marca-trusted
eLicitatie Certificari

Cum facem curățenia de sărbători ținând cont de perioada Covid-19

1916 Afisari
curatenie casa de sarbatori
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/persoana-om-femeie-fata-3768910/

Curățenia de sărbători merită un loc special în calendar, deoarece în fiecare an, gospodinele depun tot efortul pentru ca locuința lor să strălucească. Însă, în 2020, curățenia de la final de an vine cu o serie de schimbări, deoarece pandemia de coronavirus a impus o mulțime de reguli de igienă, de care trebuie să ținem cont. Dacă în trecut, curățenia de Crăciun era gata în câteva ore, acum va trebui să aloci mai mult timp acestui proces, deoarece va trebui să dezinfectezi corespunzător toate suprafețele. Iar pentru asta îți venim în ajutor cu câteva sfaturi, care să te ajute să faci curățenie cât mai eficient.


Cum abordăm curățenia la final de an

Pentru a avea o casă curată și bine ordonată de sărbători, ar fi indicat să începi curățenia cu maximum o săptămână înainte de Crăciun. Astfel vei avea timpul necesar de a te ocupa de toate etapele de curățenie și dezinfectare. 

De asemenea, înainte de a începe curățenia de final de an, este important să te asiguri că ai toate uneltele și electrocasnicele necesare, dar și protecția adecvată pentru corpul tău. Este recomandat să porți mănuși de protecție în timpul curățeniei de Crăciun, dar și o mască de protecție, deoarece vei lua contact cu cantități mari de praf, bacterii, germeni, dar și soluții toxice, care îți pot arde pielea.

Iar înainte de a folosi orice tip de produs, nu uita să citești cu atenție eticheta fiecăruia. De exemplu, în cazul detergenților lichizi nu este recomandat să folosești cantități mai mari decât cele indicate. Iar anumite produse de curățenie au nevoie de un timp mai mare de acțiune, așa că va trebui să aștepți până când acestea își vor face efectul.


Prima etapă – sortarea lucrurilor și pregătirea camerelor

Cea mai eficientă metodă pentru curățenia de final de an este aceea de a începe cu livingul, care este cea mai spațioasă cameră, în care probabil petreci și cel mai mult timp. În timpul curățeniei, este necesar să deschizi larg ferestrele, pentru a aerisi bine camerele și pentru a elimina cât mai mult praf. De asemenea, ar fi indicat să te asiguri că ai suficientă lumină în cameră, pentru a nu rata nicio urmă de murdărie.

Următorul pas ar fi eliminarea obstacolelor, care te pot încetini în timpul curățeniei. De exemplu, piesele mici de mobilier, covoarele și obiectele decorative de pe rafturi ar trebui depozitate pe un hol, până când termini de curățat camera respectivă.
De asemenea, înainte de a începe curățenia de sărbători, îți recomandăm să sortezi obiectele, astfel încât să renunți la cele de care nu mai ai nevoie. 


A doua etapă – curățarea suprafețelor

Îți recomandăm să începi cu ștergerea prafului, astfel încât surplusul să cadă pe pardoseală și să îl poți aspira ulterior cu ușurință. Poți șterge praful de pe mobilierul din lemn cu o lavetă moale, uscată, sau cu un prosop cu microfibră, care să nu zgârie suprafața. În cazul în care sunt pete pe mobilier, le poți îndepărta cu o soluție din apă caldă și săpun, iar pentru petele uscate, poți folosi o soluție pe bază de oțet alb, diluat în apă. Iar la final, pentru întreținerea și protecția mobilierului, îți recomandăm să folosești un spray de curățare, pe bază de silicon, sau o ceară de finisare a lemnului. Astfel, mobila ta își va recăpăta luciul și va avea un aspect impecabil.

De asemenea, nu uita să cureți și electronicele sau electrocasnicele, precum televizorul, computerul, boxele, etc. În afara faptului că microbii și bacteriile tind să se acumuleze pe ele, chiar și cele mai mici bacterii de praf se pot depune pe circuitele lor și le pot deteriora. Așa că îți recomandăm să le cureți corespunzător cu o soluție pe bază de alcool. Pulverizează soluție pe o lavetă moale, iar cu ajutorul ei, poți sterge suprafațele murdare. Întreținerea regulată a aparatelor electrice te va ajuta să economisești timp și bani.

aspirare covoare
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/casa-camin-uz-casnic-apartament-4107278/

După ce ai terminat cu praful de pe rafturi, mese și birouri, poți trece la curățarea pardoselii și a covoarelor. Asigură-te că ai un aspirator eficient, adaptat nevoilor casei tale, astfel încât să facă față unei curățenii ample. Este important să aspiri cu atenție pardoseala, covoarele, dar și suprafețele de sub mobilă. Iar apoi, poți folosi duzele speciale, pentru a ajunge în colțuri și pentru a îndepărta pânzele de păianjen.

Nu uita că șosetele albe sunt adevărat inspector al curățeniei. Iar podelele sunt în general cea mai folosită parte a locuinței, dar și cele mai expuse la murdărie. Așa că după ce ai aspirat pardoseala, îți recomandăm să folosești o serie de detergenți profesionali, pentru fiecare tip de material. De exemplu, parchetul poate fi curățat cu un detergent pentru pardoseli din lemn, care degresează și curăță, fără să distrugă luciul natural al lemnului. La fel de important este să folosești mopuri profesionale din fibră, bureți sau lavete – care să absoarbă eficient surplusul de apă.

După curățarea pardoselii din living și dormitor, ar trebui să te ocupi și de curățarea covorului și a tapițeriilor. Acestea rețin o cantitate mare de praf și schimbă în mod semnificativ mirosul și calitatea aerului din casă. Însă, cu ajutorul detergenților speciali pentru curățarea covoarelor, mochetelor sau tapițeriilor, poți curăța eficient toate aceste suprafețe, neutralizând sursele de mirosuri neplăcute.

În schimb, în bucătărie, murdăria care îți dă de obicei dureri de cap este reprezentată de petele de grăsime. Iar cum de sărbători bucătăria este sufletul casei, ar fi ideal să te ocupi cu atenție de ea. Îndepărtează toate urmele de murdărie, folosind gama de detergenți profesionali pentru bucătărie Suma, care sunt eficienți pentru spălarea automată a vaselor, pentru curățarea echipamentelor din bucătării, dar și pentru spălarea pardoselii. 

Poți continua apoi cu curățarea suprafețelor din baie, unde poți utiliza detergenți și soluții pe bază de clor. De asemenea, pentru ca obiectele sanitare, precum chiuveta, toaleta, cada și dușul să strălucească la propriu poți pulveriza un produs de albire și dezinfectare pe suprafața acestora, lăsând lichidul să acționeze câteva minute. Însă, în cazul pereților de sticlă ai cabinei de duș, ar trebui să folosești soluții speciale pentru geamuri, pe bază de alcool. Iar aceștia ar trebui șterși cu o lavetă uscată sau cu șervețele de hârtie, pentru a evita formarea petelor inestetice.


Cum folosim dezinfectanții corect?

Pe fondul pandemiei de coronavirus, este indicat ca după finalizarea curățeniei, să acorzi atenție și dezinfectării suprafețelor din casă, în special în zonele cu trafic intens. Însă, înainte de a folosi soluțiile dezinfectante, este indicat să citești instrucțiunile de pe etichetele fiecărui tip de produs, astfel încât să îl folosești corespunzător. 

Atunci când utilizăm dezinfectanți pentru suprafețele din casă, este indicat să folosim mănuși de protecție. De asemenea, ar fi indicat să asiguri o ventilație cât mai bună, lăsând ferestrele și ușile deschise. Iar podeaua sau suprafața pe care o dezinfectezi, ar trebui să fie udă, atunci când aplici soluția dezinfectantă.

În cazul în care dezinfectantul pe care îl utilizezi trebuie să fie diluat, este recomandat să folosești apă la temperatura camerei și să respecți exact cantitatea de soluție, care este indicată pe etichetă. Încearcă să eviți să combini mai multe tipuri de dezinfectanți, iar în cazul în care ai copii sau animale de companie, asigură-te că aceștia nu vor lua contact cu suprafețele dezinfectate, până când acestea nu s-au uscat corespunzător.

maturare podele
Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/uz-casnic-casa-apartament-curat-4684372/

Conform Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, nu este indicat ca persoanele care suferă de astm să fie prezente în încăperile în care se folosesc substanțe dezinfectante, deoarece acestea pot fi toxice și pot provoca reacții alergice sau probleme respiratorii.

Majoritatea produselor dezinfectante pentru suprafețe conțin clor sau alcool, însă, pentru dezinfectarea bucătăriei ar fi indicat să folosești dezinfectanți fără clor. În general, bucătăria este locul ideal pentru dezvoltarea bacteriilor. Așa că trebuie să dezinfectezi corespunzător blatul de lucru, frigiderul, chiuveta, cuptorul sau plita.

În baie, vasul de WC este cel mai mare colector de microorganisme periculoase pentru sănătate. Așa că ar fi indicat să-l cureți cât mai bine cu prafuri abrazive, care să îndepărteze orice urme de depuneri nedorite. Apoi, este recomandată folosirea unui dezinfectant, pe bază de clor, pentru îndepărtarea totală a bacteriilor. 
Un alt truc pentru o baie curată și o sănătate de invidiat este reprezentat de dezinfectarea mânerelor de la dulăpioare, dar și a tuturor robinetelor.


Ce facem diferit în acest an?

Dacă în alți ani, curățenia de sărbători dura doar câteva ore, acum s-ar putea să ai nevoie de câteva zile la dispoziție, astfel încât să te ocupi corespunzător de fiecare colț al casei. Pe lângă aranjarea obiectelor și curățarea suprafețelor din locuință, acum va trebui să acorzi o atenție specială etapei de dezinfectare. Pentru a preveni infecția cu coronavirus, este indicat să dezinfectezi corespunzător anumite suprafețe din casă, cum ar fi pardoseala, clanțele, ușile, întrerupătoarele, blatul din bucătărie, chiuveta, vasul de toaletă sau cabina de duș.

De asemenea, pe lista obiectelor pe care ar trebui să le dezinfectezi se află și obiectele electronice și electrocasnicele, cu care iei contact destul de des. 
Iar dacă până acum obișnuiai să intri în casă, purtând pantofii de exterior, ar trebui să renunți la acest obicei. Încălțămintea este plină de bacterii și microbi, pe care îi poți aduce foarte ușor în locuință. Așa că îți recomandăm ca pantofii să rămână la intrare, pe un covoraș îmbibat în dezinfectant, sau pe un raft special.


Recomandările noastre

Dacă până acum obișnuiai să faci curățenie de sărbători, fără mănuși de protecție, de data aceasta îți recomandăm să folosești o pereche, pentru a-ți proteja mâinile de bacterii, dar și de efectul anumitor soluții de curățat, care pot fi destul de severe cu pielea. De asemenea, dacă vei folosi spray-uri, poți purta și o mască de protecție, pentru a nu inhala substanțele toxice, care pot irita căile respiratorii.

Uneori, curățenia de Crăciun poate fi extrem de obositoare, însă nu încerca să iei pauze prea lungi. Dacă te odihnești mai mult de 15 minute, nu vei mai avea aceeași determinare și energie, iar astfel, curățenia va dura mult mai mult. 

Un alt lucru de care trebuie să ții cont sunt instrucțiunile de pe etichetele produselor de curățenie. Încearcă să respecți indicațiile și să folosești exact cantitățile menționate pe ambalajul soluțiilor respective. Iar în cazul în care te confrunți cu alergii, poți prepara acasă diferite substanțe pentru curățare, din ingrediente naturale.
 
Așadar, curățenia de final de an poate părea o adevărată provocare, însă cu răbdare și determinare, o vei termina la timp. Încearcă să te organizezi cât mai bine și să ai la îndemână toate ustensilele de care ai nevoie, pentru ca totul să decurgă cât mai eficient.

Surse: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/disinfecting-your-home.html

Ultima actualizare:
Etichete: Curățenie