Baie de serviciu: Accesorii necesare pentru toalete
5127 Afisari

Sursa foto: https://www.freepik.com/photos
Cuprins:
- Cum amenajezi o baie de serviciu?
- Alege culorile potrivite
- Ce finisaje să folosești în baia de serviciu
- Obiecte sanitare
- Spațiile de depozitare
- Iluminatul într-o baie de serviciu
- Elemente decorative într-o baie de serviciu
- Tips & tricks pentru o baie de serviciu primitoare
- Less is more sau cum să nu încarci spațiul inutil
- Modele de piese de mobilier
- Oglindă, oglinjoară...
Deși deseori ignorată în procesul de amenajare, baia de serviciu este totuși des folosită mai ales de către oaspeți. Fiind o zonă de dimensiuni reduse, devine destul de dificil de aranjat, astfel încât să fie perfect funcțională dar și să aibă parte de un design frumos și atrăgător. Nu știi pentru ce culori să optezi pentru pereți, nici cum să organizezi sau să amenajezi baia mică de serviciu? Tot ce trebuie să faci este să ții cont de ideile de mai jos pentru a te bucura de un spațiu absolut încântător.
Cum amenajezi o baie de serviciu?
Când vine vorba despre designul unei băi de serviciu totul se rezumă la o planificare inteligentă. De obicei, băile de serviciu au doar o chiuvetă și toaletă, însă unele pot avea și un duș micuț. Nu este destinată de obicei membrilor familiei ci mai degrabă oaspeților însă este foarte utilă și în cazul familiilor cu mai mulți membri. Tocmai pentru că au dimensiuni reduse, dacă optezi pentru niște soluții inteligente de amenajare nu va fi nevoie să îți cheltui economiile de-o viață însă finisajele elegante sunt întotdeauna cireașa de pe tort.
În afară de modul în care arată, o baie de serviciu trebuie să asigure necesitățile de bază precum o toaletă, o chiuvetă, oglindă, prosoape de mâini, săpun pentru mâini.
Alege culorile potrivite
În funcție de dorințe, poți opta pentru una din variante: pereți vopsiți în culori vibrante sau pereți albi, bej...practic cât mai simpli.
Deși poate părea ușor riscant să folosești culori prea puternice într-o baie de serviciu, acestea vor atrage atenția cu siguranță și vor scoate din anonimat micuțul spațiu care era până nu demult uitat. Dacă nu te simți foarte curajos poți face doar un singur perete mai îndrăzneț și poți tempera întregul decor cu restul pereților albi.
O altă opțiune este să vopsești pereții băii de serviciu în culori deschise, neutre, calde precum nuanțele de bej, crem, taupe și să folosești accesorii pentru baie în culori puternice pentru a înviora atmosfera.
Ce finisaje să folosești în baia de serviciu
Când vine vorba despre finisaje, plaja de opțiuni este foarte generoasă. Poți alege plăci ceramice, vopsea lavabilă pentru pereți sau chiar un tapet deosebit, îmbogățit cu detalii ce atrag imediat atenția. Și pentru podea opțiunile sunt multe, de la gresie, linoleum sau chiar parchet. Dacă te simți inspirat și îți dorești o cameră plină de originalitate poți crea un perete cu proiecte DIY precum realizarea unor colaje speciale din decupaje din reviste vechi, combinate cu viniluri. Așezate pe perete, vor aduce un aer tineresc și inedit și, cu siguranță, acesta va fi elementul WOW al băii de serviciu. O altă idee poate fi utilizarea unui tapet colorat, cu forme geometrice sau detalii mari, precum flori sau printuri cu animale sau poate tablouri simpatice pot completa decorul. Există o mulțime de variante pe piață de care te vei îndrăgosti, pur și simplu.
Bateriile de la chiuvetă sau duș nu trebuie neglijate mai ales că se găsesc în diverse forme și culori, de la alb sau negru mat, argintiu și chiar auriu. Cele din urmă vor adăuga puțină prețiozitate întregului decor, fiind extrem de rafinate.
Obiecte sanitare
În procesul de amenajare al unei băi de serviciu, cele mai costisitoare elemente sunt deseori obiectele sanitare precum toaleta, lavoarul, chiar și oglinda. Poți opta pentru o toaletă simplă sau una cu bideu încorporat, iar lavoarul trebuie să aibă o dimensiune potrivită pentru încăperea respectivă, să nu fie nici prea mic și incomod de utilizat, dar nici să fie exagerat de mare pentru a ocupa spațiu inutil. Proporțiile sunt foarte importante în acest caz.
Lavoarele pot fi dreptunghiulare, rotunde sau chiar ovale, pot fi așezate pe picior sau pot fi prevăzute cu dulap sub ele.
De asemenea, pentru a economisi ceva spațiu, alege dispensere de săpun lichid cu prindere în perete, cu clapetă sau chiar cu senzor. În plus, se poate face refill foarte simplu, având și o mică fereastră prin care poți observa nivelul de umplere. Dispenserele de săpun și chiar de dezinfectant eliberează o cantitate mică, dar suficientă de lichid, astfel încât nici igiena nu este compromisă, dar nici bugetul.
Spațiile de depozitare

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/BjRpNm_Z9zg
Într-un spațiu mic precum baia de serviciu, depozitarea lucrurilor personale poate deveni o adevărată provocare. Dulapurile masive, montate pe perete iau din spațiu foarte mult și nici nu arată foarte bine. Dulapurile așezate sub lavoar reprezintă o modalitate foarte bună pentru păstrarea tuturor elementelor esențiale într-o baie dar și pentru a ține dezordinea sub control.
- Pe lângă acestea poți opta și pentru:
- Rafturi sau dulapuri încastrate
- Suport de depozitare așezat deasupra toaletei
- Dulap cu oglindă încorporată
- Cârlige sau cuier pentru prosoape deasupra ușii
- Organizatoare cu buzunar.
Astfel, ascunzi eficient consumabilele de hârtie precum hârtia igienică, rezervele de săpun lichid și chiar produsele de curățenie.
Iluminatul într-o baie de serviciu
Întotdeauna lumina are un rol crucial într-o amenajare însă, cu cât spațiul este mai mic, cu atât trebuie să acordăm o atenție mai mare acestui aspect, mai ales atunci când nu există nicio sursă de lumină naturală. Piesele de iluminat pot juca, cu succes, un dublu rol, atât funcțional cât și decorativ, aducând o notă artistică. Cine a spus că nu poți așeza în baia de serviciu un mic candelabru sau o lustră impunătoare, care să atragă toată atenția? Dacă simți nevoia mai multor articole de iluminat și nu doar a celui din tavan, poți amplasa de-o parte și de alta a oglinzii spoturi sau aplice de perete elegante. Alese în concordanță cu finisajele interioare, acestea vor da o notă elegantă întregii încăperi dar, cum siguranța are întotdeauna prioritate, trebuie să te asiguri că sunt potrivite pentru a fi utilizate în băi.
Elemente decorative într-o baie de serviciu

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/casa-camin-planta-plante-6510418/
Plantele la interior au o mulțime de beneficii precum curățarea aerului de impurități iar unele sunt potrivite pentru a fi ținute în baie, unde nivelul de umiditate este mai ridicat. Spre exemplu, plantele suculente sunt rezistente și nici nu au nevoie de multă îngrijire, arată foarte frumos și pot „îndulci” orice spațiu. Dacă totuși nu îți dorești să optezi pentru plante naturale, o altă variantă ar fi plantele artificiale ce se găsesc în diferite magazine. Unele arată atât de bine încât sunt deseori confundate cu plantele naturale. Verdeața va armoniza întregul spațiu și îi va aduce un strop de vitalitate.
Dacă nu ai multe spații de depozitare, coșulețele împletite sunt o idee potrivită pentru a păstra câteva role de hârtie igienică la îndemână, un prosop de mâini și poate un odorizant de cameră.
Multe băi de serviciu nu beneficiază de aerisire și nici măcar de un geam și, de aceea, mirosurile neplăcute trebuie să fie gestionate eficient. În cazul în care îți dorești un aparat odorizant, nu uita să iei și rezervele.
Acesta funcționează cu uleiuri esențiale sau cu aerosoli. Inspiră-te din articolul de aici despre cum să alegi un parfum ambiental în funcție de cameră și modul în care acestea ne influențează starea de spirit!
Coșul de gunoi nu trebuie să lipsească dar, pentru a nu strica decorul, alege un model ce se potrivește măcar din punct de vedere cromatic cu restul elementelor și mobilierul ales în amenajarea băii de serviciu.
Tips & tricks pentru decorarea băii de serviciu
Less is more sau cum să nu încarci spațiul inutil

Sursa foto: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/toaleta-wc-interior-reflexie-7167081/
Pentru un aspect rafinat al băii de serviciu asigură-te că păstrezi doar lucrurile esențiale la îndemână. Dacă nu dispui de o debara separată și trebuie să depozitezi acolo produsele pentru curățenie, asigură-te că acestea nu sunt lăsate la vedere. Alege un dulap în care să depozitezi mănușile menajere, racletele, detergenții profesionali, mopul, mătura și fărașul. Organizarea unei băi de serviciu nu este chiar sarcină ușoară.
Modele de piese de mobilier
Mobilierul masiv nu prea își are locul într-o baie de serviciu, acesta ocupând mult spațiu și de aceea, se recomandă alegerea unor dulapuri minimale și compacte, așezate sub lavoar sau în spatele oglinzii. O altă variantă sunt rafturile prinse de perete, polițe moderne frumos amenajate cu plante, dispensere de parfum ambiental și nu numai.
Oglindă, oglinjoară...
Oglinda poate face minuni într-un spațiu mic, dând impresia de spațiu generos și aerisit. În combinație cu luminile din baia de serviciu, poate crea iluzia unui spațiu foarte luxos. Există o mulțime de opțiuni fericite, de la oglinzi pătrate, rotunde cu sau fără ramă sau chiar încastrate într-un dulap. O altă idee este să pui oglindă pe un întreg perete. După ce ai amenajat baia de serviciu exact așa cu ți-ai dorit, asigură-te că va fi în permanență ordonată și curată. Despre modul în care o poți păstra impecabilă și ce anume produse profesionale de curățenie să folosești poți descoperi în articolele de pe blog: 9 pași pentru curățarea și dezinfectarea băii și Cum alegi cele mai bune produse de curățenie.
Ultima actualizare:
In aceeasi categorie
- Lista completa de ustensile si consumabile pentru curatenia camerelor de hotel
- Cum sa reduci riscurile de contaminare in unitatile de productie alimentara
- Beneficiile produselor biodegradabile la organizarea evenimentelor
- Sfaturi pentru curățenia generală la domiciliu cu produse profesionale
- Detergent lichid vs. detergent pudră în industria HORECA: Ce să alegi?
Articole similare
- Produse profesionale pentru amenajarea și întreținerea unei clădiri de birouri
- De ce echipamente ai nevoie pentru a-ți deschide o firmă de curățenie
- Covoare dezinfectante pentru o igienă corespunzătoare la locul de muncă
- Ghid pentru deschiderea unui restaurant: De ce autorizații ai nevoie și pași de urmat
- Cum să începi o afacere de curățare a geamurilor: Etape, reguli și consumabile necesare