marca-trusted
eLicitatie Certificari

Curățarea aragazului. Trucuri și produse recomandate

6491 Afisari

curatare-aragaz

Sursa foto: Unsplash.com

Cuprins:

  • Curățarea aragazului din inox
  • Curățarea aragazului din email
  • Curățarea plitei cu inducție sau vitrocermaice
  • Curățarea componentelor
    • Grătarul de fontă
    • Butoanele
    • Ochiurile aragazului
    • Curățarea cuptorului
  • Sfaturi pentru eficiență în curățarea aragazului

Bucătăria este oglinda casei și trebuie întreținută corespunzător pentru a rămâne un loc sigur și igienic pentru întreaga familie. Întreținerea pieselor de mobilier, a suprafețelor și a aparaturii electrocasnice este o sarcină constantă, de la care nu trebuie să existe abateri. Însă murdăria, grăsimea arsă și faianța stropită sunt garantate într-o bucătărie în care se gătește în mod constant. Și știi care este aparatul care are cel mai mult de suferit? Chiar aragazul. 

Din cauza temperaturilor ridicate de pe plită, petele și grăsimea se întăresc, devenind dificil de îndepărtat. Însă, acest lucru nu ar trebui să te descurajeze sau să te împiedice să gătești pentru tine și cei dragi. Ia aminte din articolul de față cum anume trebuie să abordezi problema petelor și a murdăriei întărite și află cum să te ocupi eficient de curățarea aragazului. 

Deoarece acesta poate fi din inox sau acoperit cu email procedura de curățare a aragazului trebuie să fie diferită, pentru ca materialul exterior să nu se degradeze. Indiferent de finisajul aragazului, pentru ca acesta să arate în permanență curat și îngrijit, ar trebui șters imediat ce se murdărește, iar la câteva zile să i se acorde o atenție mai mare, pentru o curățare amplă a componentelor. 

Curățarea aragazului din inox

Electrocasnicele din inox sunt foarte apreciate atât pentru performanțele lor, cât și pentru modul în care arată, contribuind la aspectul luxos al unei bucătării. Însă, uneori se pot observa amprente pe suprafețele acestora sau se pot murdări destul de rău, mai ales în timpul gătitului. Slavă Domnului, există o mulțime de produse de curățenie și opțiuni care te pot ajuta la curățarea aragazului din inox în doar câțiva pași!

Inoxul are nevoie de puțin mai multă atenție deoarece, dacă nu este întreținut corespunzător, acesta tinde să ruginească. Pentru a evita acest lucru, încearcă să nu lași pe o perioadă mare de timp ustensile de gătit din metal în contact cu suprafața de inox. Deși nu este foarte pretențios de fel, se recomandă evitarea substanțelor și a bureților abrazivi pentru a nu zgâria suprafața. 

Sfat: Curățarea aragazului din inox trebuie să fie făcută doar după ce a fost consultat manualul acestuia. În cazul în care există anumite recomandări privind curățarea, se va ține cont de acestea. 

Dacă nu există specificații speciale, poți începe curățarea urmând etapele de mai jos:

Pasul 1: Îndepărtează grătarele și șterge sau adună cu o lavetă din microfibră resturile alimentare de pe aragaz, care au căzut în timpul gătitului. 

Pasul 2: Folosește o soluție pentru inox și pulverizeaz-o pe toată suprafața aragazului sau a plitei. 

Pasul 3: Așteaptă câteva minute, conform indicațiilor producătorului ce se regăsesc pe eticheta produsului, până ce acesta acționează asupra grăsimii întărite. 

Pasul 4: Folosește un burete de vase ce nu este abraziv și șterge murdăria încăpățânată.

Pasul 5: Acum că aragazul este curat, folosește-te de o lavetă din microfibră ce nu lasă urme pentru a șterge, usca și lustrui suprafața aragazului. 

Urmând pașii de mai sus și folosind produsele potrivite, poți ajuta și la curățarea inoxului înnegrit. Îți recomandăm să alegi din gama magazinului IgienaPHS detergent plite grătare Suma Grill D9 , detergent suprafete inox Suma Inox D7.l. Ambele acționează cu precizie asupra petelor de grăsime întărită, oferind protecție suprafeței de inox.

Curățarea aragazului din email

Deși multe persoane preferă electrocasnicele din inox, cele din email sunt mai rezistente, iar unele sunt potrivite pentru bucătăriile decorate într-un stil mai clasic. Mai dificil de zgâriat, spre deosebire de aragazul din inox, acest model este mai ușor de întreținut și pentru curățarea lui se poate folosi cam orice soluție uzuală de curățat aragazul, de pe rafturile magazinelor. 

În cazul în care preferi utilizarea unor soluții naturiste, te poți ajuta de combinația de bicarbonat și oțet. Prin combinarea celor două produse se obține o pastă ce se va pune pe suprafața aragazului. Ulterior, după ce este lăsată să acționeze câteva minute, se va folosi un burete cu care se va insista ușor pe petele încăpățânate de grăsime sau mâncare arsă. La final, se șterge suprafața cu o lavetă înmuiată în apă călduță. 

Pentru curățarea aragazului, dar și a componentelor acestuia, recomandăm utilizarea unor produse speciale pentru această sarcină precum detergent degresant Sano Forte Plus sau degresant puternic pentru grăsimi Cif Pro Formula.  

Curățarea plitei cu inducție sau vitroceramice

Plitele din sticlă sau cu inducție arată foarte bine, sunt elegante și își găsesc imediat loc în bucătăriile moderne. Însă plitele vitroceramice pot speria pe mulți când vine vorba despre curățarea lor. În realitate, acestea se pot curăța cu o soluție specială pentru suprafețele vitrate și lavabile și cu o lavetă moale, ce nu lasă urme. 

Curățarea componentelor

curatare-gratar-aragaz

Sursa foto: Pixabay.com

Din păcate, curățarea aragazului nu se rezumă doar la îndepărtarea mizeriei de pe suprafața plitei și de pe ușa cuptorului, ci și la îngrijirea și întreținerea componentelor, precum curățarea duzelor aragaz, butoanele și grătarul de suport. Iată cum poți curăța eficient fiecare element al aragazului:

Grătarul de fontă 

Partea bună la grătarul de fontă este că acesta se scoate cu ușurință și se poate lăsa la înmuiat într-o soluție curățat grătar fontă aragaz. Detergentul degresant sau soluția aragaz va ajuta la desprinderea și la dizolvarea grăsimii acumulate în timp pe grătarul din fontă. În cazul în care situația o impune, poți folosi un burete abraziv pentru a îndepărta reziduurile. 

La final se clătește cu apă din abundență și se lasă la scurs sau se șterge cu un prosop de hârtie sau o lavetă înainte de a fi poziționate la locul lor. 

Butoanele

Din păcate, înainte sau chiar în timpul gătitului acestea se vor murdări, inevitabil, din cauza mâinilor murdare, pline de grăsime sau din cauza stropilor de la mâncarea ce se gătește pe aragaz. Este indicat ca acestea să fie șterse după fiecare rundă de gătit, iar periodic să fie scoase și spălate. 

Pentru înmuierea grăsimii se pot scufunda și lăsa la înmuiat într-un bol în care s-a turnat apă caldă și detergent de vase sau soluție de curățat aragazul. După ce au fost lăsate câteva minute în această soluție se pot curăța în profunzime cu o periuță specială. Dacă nu ai una, poți utiliza o periuță de dinți mai veche. Butoanele se vor clăti, usca și monta la loc. 

Ochiurile aragazului

Ochiurile aragazului se ard deseori și se murdăresc foarte ușor, mai ales atunci când nu suntem atenți și mâncarea dă în foc. Se poate întâmpla oricui. În acest caz, se vor scoate și, la fel ca butoanele de la aragaz, se vor lăsa la înmuiat într-o soluție care poate fi și soluție curățat grătar fontă aragaz. 

Curățarea cuptorului

Mâncărurile preparate la cuptor sunt cu adevărat delicioase și foarte sănătoase. Însă, acest lucru atrage după sine murdărirea acestuia. Pentru unele persoane care dețin un cuptor cu spălare integrată, situația este simplă. Împreună cu un detergent pentru cuptor special, periodic te poți folosi de acestă funcție pentru a avea un cuptor impecabil. Însă în cazul cuptoarelor normale, trebuie să speli grătarul, geamul și interiorul cuptorului.

Folosește o soluție de curățat aragazul, las-o să acționeze câteva minute și îndepărtează grăsimea desprinsă cu un burete. Interiorul cuptorului nu este foarte sensibil la zgârieturi, așa că te poți folosi și de un burete abraziv pentru petele încăpățânate. 

Acordă o atenție corectă și geamului și grătarului iar imediat ce acestea au fost curățate, montează-le la loc. 

Sfaturi pentru eficiență în curățarea aragazului

Nu știi cât de des să cureți aragazul? Depinde foarte mult de cât de mult îl folosești. În cazul în care îl ștergi cu o cârpă sau o lavetă după fiecare utilizare, acesta ar trebui să arate impecabil mult timp. Dacă nu este șters și întreținut corespunzător, va fi nevoie să îl cureți în profunzime mai des decât ți-ai dori, poate. Îți recomandăm să cureți aragazul după câteva utilizări. 

Iată câteva sfaturi de care să ții cont atunci când te ocupi de curățarea aragazului:

  • Folosește întotdeauna mănuși de protecție, mai ales atunci când optezi pentru utilizarea unei soluții de curățat aragazul;
  • Nu folosi niciodată clor pentru curățarea inoxului, căci această substanță va ataca inoxul și îl va distruge;
  • Evită să folosești atât produse abrazive, cât și bureți abrazivi, pentru a nu distruge materialul de la suprafață;
  • Dacă ștergi aragazul după fiecare utilizare vei economisi timp și efort;
  • Folosește numai produse speciale pentru inox, ce protejează suprafața;
  • Înainte de curăța aragazul, grătarul și ochiurile aragazului, asigură-te că acestea s-au răcit în totalitate. Nu numai că vei evita accidentările și arsurile, dar dacă aplici soluții de curățare pe o suprafață încinsă aceasta se va vaporiza, ceea ce poate duce la iritarea ochilor și a pielii. 

Curățenia în casă are o mulțime de beneficii asupra stării de sănătate și este un aspect care trebuie tratat cu atenție. Profită și tu de cele mai bune produse de curățenie și soluții profesionale din portofoliul magazinului IgienaPHS pentru a te bucura de o casă corect curățată, dezinfectată!


Ultima actualizare:
Etichete: igienă curățenie