marca-trusted
eLicitatie Certificari

Curățenia de primăvară în grădină. Cum să ai o curte perfect îngrijită?

3717 Afisari

pregatire-intretinere-gradina-primavara

Sursa foto: Pexels.com

Cuprins:

  • Importanța curățeniei de primăvară în grădină
  • Etapele curățeniei de primăvară în grădină
    • Eliminarea frunzelor uscate
    • Îndepărtarea buruienilor
    • Tunderea arbuștilor, pomilor și a ierburilor decorative
    • Pregătirea solului
    • Plantarea noilor flori și arbuști
    • Curățarea aleilor și a mobilierului de grădină
    • Întreținerea grătarului
  • Sfaturi pentru curățenia de primăvară a grădinii

Așa cum ne preocupăm de îngrijirea casei la începutul fiecărui sezon și ne ocupăm de igienizarea completă a acesteia, la fel ar trebui să ne ocupăm și de curățenia de primăvară în grădină. Indiferent că facem referire la grădinile particulare sau la cele care deservesc o clădire de birouri, acestea trebuie îngrijite cu aceeași dăruire. Indiferent de dimensiunea acesteia, curtea trebuie să reflecte personalitatea celor care locuiesc sau lucrează în spațiul respectiv.

Importanța curățeniei de primăvară în grădină

Dincolo de aspect, există o mulțime de beneficii pentru curățenia de primăvară în grădină precum reducerea unui potențial risc de îmbolnăvire al plantelor existente și răspândirea buruienilor dăunătoare și inestetice. În plus, lucrările de primăvară în grădină, sub soarele blând, pot fi terapeutice și extrem de relaxante și plăcute.

O grădină îngrijită reprezintă o bază curată, perfectă pentru noi răsaduri și plante ce vor colora spațiul exterior, făcându-l primitor și vibrant. Plantele uscate, tulpinile crescute haotic și frunzele căzute care formează deja o pătură pe sol nu numai că arată rău dar pot sufoca plantele, pot adăposti boli și spori de ciuperci care, mai târziu în plin sezon, pot provoca probleme majore vegetației din jur. Așadar, curățenia grădinii primăvara este întotdeauna o idee bună pentru a te bucura de un spațiu exterior atrăgător și colorat.

Etapele curățeniei de primăvară în grădină

La fel ca treburile de la interior, și la exterior poate fi o provocare să faci curățenie în grădină, mai ales dacă ai de-a face cu un spațiu generos. Pentru ca sarcinile să nu devină copleșitoare, am etapizat întregul proces. Iată care sunt pașii corecți pentru a te bucura de o grădină frumoasă, indiferent de sezon.

Eliminarea frunzelor uscate

Îndepărtarea frunzelor îmbunătățește aspectul grădinii tale și, în timp ce unele frunze sunt bune pentru răsaduri, gazon și alte plante, prea multe pot împiedica lumina soarelui să ajungă la rădăcini și tulpini, afectând plantele, împiedicându-le să se dezvolte și favorizând uscarea lor. Așadar, primul pas este să te ocupi de îndepărtarea frunzelor căzute. Poți face această activitate cu o greblă sau cu un aparat aspirat frunze.

Frunzele uscate și gunoaiele care se regăsesc prin curte, eventual aduse de vânt, vor fi aruncate în tomberon. Cel mai indicat este să  dispui în curte de coșuri de gunoi selectiv, cu ajutorul cărora poți selecta deșeurile corespunzător, în vederea reciclării.

Îndepărtarea buruienilor

Buruienile sunt inamicul florilor și al plantelor decorative deoarece acestea cresc necontrolat și pot sufoca plantele. Pe lângă aspectul inestetic și neîngrijit pe care îl pot oferi grădinii tale, acestea pot aduna fungi și insecte dăunătoare culturilor. Așadar, îndepărtarea buruienilor este un pas foarte important în procesul de curățenie de primăvară în grădină.

Tunderea arbuștilor, pomilor și a ierburilor decorative

Pe timpul iernii, unele ramuri ale copacilor pot degera și pot suferi din cauza frigului. Cel mai indicat este să se îndepărteze cu grijă crenguțele afectate, frunzele uscate din copaci și cele ale plantelor/florilor pentru a permite o dezvoltare armonioasă a vegetației. Este minunat cum plantele perene revin la viață an de an însă este nevoie să fie tăiate și tunse înainte de a începe din nou să crească.

Pregătirea solului

De îndată ce înghețul a dispărut, solul este pregătit pentru noi culturi. Când este frig, solul tinde să se compacteze și, de aceea, este recomandat ca acesta să fie săpat și aerat. În această manieră este și mai ușor să sapi gropițe pentru plantele noi. Poți folosi compost natural sau fertilizator pentru ca pământul să devină hrănitor pentru plante. Acestea au trecut printr-o perioadă dificilă și au nevoie de un mic ajutor. Dacă pământul s-a lăsat, poți completa cu un strat nou de pământ. 

Plantarea noilor flori și arbuști

plantat-gradina

Sursa foto: Pexels.com

Acum că solul este pregătit, tot ce îți rămâne de făcut este să te bucuri de noile plante pe care vrei să le expui în grădină. Grădina cu flori de primăvară este superbă, plantele sezoniere făcând un adevărat spectacol cu nuanțele lor minunate dar nu sunt foarte rezistente. În cazul în care îți dorești să te bucuri de flori și boboci noi tot timpul anului, alege plante rezistente precum trandafiri, mușcate și nu numai.

Curățarea aleilor și a mobilierului de grădină

intretinere-mobilier-terasa

Sursa foto: Pixabay.com

Lucrările de primăvară în grădină trebuie să includă și întreținerea aleilor și a mobilierului de grădină, a ceramicii de pe terasă sau a deck-ului. Astfel, tabloul natural va fi unul spectaculos și complet.

Poți folosi un aparat pentru aspirat frunzele de pe alei și terasă și spăla cu furtunul sau poți folosi un aparat de spălat cu presiune. În cazul în care pardoseala s-a pătat recomandăm folosirea unui mop cu detergent pentru pardoseli dure. Acestea au în compoziție substanțe ce îndepărtează și cele mai încăpățânate pete, depuneri de calcar și de rugină și nu numai.

Mobilierul de grădină, realizat de cele mai multe ori din lemn, ratan sau fier, are nevoie să fie șters de praf. Pentru mobilierul din lemn și ratan poți folosi detergent pentru suprafețe din lemn, împreună cu o lavetă din microfibră

Întreținerea grătarului

Cum mobilierului de grădină îi va fi redat aspectul inițial, trebuie să ne ocupăm și de întreținerea grătarului. Praful și murdăria de pe cărămidă pot fi îndepărtate cu ajutorul unei perii mai dure, iar pentru grătarul din metal și suprafața de gătire se poate folosi un degresant profesional ce va reda strălucirea metalului, îndepărtând grăsimea întărită în timp. 

Sfaturi pentru curățenia de primăvară a grădinii

Alege din timp bulbii pe care dorești să îi plantezi. Poți alege plante ce vor înflori la începutul verii pentru a te bucura de o grădină colorată;

Dacă grădina este frumoasă și îngrijită gândește-te cum va arăta gardul dacă nu este și el bine întreținut. În cazul în care situația o impune, îi poți aplica un strat de grund, lac sau vopsea pentru a arăta ca nou.

După ce ai terminat de grădinărit, spală toate ustensilele cu care ai lucrat. Pe cele din metal, după ce le-ai spălat și uscat, poți aplica un strat de ulei pentru a preveni apariția ruginii. După aceea, depozitează-le într-un loc uscat și ferit de umezeală.

Creează o zonă specială pentru compost. Poți folosi chiar un coș pentru gunoi sau o lădiță în care să aduni toate resturile organice. De îndată ce acestea se descompun, pot fi folosite pe post de fertilizant pentru plantele tale. Acestea își vor extrage toți nutrienții într-o manieră naturală.

Curățenia de primăvară în grădină este o activitate plăcută, relaxantă în care pot fi implicați toți membrii familiei. Așadar, odată cu venirea sezonului mai cald, este timpul să dai un aspect nou spațiului exterior.


Ultima actualizare:
Etichete: igienă curățenie