marca-trusted
eLicitatie Certificari

Siguranța alimentară: ce este și care sunt sistemele de management?

4972 Afisari

siguranta-alimentara

Sursa foto: Pexels.com

Cuprins: 

  • Ce este siguranța alimentară?
  • Securitatea alimentară în România
  • Care sunt sistemele de management ale siguranței alimentare?
  • Cum asiguri siguranța alimentară pentru afacerea ta?
    • Asigură-te că atât mâinile celor ce lucrează cu alimentele cât și suprafețele sunt igienizate și dezinfectate. 
    • Separă alimentele pentru a evita o contaminare încrucișată
    • Prepară alimentele la temperatura potrivită 
    • Păstrează alimentele la temperatura corectă
  • Igiena și siguranța alimentară. Produse recomandate

De-a lungul anilor, obiceiurile de consum ale oamenilor s-au schimbat, aceștia devenind mai conștienți și mai interesați ca niciodată de calitatea mâncării pe care o consumă dar și de proveniența produselor alimentare. Iar în tot acest lanț de producție nu este de dorit să existe probleme ce pot afecta calitatea acestora și pot pune în pericol sănătatea populației. Responsabilitatea producătorilor este de a prezenta și oferi produse alimentare sigure și sănătoase  consumatorului final. 

Ce este siguranța alimentară?

Mâncarea din farfurie trebuie să fie, înainte de orice, sigură pentru consum. Așa că este esențial ca aceasta să respecte standardele de siguranță alimentară pentru a nu ne îmbolnăvi, iar întreg procesul de fabricare, de la colectarea de către fermier și până în momentul consumului să fie amplu verificat. Siguranța alimentară se referă la respectarea normelor din domeniu în privința mânuirii, a preparării și depozitării alimentelor în vederea prevenției bolilor transmise prin alimente. 

Securitatea alimentară în România

Nerespectarea normelor din domeniul siguranței alimentare are consecințe foarte grave cum ar fi rechemarea alimentelor, îmbolnăvirea populației, pierderi financiare semnificative și chiar distrugerea reputației unui brand. 

Orice produs alimentar aflat pe rafturile magazinelor, în restaurante și nu numai trebuie să respecte legea privind siguranța alimentelor în România. Atât țara noastră cât și cele din Uniunea Europeană respectă legislația europeană ce acoperă atât lanțul de producție, de prelucrare a alimentelor cât și bunurile pentru import și export din UE. Controalele în domeniu sunt foarte stricte. 

Astfel, trebuie să se țină cont de:

  • igiena produselor alimentare;
  • sănătatea animalelor din ferme, ce urmează a fi sacrificate în vederea consumului;
  • sănătatea culturilor și a plantelor;
  • monitorizarea contaminanților și reziduurilor.

Iată care sunt cerințele impuse de legislația din România prin Legea 150 din 2004 pentru asigurarea siguranței alimentelor:

  • dacă nu sunt sigure pentru consum, alimentele nu trebuie puse pe piață;
  • în cazul în care alimentele sunt dăunătoare sănătății consumatorilor, atunci acestea se declară nesigure;
  • în vederea declarării unui aliment ca fiind nesigur se va ține cont de condițiile normale de utilizare ale acestuia și de fiecare etapă de producție;
  • un aliment este considerat dăunător pentru sănătate dacă are efecte atât imediate, pe termen scurt, mediu sau lung asupra persoanelor sau persoanei care îl consumă;
  • în situația în care un aliment din cadrul unui lot este considerat nesigur, întregul lot va fi considerat nesigur, excepție făcând situația în care fiecare produs din lotul respectiv este verificat individual.

Care sunt sistemele de management ale siguranței alimentare?

Pentru gestionarea alimentelor sunt necesare o serie de certificări și de îndeplinire a unor standarde de siguranță precum ISO 22000 și HACCP. HACCP este un ghid compus dintr-o serie de principii și proceduri ce trebuie implementate de absolut toți operatorii economici, fără excepție, care activează în industria alimentației publice. Scopul acestei lucrări este de a preveni îmbolnăvirea populației. 

Însă, pe lângă implementarea procedurilor HACCP este necesară obținerea și altor certificări de la organele competente. Considerăm că este important să menționăm că aceste certificări nu se iau o singură dată ci ele trebuie înnoite periodic, prin depunerea unei noi documentații. 

Certificările obținute de către o organizație sau societate atestă faptul că aceasta oferă produse în conformitate cu standardele impuse în domeniu și aici menționăm doar câteva dintre acestea:

  • ISO 22000: 2018 - acesta este un standard de referință care se poate aplica tuturor societăților din domeniul alimentar care sunt responsabile cu producerea, distribuirea, prepararea, depozitarea, servirea și comercializarea produselor alimentare. 
  • ISO 9001: 2015 - are la bază managementul proceselor organizației și orientarea către client, chiar evaluarea gradului de satisfacție al acestuia.
  • Standard SQF - este un standard ce are în prim plan calitatea produselor și siguranța alimentară.

Cum asiguri siguranța alimentară pentru afacerea ta?

Deții un restaurant și îți dorești să oferi clienților tăi numai mâncare proaspătă, de calitate, provenită din surse sigure? Perfect. Însă trebuie să ai în vedere că aceasta, oricât de bună ar fi, se poate contamina chiar în bucătăria locației tale. De aceea, este esențial să păstrezi o curățenie impecabilă în bucătărie și zona de servit masa și trebuie să ții cont de câțiva pași importanți pe care trebuie să îi parcurgi imediat după aprovizionarea cu alimente:

Asigură-te că atât mâinile celor ce lucrează cu alimentele cât și suprafețele sunt igienizate și dezinfectate. 

Din bucătărie nu trebuie să lipsească un dozator cu săpun lichid și dezinfectant pentru mâini și prosoape de hârtie ce se aruncă imediat după utilizare. Mâinile trebuie spălate de fiecare dată când se lucrează cu alimente crude, în special cu carnea, căci aceasta este purtătoare de bacterii și microbi, fiind foarte simplu să contaminezi o salată, spre exemplu, ce nu va fi preparată termic și va fi oferită clientului în stare crudă. 

Tocătoarele, farfuriile și bolurile, cuțitele trebuie spălate după fiecare fel de mâncare preparat cu detergent de vase sau băgate la mașina de spălat vase. Blatul de lucru va fi spălat cu detergent profesional HORECA care este sigur de folosit în zonele de producție alimentară. 

Separă alimentele pentru a evita o contaminare încrucișată

Carnea, fructele de mare și peștele, ouăle crude pot răspândi microbi și bacterii periculoase pentru sănătatea oamenilor. De aceea acestea trebuie păstrate separat față de mâncărurile ce sunt gata de consumat și care nu vor trece printr-un proces de preparare termic precum fructele și legumele. Folosește un tocător pentru carne și altul pentru legume, pâine. 

Prepară alimentele la temperatura potrivită 

Prin gătirea corectă a alimentelor se distrug și microorganismele dăunătoare și oferi și clienților preparate gustoase. Folosește un termometru pentru carne care să te ajute să îți dai seama când aceasta este preparată suficient. 

Păstrează alimentele la temperatura corectă

Dacă nu sunt gătite imediat, alimentele trebuie păstrate la temperaturile adecvate. Spre exemplu, este recomandat să congelezi carnea dacă aceasta va fi preparată peste câteva zile. Fructele și legumele se pot păstra într-un loc răcoros pentru a-și menține prospețimea. 

Persoanele cu un risc mai ridicat de a contacta infecții bacteriene provocate de alimente sunt adulții peste 65 de ani, copiii, persoanele cu un sistem imunitar deficitar sau care suferă de alte boli și femeile însărcinate. 

Igiena și siguranța alimentară. Produse recomandate

Așa cum menționam mai sus, igiena în bucătăria restaurantului este esențială pentru siguranța alimentară. De aceea, suprafețele de lucru trebuie să fie curățate și dezinfectate de mai multe ori pe zi cu detergenți HORECA, potriviți pentru industria alimentară. Iată câteva recomandări de produse care se regăsesc în portofoliul magazinului IgienaPHS cu care poți menține bucătăria curată ca lacrima:

Detergent suprafețe Suma Multi D2 Conc

detergent-suprafete Suma Multi D2

Detergentul Suma Multi D2 este potrivit pentru igienizarea corespunzătoare a suprafețelor din bucătărie, fiind un produs slab alcalin. Acesta îndepărtează cu succes și ușurință grăsimea și resturile alimentare de pe suprafețe, inclusiv cele din aluminiu.

Detergent curățare frigidere și cuptor microunde, Sano Cleaner, 750 ml

 solutie-curatat-frigider

Pentru frigidere și cuptoare cu microunde curate folosește cu încredere detergentul Sano. Cu doar câteva pulverizări, acesta lasă suprafețele igienizate și nu necesită clătire. 

Dezinfectant suprafețe, virucid, super concentrat - Suma Bac D10 Smart Dose

dezinfectant-virucid-suprafete

Suma Bac are o dozare simplă și o eficiență maximă împotriva microorganismelor și patogenilor. Este un dezinfectant neparfumat și este recomandat pentru utilizarea în ariile de producție alimentară. 

Siguranța alimentelor este responsabilitatea tuturor celor implicați în sistemul alimentar, de la producători, transportatori, vânzători, proprietari de restaurante și chiar consumatorul final. Prin implementarea unui sistem de securitate alimentară și a unor proceduri de control riguroase se asigură produse de consum de calitate superioară, sănătoase pe care oamenii le pot consuma în siguranță.


Ultima actualizare:
Etichete: igienă curățenie