapia cu uleiuri esențiale se poate utiliza în două feluri:
- prin inhalare, cu ajutorul unui difuzor de arome sau direct, cu o baie de abur. Nu numai că te bucuri de un miros extrem de plăcut, ce îți răsfață simțurile, dar aromaterapia ajută la curățarea plămânilor, are efecte analgezice și contribuie la starea ta de bine.
- prin aplicare locală, uleiul esențial fiind absorbit de piele. Acesta poate fi folosit împreună cu alte tipuri de uleiuri și creme pentru a fi utilizate și în timpul unei sesiuni de masaj. Poate fi utilizat și împreună cu unele comprese aplicate local, pe o anumită zonă dureroasă sau poți folosi câteva picături în apa de baie pentru un miros plăcut și îmbunătățirea stării generale.
De reținut: Deoarece uleiul esențial are o compoziție foarte concentrată, nu este indicat ca acesta să se folosească nediluat, direct pe piele, deoarece o poate afecta. Este de preferat ca acesta să fie amestecat cu ulei de măsline, ulei de migdale sau argan sau o cremă.
Aromaterapia: beneficii în spațiul personal
Aromaterapia are un proces de funcționare simplu, prin faptul că mirosul și aroma emanate de uleiurile esențiale stimulează sistemul limbic, adică acea parte a creierului nostru care este responsabilă cu gestionarea emoțiilor. Astfel, un parfum poate influența modul în care te simți și te poate ajuta să te relaxezi atunci când în jurul tău este dispersat un miros frumos. Emoțiile și mirosul sunt strâns legate iar o aromă îți poate trezi amintiri legate de anumite evenimente, oameni și locuri.
În general, în aromaterapie beneficiile sunt multiple. Când ne gândim la aromaterapie, ne raportăm la o stare de relaxare, la o atmosferă demnă de un SPA chiar acasă. Însă trebuie să știi cum să alegi aromele în funcție de fiecare încăpere. Spre exemplu, pentru dormitor este indicat să optezi pentru arome relaxante de mușețel, lavandă sau să profiți de beneficiile uleiului de eucalipt, iar pentru bucătărie și baie poți alege aromele de citrice. Însă, pe lângă efectul calmant al uleiurilor esențiale, mai trebuie să menționăm și alte beneficii pe care acestea le au asupra organismului nostru:
- ajută la echilibrarea digestiei;
- îmbunătățește calitatea somnului;
- tratează migrenele;
- ajută la diminuarea durerilor articulare;
- diminuează semnificativ stresul și stările de anxietate;
- îmbunătățește imunitatea.
Aromaterapia: beneficii în mediul profesional
Dispersarea unui parfum într-un centru comercial, într-un magazin sau spațiu de birouri are o mulțime de beneficii atât pentru angajați, cât și pentru clienți. Acest lucru se numește scent marketing și are rolul de a contribui la identitatea unui brand dar și de a influența, într-un mod indirect, comportamentul celor care interacționează cu afacerea ta:
- Clienții sunt influențați într-un mod subtil atunci când într-un spațiu este folosit un aparat odorizant ce difuzează un miros plăcut, aceștia fiind determinați să petreacă mai mult timp în spațiul respectiv. Petrecând mai mult timp acolo, cresc și vânzările.
- Cu ajutorul dispersării aromelor într-un spațiu profesional, clienții vor ajunge să asocieze acel miros cu brandul, făcându-l ușor de recunoscut într-un mall, spre exemplu.
- Angajații se simt mai relaxați, stresul este diminuat considerabil iar ei sunt mai productivi, făcându-le plăcere să petreacă timp la birou.
Odorizantele de cameră pot fi dispersate cu ajutorul unor aparate odorizante pentru cameră. Alege întotdeauna mirosuri plăcute, relaxante, pe care să le dispersezi la recepție sau în lobby-ul hotelului pentru a crea o atmosferă plăcută și primitoare atât pentru angajați cât și pentru clienți, parteneri și colaboratori.
Cele mai populare tipuri de uleiuri esențiale și beneficiile lor
Există o mulțime de tipuri de uleiuri esențiale iar ele sunt folosite în funcție de miros, scop și afecțiunile pe care le dorim să le ameliorăm. Printre cele mai populare uleiuri esențiale, regăsim:
- Ulei esențial eucalipt – este potrivit pentru a fi folosit în sezonul răcelilor, are rol expectorant și decongestionant. Printre beneficiile uleiului de eucalipt se numără și acela de energizare.
- Ulei esențial de lavandă – este ideal pentru persoanele ce au nevoie de relaxare, reducând anxietatea. Acesta este indicat pentru îngrijirea pielii în general, reducând mâncărimea, chiar și în cazul înțepăturilor de insecte.
- Ulei esențial de lămâie – are efect antimicrobian, antioxidant, reduce stresul, îmbunătățește imunitatea. Este ideal pentru împrospătarea lucrurilor din interiorul casei, având un miros extrem de plăcut și proaspăt.
- Ulei esențial de mandarin – acesta este folosit pentru a induce o stare de calmitate, are un miros plăcut, energizant.
- Ulei esențial de paciuli – este ideal pentru a îmbunătăți sistemul nervos, are rol antidepresiv și antiinflamator;
- Ulei esențial de mentă – contribuie activ la reducerea durerilor de cap și a migrenelor, are efect energizant și antispasmodic, elimină oboseala.
- Ulei esențial de rozmarin – beneficiile uleiului esențial de rozmarin sunt multiple, acesta fiind folosit mai ales de către persoanele care se confruntă cu o congestie respiratorie, bronșită, răceli, îmbunătățind sistemul circulator.
- Ulei esențial de arbore de ceai – acesta are rol antibacterian, antifungic, îmbunătățind sistemul imunitar.
- Ulei esențial de ylang ylang are efect afrodiziac și este antidepresiv.
Efecte secundare ale uleiurilor esențiale
În cele mai multe cazuri, uleiurile esențiale sunt sigure pentru a fi folosite însă dacă știi că ești alergic la o anumită plantă ar trebui să eviți dispersarea acestuia în difuzorul de aromaterapie sau să eviți utilizarea lui cu totul.
Nu este recomandat să folosești produsul ca atare, nediluat cu alte uleiuri sau creme, direct pe piele. Spre exemplu, este știut faptul că uleiul esențial de citrice îți va sensibiliza pielea dacă aceasta este expusă la soare. Așadar, ar trebui să-l eviți dacă mergi la plajă sau mergi mult prin soare.
Niciodată nu se vor ingera uleiuri esențiale, acestea fiind utilizate doar pentru uz extern și se recomandă consultarea cu medicul curant înainte de a folosi uleiurile esențiale în scopuri terapeutice.
Iată care sunt câteva dintre efectele secundare ale uleiurilor esențiale:
- Iritații ale pielii;
- Reacții alergice;
- Dureri de cap;
- Episoade de astm.
Aromaterapia cu uleiuri esențiale reprezintă o abordare holistică către o stare de bine, ce devine din ce în ce mai populară atât în mediul personal cât și în cel profesional. Aromaterapia este o unealtă ce poate fi folosită în diverse medii pentru a îmbunătăți nu numai starea de sănătate ci și starea emoțională. Utilizarea unui difuzor de arome este o soluție foarte simplă și ușor de implementat pentru o mulțime de probleme fizice, mentale și emoționale și, în plus, îți va dispersa și un parfum minunat în încăpere.
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- De ce să alegi un aspirator cu filtru HEPA? Avantaje și recomandari
- Dozatoare pentru cosmetice hoteliere: Soluția inteligentă pentru reducerea plasticului în hoteluri
- 5 erori comune în gestionarea deșeurilor la locul de muncă și cum să le eviți
- Practici de CSR pe care orice companie de curățenie ar trebui să le adopte
- Cum să cureți corect suprafețele din sticlă fără a lăsa urme sau pete?